CV-ketel storing? Ontdek hoe je de storing kan oplossen

Bijgewerkt op

Heb je geen warm water of doet de verwarming het niet? Een CV-ketel storing kan de oorzaak zijn. Vind hier de gemiddelde kosten om dit op te lossen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 544 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs oplossen CV-ketel storing

Krijg je geen warm water uit de kraan of krijg je in je woning maar geen behaaglijke temperatuur? In veel gevallen is een CV-ketel storing de oorzaak. Om comfortabel te wonen, wil je de CV-ketel storing zo snel mogelijk verhelpen.

Hoe komt de prijs tot stand? 

Soort klusGemiddelde prijs
CV-ketel storing verhelpen€ 174,- tot € 250,-
Uurtarief vakman€ 50,- tot € 60,-
Aanschaf driewegklep€ 40,- tot € 75,-
Aanschaf expansievat€ 30,- tot € 50,-
Bovenstaande tabel geeft je een idee wat je ongeveer betaalt voor het oplossen van een CV-ketel storing. De kosten van de vakman zijn inclusief btw, maar exclusief voorrijkosten.

Nodig jij een vakman uit voor het oplossen van de CV-ketel storing? De totaalprijs van de klus is vooral afhankelijk van de werkzaamheden die de vakman uit moet voeren en de bijkomende materiaalkosten. Veel voorkomende gevolgen van een CV-ketel storing zijn:

 • Wel warm water, maar geen verwarming
 • Lekkage

CV-ketel storing: warm water, geen verwarming

In de praktijk komt het vaak voor dat een CV-ketel storing ervoor zorgt dat je wel warm water uit de kraan krijgt, maar dat de verwarming niet goed functioneert. Om de CV-ketel storing op te lossen, voert de vakman één van de volgende werkzaamheden uit:

 • Ontluchten radiator
  Wanneer een van de radiatoren geen warmte meer geeft, is de CV-ketel storing eenvoudig op te lossen door het ontluchten van het systeem. De vakman werkt altijd van beneden naar boven en ontlucht met behulp van een ontluchtingsleutel de radiatoren, het vrijgekomen vocht vangt hij op met een doekje of emmer. Na het ontluchten van de radiatoren checkt hij de druk op de ketel.
 • Vervangen driewegklep
  Het kan ook voorkomen dat geen enkele radiator nog warmte afgeeft. De kans is dan groot dat je te maken hebt met een kapotte driewegklep. Dit is een veelvoorkomende storing aan de CV-ketel en kan de vakman verhelpen door de driewegklep te vervangen. In dat geval betaal je voor het arbeidsloon van de vakman, de voorrijkosten en de aanschaf van een nieuwe driewegklep. Reken gemiddeld op een bedrag tussen de € 174,- en € 250,-.

*Tip!*Ben je handig en wil je kosten besparen? Je ontlucht zelf de radiatoren met behulp van uitgebreide tutorials op internet. Zorg in ieder geval dat je het vocht goed opvangt en dat je de druk van de CV-ketel controleert na het ontluchten. Anders loop je het risico dat de CV-ketel opnieuw een storing krijgt.

Lekkage oorzaak CV-ketel storing

In een CV-ketel vind je verschillende onderdelen, waaronder het expansievat. Dit vat vangt de drukverschillen op die ontstaan door het verwarmen van het water. Wanneer het expansievat niet meer goed functioneert, loopt de druk in de CV-ketel teveel op. Het gevolg is dat je continu de CV-ketel moet bijvullen. Om de druk in de CV-ketel weer goed op te vangen, vervangt de vakman het expansievat. Gemiddeld is hij met deze klus één á anderhalf uur bezig afhankelijk van de bereikbaarheid van het expansievat.

Checklist CV-ketel storing

Wanneer je een CV-ketel storing hebt, is het verstandig om eerst te controleren of één van onderstaande zaken de oorzaak is. Deze zaken kan je zelf makkelijk oplossen en het inschakelen van een vakman is dan ook niet nodig.

 1. Heeft de ketel stroom?
  Het lijkt een open deur, maar het komt vaker voor dan je denkt dat de CV-ketel een storing geeft doordat de stekker niet in het stopcontact zit. Het komt nou eenmaal wel eens voor dat je tijdens het stofzuigen per ongeluk de stekker uit het stopcontact haalt.
 2. Welke storingscode zie je? 
  Als de CV-ketel een storing heeft, geeft hij een code. In sommige gevallen is het een tijdelijke storing en helpt het wanneer je de CV-ketel reset. In het bijgeleverde boekje kan je de codes terugvinden en de mogelijke oplossing. Heb je het boekje niet meer of vermoed je dat je onderdelen moet laten vervangen? Geef dan ook bij de vakman aan welke storingscode de CV-ketel geeft. Dit helpt hem om te bepalen hoeveel tijd hij met de klus bezig is en wat de kosten zijn.
 3. Staat de gaskraan open? 
  De CV-ketel krijgt een storing wanneer hij geen gas krijgt. De gaskraan moet daarom altijd open staan, maar net als bij de stekker kan het zijn dat je per ongeluk tegen de kraan hebt gestoten. Je kan de gaskraan zelf weer opendraaien.
 4. Zit er voldoende druk op de CV-ketel?
  De druk van de CV-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar zitten. Wanneer de druk van de CV-ketel onder de 1 bar schiet, vergroot de kans op een CV-ketel storing. Je kan dit verhelpen door de CV-ketel bij te vullen.
 5. Maken de leidingen geluid?
  Moderne CV-ketels ontluchten automatisch het systeem, maar bij oudere ketels kan het voorkomen dat je een tik in de leidingen hoort. Vaak is dit een teken dat je het systeem moet ontluchten.

CV-ketel onderhoud

Om een storing aan de CV-ketel te voorkomen, is regelmatig onderhoud aan de CV-ketel aan te raden. Je verlengt hiermee de levensduur van het apparaat en zorgt dat de CV-ketel zuinig zijn werk doet. Ook is onderhoud positief voor je veiligheid. Een CV-ketel is nou eenmaal een elektrisch apparaat waar koolmonoxide vrij kan komen op het moment dat het systeem niet meer goed werkt. Om geen omkijken te hebben naar het onderhoud kan je een onderhoudsabonnement afsluiten bij de vakman.

 • Onderhoudscontract - € 70,- tot € 90,-
  Bij een regulier onderhoudscontract komt de professional jaarlijks of eens in de twee jaar langs om te controleren of de CV-ketel naar behoren werkt. Het onderhoudsabonnement vergoedt alleen de kosten voor de servicebeurt, eventuele materiaalkosten betaal je zelf.
 • Servicecontract - € 120,- tot € 150,-
  Wil je periodiek onderhoud aan je CV-ketel en wil je ook nog eens de zekerheid dat je bij een storing aan de CV-ketel binnen een dag hulp krijgt? Dan kan je het beste een servicecontract afsluiten. De kosten die je hiervoor betaalt, liggen hoger dan de kosten van een onderhoudscontract. Voordeel van een servicecontract is dat je eventuele toestelkosten ook gedeeltelijk vergoed krijgt.
 • All-in-contract - € 180,- tot € 200,-
  De duurste variant van een onderhoudsabonnement is een all-in-contract. Het voordeel is dat er 24/7 iemand voor je klaarstaat en dat alle materiaalkosten inclusief zijn. Aan deze zekerheid hangt wel een prijskaartje, je bent twee keer zoveel geld kwijt als bij een regulier onderhoudscontract.

*Tip!*Om een storing aan de CV-ketel te voorkomen, kan je ook eventueel zelf onderhoud uitvoeren. Controleer welk effect dit heeft op de garantie van de ketel. De meeste leveranciers eisen namelijk dat de ketel periodiek is onderhouden door een professional. Wanneer je dit zelf doet en de ketel gaat kapot binnen de garantietermijn, krijg je niets vergoed.

CV-ketel vervangen

Een storing aan de CV-ketel kan ook een voorbode zijn dat je de CV-ketel moet vervangen. Zeker wanneer je steeds nieuwe onderdelen moet vervangen na een CV-ketel storing, is het verstandiger om een nieuwe CV-ketel te plaatsen. In dat geval ben je goedkoper uit. Is je ketel minimaal vijf jaar oud? Ook dan kan het interessant zijn om de CV-ketel te vervangen. Nieuwe ketels zijn een stuk energiezuiniger en dat merk je aan je energierekening. Onderaan de streep ben je dan vaak goedkoper uit. Ontdek de kosten voor het vervangen van een CV-ketel.

Advies van een vakman

Wanneer je een vakman inschakelt voor het oplossen van een CV-ketel storing wil je graag vooraf een prijsvoorstel op maat ontvangen. Werkspot vroeg aan een professional hoe de vakman de kosten het beste kan inschatten. Dirk Klok van Monteur194 legt uit: "Een vakman kan op basis van het merk, type en storingscode goed inschatten wat de kosten zullen zijn. Zorg ervoor dat de vakman altijd het systeem helemaal vult en ontlucht als hij klaar is."

cv ketel storing laten verhelpen

Voor het oplossen van de CV-ketel storing kan je een vakman inhuren, maar veel van de storingen verhelp je eenvoudig zelf. Zo kan je zelf de radiatoren ontluchten, de CV-ketel resetten of de ketel bijvullen. Heb je te maken met een grote CV-ketel storing waarbij je ook onderdelen moet vervangen? Dan is het aan te raden een vakman in te schakelen om te voorkomen dat er teveel koolmonoxide in de woning komt. Ruik je een gaslucht? Dan heb je te maken met een urgente CV-ketel storing en moet je voor je eigen veiligheid direct een vakman inschakelen.

Ben jij op zoek naar een vakman voor het oplossen van de CV-ketel storing? Houd er dan rekening mee dat je ook te maken krijgt met voorrijkosten, door te kiezen voor een vakman uit de buurt bespaar je op de totaalkosten van de klus. Via Werkspot vind je eenvoudig vakmannen in jouw regio. Ben je benieuwd naar de ervaringen van eerdere klanten? Op het profiel van de professionals vind je reviews en voorbeelden van eerdere klussen.