Kookplaat aansluiten: dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil je een nieuwe kookplaat aansluiten? Een vakman doet dit veilig en snel. Werkspot heeft de gemiddelde kosten voor deze klus op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 287 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs kookplaat aansluiten

Of je nu een keukenprins(es) bent of alleen af en toe een eitje bakt: geen enkel huis kan zonder kookplaat. Is je huidige kookplaat kapot of ga je een nieuwe keuken plaatsen? Dan ben je vast benieuwd wat een kookplaat aansluiten kost.

Je kunt in je keuken een gaskookplaat of een elektrische kookplaat aansluiten. Bij elke kookplaat moet je op speciale zaken letten met betrekking tot de aansluiting. Wanneer je dit niet goed doet, is de kans groot dat de kookplaat niet naar behoren werkt. Hierdoor kan het vermogen van de elektrische kookplaat lager zijn en bij een gaskookplaat is er zelfs een kans dat het koken onveilig is. Laat daarom een vakman de kookplaat aansluiten. Hij weet precies hoe hij de aansluiting veilig en netjes maakt.

Kosten kookplaat aansluiten

Soort klusGemiddelde prijs
Kookplaat aansluiten€ 80,- tot €150,-
 Extra groep aanleggen stoppenkast €200,- tot € 500,-
Frezen keukenbladcirca € 50,-
Aansluitsnoer € 10,- tot € 20,-
Bovenstaande tabel geeft je een idee aan welke kosten je kunt denken bij de klus 'kookplaat aansluiten'. Deze kosten zijn exclusief de aanschaf van een kookplaat. Benieuwd wat deze klus precies kost in jouw keuken? Vraag een prijsvoorstel op maat aan bij meerdere vakmannen.

Wil je een kookplaat aansluiten? Naast de kosten voor de installateur, betaal je vaak ook voor een elektricien. Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met de aanschaf van een kookplaat.

Kookplaat aansluiten

Kookplaat aansluiten: kosten elektricien

Bij een kookplaat aansluiten komen verschillende zaken kijken. Allereerst heb je een elektricien nodig die ervoor zorgt dat alle elektra op orde is. Voor een gaskookplaat heb je vaak geen aanvullende elektra-eisen, maar voor een elektrische kookplaat ligt dit anders. Heb je op dit moment nog geen elektrische kookplaat? Nodig dan een elektricien thuis uit om te controleren of jouw woning geschikt is voor een elektrische kookplaat. Wanneer dit niet het geval is, kan de elektricien je meteen vertellen met welke kosten je rekening moet houden. In totaal moet je rekenen op een bedrag tussen de € 200,- en € 750,-.  Dit bedrag komt dus bovenop de kosten voor de aanschaf en het aansluiten van de kookplaat.

Kookplaat aansluiten: elektriciteit in de keuken
Je betaalt de elektricien allereerst voor het op orde maken van de elektriciteit in de keuken. Voor het aansluiten van een elektrische kookplaat heb je namelijk een stopcontact nodig dat geschikt is voor een zogeheten Perilex stekker. Naast dit speciale stopcontact moet je ook zorgen dat er een stroomdraad van de meterkast naar de keuken loopt. Wanneer dit stroomdraad niet aanwezig is, betaal je hier extra kosten voor.

Kookplaat aansluiten: eisen meterkast
Voor een elektrische kookplaat heb je een zogeheten fornuisgroep in je meterkast nodig. Deze groep kun je in je meterkast herkennen aan twee blokjes die aan elkaar vastzitten en samen één hendel hebben. Wanneer je deze fornuisgroep hebt, kun je een elektrische fase 2 kookplaat kiezen. De fase 2-aansluiting is de meest voorkomende Perilex aansluiting in Nederland.

Heb je nog geen speciale groep in je meterkast voor het koken op een elektrische kookplaat? Dan moet de elektricien deze eerst aanleggen. Wanneer er voldoende ruimte is binnen de meterkast, kan de elektricien hier een extra groep plaatsen. Wanneer dit niet het geval is, kan hij ervoor kiezen een extra kast te plaatsen. Na het plaatsen van de groepen, kun je in veel gevallen de fase 2 kookplaat aansluiten.

Kookplaat aansluiten: juiste stroom van netbeheerder
In sommige gevallen is het aanpassen van de meterkast alleen niet voldoende. In oude woningen is de aansluiting op het net lager dan in nieuwbouwwoningen. De elektricien vraagt dan eerst bij de netbeheerder een verzwaring van jouw aansluiting op het net aan. Je betaalt hiervoor eenmalig een bedrag tussen de € 200,- en € 250,-.

Kookplaat aansluiten: kosten installateur

Wanneer de elektriciteit op orde is, kan een installateur de kookplaat aansluiten. Het tarief van de vakman is afhankelijk van een paar zaken.

  • Soort kookplaat aansluiten
  • Plaats je een opbouw of inbouw kookplaat?
  • Moet de vakman het oude toestel verwijderen?

Elektrische of gaskookplaat plaatsen?
Voor het plaatsen van een elektrische kookplaat zit het meeste werk in het op orde maken van de elektra. Bij het aansluiten van een gaskookplaat moet de vakman de kookplaat aansluiten op het gas. Het is belangrijk dat deze klus secuur gebeurt. Je wilt immers voorkomen dat de aansluiting gaat lekken.

Heb je nu ook al een gaskookplaat? Wanneer de gasaansluiting van de kookplaat op dezelfde plaats zit, is de vakman sneller klaar. Anders moet hij een nieuwe RVS-gasslang aansluiten. Hierbij is het vooral belangrijk dat hij zorgt dat de gasslang voldoende ruimte heeft. In sommige gevallen moet hij ruimte creëren voor de gasslang. Hiervoor brengt hij extra kosten in rekening. Na het aansluiten van de gasslang op de gaskraan controleert de vakman of er geen gas ontsnapt. Daarna kun je veilig koken.

Inbouw of opbouw kookplaat aansluiten?
Voor de klus 'kookplaat aansluiten' heb je twee opties. Je kunt voor een inbouw of opbouw kookplaat kiezen. Een inbouw kookplaat betekent dat je de kookplaat integreert in je keukenblad. Een opbouw kookplaat plaatst de vakman op het aanrechtblad. Bij een inbouw kookplaat is het belangrijk dat er voldoende ruimte in het aanrechtblad aanwezig is. Wanneer je al een inbouw kookplaat hebt, kan de vakman gebruik maken van de huidige gaten.

De ervaring leert echter dat de maten van kookplaten in de loop der tijd veranderen. Ook is de grootte vaak afhankelijk van het merk en het aantal kookpitten. In veel gevallen moet de vakman daarom het gat in keukenblad op maat maken. Hiervoor brengt de vakman extra kosten in rekening. Je kunt hierbij denken aan een bedrag rond de € 50,-.

Verwijderen oude toestel
Wanneer je nog een oude kookplaat hebt, wil je in veel gevallen deze oude kookplaat verwijderen. Je kunt de kookplaat zelf naar de milieustraat in jouw gemeente brengen of inleveren bij de partij waar je een nieuwe kookplaat koopt. Ook is het mogelijk om de vakman te vragen het toestel voor je te verwijderen. Hij rekent hiervoor vaak extra kosten. Is de oude kookplaat nog helemaal in orde? Dan kun je er ook voor kiezen om de kookplaat tweedehands aan te bieden. Dit is een duurzame oplossing waar je zelf ook nog eens aan verdient.

Besparen op de kosten van de vakman?
Een kookplaat aansluiten is vaak een klus die niet heel veel tijd in beslag neemt. In verhouding betaal je dan vaak meer voor een vakman. Wanneer je geld wilt besparen, kun je kijken of je een vakman uit de buurt kunt uitnodigen. Dit scheelt in de voorrijkosten. Ook kun je natuurlijk kijken of je buren een soortgelijke klus hebben of dat de vakman ook andere klussen in jouw huis kan oppakken. De prijs per klus gaat dan vaak naar beneden.

Kookplaat aansluiten: kosten aanschaf

Bij de aanschaf van een kookplaat, kun je kiezen uit twee categorieën:

  1. Kookplaat elektrisch
  2. Kookplaat gas

Kookplaat elektrisch

Wanneer je niet op gas wilt of kunt koken, kun je kiezen voor een elektrische kookplaat. Binnen deze categorie heb je de keuze uit de volgende opties.

Inductie

De meest populaire elektrische kookplaat is de inductie kookplaat. Je kookt energiezuinig en kunt precies de temperatuur regelen. De plaat gaat alleen aan wanneer er daadwerkelijk een pan op de kookplaat staat. Dit maakt deze vorm van koken dus erg veilig. Tot slot is het een groot voordeel dat je de plaat eenvoudig kunt schoonmaken. Heb jij of een van je huisgenoten een pacemaker? Laat je dan goed voorlichten door de arts of je kunt koken met een inductie kookplaat. Het magnetisch stralingsveld kan een negatief effect hebben op de werking van je pacemaker.

Keramisch
Binnen de categorie elektrische kookplaten kun je ook kiezen voor een keramische kookplaat. De prijs van deze kookplaat is aantrekkelijk en je kunt de kookplaat eenvoudig schoonmaken. Een nadeel van dit soort kookplaten is dat je niet erg energiezuinig kookt. Dit merk je dus in het bedrag dat je maandelijks betaalt aan je energieleverancier. Ook is het een nadeel dat de kookpitten langzaam opwarmen en ook weer langzaam afkoelen.

Traditionele kookplaten
Als derde categorie kun je nog kiezen voor een traditionele, elektrische kookplaat. Laat je hierbij niet misleiden door de goedkope prijs. De kookplaten zijn allesbehalve energiezuinig waardoor je veel meer geld kwijt bent aan je energiekosten.

Kookplaat gas
Van oudsher koken veel mensen op een gaskookplaat. Voordelen van het koken op gas is het nauwkeurig kunnen regelen van de temperatuur. Daarnaast zijn gaskookplaten relatief goedkoop in aanschaf. Een nadeel van gaskookplaten is dat je kookplaat lastiger kunt schoonmaken dan bijvoorbeeld een inductie kookplaat. Maar het grootste nadeel is misschien wel dat het koken op gas tot gevaarlijke situaties kan leiden. Ben je van plan een nieuwe kookplaat aan te schaffen? Laat je dan goed voorlichten over de mogelijkheden en de stappen die de overheid neemt om het gebruik van gas te reduceren.

Advies van een vakman

Wil jij weten wat de klus 'kookplaat aansluiten' precies kost? Dan is het goed om ook rekening te houden met zaken als de afmeting van de kookplaat. Een van onze vakmannen legt uit waarom dat is. "Niet elke kookplaat heeft dezelfde afmeting. Bij het plaatsen van een nieuwe kookplaat moet daarom soms een extra stuk uit het keukenblad gefreezd worden. Dit maakt de klus iets duurder."

Prijzen andere diensten:

  1. Wand of vloertegels zetten
  2. Inbouw afzuigkap
  3. Stopcontact (ver)plaatsen
  4. Gasleiding aanleggen of vervangen
  5. Keukenblad op maat

Vind een keukenmonteur dichtbij