Schilderen overzicht

Meubels spuiten: handleiding, kosten en tips

01-07-2020
Meubels spuiten

Oude meubels hoef je niet weg te doen. Vind je ze niet meer mooi dan kan je meubels spuiten voor een nieuwe en frisse look. Het is handig dat je dan weet hoe je het beste resultaat krijgt. Daarom hebben wij een praktische informatiegids voor je samengesteld. Zo weet je precies wat je nodig hebt en hoe je het beste meubels kan spuiten. Vind je het toch wat te lastig of heb je geen tijd of zin dan plaats je de klus gratis op Werkspot. Je kan in elk geval je oude meubels er weer als nieuw laten uitzien in een kleur die jij mooi vindt. Zo krijg je op een voordelige manier een compleet nieuwe look in je interieur. Als je toch bezig gaat, kijk dan ook of je nog meer oude meubels hebt om in een nieuw jasje te steken. Er zijn namelijk allerlei soorten meubels te spuiten, zoals:

 • Tafels
 • Buffetkast
 • Televisiemeubel
 • Stoelen
 • Nachtkastjes
 • Keukenkastjes
 • Commode
 • Bureau
 • Boekenkast
 • Opbergkist
 • Bedden
 • Tuinbankjes
 • Houten speelgoed

Meubels spuiten: maak gebruik van een spuitbus of verfpistool

Je hebt voor het spuiten van meubels een spuitbus met verf nodig of een verfpistool. De spuitbussen zijn beschikbaar in allerlei soorten kleuren en texturen. Spuitverf is bovendien beschikbaar voor verschillende materialen. Dat maakt het gemakkelijk om een verfspuitbus te kopen voor een houten tafel of voor een rotan stoel of voor een kunststof opbergkist. Er is voor tuinmeubels spuiten een speciale spuitbus verkrijgbaar. Tuinmeubelen staan buiten en moeten daarom beschermd worden tegen weersinvloeden. Kies een spuitbus die geschikt is voor het materiaal van de meubels die je wilt spuiten. Je let natuurlijk ook op de kleur. Een andere optie voor meubels spuiten is een verfpistool gebruiken. Dat is een verfspuit met een reservoir dat je vult met een kleur verf naar keuze. Kleine meubelen zijn prima te spuiten met een verfspuitbus. Als je grotere meubelen hebt, is het handiger en praktischer om een verfpistool te gebruiken.

Stappenplan meubels spuiten

Het spuiten van meubels is het beste te doen volgens een stappenplan. Dat is handig om bij de hand te hebben als je er geen ervaring mee hebt.

Volg de stappen om het mooiste resultaat te krijgen en begin bij de aanschaf van wat je nodig hebt.

 • Verfpistool met verf of verfspuitbus
 • Grondverf
 • Schuurpapier
 • Water, ammoniak en doekje
 • Zeil, kranten of karton om de vloer te beschermen
 • Schroevendraaier om delen los te schroeven
 • Schildersplakband ter bescherming van niet te verven delen

Meubels spuiten: schoonmaken om te ontvetten

Het spuiten van meubelen vergt enige voorbereiding. Het is belangrijk dat je het meubel goed schoonmaakt. Dat is nodig om te zorgen dat de verf aan het meubel hecht. Ga je direct een houten tafelblad spuiten dat vettig is dan hecht de verf niet en laat het uiteindelijk los. Maak een sopje van water en ammoniak of gebruik een ontvetter. Is het meubelstuk al eerder geverfd dan is het mogelijk om verfreiniger te gebruiken.

Meubels spuiten: oppervlak schuren voor betere hechting

Na de schoonmaak schuur je eerst het oppervlak voordat je meubels gaat spuiten. Je kan schuurpapier gebruiken of bijvoorbeeld een pannenspons als je die hebt liggen. Dat is bij onbewerkte meubels vooral van belang om splinters weg te schuren. Door het schuren maak je bovendien het oppervlak wat ruwer en dat komt ten gunste van de hechting. Na het schuren neem je het meubel even af met een vochtige doek. Zo verwijder je het stof dat vrij is gekomen na het schuren.

Meubels spuiten: eerst grondverf aanbrengen

Het is net als bij het schilderen met een kwast of roller belangrijk om eerst grondverf aan te brengen. Het spuiten van meubels in grondverf is mogelijk met een speciale grondverfspuitbus of met grondverf in het verfpistool. Voordat je begint zet je het meubel op een zeil, karton of op kranten. Zo komt de grond niet onder de verf te zitten. Neem een ruim oppervlak, want er komt nevel bij kijken. Heb je een meubel dat met onderdelen in elkaar zit of vastzit, zoals een keukenkastje? Dan schroef je deze los om de verf er gemakkelijker op te spuiten. Houd de spuitbus op ongeveer tien centimeter van het meubel en spuit de verf er met een gelijkmatige verdeling op. Na het drogen van de grondverf schuur je de boel nog even weer lichtjes op.

Meubels in kleur spuiten

Als laatste spuit je het meubel in de uiteindelijke kleur. Houd de spuitbus niet te dichtbij het oppervlak en de onderdelen. Net als bij het spuiten van de grondverf spuit je gelijkmatig op een afstand van ongeveer tien centimeter. Zijn er moeilijk bereikbare plekjes dan houd je de spuitbus of het verfpistool wat dichterbij. Het is voor een betere bescherming goed als je nog een tweede laag aanbrengt. Het kost je wel extra tijd net als materiaal, zodat de kosten hoger worden.

Waarom een vakman inhuren voor meubels spuiten?

Een klein krukje nieuw leven inblazen met een verfspuitbus is prima zelf te doen. Heb je grote meubels zoals tafels en stoelen of kasten dan is het al lastiger om een perfect resultaat te krijgen. Je spuit als je geen ervaring hebt al snel te veel verf op één plek. Dat zie je terug als je alles hebt gespoten. Of je houdt de spuit te veraf, zodat er maar een miniem laagje verf op komt. Het kost je met alle voorbereiding van schoonmaken en schuren ook nog eens veel tijd. Als je het jammer vindt om oude meubels weg te doen, maar het ontbreekt je aan zin dan is het inhuren van een vakmens aan te raden. Een professional in verf spuiten werkt natuurlijk sneller dan iemand zonder ervaring. Een specialist kan ook mooie effecten aanbrengen. Bijvoorbeeld een vintage look met een authentiek karakter door het oppervlak grof op te schuren. De onderste laag is dan weer deels zichtbaar en dat zorgt voor een verweerd uiterlijk.

Meubels spuiten uitbesteden? Bespaar tijd en moeite met Werkspot

Niet zelf aan de slag, maar meubels spuiten uitbesteden? Het inhuren van een schilder voor meubels spuiten kost doorgaans gemiddeld € 30,00 en € 40,00 per uur. Bekijk hier de gemiddelde kosten van een schilder. Via ons platform kom je gemakkelijk in contact met vakmensen. Hoe? Door je klus te plaatsen op ons platform. Dat is voor jou helemaal gratis. De professionals uit je regio krijgen de opdracht die je geplaatst hebt te zien. Daarom is het aan te raden om naast de beschrijving foto´s toe te voegen van de meubels die je wilt laten spuiten. Als onze vakmensen belangstelling hebben dan reageren zij op je geplaatste klus en ga je verder in gesprek. Je kan ook zelf een specialist rechtstreeks benaderen om in gesprek te komen over het spuiten van je meubels. Daar hebben wij duizenden reviews en de bedrijfsprofielen voor je beschikbaar.

Vergelijk duizenden reviews en profielen

De duizenden reviews helpen je op verschillende manieren om een keuze te maken en met de beste specialist in zee te gaan. Als er professionals contact met je opnemen kan je de reviews van deze bedrijven bekijken. Die vergelijk je met elkaar om tot een keuze te komen. Daarbij maak je ook gebruik van de informatie op de profielen. De duizenden reviews zijn eveneens handig als je zelf een specialist gaat zoeken via ons platform. Je krijgt toegang tot alle professionals in je regio en de daarbij behorende referenties. Kom je een geschikt bedrijf tegen dan plaats je deze op je lijstje. Zo maak je een lijstje met meerdere specialisten en gebruik je de reviews verder om tot een keuze te komen. Wij stellen kwaliteitseisen aan professionals om toegang te krijgen tot opdrachten op ons platform.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij