Kookplaat aansluiten

Inductiekookplaat aansluiten kosten

Bijgewerkt op

Het aansluiten van een inductiekookplaat in je keuken is belangrijk voor een moderne kookervaring. De overweging om dit te doen brengt ongetwijfeld veel vragen met zich mee, waaronder: "Wat gaat het kosten?" Het aansluiten van een kookplaat kost gemiddeld tussen de €80 en €150. Is jouw keuken nog niet helemaal klaar voor die gloednieuwe kookplaat en heb je een extra groep in de stoppenkast nodig? Dan kijk je naar een bedrag tussen de €200 en €500. Dit jaagt de kosten natuurlijk op, maar het is wel erg belangrijk voor de veiligheid van je keuken. Zo’n kookplaat vraagt namelijk heel wat extra vermogen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 366 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

In dit artikel bespreken we:

 1. Gemiddelde kosten
 2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij het aansluiten van een inductiekookplaat?
 3. Hoe kun je kosten besparen bij het aansluiten van een inductiekookplaat?
 4. Stappenplan voor het aansluiten van een inductiekookplaat
 5. Veelgestelde vragen over het aansluiten van een inductiekookplaat
 6. Checklist voor het aansluiten van een inductiekookplaat
 7. Vind een vakman op Werkspot

Gemiddelde kosten

We willen je aanraden om de verschillende kosten in je hoofd te houden als je budgetteert voor je nieuwe kookplaat. Door van tevoren een helder beeld te hebben van de mogelijke kosten, sta je straks niet voor onaangename verrassingen. Om het je gemakkelijk te maken, hebben wij alle kosten voor het aansluiten van een kookplaat op een rijtje gezet. De kosten zijn inclusief de extra's die misschien nodig zijn:

Soort klusGemiddelde prijs
Kookplaat aansluiten€ 80,- tot € 150,-
Extra groep aanleggen stoppenkast€ 200,- tot € 500,-
Frezen keukenbladcirca € 50,-
Aansluitsnoer€ 10,- tot € 20,-

Deze prijzen zijn indicatief en kunnen variëren op basis van je specifieke situatie, zoals de locatie, de huidige staat van je keuken en de tarieven van de vakman die je inschakelt. We raden aan om meerdere offertes op te vragen om een nauwkeurige inschatting te krijgen.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij het aansluiten van een inductiekookplaat?

De kosten voor het aansluiten van een inductiekookplaat worden door verschillende factoren bepaald. Daarom volgt hier een opsomming van de belangrijkste elementen die invloed hebben op de prijs:

 • Type en model inductiekookplaat: De keuze van de kookplaat speelt een grote rol in de totale kosten. Luxere modellen met geavanceerde functies zoals flexibele kookzones, brugfuncties en ingebouwde afzuiging zijn duurder dan basismodellen.
 • Grootte van de kookplaat: Grotere inductiekookplaten met meer kookzones zijn duurder dan kleinere modellen. Dit kan ook invloed hebben op de installatiekosten, aangezien grotere platen soms complexere installatievereisten hebben.
 • Vereiste elektriciteitsaanpassingen: Inductiekookplaten vereisen vaak een krachtige elektrische aansluiting. Als je huidige elektriciteitssysteem niet voldoet (bijvoorbeeld als je geen aparte groep hebt voor de kookplaat), moeten er mogelijk aanpassingen worden gedaan. Dit kan de kosten ook verhogen.
 • Complexiteit van de installatie: De kosten kunnen ook variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Dit omvat het aanpassen van het aanrecht, het installeren van een nieuwe groep in de meterkast en het trekken van nieuwe elektriciteitsleidingen.
 • Regio: De kosten voor het inschakelen van een vakman kunnen per regio verschillen. In stedelijke gebieden zijn de tarieven vaak hoger dan in landelijke gebieden.
 • Keuze van de installateur: De ervaring en het tarief van de gekozen vakman kunnen ook de kosten beïnvloeden. Het is verstandig om offertes van verschillende vakmensen te vergelijken.

Door rekening te houden met deze factoren, krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten qua kosten voor het aansluiten van een inductiekookplaat in jouw situatie.

Hoe kun je kosten besparen bij het aansluiten van een inductiekookplaat?

Als je over wil stappen naar een inductiekookplaat, zijn er slimme manieren om te besparen terwijl je niet inlevert op comfort. Laten we samen door een paar handige tips lopen:

 • Prijzen en modellen vergelijken: Gun jezelf de tijd om lekker rond te neuzen. Kijk naar verschillende inductiekookplaten, vergelijk de prijzen en duik in online reviews en beoordelingen van andere gebruikers. Dit helpt je een model te vinden dat perfect is voor jouw portemonnee én je kookkunsten.

 • Op jacht naar deals: Wees alert op de uitverkoop, kortingen en speciale deals. Winkels gooien vaak met kortingen tijdens bepaalde tijden van het jaar, zoals Black Friday of de jaarlijkse uitverkoop.

 • Zelf aan de slag: Ben je een beetje handig? Bespaar een duit door zelf wat voorbereidend werk te doen, zoals je aanrecht aanpassen. Maar, en dit is een grote maar, zorg ervoor dat je altijd veilig te werk gaat en de regels volgt.

 • Offertes vergelijken: Vraag offertes aan bij verschillende professionals voor de installatie. Dit geeft je niet alleen inzicht in wat een eerlijke prijs is, maar helpt je ook bij het vinden van de beste deal.

 • Kijk uit naar pakketdeals: Soms bieden leveranciers korting als je zowel de kookplaat als de installatieservice bij hen afneemt. Dit kan een stuk voordeliger uitpakken dan alles apart regelen.

 • Profiteer van energiebesparing: Hiermee bespaar je misschien niet direct op de installatiekosten, maar op de lange termijn kan de efficiëntie van inductiekoken je energierekening flink drukken.

 • Kwaliteit loont: Het klinkt misschien gek, maar investeren in een kwalitatief betere inductiekookplaat kan je op termijn juist geld besparen. Een hogere kwaliteit betekent vaak een langere levensduur en minder reparatiekosten.

Met deze tips kun je niet alleen slim besparen op de kosten voor het aansluiten van je nieuwe inductiekookplaat, maar ook genieten van alle voordelen zonder stress over de kosten.

Stappenplan voor het aansluiten van een inductiekookplaat

Het aansluiten van een inductiekookplaat vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Daarom hebben wij het volgende stappenplan voor je opgesteld:

Stap 1: Keuze van de inductiekookplaat:

 • Begin met het selecteren van de juiste inductiekookplaat die past bij jouw kookbehoeften, keukenruimte en budget. Let op functies, grootte en het aantal kookzones.

Stap 2: Controleer de elektrische vereisten:

 • Zorg ervoor dat de elektrische voorzieningen in je keuken voldoen aan de vereisten van de nieuwe kookplaat. Dit kan zijn: een aparte groep in de meterkast en de juiste ampère rating.

Stap 3: Voorbereiding van de installatieplek:

 • Meet de beschikbare ruimte op je aanrecht om te verzekeren dat de kookplaat past. Pas het aanrecht indien nodig aan om de kookplaat te kunnen plaatsen.

Stap 4: Inschakelen van een gekwalificeerde elektricien:

 • Voor de veiligheid en conformiteit met lokale bouwvoorschriften is het belangrijk een erkende elektricien in te schakelen voor de installatie.

Stap 5: Installatie van de kookplaat:

 • De elektricien sluit de inductiekookplaat aan op de elektriciteitsvoorziening en houdt rekening met alle veiligheidsvoorschriften. Dit omvat het mogelijk aanleggen van nieuwe elektriciteitsleidingen of het aanpassen van de meterkast.

Stap 6: Testen van de kookplaat:

 • Na installatie test de elektricien de kookplaat om te verzekeren dat deze correct functioneert en veilig is in gebruik.

Stap 7: Instructie over het gebruik:

 • Laat de elektricien of de leverancier je uitleggen hoe de inductiekookplaat werkt en hoe je deze het beste kunt onderhouden voor een lange levensduur.

Stap 8: Afwerking en opruimen:

 • Zorg ervoor dat het werkgebied netjes wordt achtergelaten en dat alle snijafval en verpakkingsmaterialen worden opgeruimd.

Door deze stappen te volgen, zorg je voor een vlotte en veilige installatie van je nieuwe inductiekookplaat.

Veelgestelde vragen over het aansluiten van een inductiekookplaat

De overweging van de overstap naar een inductiekookplaat kan vraagtekens met zich meebrengen. Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

Kan ik zelf een inductiekookplaat installeren?

Het is mogelijk om zelf een inductiekookplaat te installeren als je over de juiste technische kennis en vaardigheden beschikt. Echter, vanwege de complexiteit en veiligheidsrisico's die gepaard gaan met elektrische installaties, wordt sterk aangeraden om een gekwalificeerde elektricien in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat de installatie veilig en volgens de geldende normen wordt uitgevoerd.

Moet mijn keuken aangepast worden voor een inductiekookplaat?

Dit hangt af van de huidige opstelling van je keuken en de grootte van de nieuwe inductiekookplaat. In sommige gevallen moet het aanrecht aangepast worden om de kookplaat te kunnen plaatsen. Daarnaast is het belangrijk dat de elektrische voorzieningen in je keuken geschikt zijn voor de specifieke vereisten van de inductiekookplaat.

Hoe lang duurt de installatie van een inductiekookplaat?

De tijdsduur van de installatie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de noodzaak voor aanpassingen aan het aanrecht of de elektrische voorzieningen. Over het algemeen kan de installatie binnen enkele uren voltooid zijn als er geen grote aanpassingen nodig zijn.

Zijn inductiekookplaten energiezuiniger dan gas- of elektrische kookplaten?

Ja, inductiekookplaten staan bekend om hun energie-efficiëntie. Ze gebruiken elektromagnetische energie om direct de pan te verwarmen, wat resulteert in minder warmteverlies en een snellere opwarmtijd vergeleken met traditionele gas- of elektrische kookplaten. Dit kan op lange termijn leiden tot energiebesparingen.

Kan ik mijn bestaande pannen gebruiken op een inductiekookplaat?

Niet alle pannen zijn geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat. Pannen moeten een ferromagnetische bodem hebben om te werken met inductie. Je kunt dit testen door een magneet aan de onderkant van de pan te houden: als deze blijft plakken, is de pan geschikt voor inductie.

Wat zijn de voordelen van een inductiekookplaat?

Inductiekookplaten bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele kookmethodes. Ze zijn energie-efficiënt, verwarmen sneller en de temperatuur is nauwkeuriger te regelen. Bovendien is het oppervlak eenvoudig schoon te maken en blijft het koeler, wat de veiligheid in de keuken verhoogt. De snelle opwarmtijd en het efficiënte energiegebruik maken inductiekoken een populaire keuze voor moderne huishoudens.

Heeft de installatie van een inductiekookplaat invloed op mijn energierekening?

Ondanks dat inductiekookplaten bekendstaan om hun energiezuinigheid, kan de daadwerkelijke impact op je energierekening variëren. Dit is afhankelijk van je kookgewoonten en de energie-efficiëntie van het model dat je kiest. Over het algemeen kan het vervangen van een gas- of conventionele elektrische kookplaat door een inductiekookplaat leiden tot een lagere energierekening vanwege de efficiëntere manier van verwarmen.

Zijn er speciale schoonmaakmiddelen nodig voor een inductiekookplaat?

Een van de voordelen van inductiekookplaten is dat ze relatief eenvoudig schoon te maken zijn, dankzij het gladde oppervlak. Voor dagelijks onderhoud volstaat een doekje met water en een mild schoonmaakmiddel. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor inductiekookplaten op de markt die hardnekkige vlekken kunnen verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen. Het is belangrijk om schurende schoonmaakmiddelen te vermijden, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.

Wat moet ik doen als mijn inductiekookplaat niet werkt?

Als je inductiekookplaat niet werkt, controleer dan eerst of deze correct is aangesloten en of er stroom is. Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan de handleiding voor een probleemoplossing of neem contact op met de fabrikant of een gekwalificeerde elektricien. Probeer niet zelf het apparaat te repareren als je niet over de juiste kennis of gereedschappen beschikt, omdat dit de garantie kan schenden en tot verdere schade kan leiden.

Kan elke keuken worden uitgerust met een inductiekookplaat?

De meeste keukens kunnen worden uitgerust met een inductiekookplaat, maar er zijn enkele voorwaarden. De belangrijkste eis is dat de elektrische installatie van de keuken geschikt moet zijn voor de specifieke energiebehoeften van de inductiekookplaat. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn op het aanrecht en kan het nodig zijn om aanpassingen te maken voor de installatie. Een professionele beoordeling kan helpen om te bepalen of jouw keuken geschikt is voor een inductiekookplaat.

Checklist voor het aansluiten van een inductiekookplaat

Voordat je begint met het aansluiten van een inductiekookplaat, is het handig om deze checklist door te nemen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt:

 • Bepaal het budget: Weet hoeveel je bereid bent te besteden aan zowel de inductiekookplaat als de installatie.
 • Kies de juiste inductiekookplaat: Houd rekening met grootte, functies en het aantal kookzones dat je nodig hebt.
 • Controleer de elektrische vereisten: Zorg ervoor dat je elektrische systeem geschikt is voor de nieuwe kookplaat.
 • Meet het aanrecht op: Verzeker je ervan dat er genoeg ruimte is voor de inductiekookplaat en of aanpassingen nodig zijn.
 • Vraag meerdere offertes aan: Vergelijk prijzen en diensten van verschillende elektriciens.
 • Plan de installatie: Stem de installatiedatum af met de elektricien en zorg ervoor dat je beschikbaar bent voor eventuele vragen.
 • Bereid de keuken voor: Zorg dat het aanrecht leeg en schoon is voordat de installatie begint.
 • Test je pannen: Controleer of je huidige pannen geschikt zijn voor inductie en vervang ze indien nodig.
 • Leer over de werking: Zorg dat je weet hoe de inductiekookplaat werkt en hoe je deze onderhoudt.
 • Afval en recycling: Plan hoe je je oude kookplaat gaat verwijderen en recycle waar mogelijk.

Inductiekookplaat aansluiten kosten

De prijzen voor het aansluiten van een inductiekookplaat lopen erg uiteen. De kosten beginnen gemiddeld namelijk bij €80 en kunnen oplopen tot €500. Wat voor bedrag je ongeveer opzij moet zetten voor deze klus, hangt af van de in dit artikel besproken factoren. Bekijk daarom hoe deze op jou van toepassing zijn om een beter beeld te krijgen.

Vind een vakman op Werkspot

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en reviews van diverse installatiebedrijven uit de regio. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen verrichten en kun je een weloverwogen keuze maken voor het aansluiten van je inductiekookplaat.