Schilderen overzicht

Aluminium verven: handige tips en prijzen

02-06-2020
Aluminium kozijnen verven

Aluminium is onderhoudsvrij en kozijnen hoef je daarom niet met een schilderbeurt te onderhouden. Als je er een andere kleur op wilt voor een nieuwe en frisse uitstraling is aluminium verven een optie. Het verven in een andere kleur is ook mogelijk als je aluminium tuinmeubilair hebt of een brievenbus of een buitenlamp.

Als je geen ervaring hebt met het verven van dit materiaal wel belangrijk om te weten wat je doet. Daarom heeft Werkspot voor jou een aantal praktische tips beschikbaar. Ook geven wij je inzicht in de kosten en heb je de optie om je klus gratis aan te bieden en in gesprek te komen met schilders in je regio.

Aluminium verven: wat heb je nodig?

Je hebt meerdere spullen nodig als je het aluminium zelf gaat verven. Werkspot heeft als onderdeel van de praktische tips de benodigdheden even op een rijtje gezet. Zo heb je een boodschappenlijstje bij de hand als je bijvoorbeeld naar de bouwmarkt gaat.

Boodschappenlijstje aluminium verven:

  • Verfreiniger
  • Doekje en spons
  • Schuurpapier
  • Kwast
  • Roller
  • Grondverf
  • Lak: mat, zijdeglans of hoogglans
  • Afplaktape
  • Water en ammoniak

Verschil tussen gemoffeld en geanodiseerd aluminium

Het is voordat je aluminium gaat verven handig om te weten dat er verschillende aluminiumsoorten zijn. Er is bij gemoffeld aluminium bijvoorbeeld sprake van materiaal dat eerder is geverfd. De verflaag laat niet los omdat de laag als het ware in het aluminium is gebakken. Het is door de betere opties voor hechting eenvoudiger om gemoffeld aluminium te schilderen dan geanodiseerd aluminium dat over een harde en slijtvaste oxidelaag beschikt. Deze buitenlaag is doorgaans blank of metaalachtig van kleur. Van dit materiaal worden kozijnen vaak van gemaakt en door het gladde en harde materiaal hecht verf er slecht aan en is het lastig te schuren. Het is wel mogelijk om geanodiseerd aluminium te verven als je de kozijnen eerst gaat beitsen of stralen.

Aan de slag met aluminium verven

Het schilderen van aluminium kent een aanpak die in verschillende stappen is uit te leggen. Je begint met de voorbereiding en dat is het controleren of het aluminium nog wel in een goede staat is. Als dat niet zo is en je ziet afgebladderd verf of blaasjes dan haal je de verf er eerst af. Hiervoor is bijvoorbeeld een afbijtmiddel of een verfafbrander te gebruiken. Ziet het materiaal er nog goed uit? Volg dan direct praktische tips van Werkspot hieronder:

1. Maak het aluminium schoon voor een vetvrij oppervlak

Een sopje met water en een scheut ammoniak gebruik je om het aluminium schoon en vetvrij te maken. Boen met een doekje of met een sponsje de onderdelen goed schoon.

2. Schuur het aluminium voor een optimale hechting

De voorbereidende handelingen zoals het schoonmaken en schuren dienen beiden om voor een optimale hechting te zorgen. Pak het schuurpapier en schuur de onderdelen van aluminium. Er komt veel stof vrij na het schuren en daarom maak je het oppervlak daarna weer schoon. Voor het aanbrengen van de grondverf plak je eerste eventuele delen af waar geen verf op moet komen. Bijvoorbeeld bij de rand van het raam tegen het kozijn aan.

3. Breng de grondverf aan

Het aanbrengen van grondverf is belangrijk om straks te voorzien in een goede hechting en dekking van de kleur. Het is aan te raden om voor aluminium grondverf te gebruiken in de vorm van een tweecomponentenverf. Na het drogen van de grondverf schuur je de onderdelen weer lichtjes op. Gebruik de kwast voor smalle onderdelen en een rollertje voor grotere oppervlakken. Bijvoorbeeld een kwast om tafelpootjes van aluminium te verven en het tafelblad met een rollertje. Aluminium kozijnen zijn eerst in de grondverf te zetten met een ronde kwast en eventueel na te rollen met een rollertje voor een strak effect.

4. Aluminium in kleur schilderen

Ga je aluminium kozijnen verven dan gebruik je daarvoor een ronde kwast en werk je van binnen naar buiten. Denk ook om het schilderen van de zijkanten net als aan de bovenkant en onderkant. Het narollen met een rollertje is ook nu weer mogelijk om een strak effect te krijgen. Voor het beste resultaat met een optimale bescherming is het aan te raden om de lak in twee lagen aan te brengen.

Aluminium verven: wat kan er misgaan als je het zelf doet?

Er kan bij aluminium verven van alles misgaan als je het nog niet eerder hebt gedaan. Zo is het al belangrijk om te onderscheiden met welk soort aluminium je te maken hebt. Verder is het nodig om de juiste materialen te gebruiken. Koop je bijvoorbeeld alkydhars primer in plaats van tweecomponenten grondverf? Dan gaat het daar mis omdat deze primer niet geschikt is voor aluminium. Het materiaal verzeept als het ware. Dan heb je ook nog te maken met het verven zelf. Doe je te veel verf op de kwast dan krijg je bij het uitstrijken te maken met druppels verf. Het is eveneens van belang om over een vaste hand te beschikken om strak te schilderen. Zie je ertegenop om het aluminium zelf een andere kleur te geven of heb je te weinig tijd? Het inhuren van een schilder biedt in dat geval uitkomst. Een specialist beschikt over de juiste ervaring en kennis om je aluminium een mooi en nieuw uiterlijk te geven. De klus is door het vakmanschap sneller klaar als je een specialist inhuurt. Je hebt bovendien zelf verder geen omkijken naar alle benodigdheden, want daar zorgt de schilder voor.

Aluminium verven: wat zijn de kosten als je een schilder inhuurt?

Een schilder houdt rekening met verschillende aspecten om de kosten vast te stellen. Bij grote oppervlakken is het gebruikelijk om een m² tarief te hanteren. Bij het lakken van aluminium brengt de schilder doorgaans een uurtarief in rekening.

Het tarief voor het schilderen van aluminium ligt gemiddeld tussen € 30,00 en € 40,00 per uur. De aspecten die verder invloed hebben op de totaalprijs zijn ook afhankelijk van de omvang van het project. Gaat het bijvoorbeeld om aluminium kozijnen aan de voorkant van je woning of ook aan de achterkant en aan de binnenzijde? Laat je ook andere schilderklussen uitvoeren als je een schilder inhuurt? Je hebt een basis voor onderhandeling over de prijs als de schilder meer werkzaamheden kan verrichten. Bekijk meer informatie over de kosten van een schilder.

Lees duizenden reviews en kom in contact met professionals

Wil je een schilder inhuren voor aluminium verven? Maak foto´s van de klus en plaats je opdracht met omschrijving op Werkspot. Dat is gratis en biedt toegang tot een breed aanbod van specialisten. Wil je zelf contact leggen met een schilder, dan helpen de duizenden reviews en profielen je om een keuze te maken. Het is handig dat je daarbij een selectie kan maken om een eigen lijst met favorieten op te stellen. Je opdracht komt daarnaast automatisch terecht bij specialisten. Als een schilder interesse in de klus heeft, neemt deze contact met je op. Het kan zijn dat er meerdere professionals contact opnemen en een aanbod doen. Vind je het lastig om een keuze te maken? Bekijk dan specifiek de reviews van de schilders die zich voor jouw klus aanbieden. De reviews zijn afkomstig van mensen zoals jij, die hun huis mooi willen maken en dat op professionele wijze willen laten doen. De profielen van de schildersbedrijven voorzien in praktische informatie en zijn eveneens handig om te bekijken. Keuze gemaakt? Dan ga jij in zee met de schilder die jij als favoriet voor de klus ziet. Laat je daarna ook een review achter op Werkspot om je ervaring met de specialist te delen? Dan help je daar ook anderen mee.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij