Kosten inductiekookplaat aansluiten

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het aansluiten van een inductiekookplaat liggen tussen de €80 en €150. Daar komen de kosten voor de inductiekookplaat zelf nog bij. Deze liggen gemiddeld tussen de €240 en €1.200. Is het ook noodzakelijk om aanpassingen in de meterkast te doen? Dan komen er nog kosten voor de elektricien bij die kunnen oplopen tot €500. In dit artikel lees je alles over de kosten voor het installeren van een inductiekookplaat en wat er allemaal bij deze klus komt kijken.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 425 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Inductiekookplaat aansluiten kosten

Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor een gaskookplaat? Of heb je een inductie kookplaat die het niet meer doet? In beide gevallen kun je een nieuwe inductie kookplaat aansluiten. Groot voordeel van een inductie kookplaat aansluiten is dat je relatief weinig stroom verbruikt tijdens het koken. Dit merk je in de kosten die je voor je energierekening betaalt.

Je kunt zelf een inductie kookplaat aansluiten, maar dit vergt enige kennis. Zo moet je weten welke elektra hiervoor nodig is en hoe je ervoor zorgt dat inductie kookplaat mooi aansluit op je keukenblad. Wanneer je niet precies weet wat je aan het doen bent, kan het werken met elektra gevaarlijk zijn. Voor een veilig en mooi resultaat schakel je een vakman in. Een inductiekookplaat aansluiten kost gemiddeld tussen de € 80,- en € 150,-.

Inductie kookplaat aansluiten kosten

Bekijk hier een overzicht van de gemiddelde kosten voor het aansluiten van een inductie kookplaat.

Soort klusGemiddelde prijs
Inductie kookplaat aansluiten€ 80,- tot €150,-
Extra groep aanleggen stoppenkast €200,- tot € 500,-
Frezen keukenbladcirca € 50,-
Aansluitsnoer € 10,- tot € 20,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee hoeveel je ongeveer voor deze klus betaalt, exclusief de aanschaf van de inductie kookplaat. Afhankelijk van de situatie in jouw keuken kan de daadwerkelijke prijs hoger of juist lager uitvallen. Vraag voor een prijsvoorstel op maat altijd verschillende vakmannen een prijs uit te brengen.
inductiekookplaat

Waarom een inductie kookplaat aansluiten?

Een inductie kookplaat aansluiten heeft niet alleen te maken met het daadwerkelijk installeren van de inductie kookplaat. Het is belangrijk dat de elektra in jouw woning geschikt is voor deze manier van koken. De prijs voor de klus 'inductie kookplaat aansluiten' is daarom afhankelijk van een aantal zaken.

 1. Op welke manier kook je nu?
 2. Hoeveel vermogen heeft de inductie kookplaat?
 3. Hoe ziet jouw meterkast eruit?

Kookplaat inductie aansluiten: hoe kook je nu?

Om een goede indruk te krijgen van de kosten voor de klus 'inductie kookplaat aansluiten' is het belangrijk dat je bij de vakman aangeeft hoe je nu kookt. Kook je op dit moment op gas? Dan ziet het kostenplaatje er totaal anders uit dan wanneer je al een inductie kookplaat hebt. Wanneer je van gas overstapt op inductie koken, heb je vaak niet alleen een vakman nodig die de inductie kookplaat aansluit. Je hebt ook een elektricien nodig die de elektra in jouw woning in orde maakt. Dit merk je ook direct in de prijs.

Kook je al op inductie en laat je een nieuwe kookplaat inductie aansluiten? Dan kan de vakman extra kosten in rekening brengen voor het frezen van het keukenblad. Wanneer je een grotere kookplaat aanschaft, is de kans groot dat hij niet naadloos aansluit op je keukenblad. Vertel de vakman daarom altijd de afmetingen van je huidige inductieplaat en de afmetingen van de nieuwe inductie kookplaat. De vakman kan je dan vertellen met welke extra kosten je rekening moet houden.

Inductie kookplaat inbouw of opbouw
In de meeste gevallen plaats je een inductie kookplaat geïntegreerd in je keukenblad: hiervoor heb je een inductie kookplaat inbouw nodig. Je kunt er overigens ook voor kiezen om de kookplaat op het aanrecht te plaatsen, de zogeheten opbouw inductie kookplaat. Het is afhankelijk van jouw smaak welke optie het beste in jouw keuken past.

Heb je op dit moment een kapotte inductie kookplaat? Je kunt op verschillende manieren van de kookplaat) af. Je kunt het apparaat inleveren bij de partij waar je een nieuwe kookplaat koopt, maar je kunt hem ook naar de milieustraat brengen. Ben je alleen overgestapt naar een nieuw apparaat omdat je vorige apparaat te klein was? Dan kun je de oude inductie kookplaat ook tweedehands te koop aanbieden. Dit is goed voor het milieu en voor jouw portemonnee.

Vermogen inductie kookplaat aansluiten

Voor het juist aansluiten van de inductie kookplaat is het voor de vakman van belang om het vermogen van de kookplaat te weten. Het vermogen van een inductie kookplaat is afhankelijk van het model, het aantal pitten en de afmeting.

Wanneer je onvoldoende rekening houdt met het vermogen, kun je nog steeds koken op de inductieplaat. Probleem is dan alleen dat de inductie kookplaat onvoldoende stroom krijgt. Dit betekent dus ook dat je langer bezig bent met koken. Om optimaal te profiteren van het vermogen van het elektrisch apparaat, laat je dus een vakman de inductie kookplaat aansluiten.

Groepenkast uitbreiden voor inductie

Wanneer je nu nog op gas kookt, is er vaak wel het een en ander nodig voor je kunt overstappen op een inductie kookplaat. Bij een inductie kookplaat aansluiten, is het vooral van belang om naar de elektra te kijken. Kortom, voor de klus 'inductie kookplaat aansluiten' schakel je het beste een erkend elektricien in die de volgende stappen uitvoert. Op Werkspot vind je snel en eenvoudig elektriciens bij jou in de buurt.

 1. Stopcontact aanleggen voor perilex stekker
 2. Stroomdraad meterkast - keuken
 3. Juiste groepen in meterkast
 4. Aanvragen verzwaarde aansluiting op het net

Allereerst heb je een speciaal stopcontact nodig voor de perilex stekker van de kookplaat. Wanneer je dit stopcontact niet hebt, moet de elektricien dit stopcontact aanleggen. Gemiddeld betaal je hier enkele tientjes voor. Naast een speciaal stopcontact moet je ook rekening houden met een stroomdraad van de meterkast naar je keuken. Dit stroomdraad zorgt ervoor dat je inductie kookplaat voldoende stroom krijgt. De meeste kosten bij de klus 'inductie kookplaat aansluiten' komen voort uit aanpassingen aan de meterkast. Niet elke meterkast is zomaar geschikt voor het koken op inductie.

Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn. Past de extra groep niet in de meterkast? Dan kun je ook een extra kast bij laten plaatsen.

Overigens is de ruimte in de meterkast niet het enige waar je rekening mee moet houden. De aansluiting van de netbeheerder moet ook voldoende verzwaard zijn. In oude huizen heb je vaak nog een minder zware aansluiting. Woon jij in een oud huis? Dan moet de elektricien bij de netbeheerder een verzwaring van jouw aansluiting op het net aanvragen. Hier betaal je gemiddeld een extra bedrag tussen de € 200,- en € 250,- voor. Deze kosten zijn eenmalig, de jaarlijkse kosten van de netbeheerder blijven gelijk.

Waarom een inductie kookplaat aansluiten? 

Steeds meer mensen schakelen van gas over naar inductie voor het koken van hun maaltijden. Overweeg jij om over te stappen naar een inductie kookplaat? Werkspot heeft de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

 1. Temperatuur regelen
  Met een inductie kookplaat kun je heel precies de temperatuur regelen. Dit gaat een stuk eenvoudiger dan bij andere elektrische kookplaten. Een inductie kookplaat lijkt hiermee het meeste op het koken op gas.
 2. Veilig koken
  Een inductie kookplaat gaat alleen aan als je een pan op de kookzone hebt staan. Hiermee voorkom je dat je je brandt aan een pit die per ongeluk aanstaat. Daarnaast koelt de plek waar een pan staat snel af na het koken.
 3. Eenvoudig schoon
  Een ander groot voordeel van een inductie kookplaat aansluiten, is het schoonhouden van de plaat. Met een doekje en wat afwasmiddel heb je de plaat weer snel schoon.

Een nadeel aan de inductie kookplaat is dat de kookplaat niet geschikt is voor alle pannen. De inductie kookplaat werkt alleen wanneer je kookt met een pan met een stalen laag in de bodem. Laat jij een inductie kookplaat aansluiten? Controleer dan meteen of je pannen geschikt zijn. Een ander nadeel is dat mensen met een pacemaker gevoelig kunnen zijn voor elektromagnetisch veld van een inductie kookplaat. Heb jij of iemand in jouw huishouden een pacemaker? Overleg dan met je arts of je op inductie kunt koken of dat je beter voor een alternatief kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld een keramische plaat.

Bespaar kosten door zuinig te koken

Laat jij een inductie kookplaat aansluiten om duurzaam te koken? Dan is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het vermogen van de inductie kookplaat, maar ook de manier waarop je kookt. Zo voorkom je dat je energiekosten stijgen en je veel geld betaalt aan het koken op elektriciteit. Energiezuinig koken betekent dat je niet onnodig stroom verbruikt. Onderstaande tips helpen je op weg.

 • Kook altijd met een deksel op de pan. Er gaat minder warmte verloren waardoor je ook minder stroom verbruikt.
 • Je kunt veel energie besparen door de temperatuur lager te zetten wanneer het water in de pan aan de kook is.
 • Zoals de naam al zegt, met een snelkookpan is het eten sneller klaar. De druk in de pan zorgt ervoor dat de temperatuur hoger oploopt en dat je dus minder energie verbruikt.
 • Om energiezuinig te koken, is het belangrijk dat de warmte niet langs de pan gaat. Bij een inductie kookplaat weet je zeker dat dit goed gebeurt en bespaar je dus energie.

Advies van een vakman

Als het goed is, hoef jij niet jaarlijks een nieuwe inductie kookplaat aan te sluiten. Dan is het fijn om advies te krijgen van specialisten die hier dagelijks mee bezig zijn. Waar kun je als consument nu het beste op letten en hoeveel kost de klus 'inductie kookplaat aansluiten'? Werkspot vroeg het aan een van onze vakmannen. Morris Nazary van M. Technical Maintenance: "Hoeveel deze klus de consument kost, is afhankelijk van een paar zaken. Het vermogen van het apparaat is belangrijk, maar ook hoeveel ruimte er in de meterkast is. Ik ga altijd even kijken bij de klant, dan kan ik goed aangeven hoeveel de klus kost."