Ben je uitgekeken op je huidige meubels? Of is het meubilair in jouw woning toe aan een opknapbeurt? Een meubel verven is dan een goede optie. Op deze manier geef je je meubels relatief snel een totaal andere look en je kunt de kasten, tafels of stoelen helemaal verven in jouw stijl. Of dit nu een rustige, bruine kleur is, of juist een uitbundige groene, paarse of oranje kleur. Als je wilt, kun je er zelfs voor kiezen om de poten van het meubel een andere kleur te geven. Wat jouw smaak ook is, voor je de meubels gaat schilderen, ben je vast op zoek naar een handig stappenplan.
Gemiddelde leestijd: 6 minutenInhoudsopgave
- Stappenplan meubel verven
- Meubels schilderen: zelf doen of uitbesteden?
- Vind een schilder via Werkspot
Stappenplan meubel verven
Ga jij houten meubels verven? Dan weet je waarschijnlijk wel dat je de meubels eerst moet schuren voor je een nieuwe verflaag aan kunt brengen. Dit is echter niet de enige stap waar je rekening mee moet houden. In onderstaand stappenplan laten we je duidelijk zien welke zaken er allemaal komen kijken bij de klus 'meubel verven'.
Stap 1: bekijk je meubels kritisch
Een meubel verven doe je waarschijnlijk niet zomaar. Je kunt natuurlijk meubels schilderen omdat de kleur je niet meer aanstaat, maar er is ook een kans dat je de meubels wilt restylen omdat het meubel beschadigd is. Is dit laatste het geval? Dan doe je er goed aan om de beschadigingen eerst weg te werken. Alleen een nieuwe verflaag is dan vaak niet voldoende. Kleine krassen en beschadigingen kun je vaak nog wel wegwerken met een speciale meubelmarker, of een paar extra lagen verf. En wil een deurtje van de kast niet meer goed sluiten, dan doet een nieuw scharnier vaak wonderen. Heb je echter te maken met een diepe deuk in het meubel? Schakel dan een professional in voor de klus. Zo voorkom je dat je na het verven van het meubel alsnog tegen de beschadiging aan zit te kijken.
Stap 2: herken de onderlaag
Het is bij houten meubels verven niet altijd even eenvoudig om de ondergrond te herkennen. Het probleem is dat het wel handig is om die te weten. Het soort onderlaag bepaalt namelijk op welke manier je het meubel in de volgende stap moet schoonmaken. Op meubels kan bijvoorbeeld was, olie of fineer zitten.
- Was: krijg je een vettig laagje onder je nagel als je over het meubel krast? Dan kun je het meubel ontvetten met een krachtige keukenreiniger. Als dit niet lukt, moet je een speciaal middel aanschaffen. De bouwmarkt, verfspeciaalzaak of professioneel schilder kan je hier meer over vertellen.
- Olie: deze laag kun je herkennen door de vettige en glanzende structuur. Olie kun je soms verwijderen met schuurpapier. Als de olie nog vrij nieuw is, is schuurpapier niet voldoende. Richt je in dit geval weer tot de specialisten om het juiste middel te selecteren voor je het meubel gaat verven.
- Fineer: eigenlijk wil fineer niet meer zeggen dan dat er een extra dun laagje hout op het meubel zit. Zit er echter spaanplaat of melamine op jouw meubels? Dan moet je een speciale grondlaag aanbrengen, ook hier kan de verfspeciaalzaak of bouwmarkt je weer verder helpen.
Stap 3: kies de juiste verf
Ga je meubels schilderen? Dan heb je een enorm groot aanbod aan soorten verf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een grey/white wash, krijtverf, maar je kunt ook kiezen voor een binnenlak. Natuurlijk is het van belang om de kleur te kiezen die bij je past, maar kijk ook goed naar de eigenschappen van een verf. Een tafel en stoel hebben nu eenmaal vaak meer te verduren dan een kast. Bij een tafel is het daarom vaak handig om te kiezen voor een verf die slijtvast is. Denk bijvoorbeeld aan een 2-componentenlak, deze verf is een stuk slijtvaster dan alternatieven.
Stap 4: reinigen, schuren en grondverf aanbrengen
Bij een meubel verven geldt absoluut dat een goede voorbereiding het halve werk is. Wanneer je de tijd neemt voor de voorbereiding heb je een veel grotere kans dat de uiteindelijke verflaag veel beter hecht. Heb jij in stap 2 gesignaleerd dat jouw meubel geen wax of olie als onderlaag heeft? Dan kun je de meubels schoonmaken met een verfreiniger. Ga jij eiken meubels verven? Pas dan op met ammoniak. Je loopt met dit specifieke schoonmaakmiddel het risico dat het meubel zwart uitslaat. En dat was vast niet de bedoeling toen je besloot de eiken meubels te verven.
Zorg dat je de meubels goed laat drogen, voor je overgaat tot het schuren van het meubel. Welke korreldikte je nodig hebt, is afhankelijk van het soort meubel. Is er nog een goede verflaag aanwezig? Dan heb je in de regel een fijnere korrel nodig. Vaak is het niet nodig om het meubel kaal te schuren. Na het schuurwerk maak je de meubels met een vochtige doek weer stofvrij, zodat je de grondverf (primer) op een schone ondergrond kunt aanbrengen. Als je op onbewerkt hout gaat schilderen, is vaak het advies om de grondlaag flink te verdunnen. Dit komt de hechting ten goede. Na het in de grond verf zetten van de meubels, schuur je het meubels eerst nog even licht op. Vergeet vooral niet om het stof te verwijderen voor je begint met stap 5.
Stap 5: meubels schilderen maar!
En dan begint wat voor velen de leukste stap is: het echte verven kan beginnen. Voor het schilderen van meubels kun je verschillende technieken gebruiken. Je kunt kiezen voor een roller, verfkwast of voor het spuiten van de meubels. Ga je voor een roller of kwast? Dan is het vaak aan te raden om vanuit het midden naar de hoeken toe te werken. Zo voorkom je dat je in de hoeken allemaal lelijke druipers hebt.
Ga je niet je meubel verven, maar spuiten? Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Voor een perfect resultaat moet je precies de juiste afstand hebben tot het meubel. Als je te dichtbij staat, heb je teveel verf op één plek en als je juist te ver staat, dekt de verf niet goed. Bekijk voor tips onze handleiding voor het spuiten van meubels.
Heb jij de meubels een frisse, nieuwe verflaag gegeven? Dan is de eerste periode nog voorzichtigheid geboden. De verf is weliswaar na enkele uren droog, maar nog niet uitgehard. Dit betekent dat de verf nog snel loslaat als je per ongeluk te hard tegen het meubel aanstoot. Na enkele weken is dit gevaar geweken.
Stap 6: speciale motieven
Wil jij de poten van een stoel een andere kleur geven dan de zitting? Of wil je juist een motief aanbrengen op de bovenkant van de tafel? Je kunt met het restylen van je meubels niet creatief genoeg zijn, mits je ook voldoende kennis in huis hebt of haalt. Wanneer je na het aanbrengen van de basislaag nog meer wilt verven, is het verstandig om het meubel (na het drogen!) eerst weer goed te ontvetten en schuren voor je de nieuwe laag aanbrengt. Ook is het bij deze stap erg belangrijk om het eerder geverfde deel goed af te plakken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de kleur voor de poten per ongeluk ook op de zitting terecht komt. Kun je het meubel eenvoudig demonteren? Dan is het vaak nog slimmer om alle onderdelen los te schilderen.
Meubel verven: zelf doen of uitbesteden?
Het restylen van een klein meubelstuk kun je vaak prima zelf doen. Houd er wel rekening mee dat je naast budget voor de verf, en benodigde materialen, ook voldoende tijd moet reserveren. Een meubel verven kost nu eenmaal tijd. Moet er een groot meubelstuk een frisse kleur krijgen? Dan is het het overwegen waard om een professioneel schilder in te huren. De schilder heeft de kennis in huis om het meubel strak af te werken. Bij een doe-het-zelf-klusser zie je vaak toch druipers, of kleurverschil omdat de verf niet vakkundig is aangebracht.
Overweeg jij een schilder in te huren? Hieronder vind je de gemiddelde prijs die je voor een professional betaalt. De uiteindelijke prijs kan afwijken op basis van het soort meubel dat jij wilt laten verven.
Soort klus | Gemiddelde prijs |
---|---|
Uurtarief schilder | € 30,- tot € 40,- |
Heb je nog meerdere schilderklussen? Dan is het vaak handig om de klussen te combineren: onderaan de streep ben je per klus dan vaak goedkoper uit. Heb je geen haast met het laten schilderen van je meubels en woon je in de buurt van de schilder? Dan kun je vaak ook een aantrekkelijker tarief afspreken, omdat de professional jouw meubel kan schilderen op een voor de schilder gunstig tijdstip. Bijvoorbeeld na een klus waar de schilder eerder klaar is dan verwacht.
Vind een schilder via Werkspot
Ben jij op zoek naar een ervaren en professionele schilder voor het verven van jouw meubels? Op Werkspot kom je eenvoudig in contact met tientallen schilders die werkzaam zijn in jouw woonplaats. Je leest reviews van eerdere klanten, je kunt erop vertrouwen dat alle professionals ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel en vaak ook branche specifieke certificaten bezitten. Wel zo'n prettig gevoel!
Prijzen per dienst