Terras aanleggen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een terras aanleggen in jouw tuin? Voor het beste resultaat schakel je een vakman in. Hier lees je de gemiddelde kosten daarvoor.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 51 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor terras aanleggen?

Met een terras in je tuin baken je de plek om te zitten op een natuurlijke manier af. Door voor een andere ondergrond te kiezen dan de rest van je tuin, creëer je ook direct een speels effect. Voor veel mensen is een terras in de tuin dan ook een vast onderdeel. Bij het maken ervan heb je veel verschillende keuzes. Op die manier kun je een terras aanleggen dat precies past bij jouw smaak en de stijl van jouw tuin.

Wil jij een terras aanleggen in je tuin? Als je niet zo handig bent, laat je deze klus het beste over aan een vakman. Dan weet je zeker dat jouw terras er straks netjes, recht en strak bij ligt. Wij hebben de kosten voor het inschakelen van een vakman voor het aanleggen van jouw terras op een rijtje gezet.

Wil je ook een terrasoverkapping, dan is het helemaal slim om een vakman in te schakelen. Een terrasoverkapping plaatsen is een specialistische en zware klus, waarvan je niet wil dat er iets misgaat.

Gemiddelde prijs terras aanleggen

De prijzen voor een terras aanleggen lopen erg uiteen. Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent voor jouw terras is grotendeels afhankelijk van de keuzes die je maakt. Van welk materiaal maak je jouw terras? Hoe groot wordt het terras? Wil je voor jouw terras ook een terrasoverkapping, of juist niet? En doe je een deel van het werk zelf of besteed je alles uit? Al die mogelijkheden zijn van invloed op de prijs. Als je het niet te gek maakt, hoeft een terras aanleggen geen enorme investering te zijn.

Prijsinformatie terras aanleggen

Vakman
Soort Prijs, incl. btw
Hovenier: per uur€ 30,- tot € 60,-
Stratenmaker: per m²€ 20,- tot € 25,-
Stratenmaker: per uur€ 30,- tot € 60,-
Materiaal
Soort Prijs. incl. btw
Grind/split€ 10,- tot € 12,- per m2
Tegels€ 15,- tot € 65,- per m2
Hardhout€ 75,- tot € 150,- per m2
Ophoog- en voegzand€ 50,- tot € 70,- per m3
Terrasoverkapping
Soort Prijs incl. montage en btw
Prefab€ 1.000,- tot € 3.500,-
Maatwerk€ 2.500,- tot € 8.000,-
Voor de ondergrond van jouw terras heb je verschillende opties. Belangrijk is in elk geval dat je kiest voor duurzame materialen die lang mee gaan. Je wilt tenslotte wel een aantal jaar kunnen genieten van jouw terras. De meest voorkomende zijn:
  • grind of split
  • hout
  • tegels

Kies je voor tegels, dan heb je daar ook weer keuzes in te maken, met ieder een eigen prijskaartje:

Tuintegels
Soort Prijs per m², incl. btw
Betonnen tegels€ 15,- tot € 35,-
Gebakken tegels€ 25,- tot € 45,-
Houten tegels€ 20,- tot € 65,-
Natuursteen tegels€ 30,- tot € 65,-

Terras aanleggen: welke keuzes kun je maken?

Een terras aanleggen doe je niet zomaar even. Een terras kan een flink aantal jaren meegaan, dus het is belangrijk dat je een goede keuze maakt, waar je niet snel spijt van krijgt. We zetten de belangrijkste opties voor je op een rijtje, zodat jij een goede afweging kunt maken wat je mooi vindt en wat past bij de sfeer die je wil bereiken.

Locatie en formaat terras

Als je een terras gaat aanleggen, zijn de eerste vragen: Waar ga je een terras aanleggen? En hoe groot gaat dat terras worden?

Waar je een terras gaat aanleggen, is sterk afhankelijk van jouw wensen en de mogelijkheden van jouw tuin. Vaak kiezen mensen ervoor om een terras tegen het huis aan te plaatsen. Maar je kunt natuurlijk ook voor een rustig, romantisch hoekje achter in de tuin gaan. Om te bepalen waar jouw terras gaat komen, kun je het beste rekening houden met de belangrijkste functie van het terras. Is het bijvoorbeeld de hoofdplek in jouw tuin om te zitten? Of juist een klein hoekje, waar alleen een tuinbank komt te staan?

Iets anders om naar te kijken en rekening mee te houden, is de stand van de zon. Het kan ook een goed idee zijn om juist op het plekje waar je tot laat in de avond nog zon hebt jouw terras aan te leggen. Of misschien wil je juist wel een schaduwrijke plek als locatie voor jouw terras.

Het formaat van het terras hangt uiteraard af van het formaat van je tuin. Kijk ook goed naar wat je verder nog met jouw tuin wilt doen. Komt er een vijver in? Of een speeltoestel voor de kinderen? Allemaal zaken die invloed zijn op de grootte van jouw terras. Heb je al tuinmeubels? Dan is het slim als deze ruim op jouw terras passen. Zo houd je ruimte over om stoelen van de tafel af te schuiven en heb je niet het idee dat je heel krap zit.

Materiaalkeuze

Weet je waar je jouw terras wilt aanleggen en welk formaat het terras moet krijgen? Dan is de volgende stap om te bepalen waar je het terras van wil laten maken. Je kunt gaan voor een houten terras, met houten tegels of lange planken. Ook een terras van tegels komt veel voor. Een grindterras aanleggen kan ook en is in veel gevallen de goedkoopste oplossing.

Grindterras aanleggen 
Ben je op zoek naar een relatief goedkope en snelle oplossing voor jouw terras? Die ook nog eens een natuurlijke uitstraling aan je tuin geeft? Dan is een grindterras wat voor jou. Een grindterras leg je vaak op gelijke hoogte met de rest van je tuin. Een verhoogd grindterras kan wel, maar kost de vakman wel even wat meer werk. Aandachtspunten bij een grindterras zijn het gebruik van opsluitbanden om te voorkomen dat het grind zich door je hele tuin verspreidt. Ook is het slim om grindmatten te gebruiken. Daarmee stabiliseer je het grind en voorkom je dat je tuinmeubilair te diep wegzakt in het grind. Sowieso is het verstandig goed te kijken welke tuinmeubels je op een grindterras plaatst. Stoelen met dunne poten verdwijnen al snel in het grind.

Houten terras aanleggen
Met een houten terras kun je alle kanten op. Je hebt houten tegels, maar je kunt ook voor planken gaan. Hout is eenvoudig te bewerken, dus voor gekke hoekjes in je tuin, maakt de vakman het hout snel op maat. Als je een terras wilt aanleggen met een afwijkende vorm, is dat met een houten terras ook makkelijk te realiseren. Ook hoogteverschillen zijn eenvoudig aan te brengen met een houten terras. Ga je voor een houten terras? Kies dan wel een duurzame houtsoort, zoals hardhout. Daarmee geniet je het langste van jouw terras.

Stenen terras aanleggen
Een terras van tegels komt ook veel voor. Een voordeel van tegels is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Mocht er na een winter wat groene aanslag op zitten, dan is dat met water vaak eenvoudig te verwijderen. Ook heb je bij een stenen terras veel keus in tegels. Tegels heb je in alle soorten en maten en in verschillende prijscategorieën. Zo zit er altijd wel een tegel bij die past bij jouw smaak en budget. Steen is weliswaar iets minder makkelijk te bewerken dan hout, maar een vakman heeft de juiste gereedschappen om toch aan jouw specifieke wensen te kunnen voldoen. Daarnaast kun je een uniek terras creëren door de tegels in bepaald patroon te leggen.

Terrasoverkapping

Wil jij een terras aanleggen? Bedenk dan ook direct of je jouw terras wil voorzien van een overkapping. Soms volstaat een zonnescherm of een parasol prima, maar misschien wil je toch liever een vaste terrasoverkapping. Bij het aanleggen van het terras neemt de vakman de terrasoverkapping direct mee. Dat is wel zo efficiënt. Als je voor een vaste terrasoverkapping gaat, is het de goedkoopste oplossing om voor een prefab terrasoverkapping te kiezen. Die komen echter wel vaak in vaste afmetingen. Is die afmeting niet geschikt voor jouw tuin, dan kun je een op maat gemaakte terrasoverkapping kiezen. Bijkomend voordeel is dat je de terrasoverkapping precies zo kunt laten maken als jij wilt. Zo kies je zelf het materiaal voor de constructie en voor het dak. Je kunt je voorstellen dat je maatwerk wel direct terug ziet in de kosten. In de meeste gevallen kun je een terrasoverkapping vergunningsvrij bouwen. Om zeker te weten of dit ook voor jouw terrasoverkapping geldt, kun je het beste contact opnemen met je gemeente of een check doen op de website van het Omgevingsloket.

  • Ontdek hier de prijzen van een prieel, gazebo of houten veranda. 

Terras aanleggen: welke vakman heb je nodig?

Laat je jouw terras aanleggen door een vakman, dan ben je verzekerd van een net en strak terras dat precies aan jouw wensen voldoet. Schakel je een vakman in voor het aanleggen van jouw terras, dan is de werkwijze van de vakman afhankelijk van het materiaal dat je kiest en of je een terrasoverkapping wilt laten plaatsen. Ook welke vakman je nodig hebt, is afhankelijk van wat je precies wil laten doen. Ga je voor een stenen terras, dan kan een stratenmaker jouw terras aanleggen. Wil je een houten terras, dan kun je meestal terecht bij een timmerman. Laat je een compleet nieuwe tuin aanleggen, dan kan een hovenier vaak ook het terras aanleggen voor je.

Weet je niet precies welke vakman jou het beste kan bijstaan met jouw terras aanleggen? Plaats je klus dan op Werkspot. Vakmannen kunnen dan direct zien of zij deze klus voor je kunnen uitvoeren en nemen contact met je op. Zet in de omschrijving van de klus zo precies mogelijk neer wat je klus inhoudt. Met welke materialen je jouw terras wil aanleggen en of je ook een terrasoverkapping wil laten plaatsen. Wil je direct meer klussen in je tuin uitbesteden, dan is het slim om dat ook te vermelden. Als een hovenier voor meerdere klussen bij jou terecht kan, kan dat schelen in de kosten.

Advies van een vakman

Voor het maken van een keus heeft Werkspot een van de vakmannen gevraagd, waar je op kunt letten. Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen: "Laat je bij de keuze voor een vakman niet alleen leiden door de prijs. Het is belangrijk dat je een goede relatie hebt met de hovenier. Wanneer je alleen voor de laagste prijs gaat, ben je vaak duurder uit, omdat de professional elk klein extraatje in rekening brengt."

Prijzen van andere diensten

  1. dakterras aanleggen
  2. Kosten pergola
  3. Kosten vlonders leggen
  4. Kosten tuinontwerp
  5. Kosten overkapping