Wil jij je airco vervangen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Werkt je airco niet meer naar behoren? Dan kun je je airco vervangen. Werkspot heeft de gemiddelde kosten van een airco voor je op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 294 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten voor een airco vervangen

De meest voor de hand liggende reden voor het vervangen van de airco is het niet meer werken van de airco. Maar ook om meerdere dure reparaties te voorkomen, kun je je airco vervangen. Ook het model van je airco kan meespelen. Heb jij al geruime tijd een airco aan de muur hangen? Dan heb je waarschijnlijk geen energiezuinig model. Je kunt je airco vervangen om zo te besparen op je energierekening.

Prijs airco vervangen

De prijs van een airco vervangen, is voor een deel net zo opgebouwd als de aanschaf van een nieuwe airco. Het grootste verschil is dat de vakman de oude airco mag verwijderen. Wil jij je airco vervangen? Voor de prijs kun je rekening houden met de volgende zaken:

 • Soort airco vervangen
 • Kwaliteit van de airco
 • Capaciteit 
 • Montagekosten airco vervangen
Montage en aanschafAlleen montage
Split airco vervangen - 2.1 kw€ 1.250,- tot € 2.000,-€ 350,- tot € 400,-
Multi split airco vervangen - 2.1 kw per unit€ 2.100,- tot € 2.800,-€ 600,- tot € 650,-
Airco vervangen zonder buitenunit - 2.6 kw€ 1.400,- tot € 2.200,-€ 450,- tot € 500,-
Mobiele airco vervangen - 0.9 kw€ 350,- tot € 600,-n.v.t.
OptiesExtra kosten
Airco vervangen met wifi€ 100,- tot € 200,-
Design airco vervangen€ 300,- tot € 400,-
Kosten vakman per uur€ 45,- tot € 60,-
Tip! Het is lastig om zelf te zien of de airco aan vervanging toe is. Heb je het idee dat de airco minder goed werkt? Vraag dan altijd een vakman om naar de airco te komen kijken. Hij weet of de airco volledig aan vervanging toe is of dat enkele nieuwe onderdelen voldoende zijn.

Prijs airco vervangen: soort airco

Bij een airco vervangen kun je natuurlijk dezelfde airco kiezen. Het kan ook het moment zijn om stil te staan of de huidige airco nog voldoet aan jouw wensen. Er zijn op dit moment vier soorten airco's waar je uit kan kiezen: split airco, multi split airco, airco zonder buitenunit en de mobiele airco. Aan elk soort airco hangt een eigen prijskaartje.

(Multi) split airco vervangen
Bij een (multi) split airco heb je een airco met een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit staat op het dak of hangt aan de gevel en zorgt voor het koelen van de lucht. De binnenunit zorgt voor de afvoer van warme lucht en de toevoer van koude lucht. Bij een single split airco is de buitenunit verbonden aan binnenunit. Dit betekent dat je één kamer kunt koelen. Bij een multi split airco heb je meerdere binnenunits en kun je dus de woonkamer, slaapkamer en werkkamer koelen. Dit is ook de reden dat er aan een multi split airco een hoger prijskaartje hangt. Ga jij je airco vervangen? Het kan de moeite waard zijn om over te stappen van een single split naar een multi split airco. Hou er wel rekening mee dat de prijs van je energierekening dan ook iets stijgt.

Airco vervangen zonder buitenunit
Een airco zonder buitenunit is een uitkomst voor iedereen die wel een airco wil, maar geen ruimte heeft om de buitenunit te bevestigen. Bij een airco zonder buitenunit zitten alle functionaliteiten van de airco dus op één plaats. Zeker het koelen van de lucht kan ervoor zorgen dat je meer geluidsoverlast hebt. Bij een (multi) split airco hoor je dit niet omdat dit in de buitenunit gebeurt. Ga jij je airco vervangen? Heb je wel de mogelijkheid om een buitenunit te plaatsen, maar heb je dit destijds niet gedaan vanwege het zicht? Dan is dit het moment om dat te heroverwegen en bijvoorbeeld te kiezen voor minder geluid van de airco.

Mobiele airco vervangen
Wil jij je mobiele airco vervangen? Dit is eenvoudiger dan het vervangen van de vaste airco's. Dit komt vooral omdat de vaste airco's stevig zijn bevestigd aan de muur en de gevel of het dak. Heb jij de afgelopen jaren een mobiele airco gebruikt? Dan heb je vast gemerkt dat de airco vaak niet sterk genoeg was om de volledige woonkamer te koelen. Wil je een airco met meer capaciteit? Je kunt je mobiele airco vervangen voor een vaste airco voor het beter koelen van de ruimte.

Prijs airco vervangen: kwaliteit van de airco

Een deel van de prijs is afhankelijk van het merk airco dat je kiest. Je kunt je airco vervangen door hetzelfde merk dat je nu gebruikt. Zeker wanneer je daar tevreden over bent. Toch is het slim om opnieuw te kijken welk merk het beste aansluit bij jouw wensen. Vind je het belangrijk dat je airco lang meegaat en dat hij amper geluid maakt? Dan kom je vaak uit bij een duurder A-merk. Wanneer je een beperkt budget hebt, kun je natuurlijk ook gaan voor een goedkopere optie. Laat je daarbij wel goed voorlichten over de garantietermijn. Bij een A-merk krijg je soms wel vijf jaar garantie, terwijl dit bij een goedkopere variant slechts twee jaar is.

Prijs airco vervangen: capaciteit van de airco

Naast het merk en het soort airco is ook de capaciteit van de airco van belang voor de prijs. Voor de aanschaf geldt dat je meer betaalt naarmate het vermogen van de airco toeneemt.

2.5 KW voor ruimtes tot 70 m3€ 1.000,- tot € 1.250,-
3.5 KW voor ruimtes tot 120 m3€ 1.500,- tot € 1.800,-
5.0 KW voor ruimtes tot 170 m3€ 1.600,- tot € 2.500,-
7.0 KW voor ruimtes tot 240 m3€ 2.500,- tot € 4.000,-

Je kunt je airco vervangen door een model met hetzelfde vermogen als dat je nu hebt. Zeker wanneer de airco altijd goed zijn werk heeft gedaan. Maar heb je het idee dat de airco teveel vermogen had of juist te weinig vermogen? Dan is het slim om nog eens uit te rekenen hoeveel vermogen je nodig hebt. Je kunt dit aan een vakman vragen, maar je kunt zelf ook een indicatie krijgen door onderstaande formule in te vullen.

INHOUD VAN DE RUIMTE X VERMENIGVULDIGINGSFACTOR / 1000 = BENODIGDE AANTAL KW.

 • Voor de inhoud van de ruimte maak je de volgende som: lengte x breedte x hoogte
 • Bij de vermenigvuldigingsfactor vul je 30, 40 of 50 in:
  • 30 voor een goed geïsoleerde ruimte 
  • 40 voor een matig geïsoleerde ruimte
  • 50 voor een slecht geïsoleerde ruimte

Prijs airco vervangen: montage

Ga jij een airco vervangen? Schakel een vakman in om de airco goed te monteren. Je voorkomt hiermee lekkages en je weet zeker dat de airco naar behoren werkt. Het installeren door een vakman is vaak ook nodig om aanspraak te kunnen maken op de garantie. Een extra reden dus om de klus 'airco vervangen' door een erkend vakman uit te laten voeren.

Voor de installatie van de airco betaal je de vakman voorrijkosten en de tijd dat hij bezig is om de airco te installeren. Bij het vervangen van de airco betaal je hem ook voor het verwijderen van de oude airco. Je kunt vooraf met de vakman afspreken of je per uur wilt betalen of liever een totaalbedrag afspreekt. In dit laatste geval is het extra belangrijk om de vakman goed op de hoogte te stellen van alle details van de klus. Zo weet je zeker dat je een prijsvoorstel op maat ontvangt.

Airco vervangen: verwijderen oude airco 

Ga jij je airco vervangen? Dan moet je je oude airco afvoeren. Je kunt je airco niet zomaar bij het huisafval aanbieden. Beter is het om de airco aan te bieden aan de milieustraat in je gemeente. Hierdoor lever je een bijdrage aan het hergebruik van materialen en het milieuvriendelijk verwerken van afval. Een erkend vakman moet de koudemiddelen uit de oude airco verwijderen. Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie over het aanbieden van elektrische apparaten.

Prijs airco verplaatsen

Naast een airco vervangen kun je natuurlijk ook een airco verplaatsen. Wil je een airco verplaatsen? Dan heb je te maken met diverse aansluitingen. Verbindingen die goed moeten aansluiten om lekken van koudemiddel te voorkomen. Daarom kun je de klus airco verplaatsen het beste door een professional laten uitvoeren.

Wellicht heb jij enkele jaren geleden in een bouwmarkt een plug-and-play airco gekocht en wil je die airco verplaatsen. Toch is het ook bij die modellen niet aan te raden de airco zelf te verplaatsen. Deze modellen zijn zo ontwerpen om zelf eenmalig de airco monteren. Wil jij de airco verplaatsen? Dan werken de verbindingen vaak niet goed meer. Het gevolg is een airco die gaat lekken. Zonde, want dan werkt de airco niet meer naar behoren.

Airco vervangen: advies van een vakman

Moet jij je airco vervangen? Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen of je airco aan vervanging toe is. Een vakman die dagelijks met airco's werkt, heeft hier meer ervaring in. Werkspot vroeg daarom aan een erkend installateur wat hij ziet in de praktijk bij de klus 'airco vervangen'. Henk Vermeij van A.A.V. Service & Trading: “Een airco van bouwmarkt kwaliteit gaat vaak maar zo’n zes tot zeven jaar mee. De airco is dan vaak al sterk geoxideerd waardoor de airco praktisch uit elkaar valt. Bij duurdere merken heb je dat niet, dan kun je vaak de onderdelen van de airco vervangen. Bij installaties van de bouwmarkt adviseer ik de consument dan ook eerder om de airco te vervangen.