Glas schilderen: ontdek de mogelijkheden

Bijgewerkt op

Glas schilderen

Schilderen op glas is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je interieur wilt voorzien van een nieuwe uitstraling. Toch geeft glas verven een mooi en uniek effect, ideaal als je echt iets bijzonders wilt. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en aandachtspunten voor verven op glas? We lichten het in dit artikel allemaal toe. Ben je er na het lezen van deze pagina uit dat glas schilderen dé optie voor jou is? Plaats je klus dan op Werkspot en kom in contact met professionals die deze klus voor je kunnen uitvoeren.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Waarom glas schilderen
 2. Tips en aandachtspunten glas verven
 3. Stappenplan glas schilderen
 4. Kosten schilderen op glas
 5. Vind vakmensen via Werkspot

Waarom glas schilderen

Heb jij veel deuren of ramen in je woning en zoek je manieren om de inkijk te verminderen? Of wil je een glas-in-lood-effect creëren voor jouw en suite deuren? Glas verven kan dan uitkomst bieden. Het is een relatief goedkope manier om toch een geheel andere sfeer in huis te realiseren. Letterlijk, want door het glas in een andere kleur te verven, verandert de lichtinval in je huis daar direct door.

Naast inkijk verminderen of een andere sfeer creëren, kun je ook voor glas schilderen kiezen wanneer je een statement wilt maken. Kies voor een mooi patroon of afbeelding om op het glas te verven en die saaie ramen of deuren veranderen direct in een waar kunstwerk.

Een prijsbewust alternatief voor glas schilderen is het aanbrengen van raamfolie. Dit vindt echter niet iedereen een mooie oplossing en vaak is het nog best lastig om dit goed strak aan te brengen, zonder luchtbellen. Glas verven is daarom een mooie en authentiekere manier om jouw glazen van een andere uitstraling te voorzien.

Tips en aandachtspunten glas verven

Glas verven is geen heel eenvoudige klus. Natuurlijk moet je zorgvuldig te werk gaan en de omringende kozijnen of muren goed afplakken. Daarnaast je zie bij glas verven eventuele strepen nog veel duidelijker dan op een muur of op hout. Met deze tips en aandachtspunten helpen we je op weg om een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken.

 • Schilderen op glas: kies de juiste soort verf Ga je verven op glas, dan gebruik je hier speciale glasverf voor. Die zijn er zowel op oliebasis als waterbasis. Verf op waterbasis heeft een minder sterke geur en is daarom met name geschikt om binnen te gebruiken. Verf op oliebasis is beter bestand tegen weersinvloeden en is daarom erg geschikt om buiten te gebruiken.

 • Naast de basis, kun je ook het type verf kiezen. Zo komt glasverf in verschillende vormen, denk aan acryllak, lakverf en acrylverf. De verschillende typen verf hebben invloed op de transparantie van de verf, zo is lak vaak minder lichtdoorlatend dan verf. Ook het gemak van aanbrengen speelt mee. Tot slot zijn ook niet alle kleuren in alle soorten beschikbaar. Kijk dus goed wat kan voor jouw klus en laat je altijd adviseren door een expert.

 • Glas schilderen: kies het juiste gereedschap Minstens zo belangrijk als de verf is het gereedschap waarmee je de verf aanbrengt. Voor een delicate klus als glas verven is een simpele verfroller vaak minder geschikt. Bij de keuze voor een kwast is het verstandig te kijken naar het materiaal van de haren. Is dit natuurlijk of synthetisch? Je kunt met beide kwasten verven op glas, maar synthetische kwasten laten wel vaker strepen achter. Het is daarom aan te raden voor natuurlijke penselen te gaan.

 • Plak af wat je niet wilt schilderen  Zeker als je een patroon of bijvoorbeeld verschillende kleurvlakken wilt verven op glas, is het van belang dat je alles wat je niet geverfd wilt hebben goed afplakt. Gebruik hiervoor ook een goede tape, waarmee de verf echt niet onder de tape doorloopt. Dat is vaak even wat duurder, maar levert uiteindelijk een veel strakker eindresultaat op. Zorg er ook voor dat wanneer je het glas in delen verft, de reeds geverfde stukken goed droog zijn voordat je daar overheen tapet. Anders heb je kans dat je de verf meetrekt met het verwijderen van de tape.

Stappen glas schilderen

Ga je glas schilderen of laat je een schilder dat voor jou doen, dan zijn dit de stappen die je daarbij zet:

 1. Voorbereiden Bij de voorbereiding selecteer je natuurlijk de juiste verf en de juiste materialen. In het stuk hiervoor hebben we aangegeven op welke dingen je daarbij kunt letten. Heb je alle spullen in huis, dan kan de voorbereiding voor het verven beginnen. Plak alles af wat je niet geverfd wilt hebben. Maak de ondergrond daarnaast goed schoon, vet- en stofvrij.

 2. Verven Zorg bij het verven voor mooie, gelijkmatige streken en let ook op eventuele druipers. Alles is op glas nog veel zichtbaarder dan op hout of een muur en een klein foutje is zo gemaakt. Houd daarom ook altijd een sponsje bij de hand. Zolang de verf nog nat is, kun je kleine uitschieters hier snel mee verwijderen.

 3. Afwerken Bij het beschilderen van glazen of flessen, bak je de voorwerpen ook altijd nog even af nadat je ze hebt geverfd. Dat is bij ramen en deuren niet nodig. Is het glas geverfd, dan wil je wellicht ook de omringende kozijnen een verse lik verf geven. Zorg er dan wel voor dat het glas goed gedroogd is. Zo voorkom je dat je de verf er per ongeluk af haalt met het verwijderen van de afplaktape.

Kosten schilderen op glas

Schilderen op glas is best een lastige klus. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het zelf te doen, zeker wanneer je een handige doe-het-zelver bent of juist heel specifieke creatieve ideeën hebt. Wil je zeker zijn van een goed en duurzaam eindresultaat, dan schakel je voor deze klus het beste professionele vakmensen in. Dat kunnen binnen- of buitenschilders zijn of juist meer creatieve kunstschilders. Het is maar net voor welke uitstraling je wilt gaan met jouw geverfde deur of raam.

Besteed je de klus uit, dan hanteren schilders een gemiddeld tarief van € 30,- tot € 40,- per uur. Let er daarbij wel op dat niet alle schilders schilderen op glas. Ook wanneer je een bepaald patroon of echt een schildering wilt aanbrengen, moet je rekening houden met een hoger tarief.

Wil je naast glas schilderen ook direct de kozijnen of de deuren zelf laten verven, geef dat dan direct aan bij het omschrijven van je klus. Als de professional meerdere klussen voor je kan uitvoeren, ligt de prijs per klus vaak wat lager.

Naast het schilderen van het glas kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het glas te laten vervangen, door mat glas of glas-in-lood ramen. Voor de volledigheid hebben we daarom in onderstaand overzicht ook de kosten voor een glaszetter meegenomen.

Soort klusGemiddelde prijs
Schilder€ 30,- tot € 40,- per uur
Deur schilderen€ 75,- tot € 125,-
Kozijnen schilderen binnen€ 40,- tot € 75,-
Kozijnen schilderen buiten€ 50,- tot € 150,-
Glas vervangen€ 35,- tot € 40,- per uur, exclusief materiaal

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor het laten schilderen van glas is vooral afhankelijk van de moeilijkheid van de klus. Gaat het om een enkele kleur en zijn de ramen gewoon rechthoekig, dan is de schilder daar sneller mee klaar dan wanneer je een patroon geschilderd wilt hebben. Ook de vorm van het glas speelt mee. Vooral in de voorbereiding kost het meer tijd om ronde ramen of hoekige ramen af te plakken dan rechte. Tijd die de schilder meer kwijt is aan jouw klus zie je terug in de prijs. Beschrijf je wensen daarom nauwkeurig en stuur eventueel foto's mee van de situatie. Zo kan de professional zich een goed beeld vormen van de klus en jou een realistisch prijsvoorstel doen.

Vind vakmensen via Werkspot

Wil jij het glas in jouw woning laten schilderen? Dan komt daar voor het mooiste resultaat best wat bij kijken. Zo is het best lastig om verf egaal en streeploos aan te brengen op een glazen ondergrond. Wil je er zeker van zijn dat de klus netjes en vakkundig wordt uitgevoerd? Besteed je klus dan uit via Werkspot. Niet alle schilders schilderen ook op glas. Zeker wanneer je een bepaald patroon of echt een afbeelding geschilderd wilt hebben, luistert de klus vrij nauw. Zorg er daarom voor dat je goed omschrijft wat je precies zoekt. Wil je het glas verven in één specifieke kleur, dan kunnen de meeste binnenschilders dit voor je doen. Wil je van het glas een waar kunstwerk maken, dan ben je waarschijnlijk beter af bij een creatievere (kunst)schilder. Ook die kun je vinden via Werkspot, als je de klus maar goed omschrijft.

Is het eerste contact gelegd? Kijk dan zeker ook even bij het profiel van deze vakmensen, zodat je een goed beeld krijgt of zij een klus als schilderen op glas al eerder hebben uitgevoerd. De reviews van andere klanten vertellen je meer over de ervaringen met deze professional. Waardevolle informatie als jij de klus glas schilderen uit wil besteden aan één van de vakmensen van Werkspot.

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Deuren schilderen
 3. Kozijnen schilderen
 4. Binnenschilderwerk
 5. Muren schilderen
 6. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij