Schilderen overzicht

MDF verven: optimaal resultaat met deze gids

01-04-2020
MDF verven

Heb je een meubel in huis van MDF dat je een opknapbeurt wilt geven? Bijvoorbeeld om een kast, tafel of ander meubel van een nieuwe kleur te voorzien? Of ga je zelf kastdeuren of vensterbanken maken van dit materiaal? MDF verven is een prima oplossing om een mooie, frisse look te creëren. Het is wel van belang om te weten hoe je dat het beste kan doen. Het materiaal bestaat namelijk uit samengeperste houtvezels en de MDF-platen hebben een zuigende werking.

Wat maak je van MDF?

Als je gaat verven, zie je dat het materiaal de verf gemakkelijk opneemt. Dat is een aandachtspunt. Ga je aan de slag met MDF verven dan komt deze uitgebreide informatiegids goed van pas. Lees onderstaande informatie en tips door, dan heb jij straks een prachtig meubelstuk in huis. Of wat anders, want dit kan je allemaal van MDF maken:

 • Tv-kast
 • Zwevend tv-meubel
 • Boekenkast
 • Bureau
 • radiator ombouw
 • Grote vakkenkast
 • Speelkast voor kinderen
 • Slaapbank
 • Speelgoedkist
 • Commode
 • Kapstok
 • Ombouw afzuigkap
 • Vensterbank

MDF verven om je meubels mooi te maken

Heb je meubels van MDF of vensterbanken van dit materiaal? Dan is MDF verven een ideale manier om de sfeer in het interieur naar eigen voorkeur te realiseren. De kleur in huis is een belangrijk onderdeel van de stijl en uitstraling. Nu is de kleur van de samengedrukte vezelplaat van origine bruin. Dat is voor de meeste mensen niet echt een kleur die in het interieur past en het materiaal lijkt in de originele kleur onafgewerkt. Het lijkt dan alsof je de klus nog af moet maken. Een tafel, stoel of een kledingkast van MDF in een kleur verven maakt het beeld pas echt compleet. Het is natuurlijk ook mogelijk dat het materiaal al een andere kleur heeft. Dan heb je de mogelijkheid om MDF opnieuw te verven. Als je van plan bent om zelf aan de slag te gaan en je hebt weinig ervaring, dan is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Bekijk de onderstaande stappen die over het voorbereidende werk en over het uitvoerende werk gaan. Heb je weinig tijd of helemaal geen zin om zelf te mDF te verven? Dan is er een simpele oplossing met het inhuren van een vakman via Werkspot

Belangrijk: voorbereiding MDF verven

Ga je aan de slag? De voorbereiding is vanwege de poreuze structuur van MDF belangrijk. Zo maak je het materiaal eerst helemaal stofvrij en schoon. Er is voor het schoonmaken van MDF speciale MDF-reiniger verkrijgbaar bij bijvoorbeeld bouwmarkten. Daarna controleer je of er naden en gaatjes zijn die met een vulmiddel moeten worden opgevuld. Het schuren van de plaat maakt eveneens onderdeel uit van de voorbereiding voor MDF verven. Na het schuren van het materiaal maak je alles weer stofvrij en begin je met het aanbrengen van grondverf of primer. Bij het verven van MDF is het nodig om twee lagen grondverf aan te brengen in verband met de extra zuigende werking. In plaats van een eerste voorbewerking met grondverf heb je de mogelijkheid om primer te gebruiken. Een primer heeft een beperkend effect op de zuigende werking en voorziet bovendien in een uitstekende hechting. Denk ook goed aan het verven van de kopse kanten. Opgesomd:

 1. Plaat schoonmaken
 2. Gaatjes en naden met vulmiddel dichtmaken
 3. Plaatmateriaal schuren
 4. Grondverf of primer aanbrengen
 5. Nogmaals schuren en stofvrij maken
 6. Tweede laag grondverf aanbrengen

*Tip: er is voor MDF verven een speciale grondverf voor MDF beschikbaar. Wacht na het aanbrengen van de grondverf 16 uur met het licht opschuren. Voor een optimaal resultaat kan er het beste gebruik worden gemaakt van fijn schuurpapier met korrel 400. Als je liever liever een schuurspons gebruikt, kies er dan een met korrel 320.

MDF verven en aflakken met kwast of roller

Na de voorbereiding is het tijd voor voor het kleuren van MDF. Het verven doe je met een kwast of met een roller. Of je gebruikt allebei, zoals een kwast voor de randen en kopse kanten en een roller voor het grotere oppervlak. Je hebt de keuze uit meerdere verfsoorten, zoals uit acrylverf of latex. Kies je voor latex? Dan is het aan te raden om MDF zeker twee keer in de verf te zetten. Bij zowel acrylverf als dekverf is het niet altijd nodig om twee lagen aan te brengen, maar voor het mooiste resultaat en als beschermende functie is het wel aan te raden. Na het aanbrengen van de dekverf heb je nog de keuze om het materiaal af te lakken. Bijvoorbeeld met zijdeglans of met hoogglans als je voorkeur uitgaat naar een extra glimmend en glad effect. *Tip: Schrik niet als je de kopse kanten of zijkanten verft en je alle verf gewoon ziet verdwijnen. Bij het verven van MDF zijn dit de lastigste werkzaamheden. De zuiging van verf is bij de zijkanten en kopse kanten namelijk het sterkst. Om te zuigende werking te beperken, verf je de zijkanten eerst met grondverf om er daarna een laag plamuur op aan te brengen.

Waarom een specialist inhuren voor MDF verven?

Je ziet dat er aardig wat voorbereiding bij komt kijken en ook dat je meerdere lagen moet aanbrengen. Heb je weinig tijd of helemaal geen ervaring met MDF verven en zie je deze klus niet zitten? Dan is het altijd mogelijk om toe te kijken hoe een professional het plaatmateriaal van een fraaie kleur voorziet. Zelfs als je de informatie in deze informatiegids bekijkt, is het niet een klus je zomaar even uitvoert.

Zoals al even genoemd moet het materiaal eerst stofvrij en schoon worden gemaakt. Een ervaren schilder neemt er de tijd voor om grondig te werk te gaan. Het is niet een kwestie van even met een doekje erover en klaar. MDF moet voor het verven zeer goed worden ontvet. Wanneer je geen ervaring hebt met MDF verven kan het moeilijk zijn om een strak verfresultaat te krijgen. Doop je de kwast of roller te veel in de verf dan heb je kans op druipers. Doe je er te weinig op dan is er geen mooie gelijkmatige verdeling. Of je krijgt te maken met haren uit de kwast of pluisjes van de roller die op je MDF terecht komen. Een specialist in het verven van MDF heeft met al deze zaken ervaring. Dat levert een strak resultaat op en het scheelt jou frustratie.

Zo kom je voor een MDF verven klus in contact met vakmensen

Heb je de keuze gemaakt en besloten om zelf geen MDF te gaan verven? Dan is er voor jou een eenvoudige manier om in contact te komen met professionele schilders. Je mag namelijk gratis gebruik maken van Werkspot. Op ons platform staan schildersbedrijven aangemeld waarmee je in contact kan komen. Om een klus te plaatsen op Werkspot beschrijf je wat er moet gebeuren en voeg je eventueel foto’s toe van de klus. Bijvoorbeeld losse MDF platen verven of het verven van een MDF meubel, vensterbank of kastdeuren. Daarna geef je aan welke dienst je specifiek zoekt. Bij MDF gaat het om binnenschilderwerk, want de gewone platen zijn niet geschikt om buiten te gebruiken. Met het doorlopen van een aantal stappen vind je gemakkelijk vakmensen in je eigen regio.Het is toch handig om een schilder in te huren die in je eigen omgeving is gevestigd. Heb je alle stappen doorlopen? Dan kom je via Werkspot in contact met schilders.

Vergelijk duizenden reviews

Het is voor te stellen dat je nieuwsgierig bent naar professionals die contact met je opnemen. Er is van elk bedrijf een profiel beschikbaar waar je meer informatie vindt. Bij meerdere reacties bekijk je gemakkelijk van de verschillende professionals het profiel. Of vind je het belangrijk om te weten hoe anderen de samenwerking met een bedrijf hebben ervaren? Dan lees je de reviews die door klanten zijn geschreven. Je bepaalt uiteindelijk zelf welke schilder je inhuurt voor MDF verven. Lees maar eens meer over de professionele schilders van Werkspot.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij