Infrarood verwarming plaatsen: ontdek de gemiddelde prijs

Bijgewerkt op

Wil jij je woning verwarmen met infrarood verwarming? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde kosten en tips. Vind hier de prijs voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 617 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs infrarood verwarming plaatsen

Ben jij op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor de centrale verwarming? Of wil jij een verwarming in de bad-, werk- of slaapkamer die snel warm is? Dan kan infrarood verwarming uitkomst bieden. Met infrarood verwarming heb je het idee alsof je in de zon zit. Je hebt het dan ook snel warm en dat is ideaal voor de koude badkamer in de ochtend. Een mogelijk nadeel is dat infrarood verwarming over het algemeen niet geschikt is om je volledige woning mee te verwarmen. Dit werkt alleen in woningen met zeer goede isolatie.

Kosten infrarood verwarming

Soort klusGemiddelde prijs
Infrarood panelen - per stuk€ 75,- tot € 400,-
Thermostaat infrarood verwarming - per stuk€ 80,- tot € 100,-
Ontvanger infrarood panelen - per stuk€ 35,- tot € 50,-
Plaatsen infrarood verwarming€ 45,- tot € 120,-
Uurtarief vakman€ 45,- tot € 120,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de aanschaf en het plaatsen van een infrarood verwarmingspaneel kost. De prijs voor de vakman is exclusief voorrijkosten. Hoeveel je hiervoor betaalt, is afhankelijk van de afstand die de vakman moet afleggen.

Wat bepaalt de prijs? 

De prijs die je betaalt voor het installeren van infrarood verwarming is van een aantal zaken afhankelijk:

 • Aanschaf infrarood panelen
 • Vermogen infrarood verwarming
 • Installatiekosten

Aanschaf infrarood panelen

Welk infrarood verwarmingspaneel je koopt, heeft deels te maken met je persoonlijke voorkeur. Infrarood verwarming is er in veel verschillende uitvoeringen en elke variant kent zijn eigen prijskaartje. We zetten de verschillende uitvoeringen voor je op een rijtje.

 • Wit zonder omlijsting
 • Wit met omlijsting
 • Infrarood panelen met afbeelding
 • Infrarood verwarming met spiegel

Naast het soort infrarood verwarming dat je kiest, moet je bij de aanschaf ook nog rekening houden met aanvullende kosten. Zo heb je een thermostaat nodig om panelen aan te sturen en heb je per paneel een ontvanger nodig. De ontvangers zorgen er samen voor dat je met één thermostaat verschillende infrarood panelen kan aansturen. Handig wanneer je meerdere panelen in een kamer hebt.

Vermogen infrarood verwarming

Als je in bepaalde ruimtes voor infrarood verwarming kiest, wil je het natuurlijk wel lekker warm hebben.

 • Voor een kamer tot 2,8 meter heb je een infraroodverwarming van circa 35 watt per kubieke meter nodig. Het aantal kubieke meters reken je uit door lengte x hoogte x breedte te doen.
 • Voor een serre of tuinhuis heb je een vermogen nodig van circa 40 watt per kubieke meter. Het verschil in het aantal watt komt vooral door de mindere staat van isolatie.
 • Voor een badkamer tot 2,6 meter moet je rekening houden met een vermogen van circa 60 watt per kubieke meter. Zo kan je de badkamer snel verwarmen en sta je niet in een koude badkamer je tanden te poetsen.

Naast het soort kamer en het aantal kubieke meters hebben ook andere zaken effect op het vermogen dat je nodig hebt. De vakman kan je hierover inlichten. Uitgangspunt is dat je meer betaalt, naarmate het vermogen van de infrarood verwarming toeneemt.

 1. In wat voor soort woning woon je? Woon je in een appartement waar je ook profiteert van de verwarming van je buren of woon je in een vrijstaande woning? Dit beïnvloedt het totale vermogen dat je nodig hebt om de ruimte snel en goed te verwarmen.
 2. Heb je een nieuwbouwwoning met uitstekende isolatie of is de woning al wat ouder en komt er wind door de kieren? In dat laatste geval heb je een hoger vermogen nodig. Kijk hierbij naar de beglazing, de isolatie van de muren en de isolatie van de vloeren.

*Tip!*De manier van verwarmen met een infrarood verwarming is anders dan met een centrale verwarming. De straling van infrarood is veel directer en voelt alsof je in de zon zit. Wanneer je uit de warmte van de infrarood verwarming gaat, merk je meteen een temperatuurverschil. Een centrale verwarming verwarmt de hele kamer, maar het duurt wel langer om de kamer te verwarmen. Verdiep je voor de aanschaf van een infrarood verwarming in de mogelijkheden en verschillen met traditionele verwarming. Zo voorkom je teleurstellingen, bijvoorbeeld omdat je het niet zo warm hebt als je dacht.

Installatiekosten

De prijs die jij betaalt voor infrarood verwarming is ook afhankelijk van de installatiekosten. Een vakman rekent over het algemeen een tarief per uur en voorrijkosten. Gemiddeld is een vakman twee uur bezig met het ophangen en installeren van de infrarood panelen. Hiervoor voert hij de volgende werkzaamheden uit.

 1. Bepalen positie infrarood verwarming
  Infrarood verwarming verwarmt de massa in de kamer en niet de lucht. Om voldoende warmte te ervaren, is het nodig dat de infrarood panelen op de goede hoogte hangen. De vakman bepaalt eerst de exacte positie voor hij aan de slag gaat met het bevestigen van de panelen. Dit kan op het plafond of op de muur zijn. Dit besluit heeft effect op het soort infrarood verwarmingspaneel dat je aanschaft. Wandpanelen mag je vaak niet op het plafond plaatsen en plafondpanelen mogen weer niet aan de wand. Het is daarom verstandig om de vakman al om advies te vragen voor je de panelen aanschaft.
 2. Bevestigen infrarood panelen aan het plafond of wand
  Bij de volgende stap monteert de vakman de panelen op de goede plek. Hij moet hiervoor eerst de bijgeleverde koker of beugel bevestigen. Hij plaatst het paneel vervolgens op de bevestiging. Of de vakman het paneel verticaal of horizontaal plaatst, is afhankelijk van het gebruiksgemak. In de badkamer kan je een infrarood paneel bevestigen met ingebouwde spiegel. Je kan je voorstellen dat je beter in de spiegel kan kijken wanneer hij verticaal aan de muur hangt. En heb je een infrarood verwarming met een afbeelding? Dan hang je de infrarood panelen natuurlijk op volgens de afbeelding.
 3. Infrarood verwarming aansluiten op stroom
  Een infrarood verwarmingspaneel werkt op stroom. Per paneel is er een ontvanger die de vakman aansluit op een centrale thermostaat. Deze thermostaat regelt wanneer de panelen aan en uit gaan. Een vakman sluit alle draden en aansluitingen veilig aan zodat je zeker weet dat je geen kortsluiting krijgt.

Voor- en nadelen infrarood verwarming

Steeds meer mensen zien infrarood verwarming als een alternatief voor de verwarming met aardgas. Het is milieuvriendelijk en de algemeen heersende gedachte is dat je goedkoper uit bent wanneer je kiest voor een elektrisch alternatief, zoals infrarood verwarming. Maar klopt dit ook? Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

Snel warm
Het duurt relatief lang voor het cv-water de juiste temperatuur heeft bereikt om warmte af te geven in de ruimte. Zeker wanneer de isolatie in jouw woning te wensen overlaat, kan het daarom best even duren voor je huis op de gewenste temperatuur is. Het is dan ook niet de meest efficiënte manier van verwarmen. Bij infrarood verwarming is dit anders. Op het moment dat je de panelen aanzet, geven ze direct warmte af door de straling. De straling is overigens niet schadelijk voor je gezondheid.

Temperatuur kan omlaag zonder comfort te verliezen
Bij een centrale verwarming houd je gemiddeld een temperatuur aan van 21 graden. Bij infrarood verwarming is de straling directer en kan de verwarming gemiddeld met zo'n drie graden naar beneden.

Geen effect op luchtvochtigheid
Je kent het vast, in ruimtes waar de radiatoren staan te gloeien is de lucht een stuk droger. Dat is niet prettig, want je kan dan last krijgen van een droge mond of geïrriteerde ogen. Met infrarood verwarming heb je hier geen last van. Infrarood verwarming beïnvloedt de luchttemperatuur niet en de kans op droge lucht neemt daarom af.

Nadelen

Niet geschikt voor de volledige woning
Infrarood verwarming is vooral geschikt voor ruimtes waar je niet te lang bent, zoals de hobbykamer, de waskamer of de badkamer. De kamer is vrijwel direct op de gewenste temperatuur. Bij centrale verwarming duurt het een stuk langer voor de kamer de gewenste temperatuur heeft. Tegen de tijd dat het lekker warm is, heb je vaak de bewuste kamer dan al weer verlaten. Toch is infrarood verwarming niet de meest geschikte verwarming voor de volledige woning. Dit heeft vooral te maken met de kosten. Het verwarmen met infrarood panelen kost aardig wat elektriciteit en zeker bij het verwarmen van de volledige woning schiet de energierekening flink omhoog.

Energiekosten stijgen
Ook wanneer je het infrarood verwarmingspaneel alleen gebruikt in ruimtes waar je sporadisch bent, maak je meer energiekosten. Daarom kan het interessant zijn om het plaatsen van een infrarood verwarmingspaneel te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Zo verwarm je duurzaam je woning.

Tip! Ga jij stappen zetten om je woning milieuvriendelijker te verwarmen? In sommige gevallen kan je aanspraak maken op subsidies of aantrekkelijke regelingen. Kijk voor de mogelijkheden in jouw gemeente op de EnergieSubsidiewijzer.

Vind een vakman

Je huidige verwarming vervangen voor infrarood verwarming is een omvangrijke klus. Je moet de oude verwarming ontkoppelen en de infrarood panelen installeren. Ben jij bezig met een renovatie van de huidige woning of zoek je nog een verwarmingsoplossing voor je nieuwe huis? Dan kan je een infrarood verwarmingspaneel installeren. Hierbij zijn de plek en het vermogen van de infrarood panelen van groot belang. Heb je onvoldoende kennis van het installeren van infrarood panelen en zie jij het niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Besteed deze klus dan uit aan een vakman. Zo weet je zeker dat je optimaal van de warmte van de panelen geniet.

Een vakman kan je helpen bij de selectie en installatie van de infrarood verwarming. Zo weet jij zeker dat je optimaal profiteert van de warmte die infrarood panelen afgeven. Via Werkspot vind je eenvoudig een geschikte vakman in de buurt. Elke vakman heeft een profiel waar je meer informatie vindt over zijn expertise en reviews van eerdere klanten. Allemaal bedoeld om jou te helpen bij je zoektocht naar de juiste installateur. Plaats een klus en kom in contact met geïnteresseerde professionals.

Prijzen voor gerelateerde klussen

 1. Elektrische vloerverwarming
 2. Zonneboiler
 3. Warmtepomp