Kosten voor het plaatsen van een terrasoverkapping

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor een terrasoverkapping liggen tussen de €500 en €15.000. De totale prijs is vooraf afhankelijk van het materiaal, het formaat en eventuele extra opties. In dit artikel vind je meer informatie en een handige checklist voor het kiezen van de juiste terrasoverkapping.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 57 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 7 minutenIn dit artikel bespreken we:
  1. Totale gemiddelde kosten plaatsen terrasoverkapping
  2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het plaatsen van een terrasoverkapping?
  3. Stappenplan terrasoverkapping plaatsen
  4. Hoe kun je kosten besparen op het plaatsen van een terrasoverkapping?
  5. Offerte terrasoverkapping plaatsen, ontvangen via Werkspot
  6. Veelgestelde vragen over terrasoverkapping
  7. Checklist soort terrasoverkapping kiezen

Totale gemiddelde kosten plaatsen terrasoverkapping

Soort terrasoverkappingGemiddelde kosten
Maatwerk terrasoverkapping€3.000 - €15.000
Prefab terrasoverkapping€700 - €3.000
Waterdicht doek€500 - €1.000

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw en gebaseerd op de prijzen van onze aannemers. De kosten voor een terrasoverkapping kunnen hiervan afwijken op basis van de keuzes die jij maakt voor materiaal, formaat en eventuele extra’s.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het plaatsen van een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping is fijn vanwege verschillende redenen. Regent het in de zomer, maar is het toch lekker warm? Dan kun je alsnog buiten zitten. Andere voordelen zijn dat je een schaduwplek creëert voor zonnige dagen en dat je tuinmeubels altijd beschut zijn. De kosten voor een terrasoverkapping zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder lees je er meer over.

Formaat

Allereerst speelt natuurlijk het formaat een rol. Wil jij een terrasoverkapping over de gehele breedte van je woning? Dan betaal je meer, dan wanneer je een terrasoverkapping over een deel van de tuin bouwt. Niet alleen de breedte, maar ook de diepte speelt een rol. Hoe diep je terrasoverkapping moet zijn, is afhankelijk van de ruimte die je nodig hebt en de grootte van je tuin. Wil je met een grote groep vrienden of familie droog en beschut buiten kunnen zitten? Dan heb je vanzelfsprekend meer ruimte nodig dan wanneer je in de regel alleen of samen buiten zit.

Prefab vs maatwerk

Wil jij een terrasoverkapping die helemaal mooi aansluit op je huis, dan is het aan te raden om voor een maatwerk terrasoverkapping te kiezen. Het materiaal, de grootte en de kleurtinten; je mag het allemaal zelf bepalen. En dat is ook direct het grote voordeel. Het nadeel van deze manier van een terrasoverkapping bouwen is de prijs. Een prefab overkapping is namelijk stukken voordeliger. Je kijkt naar een verschil van al snel €2.000 tot €12.000. Naast de prijs, ben je met een prefab terrasoverkapping ook een stuk sneller klaar met plaatsen. Een prefab overkapping wordt namelijk kant en klaar bij je in de tuin aangeleverd. Er hoeft niks meer gezaagd, geschuurd of gelakt te worden.

Materiaal

Terrasoverkappingen zijn er in diverse materialen. Over het algemeen kiezen mensen het vaakst voor hout, aluminium of staal. Hout is vooral populair vanwege de mooie, authentieke uitstraling. Een voordeel van hout is de prijs en dat het zo’n dertig jaar meegaat. Realiseer je wel dat hout onderhoud nodig heeft om houtrot te voorkomen. Aluminium is een stuk duurder dan hout, maar daar staat tegenover dat aluminium praktisch geen onderhoud nodig heeft en dat dit materiaal vijftig jaar meegaat. Staal is veruit het duurste materiaal en gaat ook zo’n 50 jaar mee. Met staal kun je verschillende kanten op, zo kun je een robuuste terrasoverkapping realiseren, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een meer verfijnde look. Als je kiest voor een stalen terrasoverkapping moet je de overkapping wel thermisch verzinken om het materiaal tegen corrosie te beschermen. Wil je geen hele constructie in je tuin? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een terrasoverkapping met een doek. Vaak ben je dan een stuk goedkoper uit. Je hebt al waterdichte doeken rond de €500.

Extra opties

Zit jij veel en graag buiten? Dan is de kans groot dat je heel wat uurtjes onder je terrasoverkapping gaat doorbrengen. Wil je ook buiten kunnen zitten als het donker of fris is? Dan kan het handig zijn om verlichting en/of terrasverwarming te plaatsen. De elektra die hiervoor nodig is, installeert de vakman voor een meerprijs van zo’n €400. Ga je nog een stapje verder en maak je van de terrasoverkapping een verlenging van je woonkamer? Dan kun je bijvoorbeeld ook een glazen koepel laten plaatsen in het dak. Reken dan op een meerprijs van €1.000.

Stappenplan terrasoverkapping plaatsen

Als je kiest voor een prefab terrasoverkapping of een waterdicht doek, kun je in veel gevallen de overkapping zelf plaatsen. Dit is bij een maatwerk terrasoverkapping een stuk lastiger. Niet alleen moet je een ontwerp maken dat stevig is; je moet ook weten hoe je een terrasoverkapping bouwt. Een aannemer of klusjesman is dan de aangewezen persoon om deze klus voor je uit te voeren. Wil je vooraf graag weten wat de klus precies inhoudt? Onderstaand stappenplan geeft je een idee.

1. Ontwerp maken

Om te zorgen dat de vakman een overkapping plaatst die aan jouw wensen voldoet, is er eerst een ontwerp nodig. Je kunt het groots aanpakken en eerst een bouwtekening laten maken door een architect. De kosten hiervan liggen gemiddeld tussen de €600 en €1.000. Een andere optie is om een ontwerp te laten maken in de speciaalzaak die de terrasoverkapping vervolgens ook komt plaatsen. In veel gevallen zijn de kosten voor het ontwerp dan bij de prijs inbegrepen. Tot slot kun je ook de aannemer vragen of hij een ontwerp maakt op basis van jouw wensen.

2. Fundering plaatsen

De vakman begint met het plaatsen van de fundering door gaten te graven voor de palen. Hoe diep en hoe breed de palen moeten, is helemaal afhankelijk van de zwaarte van het materiaal en de grootte van de overkapping. Een algemene vuistregel is dat ongeveer ⅓ van de paal onder de grond moet zitten. Bouw jij een terrasoverkapping van 3 meter hoog? Dan moet de paal dus circa 1 meter in de grond komen. Om te zorgen dat jouw overkapping echt stevig staat, worden de palen verankerd met beton.

3. Materiaal op maat maken

Afhankelijk van de afspraken die jij hebt gemaakt met de vakman, moet hij in deze stap de palen nog op maat zagen. Het is ook mogelijk dat je een bouwpakket hebt voor de terrasoverkapping of dat je in de bouwmarkt het materiaal al op maat hebt laten maken. In dat geval is de vakman vrij snel klaar met deze stap.

4. Terrasoverkapping monteren

Na alle voorbereidende werkzaamheden begin je nu echt de terrasoverkapping te zien. De aannemer monteert in deze stap namelijk de terrasoverkapping. Allereerst plaatst de vakman de balken die hij waterpas monteert aan de palen die al eerder de grond in zijn gegaan. Als het skelet van de terrasoverkapping staat, plaatst hij de lamellen of het dak en kan hij de dakbedekking gaan leggen. Heb jij ervoor gekozen om ook een glazen pui toe te voegen aan de terrasoverkapping om ook in de winter buiten te kunnen zitten? Deze plaatst de vakman ook in deze stap.

5. Eventuele extra’s bevestigen

Na de vorige stap is de terrasoverkapping in principe klaar voor gebruik. Als laatste plaatst de aannemer elektra als je hiervoor hebt gekozen. Ook zorgt hij ervoor dat eventuele lampjes of terrasverwarming worden bevestigd en naar behoren werken.

Hoe kun je kosten besparen op het plaatsen van een terrasoverkapping?

De kosten voor het plaatsen van een terrasoverkapping liggen gemiddeld tussen de €500 en €15.000. Zeker als je kiest voor een maatwerkoplossing kan de prijs voor een overkapping flink oplopen. Wij geven je een paar handige bespaartips.

Ga voor prefab

De eenvoudigste manier om te besparen op de kosten voor een terrasoverkapping is door te kiezen voor een waterdichte doek of een prefab terrasoverkapping. Deze soorten terrasoverkapping zijn namelijk een stuk voordeliger in de aanschaf dan een maatwerkoplossing. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer prefab mogelijkheden, al moet je natuurlijk wel een overkapping vinden die helemaal voldoet aan je smaak.

Kies een aannemer uit de buurt

Vakmensen rekenen vaak voorrijkosten voor de tijd die ze in de auto zitten naar de klus. Deze kosten kunnen flink oplopen, zeker als je een aannemer kiest die in de andere kant van het land woont. Als je wilt besparen op de kosten voor een terrasoverkapping kan het daarom verstandig zijn om een vakman uit de buurt te kiezen.

Plaats de terrasoverkapping aan je gevel

Een vrijstaande terrasoverkapping is een stuk kostbaarder dan een overkapping die aan je woning wordt bevestigd. In dit laatste geval hoef je namelijk minder palen in de grond te bevestigen, omdat je deels gebruik maakt van de gevel voor een stevige constructie. Zo kun je besparen op de materiaalkosten en het arbeidsloon.

Kies voor een houten overkapping

Staal en aluminium gaan weliswaar langer mee en zijn onderhoudsvrij, maar de prijs ligt per vierkante meter ook een stuk hoger. Om te besparen op de kosten voor een terrasoverkapping kan het daarom interessant zijn om te kiezen voor een houten overkapping. Ben je handig? Dan kun je zelf het onderhoud uitvoeren en het hout voorzien van een nieuwe laag verf. Houd anders rekening met een bedrag tussen de €20 en €35 per vierkante meter voor buitenschilderwerk.

Hergebruik materialen

Heb je nu al tegels in je tuin liggen? Die moeten er even uit voor het plaatsen van de overkapping, maar kun je daarna gewoon weer terugleggen. Zo hoef je geen nieuwe vloer te kopen voor de overkapping. Ook kun je online zoeken naar tweedehands materiaal dat nog prima een ronde mee kan. Zo voorkom je dat je de hoofdprijs betaalt voor het plaatsen van een terrasoverkapping.

Offerte terrasoverkapping plaatsen, ontvangen via Werkspot

Zoals je hebt kunnen lezen, varieert de prijs voor een terrasoverkapping nogal. Wil je een offerte op maat ontvangen om precies te weten hoeveel budget je moet reserveren voor deze klus? Op Werkspot plaats je gratis en vrijblijvend je klus en kom je direct in contact met vakmensen uit jouw regio. Benieuwd hoe andere klanten het werk van onze vakmensen waarderen? Op het profiel van de aannemer vind je betrouwbare reviews.

Veelgestelde vragen over terrasoverkapping

Ben je er nog niet helemaal uit of je een terrasoverkapping wilt laten plaatsen of dat je toch onder een parasol plaatsneemt? Hieronder hebben we het antwoord op veelgestelde vragen over de terrasoverkapping voor je verzameld.

Wat kost een terrasoverkapping?

Gemiddeld betaal je voor een terrasoverkapping een bedrag tussen de €500 en €15.000. Dit verschil in prijs wordt vooral veroorzaakt door het materiaal en of je kiest voor een prefab- of maatwerkoplossing. Zo is een waterdichte doek het goedkoopst en een maatwerk terrasoverkapping van staal met verlichting en verwarming is de duurste optie.

Wat kost een terrasoverkapping met lamellen?

Een terrasoverkapping kan een fijne schaduwplek creëren, maar met lamellen kun je er ook voor kiezen om juist wel in het zonnetje te zitten. Lamellen zijn namelijk verstelbaar. Zo kun je de lamellen zodanig kantelen dat je juist veel of weinig zonlicht of wind hebt. Ook kun je de lamellen helemaal sluiten bij regen. Gemiddeld ligt de prijs voor een terrasoverkapping met lamellen tussen de €3.000 en €6.000. Bij de goedkoopste variant moet je de lamellen handmatig verstellen en bij de duurste variant gebeurt dit gemotoriseerd.

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een terrasoverkapping?

Of je een vergunning nodig hebt voor een terrasoverkapping is afhankelijk van een aantal variabelen. De totale oppervlakte speelt een rol, maar ook hoe groot de overkapping is ten opzichte van de totale tuin. Ook kijkt de gemeente naar of de terrasoverkapping zichtbaar is vanaf de openbare weg. Voor een terrasoverkapping van 2 bij 5 meter in de achtertuin heb je vaak geen vergunning nodig, terwijl een terrasoverkapping aan de zijgevel vaak niet vergunningvrij gebouwd mag worden. Om zeker te weten of je een vergunning nodig hebt, kun je daarom het beste contact opnemen met de gemeente. Zo voorkom je dat je een terrasoverkapping laat bouwen die je vervolgens weer moet afbreken.

Checklist soort terrasoverkapping kiezen

Als je je gaat verdiepen in de mogelijkheden voor een terrasoverkapping zul je al snel ervaren dat er heel veel opties zijn. Welk materiaal kies je bijvoorbeeld en ga je voor een vast dak of lamellen? Onderstaande checklist helpt je een keuze te maken.

1. Wat is je budget?

Bij veel klussen is het verstandig om stil te staan bij je maximale budget. Dat is ook zeker het geval bij het kiezen voor een terrasoverkapping. Zeker bij een maatwerk terrasoverkapping kunnen de bedragen namelijk snel oplopen. Daarom is het goed om vooraf na te denken hoeveel geld je te besteden hebt en wat de overkapping maximaal mag gaan kosten. Dat helpt je bij het maken van gerichte keuzes voor formaat en materiaal.

2. Wanneer ga je de overkapping gebruiken?

Droom jij ervan om in de winter met een kop warme chocolademelk een boek te lezen onder de overkapping? Dan heb je ongetwijfeld andere wensen dan mensen die de overkapping alleen willen gebruiken om zomers in de regen buiten te kunnen dineren. Het doel van de overkapping bepaalt voor een groot deel de keuzes die je maakt. Wil je bijvoorbeeld dichte wanden en een vast dak? Dan hangt daar een ander prijskaartje aan dan het plaatsen van een dak met lamellen en open wanden.

3. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar?

Of je nu een bescheiden tuin hebt of een landgoed: in principe kan een terrasoverkapping in elke tuin geplaatst worden. Wel is het slim om te kijken hoe groot de terrasoverkapping moet worden in relatie tot de afmetingen van je tuin. Vaak wil je namelijk maar een deel overkappen en niet de hele tuin. Heb je een postzegeltuintje en wil je toch graag droog buiten zitten? Dan is een terrasoverkapping met lamellen bijvoorbeeld een optie. Dan kun je droog en beschut zitten op dagen dat dat nodig is en bij zonnige, droge dagen open je de lamellen volledig. Zo heb je toch het gevoel dat je helemaal buiten zit.

4. Wil je een vrijstaande of vaste overkapping?

Tot slot is het goed om na te denken over het soort overkapping. Een terrasoverkapping kan een verlenging zijn van je woonkamer als je de terrasoverkapping aan je woning bouwt. In dat geval bespaar je ook kosten, omdat de overkapping deels aan de woning vastzit. Een andere optie is door de overkapping vrijstaand te bouwen. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je de overkapping achterin in je tuin wilt.