5 praktische tips voor verf spuiten

Bijgewerkt op

Verf spuiten

Ben je van plan om je wanden of plafond van een nieuwe verflaag te voorzien? Schilderen met een roller en kwast neemt veel tijd in beslag. Dat kan veel sneller als je voor verf spuiten kiest. Verf spuiten van muren en wanden is een snelle schildertechniek en levert een prachtig eindresultaat op. Met een roller loop je kans op strepen, maar dat is bij verf spuiten niet het geval. Tenminste als je de verfspuitmachine goed hanteert en daarom komen de tips van Werkspot goed van pas. Vind je het toch te veel moeite of huur je liever een professional in voor een gegarandeerd mooi resultaat? Plaats je klus voor verf spuiten dan gratis op Werkspot.

  1. Verf spuiten: koop of huur een verfspuitmachine

Om goed voorbereid aan de slag te gaan is het belangrijk om over alle benodigdheden te beschikken. Voor verf spuiten of muren en plafonds heb je een verfspuitsysteem nodig. Je kan een verfspuit huren of kopen. Bijvoorbeeld een HVLP verfspuitmachine die uit een turbine bestaat en over een opzetstuk beschikt dat je in de hand houdt. Het opzetstuk is verdeeld in een reservoir voor de verf en een spuitmond. De verbinding met de turbine bestaat uit een luchtslang en de lengte daarvan verschilt tussen een en vijftien meter. Een uitvoering met een korte slang is handig, want deze hang je gemakkelijk over je schouder. Een langere slang biedt het voordeel dat je de turbine niet hoeft te dragen. Die kan op de grond blijven. Een HVLP verfspuitsysteem is geschikt voor het verf spuiten van wanden en muren. Let bij het kopen of huren van de verfspuitmachine op de spuitkop. Daar zijn namelijk verschillende varianten van, zoals een spuitkop voor muurverf en plafondverf. Dat is de spuitkop die je nodig hebt. In plaats van een HVLP systeem heb je ook de keuze om met een airless spuitsysteem te werken. Dat levert een nog strakker resultaat op, maar is wel duurder in aanschaf. Je hebt natuurlijk nog meer spullen nodig om te schilderen en die zetten wij graag even op een rijtje:

  • HVLP verfspuitmachine of airless verfspuit
  • Juiste spuitkop
  • Latex muurverf
  • Afdekzeil
  • Afplaktape
  • Veiligheidsbril
  • Masker
  • Oude kleding

  1. Verf spuiten met HVLP verfspuit: bepaal de spuitrichting van de verfstraal

Verf spuiten is het gemakkelijkst in een lege ruimte. Dan staan er geen meubels in de weg en hoef je alleen de vloer maar goed af te dekken met afdekzeil dat je vastzet met tape. Of je gebruikt stucloper zoals professionals dat ook doen. Denk ook aan het afplakken van kozijnen en stopcontacten. Het is afhankelijk van het model verfspuit hoe je de verf gebruikt. Er zijn modellen waar je de slang rechtstreeks in de emmer steekt. Let dan op dat de emmer verf minimaal een inhoud heeft van vijf liter. Andere verfspuiten beschikken over een reservoir waar je de verf in doet. Voordat je begint met verf spuiten bepaal je eerst de richting. Er zijn drie opties. Horizontaal spuiten doe je met een brede straal en van links naar rechts. De verticale spuitrichting heeft een brede straal om van boven naar beneden te spuiten. De ronde straal gebruik je om de hoeken of lastige plekjes te spuiten.

  1. Verf spuiten: pas de juiste techniek toe

Je houdt de verfspuit maximaal 15 tot 20 centimeter van de muur of het plafond af. Bij het spuiten van verf in een hoek is de maximale afstand vijf tot tien centimeter. Je spuit het beste vanuit je onderarm en hoeft geen kracht met je pols te zetten. Ga niet te snel heen en weer met de verfspuit, maar op een langzaam tempo. Naast de spuitrichting beschikt het verfspuitsysteem ook over verschillende snelheden en kan je bepalen wat de hoeveelheid te sprayen verf is. Per spuitmachine zijn er wat dat betreft andere eigenschappen van toepassing. Als het de eerste keer is dat je verf gaat spuiten pak dan eerst een groot stuk karton. Dan zie je wat het effect is en begin je daarna aan de muur of het plafond. Als je verf op karton spuit en je ziet het verf druipen dan gebruik je te veel verf. Stel de spuitmachine dan in op een mindere hoeveelheid of een stand lager in op snelheid. Komt er te weinig verf op het oppervlak? Dan dekt de verf niet gelijkmatig en stel je de verfspuit een stand hoger in.

  1. Begin in de hoeken en werk van het licht af

Nadat je alles in gereedheid hebt en de test hebt uitgevoerd, zet je de veiligheidsbril en het masker op. Er komt namelijk nevel vrij als je gaat verf spuiten. Het beste is om van het licht af te werken. Start in de hoeken met de spuitkop in de richting die een ronde straal geeft. Het is het gemakkelijkst om het plafond en de muren van dezelfde kleur te voorzien. Wil je een wit plafond en een andere kleur op de muren? Dan zorg je ervoor dat je het plafond goed afplakt bij de randen. Bij het spuiten van een enkele muur is het mogelijk om een stuk karton tegen de andere muur in de hoek te houden. Dat voorkomt dat de verf op de andere muur terechtkomt. Maak gelijkmatige bewegingen met je onderarm om de verfspuit stabiel te houden tijdens het verf spuiten.

  1. Spuit horizontaal of verticaal de grote oppervlakken

De grote oppervlakken spuit je met de spuitmond in horizontale of verticale richting. Je kan beide kanten op beginnen met verf spuiten net naar wat je voorkeur heeft. Spuit steeds een baan en zorg dat je steeds de gespoten baan deels overlapt als je aan een nieuw vlak begint. Eerst spuit je horizontaal en daarna verticaal of andersom als je liever eerst verticaal spuit. Tussendoor pas je de spuitmond even aan door deze in de andere richting te zetten. Het is bij verf spuiten vaak niet nodig om een tweede laag aan te brengen. Na gebruik van de verfspuitmachine maak je deze goed schoon. Je haalt de onderdelen los van elkaar en boent deze schoon met een sopje van water en zeep. Controleer of de verfspuit echt schoon is. Dat zie je als de spuitstraal helder is. Het onderdeel dat voorziet in de luchttoevoer hoef je overigens niet schoon te maken.

Verf spuiten: wat zijn de voordelen?

Het spuiten van verf heeft meerdere voordelen. Het is een handige techniek om op een snelle manier muren en plafonds te schilderen. Dat komt omdat je heel vlot grote stukken oppervlakken ineens van verf voorziet. Het gebruik van een roller en kwast neemt meer tijd in beslag. Een ander voordeel is dat verf spuiten in verhouding tot het schilderen met een roller geen strepen oplevert. Het resultaat is veel strakker en mooier. Verf spuiten is bovendien over allerlei soorten ondergronden mogelijk. Bijvoorbeeld over stucwerk, bakstenen, betonnen muren, kalklagen, spachtelputz en gipsplaten.

Liever uitbesteden? Lees duizenden reviews op Werkspot

Bovenstaande tips zijn perfect als je het verf spuiten zelf wilt gaan doen. Heb je weinig tijd of lijkt het je toch te moeilijk? Kom dan in contact met schilders via Werkspot. Plaats je opdracht en maak foto´s met je telefoon om een duidelijk beeld te scheppen van de ruimte. Je klus komt via Werkspot terecht bij schilders die vervolgens contact met je opnemen als er interesse bestaat. Je kan ook zelf op zoek gaan naar schilders in je regio door reviews te bekijken. Er zijn er duizenden beschikbaar die voortkomen uit eerdere klantervaringen. De profielen geven je meer inzicht in de werkzaamheden van de schildersbedrijven. Deze informatie en de reviews helpen je om voor het verf spuiten in je woning de ideale schilder te vinden. Ontdek ook meer over de kosten van muren spuiten.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij