Schilderen overzicht

Tegels verven? Zo geef je jouw tegels een frisse uitstraling

06-04-2020
Tegels verven

Vind je de tegels in je badkamer of keuken niet meer zo mooi? Het vervangen van tegels is een aardige klus. De oude tegels moeten eruit om plaats te maken voor nieuwe. Dat brengt puin met zich mee en kost bovendien veel tijd. Als je dat niet ziet zitten, is er toch een praktische oplossing beschikbaar. Tegels verven in je badkamer of keuken zorgt voor een nieuwe en frisse look in de ruimte. Je hoeft geen tegels uit te breken, maar alleen de juiste materialen en benodigdheden in huis te halen om aan de slag te gaan. Wil je weten hoe je het beste tegels kan verven? Kijk wat je nodig hebt, volg onderstaand stappenplan en lees ook de praktische tips en adviezen.

Tegels verven: wat heb je nodig?

Het is belangrijk om de tegels eerst te ontvetten en daarvoor kan je een verfreiniger of ontvettingsmiddel gebruiken. Je gebruikt een schone doek en warm water om de tegels te boenen. Ook heb je schuurpapier nodig om het oppervlak wat ruwer te maken. Dat is goed voor de hechting van de grondverf en tegelverf. Schuurpapier met korrel P80-P120 is daar geschikt voor. Voor een van de latere stappen gebruik je P240 schuurpapier. Daarnaast heb je grondverf of primer nodig net als tegelverf of een ander verfsoort om tegels te verven, zoals betonverf of muurverf. Koop ook een verfbakje en neem een roerstokje mee als je naar de bouwmarkt gaat. Schaf ook zowel een acrylkwast als een acrylroller aan net als afplaktape en afdekzeil. Zitten er gaten in de voegen of tegels? Deze zijn te repareren met een vulmiddel, zoals epoxy. Alle boodschappen nog even op op een rij:

 • Ontvettingsmiddel of verfreiniger
 • Warm water
 • Schone doek
 • Schuurpapier P80-P120 en P240
 • Grondverf of primer
 • Afplaktape afdekzeil
 • Acrylkwast en acrylroller
 • Verfbakje
 • Roerstokje
Tip: ben je van plan om de tegels op de vloer te verven? Dan is het verstandig om antislip aan de verf toe te voegen. Hiermee maak je de tegelvloer wat stroever en dat is wel zo veilig.

Stappenplan tegels verven

Kijk voordat je het stappenplan voor tegels verven volgt goed of er ook gaten zijn die je eerst moet repareren.

 1. Maak de tegels goed schoon en droog

De tegels maak je goed schoon met het ontvettingsmiddel in warm water of met verfreiniger. Droog daarna de tegels goed af om vervolgens de tegels heel lichtjes met het schuurpapier op te schuren. Daarna maak je de tegels nogmaals schoon om de stof van het schuren te laten verdwijnen.

 1. Plak de stopcontacten, randen en de vloer af

Om te voorkomen dat er verf belandt op stopcontacten, het aanrechtblad of het kozijn, plak je de randen af. Hiervoor gebruik je afplaktape dat je strak langs de rand aanbrengt. Het afplakken van randen zorgt er ook voor dat je een mooie strakke lijn krijgt. Ga je tegels op de muur verven? Voorkom spetters op de vloer door deze af te dekken met afdekzeil of met stucloper.

 1. Breng grondverf of primer aan

Je begint met tegels verven in de badkamer, keuken of andere betegelde ruimte met het aanbrengen van een grondlaag. Daarmee creëer je een goede basis als hechting voor de tegelverf. Roer voor gebruik de grondverf eerst goed door met het roerstokje en giet het daarna over in het verfbakje. Dat is handig voor het afstrijken van de kwast en de verfroller. Start met het verven van de randen en voegen door een acrylkwast te gebruiken. Het grote oppervlak rol je daarna in met een acrylroller. Ben je klaar met de grondverf? Dan laat je de tegels eerst minimaal vier tot zes uur drogen voordat je verder gaat.

 1. Tegels licht opschuren

Na het aanbrengen van de grondverf is het voor de hechting belangrijk om de tegels even licht op te schuren. Uiteraard maak je de tegels daarna weer schoon en droog.

 1. Tegels verven met kwast en roller

Deze stap van het stappenplan gaat over de echte afwerking van tegels verven. Nu breng je de verf aan in de kleur die je mooi vindt om de ruimte een frisse look te geven. maak het blik tegelverf open en gebruik een nieuw roerstokje om het pigment goed te verdelen. Daarna giet je de verf in een verfbakje over. De randen en voegen van de tegels verf je eerst weer met een kwast. De acrylroller gebruik je voor het grote oppervlak.

Tip: doop de kwast niet te diep in de verf, want dan bestaat de kans op verfdruipers. Strijk de kwast eerst af voordat je de tegels gaat verven. Zo rol je de verfroller na het dopen in de verf eveneens uit.

 1. Licht opschuren en een tweede laag aanbrengen

Na het aanbrengen van de eerste laag moet de verf eerst drogen voordat je de tegels weer licht opschuurt. Deze keer gebruik je voor het schuren schuurpapier met korrel P240 dat geschikt is voor het fijne schuurwerk. Maak de tegels daarna weer schoon en droog voordat je verder gaat met verven. Ben je klaar met tegels verven? Dan is er nog een stap te gaan voordat de klus helemaal af is.

 1. Verwijder de afplaktape

Het is belangrijk om de afplaktape na het verven van de tegels er direct af te halen. Het advies luidt namelijk dat afplaktape er het beste af te halen is als de verf nog nat is. Wacht je te lang met het verwijderen van de tape, dan bestaat de kans dat de tegelverf beschadigt.

Werkwijze bij tegels verven

Bij het tegels verven met een kwast of roller is het handig om te weten hoe je dat het beste doet. Houd de kwast bijvoorbeeld eerst rechtop en verwijder losse haren die je eruit ziet steken. Ga met je hand over de kwastharen en strijk deze naar beneden. Dan zie je of er nog meer haren los zitten. Een roller is klaar te maken voor gebruik door er met afplaktape overheen te gaan. De tegelverf is het beste eerst in verticale banen aan te brengen om daarna de verf in horizontale richting te verdelen. Om verfdruipers te voorkomen, werk je van boven naar beneden. Heb je een baan in de verf zitten? Rol de geverfde baan in één keer helemaal van hoog naar laag af. Dat is een schildertip om strepen in de verf te voorkomen.

Tegels verven: welke verf heb je nodig?

Tegels verven met tegelverf is natuurlijk een prima keuze. Dan verf je de tegels met een verfsoort die daar speciaal voor is gemaakt. Het is echter ook mogelijk om tegels te verven met betonverf of met muurverf. Ga je aan de slag met betonverf? Dat is een soort coating dat uit twee componenten bestaat. Het is belangrijk om de twee componenten voor gebruik goed en volledig met elkaar te mengen en goed door te roeren. Verder volg je bovenstaande stappenplan.

Tegels verven liever uitbesteden? Plaats je klus gratis

Wil je de tegels van een nieuwe look voorzien, maar zelf niet aan de slag? Dan kan je je klus gratis en eenvoudig uitbesteden. Door je klus voor tegels verven gratis op Werkspot aan te bieden. Plaats de klus met opdrachtomschrijving en neem foto's van de ruimte die geverfd moet worden, zodat de professionals een goed beeld van de situatie krijgen. Na het plaatsen van je opdracht kan je zelf vakmensen bekijken en aan je lijst toevoegen, maar Werkspot introduceert je ook automatisch bij hen. Zo heeft een geïnteresseerde schilder vervolgens de mogelijkheid om naar aanleiding van je opdracht voor tegels verven contact met je op te nemen.

Ontvang je meerdere reacties? Dan helpt het bekijken van de profielen en het lezen van de reviews je verder om een keuze te maken. Wil je weten wat de gemiddelde kosten zijn voor een klus als tegels schilderen? De tarieven variëren per opdracht, maar we geven je graag inzicht in de gemiddelde kosten voor tegels verven.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij