Buitentegels verven: wat komt erbij kijken?

Bijgewerkt op

Buitentegels verven

Zoek je een nieuwe look voor je terras of het pad in de tuin, maar heb je geen zin om de bestrating die er ligt te verwijderen? Of zijn de tegels die er liggen niet mooi meer en zoek je een goedkope oplossing om dit te verbeteren? Kies dan voor buitentegels verven. Terrastegels verven of stoeptegels verven is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het kan echt. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheid om buitentegels te verven. Je leest waar je op moet letten en hoe je deze klus het beste aanpakt.  

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Wanneer buitentegels verven
 2. Voordelen buitentegels verven
 3. Stappenplan buitentegels verven
 4. Kosten buitentegels verven
 5. Uitbesteden of zelf doen?

Wanneer buitentegels verven

Zijn jouw tegels groen uitgeslagen? Zijn ze vuil of verkleurd? Of heb je misschien verschillende kleuren tegels op je terras liggen en wil je die liever in één kleur hebben? Dan denk je wellicht al snel aan het vervangen van de tegels. Toch is dat niet altijd nodig. Zijn de tegels nog heel en grotendeels onbeschadigd? Dan kan je de buitentegels ook verven. Je kunt stoeptegels verven of terrastegels verven. Daarbij maakt het niet uit of ze geglazuurd zijn of niet. In principe kun je alle (sier)bestrating verven met betonverf.

En ook als er nu geen tegels in je tuin liggen, kun je met buitentegels verven kosten besparen. Je hoeft dan namelijk niet te investeren in dure sierbestrating, maar kunt af met 'gewone' stoeptegels, die je vervolgens verft in de kleur die past bij jouw tuin.

Voordelen buitentegels verven

Buitentegels verven kent een paar grote voordelen. De belangrijkste sommen we hier voor je op:

 • Goedkope oplossing Buitentegels verven is een relatief goedkope oplossing. Zeker als je het vergelijkt met het aanleggen van nieuwe (sier)bestrating. Tuintegels leggen is een grote en dure klus, al is het alleen maar vanwege de kosten voor nieuwe bestrating. Besteed je de klus uit aan een professional, dan betaal je daarnaast ook nog de stratenmaker zelf. Terrastegels verven is een klus die je zelf zou kunnen uitvoeren, dus dan ben je alleen geld kwijt aan de verf en eventueel kwasten en rollers.

 • Veelzijdige oplossing Voor buitentegels verven gebruik je betonverf. Betonverf komt in bijna iedere denkbare kleur. Je kunt de verf dus laten mengen in de kleur die past bij jouw tuin. Zoek je die ontspannende Ibiza-vibe? Ga dan voor een mooi wit terras. Of ga je juist voor een moderne, strakke look? Dan kun je de tegels een mooie grijze of antraciet kleur geven. Wil je het pad echt de eye catcher van jouw tuin maken? Kies dan voor een meer gewaagde kleur zoals rood of blauw. Een ander voordeel van verf is dat je niet voor één kleur hoeft te gaan. Je brengt eenvoudig een bepaald patroon aan of maakt van je terras een speels geblokt exemplaar.

 • Voor (bijna) alle tegels Of je nu betonnen tegels wilt verven, tegels met een glazuurlaag of natuurstenen tegels, het kan eigenlijk allemaal. Ieder type tegel vraagt wel om een eigen voorbereiding. Tegels met een glazuurlaag of natuurstenen tegels hebben bijvoorbeeld altijd een primer nodig, om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. En om ervoor te zorgen dat er niet teveel vocht in de tegels trekt, kun je een epoxy gebruiken om dat tegen te gaan.

 • Minder last van groene aanslag Door de betonnen of terrastegels te verven heb je minder last van groene aanslag door mos of algvorming. Ook verweren de tegels veel minder snel dan ongeverfde tegels. Het reinigen is ook een stuk makkelijker. Doordat de verf een soort laagje vormt op de tegels, kun je ze eenvoudig schoonspuiten met een hogedrukreiniger.

Stappenplan buitentegels verven

Ga je met buitentegels verven aan de slag? Zorg dan dat je goed weet waar je aan begint en welke stappen je hiervoor moet volgen. Ons stappenplan helpt je op weg.

 1. Maak de tegels goed schoon met een hogedrukreiniger. Zo verwijder je al het vuil of groene aanslag op de tegels. Hoe schoner de tegels zijn, hoe beter de verf straks hecht. 
 2. Laat de tegels goed drogen, voordat je met verven begint.
 3. Afhankelijk van het type tegels kun je allereerst een primer aanbrengen. Dit is bijvoorbeeld aan te raden bij geglazuurde tegels, om ervoor te zorgen dat de verf beter hecht.
 4. Breng de eerste laag betonverf aan. Je kunt kiezen voor zowel watergedragen betonverf of verf op terpentinebasis. Aangezien de tegels veel te verduren krijgen door het weer en gebruik, heeft een betonverf op terpentinebasis de voorkeur. Verf op waterbasis is minder slijtvast. Verdun de verf bij het aanbrengen van de eerste laag voor ongeveer 15 procent met water of terpentine (afhankelijk van het soort verf). Door de verf te verdunnen trekt de verf goed de tegels in. Zo hecht de verf uiteindelijk beter.
 5. Na de eerste laag breng je, na het drogen, nog twee lagen extra aan voor het meest duurzame resultaat. Laat het verfwerk na iedere laag goed drogen voordat je verder gaat. Breng de lagen aan met een roller. Voor de randen en hoeken kun je een kwast gebruiken. 
 6. Houd er rekening mee dat de slijtvaste werking van de verf pas echt goed naar voren komt als de verf helemaal droog is. Dit duurt tot wel zeven dagen. Wees in die eerste week dus voorzichtig met het schuiven van terrasmeubilair om beschadigingen aan de verf te voorkomen.

Kosten buitentegels verven

Buitentegels verven is een klus die je zelf kunt uitvoeren, maar dan moet je wel weten wat je doet. Voor een goede hechting van de verf is het van belang de juiste voorbereidingen te treffen. Weet je niet zeker hoe je de klus het beste duurzaam kunt uitvoeren? Of heb je simpelweg geen tijd of zin om de klus zelf uit te voeren? Schakel dan een professionele schilder in om jouw terrastegels te verven. Voor deze klus is het lastig een vaste prijs te geven, omdat het heel erg afhankelijk is van welke tegels je wilt laten verven. Wel kunnen we een indicatie geven van het gemiddelde uurtarief van een schilder.

Soort klus  Gemiddelde prijs Buitentegels verven - uurtarief schilder € 30,- tot € 40,- Tegels leggen € 50,- tot € 100,- per m2 Buitenschilderwerk € 1000,- tot € 7500,-

Soort klusGemiddelde prijs
Buitentegels verven - uurtarief schilder€ 30,- tot € 40,-
Tegels leggen€ 50,- tot € 100,- per m2
Buitenschilderwerk€ 1000,- tot € 7500,-

Je kunt op kosten besparen door een deel van de voorbereiding zelf te doen. Het schoonmaken van de tegels bijvoorbeeld, kun je met de juiste middelen goed zelf doen. Je kunt dit uiteraard ook aan de schilder overlaten. Geef dit bij het plaatsen van je klus wel duidelijk aan. Dan weet de schilder ook wat hij kan verwachten en zorgt hij dat hij de juiste apparatuur meeneemt. 

Wil je een bepaald patroon of tegels in verschillende kleuren laten verven? Geef dit dan ook aan bij de omschrijving van je klus. De schilder kan hier dan rekening mee houden in het berekenen van de prijs. 

Wil je voordat je de tegels laat verven eerst de tegels laten leggen? Dan schakel je het best eerst een stratenmaker in. Ben je benieuwd naar meer informatie over deze klus? Kijk dan eens op deze pagina.

Uitbesteden of zelf doen?

Bij buitentegels verven komt heel wat kijken. Het is meer dan simpelweg verf aanbrengen op de tegels. Om de verf goed te laten hechten op de tegels, is een goede voorbereiding cruciaal. Met ons stappenplan kom je een heel eind, maar wil je echt zeker zijn van een mooi en duurzaam resultaat? Dan besteed je de klus het beste uit aan een ervaren schilder. Als professional weet de schilder precies wat er bij deze klus komt kijken. Daarnaast heb je zelf geen omkijken naar deze vrij omvangrijke klus. Wil je ook direct het houtwerk aan de buitenkant van je woning laten schilderen? Dan is nu een goed moment om die klus ook direct door de schilder uit te laten voeren. Dat scheelt jou weer een keer extra een schilder regelen. En als je de schilder meerdere klussen kunt laten uitvoeren, gaat de prijs per klus vaak omlaag. Sowieso bespaar je natuurlijk op de voorrijkosten. 

Wil je de klus uitbesteden en zoek jij een betrouwbare schilder uit jouw regio? Plaats je klus op Werkspot en kom in contact met onze vakkundige schilders die de klus 'buitentegels verven' graag voor je uitvoeren. Omschrijf je klus zo precies mogelijk. Geef bijvoorbeeld aan om hoeveel vierkante meter het gaat en wat de huidige staat is van de tegels. Zo kan de schilder zich een goed beeld vormen van de omvang van de klus. Op jouw beurt kun je je een goed beeld vormen van het eerdere werk van de schilder door reviews te lezen op onze website. Zo kom je te weten wat de ervaringen van anderen waren in het contact met de schilder en of zij tevreden waren over de geleverde kwaliteit. Wel zo handig als jij een schilder uit de buurt wilt selecteren om jouw pad of terrastegels te verven.

Prijzen per dienst

 1. Wat kost een schilder?
 2. Tuinbestrating aanleggen
 3. Bestrating aanleggen
 4. Buitenschilderwerk
 5. Muren schilderen
 6. Tegels verven (binnen)

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.