Voortuin aanleggen: ontdek hier de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een nieuwe voortuin aanleggen? Werkspot heeft op een rijtje gezet wat de kosten zijn van deze klus. Vind hier de gemiddelde prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 283 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs voortuin aanleggen

Heb jij 's morgens al zon in je voortuin? Dan kan de voortuin de ideale plek zijn om in de ochtend een kop koffie te drinken en te ontbijten. Maar dat is niet de enige reden om te kiezen voor een mooi onderhouden voortuin. De voortuin is ook de eerste plek die je gasten zien. Voldoet jouw voortuin niet meer helemaal aan jouw wensen? Of ben je net in een nieuw huis gaan wonen? Dan kun je een nieuwe voortuin aanleggen.

Het aanleggen van een voortuin begint met een ontwerp. Vervolgens voer je de onderdelen van het ontwerp uit. Het aanleggen van de voortuin is een zware en specialistische klus. Zeker wanneer je grote tegels wilt plaatsen in de voortuin. Je kunt er daarom voor kiezen om de klus uit te besteden aan een vakman. De vakman heeft het juiste gereedschap in huis en kan ook advies geven over het ontwerp van de tuin.

Kosten voortuin aanleggen

Soort klusGemiddelde prijs voortuin aanleggen
Adviesbezoek op locatie€ 120,- tot € 250,-
Tuinontwerp voortuin aanleggen <100 m²€ 200,- tot € 500,-
Beplantingsplan voortuin+/- 50% van de ontwerpkosten
Uurtarief hovenier voortuin aanleggen€ 30,- tot € 60,-
Voortuin aanleggen: Tegels per m²€ 10,- tot € 70,-
Voortuin aanleggen: Planten per m² € 7,- tot € 20,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de klus 'voortuin aanleggen' kost. Afhankelijk van jouw specifieke wensen en de mogelijkheden in jouw tuin kan de totaalprijs hoger of lager uitvallen. Vraag voor een prijsvoorstel op maat altijd een vakman om advies.

Voortuin aanleggen: dit bepaalt de prijs

De prijs die je betaalt voor het aanleggen van de voortuin is van veel zaken afhankelijk. Voor je je voortuin laat aanleggen, is het slim om een budget te bepalen. Hoeveel geld heb jij maximaal over voor de klus? Het totaalbudget helpt te bepalen hoe haalbaar jouw keuzes zijn. Het aanleggen van een voortuin kun je namelijk zo duur maken als je zelf wilt. Bij het aanleggen van een voortuin bepalen in ieder geval de volgende zaken de totaalprijs:

 • Oppervlakte voortuin
 • Tuinontwerp
 • Beplanting en tegels
 • Verlichting
 • Zelf doen vs uitbesteden

Voortuin aanleggen: wat is de oppervlakte?
Ga jij een voortuin aanleggen? Dan is de oppervlakte van de tuin bepalend voor de prijs die je betaalt voor deze klus. Hoe groter de tuin is, hoe meer materiaal je moet aanschaffen. Dit merk je direct in de kosten. Kies je ervoor om een hovenier de voortuin aan te laten leggen? Dan is het goed om te weten dat een hovenier met een grote voortuin langer bezig is dan met een kleinere voortuin. Dit zie je dus ook aan de totaalprijs die je moet betalen.

Tuinontwerp voor het aanleggen van de voortuin
Het aanleggen van de voortuin begint met een tuinontwerp. Met het ontwerp bepaal je hoe je tuin eruit komt te zien en welke materialen je in de tuin gaat gebruiken. Ook helpt een tuinontwerp om je ideeën voor de voortuin op een rijtje te zetten. En bij het daadwerkelijk aanleggen van de voortuin. De vakman weet precies hoe de tuin moet worden en als het goed is, is ook de maatvoering correct. Dit voorkomt verrassingen.

Je kunt het tuinontwerp zelf maken, maar je kunt ook een architect vragen het ontwerp voor je te maken. Hoe meer wensen je hebt, hoe langer de architect bezig is met het ontwerp. Dit merk je uiteraard ook in de kosten. Wil je liever niet al teveel geld uitgeven aan het tuinontwerp? Dan kun je ook een standaardontwerp als basis gebruiken. Hier voeg je dan nog enkele wensen aan toe. Op deze manier is de vakman sneller klaar met het ontwerp. Dit zie je ook terug in de totaalprijs.

Beplanting en tegels
Wil jij een groene voortuin met een bankje om rustig een boekje te lezen? Of wil jij veel tegels om je auto te kunnen parkeren? De keuzes die jij maakt voor je voortuin bepalen direct de totaalprijs.

 • Voortuin aanleggen: planten
  Voor een groene voortuin heb je verschillende opties. Wanneer je een grote voortuin hebt, kun je een boom planten. Je kunt er ook voor kiezen om een gazon aan te leggen of meerdere planten en bloemen te plaatsen. Welke keuzes je maakt, is afhankelijk van jouw wensen en budget. Het plaatsen van gras is een stuk goedkoper dan het plaatsen van een appelboom.

  Naast de kosten is het ook slim om naar het onderhoud van je tuin te kijken. De meeste bomen, planten en grasmatten hebben nu eenmaal onderhoud nodig. Wanneer je groene vingers hebt, kun je het onderhoud prima zelf uitvoeren. Heb je hier geen tijd voor of zin in? Bespreek dan met de hovenier de mogelijkheden van een onderhoudsabonnement. Voor een vast bedrag per jaar komt de vakman meerdere keren per jaar je voortuin onderhouden. Uiteraard kun je dit prima combineren met het onderhoud van de achtertuin

  Ontdek hier wat het onderhouden van je tuin kost
 • Voortuin aanleggen: tegels
  Afhankelijk van de functie van de voortuin is het soms slimmer om te kiezen voor tegels, bijvoorbeeld wanneer je je auto voor de deur wilt parkeren. Tegels zijn vaak een stuk duurder dan planten. Ook is het voor het afvoeren van het water beter om te kiezen voor een groene tuin. Wil jij toch graag een onderhoudsvriendelijke voortuin aanleggen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten en maten tegels. Met een kleine klinker kun je een wandelpad naar de voordeur aanleggen en grote, stevige tegels dienen als ondergrond voor de oprit. Geef bij de vakman altijd goed aan wat de functie van de tegels is. Zo weet hij wat de belasting van de tegels moet zijn en kan hij hier rekening mee houden bij het aanleggen van de voortuin. Lees meer over de prijs voor het aanleggen van bestrating

Tip! Wil jij je auto voor de deur parkeren? Je mag niet zomaar een parkeerplaats in je voortuin aanleggen. Je hebt hier vaak een omgevingsvergunning voor nodig. Om te voorkomen dat je voor niets een oprit in de voortuin laat aanleggen, is het daarom slim om contact op te nemen met je gemeente. Je kunt ook een kijkje nemen op de website van het Omgevingsloket.

Verlichting in voortuin aanleggen
Net als in de achtertuin kun je verlichting in de voortuin aanleggen. Je hebt verschillende keuzes bij het aanleggen van de verlichting. De keuzes die jij maakt, zijn van invloed op de uiteindelijke kosten. In de meeste gevallen gebruik je verlichting in je voortuin als inbraakpreventie en/of om het pad naar je voordeur snel te kunnen vinden. Je kiest voor een lamp met een sensor wanneer inbraakpreventie de belangrijkste drijfveer is. Deze lamp gaat aan als hij beweging detecteert. Wil je het pad naar je voortuin verlichten, dan kun je kiezen voor paaltjes of spots in de grond. De vakman kan je meer vertellen over de verlichting die in de voortuin kunt aanleggen.

Zelf doen vs tuin aanleggen uitbesteden
Je kunt het aanleggen van de voortuin zelf doen of uitbesteden aan een vakman. Wanneer je zelf de tuin gaat aanleggen, betaal je alleen voor de aanschaf van het materiaal en het huren van eventueel gereedschap. Verder investeer je voornamelijk je eigen tijd. Het aanleggen van een tuin is een specialistische klus. Je moet goed weten wanneer je de planten kunt plaatsen en hoe je zorgt dat de tegels mooi en strak in de tuin liggen. Zeker wanneer je kiest voor grote planten of tegels is het aanleggen van de voortuin ook nog eens een zware klus. In dit geval is het vaak verstandig om een vakman in te schakelen. Naast het materiaal betaal je dan ook het arbeidsloon van de vakman. Je kunt er dan wel op vertrouwen dat je een mooie, nette tuin krijgt waar je nog jaren plezier van hebt.

Voortuin ideeën

Vind je het lastig om te bepalen wat voor soort voortuin jij wilt? Dan helpt het wanneer je online ideeën voor de voortuin zoekt. Ook kun je de vakman vragen naar recente projecten. Op basis van andermans voortuin krijg je vaak zelf een goed idee hoe je je eigen voortuin wil aanleggen. Onderstaande opties geven je alvast een idee welke keuzes je kunt maken bij het aanleggen van de voortuin.

 • Spelen met hoogtes
  Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je tuin gelijkvloers te houden, maar je kunt ook spelen met hoogteverschillen. Zo kun je een trapje maken naar de woning of de plantenbakken in de tuin verschillende hoogtes geven. De hoogteverschillen hoeven overigens niet groot te zijn. Enkele tientallen centimeters geven al een speels effect.

 • Indrukwekkend tuinpad
  Je kunt je voortuin aanleggen met een standaard recht pad naar de deur. Je kunt er echter ook voor kiezen om te spelen met bijzondere kleuren of vormen. Zo is het tuinpad niet alleen functioneel, maar ook een echte blikvanger.

 • Kies een thema
  Ga je graag naar het strand of krijg je een fijn gevoel bij het bos? Dan kun je proberen elementen van deze landschappen te verwerken bij het aanleggen van de voortuin. Kijk bij hierbij wel goed naar je woning. Een landelijke woning matcht niet altijd even goed met een tropische tuin.

Advies van een vakman

Een voortuin aanleggen doe je niet regelmatig. Het kan dan prettig zijn om te weten welke keuzes andere mensen maken. En welke onderdelen van de tuin zij belangrijk vinden. Zo weet je ook meteen op welke onderdelen je kosten kunt besparen. Werkspot vroeg aan twee vakmannen hoe je kosten kunt besparen bij het aanleggen van een voortuin. Hovenier Ruud Hendriks geeft aan dat je vaak op verlichting kunt besparen: "Mensen willen een knappe entree hebben, maar hebben voor het aanleggen van de voortuin vaak andere eisen dan voor de achtertuin. Zo is verlichting minder belangrijk. Het belangrijkste is een logische looproute naar de voordeur."

De hoveniers van LAC Dienstverlening bv geven een tip hoe je op je materiaal kunt besparen: "Materiaal voor de voortuin kun je het beste online bestellen. Dit scheelt soms wel 30 tot 40 procent ten opzichte van een bouwmarkt. Overleg wel altijd met een hovenier welke webshop goede kwaliteit levert."