Kosten grond afvoeren

Bijgewerkt op

Wil je weten wat de kosten van grond afvoeren per m3 zijn? Gemiddeld kom je uit op een bedrag van €35 per m3. Dit gemiddelde bedrag geeft echter een wat vertekend beeld, omdat de kosten voor grond afvoeren uit diverse prijsbepalende factoren bestaat. Zo huur je bij grote hoeveelheden grond vaak een container. Bij kleinere hoeveelheden grond, tot 1 m3, kun je meestal af met een big bag. Is grond afvoeren onderdeel van een grotere tuinklus die je uitbesteed aan een hovenier, dan betaal je deze vakman vaak een prijs per uur. Om je een zo volledig mogelijk beeld te geven van de totale gemiddelde kosten voor grond afvoeren, vind je in dit artikel alle aspecten om rekening mee te houden.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 275 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minutenIn dit artikel bespreken we
  1. Totale gemiddelde kosten grond afvoeren
  2. Kosten grond afvoeren: wat bepaalt de prijs?
  3. Stappenplan grond afvoeren
  4. Hoe kun je kosten besparen bij grond afvoeren?
  5. Veelgestelde vragen over grond afvoeren
  6. Checklist als je grond af gaat voeren
  7. Advies van een vakman
  8. Vind snel en eenvoudig vakmensen voor het afvoeren van grond

Totale gemiddelde kosten grond afvoeren

Soort klusGemiddelde kosten
Huren van een container (3m3 - 15m3)€250 - €900 per stuk
Huren van big bags (1m3)€10 per stuk
Grond uitgraven en afvoeren€12,50 - €17,50 per m2
Grond afvoeren€35 per m3
Meerprijs afvoeren vervuilde grond€10 - €30 per m3
Kosten hovenier€30 - €60 per uur

De genoemde bedragen voor afvoeren van grond zijn gebaseerd op de gemiddelde tarieven van onze hoveniers. De werkelijke prijzen voor het afvoeren van grond kunnen afwijken van deze gemiddelde kosten. Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw.

wood kentextens and roof-11

Kosten grond afvoeren: wat bepaalt de prijs?

Wil jij grond afvoeren? Dan ben je vast benieuwd wat de prijs precies bepaalt. De onderdelen waarop de vakman zijn prijsvoorstel baseert, lichten we hier toe.

Hoeveelheid grond

De hoeveelheid grond die je afvoert, heeft direct effect op de prijs. Je kunt je voorstellen dat het afvoeren van tien kuub nu eenmaal goedkoper is dan het afvoeren van twintig kuub. Maar niet alleen het afvoeren van de grond heeft effect op de prijs. Ook de tijd dat een vakman bezig is in jouw tuin telt mee. Wil je dat de klus snel klaar is? Dan kun je vragen aan de vakman of hij met meerdere mensen de tuin komt afgraven. Hij is dan sneller klaar, maar je betaalt ook meer per uur. Wil je graag kosten besparen op deze klus? Dan kun je aan de vakman vragen of je zelf ook kunt helpen. Bespreek dit goed met de vakman. Zeker wanneer hij de tuin gaat uitgraven met een grote graafmachine kan jouw hulp de klus juist ingewikkeld maken.

Soort materieel

De vakman heeft verschillende opties voor het afvoeren van de grond. Hij kan gebruik maken van een kruiwagen, een kleine of grote graafmachine. Wanneer de vakman gebruik maakt van een graafmachine moet hij een zogeheten Klic-aanvraag doen bij het Kadaster. Deze aanvraag is nodig om een kaart te ontvangen van jouw tuin waarop alle kabels en leidingen van nutsvoorzieningen te zien zijn. Zo kan de vakman voorkomen dat hij leidingen beschadigt. De kosten voor een Klic-melding bedragen €11,50. Deze kosten berekent de vakman aan jou door. Het kan ook zijn dat de vakman vraagt of je zelf de melding wil doen.

Container of big bags

In de meeste gevallen gebruik je voor het afvoeren van grond een container. Kun je de container kwijt op je eigen terrein? Dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Voor het plaatsen van een container op de openbare weg heb je wel een vergunning nodig. Neem hiervoor contact op met de gemeente. Doe dit tijdig, want gemiddeld duurt het een tot twee weken voor je een reactie van de gemeente hebt. Heb jij geen achterom? Dan kan de vakman het puin afvoeren via jouw woning. Hij is dan vaak wel langer bezig. Je kunt er ook voor kiezen om big bags te laten plaatsen in je tuin. Met een hijskraan hijst de vakman de big bags over de woning. Je betaalt in dit geval dus niet alleen voor het afvoeren van de grond, maar ook voor het gebruik van de hijskraan.

Transportafstand

De afstand van jouw tuin tot de container bepaalt voor een deel de prijs. Een vakman die steeds een groot stuk moet afleggen voor hij bij de container is, is nu eenmaal langer bezig. Dit merk je direct in de kosten. Vraag jij een vakman deze klus voor je uit te voeren? Geef dan bij de prijsaanvraag aan hoe de situatie van jouw tuin tot de container is. Moet hij bijvoorbeeld door een smalle brandgang of kan hij vanuit jouw tuin zo de openbare weg op waar de container staat? Deze informatie helpt de vakman bij het maken van een prijsvoorstel op maat.

Soort grond

Je betaalt een bedrag voor de hoeveelheid grond die je laat afvoeren. Meestal is de grond in Nederlandse tuinen schoon. Het bedrijf dat de grond afvoert, voert over het algemeen een test uit. Als uit de test blijkt dat je vervuilde grond in jouw tuin hebt, moet je rekening houden met een toeslag voor het afvoeren van grond. Gemiddeld betaal je per kuub €10 tot €30 meer. Bij het afvoeren van grond mag je alleen grond in de container plaatsen. Je kunt hier dus geen groen afval aan toevoegen. Overleg met de vakman of hij dit voor je afvoert of dat je dit zelf naar de milieustraat brengt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit groenafval via de gft-bak af te voeren. Het kan dan alleen even duren voor je tuin helemaal vrij is van al het groenafval.

Stappenplan grond afvoeren

Grond afvoeren komt vaak voor wanneer je de tuin gaat afgraven, omdat je er een nieuw plan voor hebt. Zo komt er bijvoorbeeld grond vrij als je een tuinhuis plaatst, als je een zitkuil wilt realiseren of misschien zelfs een zwembad of grote vijver wilt plaatsen. Vaak ligt er in je huidige tuin niet alleen grond, maar ook bestrating of planten. Die kun je niet meenemen bij het afvoeren van grond, maar moet je apart afvoeren. We zetten daarom de belangrijkste stappen bij het uitgraven van de tuin voor je op een rijtje.

1. Verwijder beplanting

Start met het verwijderen van de beplanting in de tuin. Dit kun je met de hand doen, maar bij grotere struiken en bomen is het vaak handiger om dit met een graafmachine te doen. Groen afval kun je bij het GFT-afval weggooien, of je brengt het naar de milieustraat in jouw gemeente.

2. Verwijder bestrating

Heb je tegels in de tuin die je niet meer nodig hebt bij je nieuwe tuinontwerp? Dan kun je deze ook verwijderen. Tegels in goede staat kun je proberen te verkopen en anders kun je ook dit type afval kwijt in de milieustraat van jouw gemeente. Grind valt ook onder bestrating. Zorg er dus voor dat je grind apart van de grond afvoert.

3. Grond afgraven

Is de beplanting en bestrating weg en heb je alleen nog grond over? Dan start je met het uitgraven ervan. Hoeveel je moet uitgraven, is afhankelijk van wat je vervolgens wilt doen met de uitgegraven delen. Wil je een gazon aanleggen? Dan graaf je slechts 10 tot 25 cm grond af. Wil je een zwembad plaatsen, dan is dit uiteraard aanzienlijk meer. Een vakman kan je adviseren over hoeveel grond je minimaal moet afgraven en waar je op moet letten.

4. Grond afvoeren

De uitgegraven grond voer je vervolgens af. Bij kleine hoeveelheden kun je dit met een aanhanger naar de milieustraat brengen. Een andere mogelijkheid is het huren van een big bag. Hier kun je tot 1m3 grond in kwijt. Vaak kun je die door een bedrijf vervolgens laten ophalen. Moet je veel grond afvoeren. Dan is het huren van een container vaak de meest voordelige oplossing.

5. Start (her)opbouw van de tuin

Is alle overtollige grond weg? Dan begint het echt leuke werk: de opbouw van de tuin. Zelf geen groene vingers? Een hovenier kan je helpen met het ontwerp en de aanleg van jouw droomtuin.

Hoe kun je kosten besparen bij grond afvoeren?

Is het afvoeren van de grond een onderdeel van een grote klus in jouw tuin? En heb je een beperkt budget? Dan is het mogelijk om op deze klus te besparen.

Overleg met je buren

Ben je in een nieuwbouwwoning komen wonen? Dan is de kans groot dat jij niet de enige bent die van zijn grond af wil. De kans is groot dat jouw buren ook op termijn aan de slag gaan in hun tuin. Het kan daarom voordelig zijn om de klus gezamenlijk uit te laten voeren. De vakman heeft dan meerdere dagen werk en kan zijn materieel laten staan. Ook kun je op deze manier besparen op de huur van een container. Ook wanneer je niet in een nieuwbouwwoning woont, kun je samen met je buren aan de slag. Vraag gewoon eens rond in de buurt wie van plan is binnenkort grootschalige werkzaamheden in zijn tuin uit te voeren. Heeft jouw buurt een eigen Facebook- of WhatsApp-groep? Dan kun je je klus daar natuurlijk ook in aankondigen.

Hergebruik van grond

Ga jij een zwembad of vijver laten plaatsen? Dan voer je vaak grond van prima kwaliteit af. Je kunt dan onderzoeken of iemand anders in de buurt op zoek is naar grond. Bijvoorbeeld voor het ophogen van de tuin. Zo kun je op de transportkosten besparen.

Zelf grond wegbrengen

In de meeste gemeenten kun je als particulier gratis of tegen een kleine vergoeding je tuingrond inleveren. Dit gebeurt in een zogeheten milieustraat. Het wegbrengen van de grond neemt vaak veel tijd in beslag. Zeker wanneer het om grote hoeveelheden gaat. Helemaal kostenneutraal is deze oplossing bijna nooit. Wanneer je geen aanhangwagen hebt, moet je deze huren. Al kun je hem natuurlijk ook van iemand lenen.

Zoek een vakman in de buurt

Een vakman brengt vaak voorrijkosten in rekening. Zeker wanneer hij geruime tijd onderweg is voor hij bij de klus is. Het kan daarom schelen om een vakman in de buurt te zoeken. Op Werkspot vind je hoveniers bij jou in de regio. Wil je deze klus uitbesteden? Dan kun je op Werkspot de klus plaatsen. Je omschrijft in de klus nauwkeurig om welke werkzaamheden het gaat. Geef hierbij alvast aan om hoeveel vierkante meter het gaat en wat de reden is voor het afvoeren van de grond. Is het afvoeren van de grond onderdeel van een groter project?

Veelgestelde vragen over grond afvoeren

Moet jij grond afvoeren uit je tuin? Dan heb je hier wellicht nog vragen over. We hebben een paar veelgestelde vragen voor je verzameld en voorzien van een antwoord.

Kun je alle grond zomaar afvoeren?

Onder grond afvoeren verstaan we diverse grondsoorten, zoals zand afvoeren of zwarte grond afvoeren (tuinaarde). Alle grondsoorten, mits ze schoon zijn, kun je dus op dezelfde manier afvoeren. Ook vervuilde grond kun je afvoeren, maar hier zijn wel andere kosten gemoeid. Onder vervuilde grond verstaan we grond waar ook stukken puin, boomwortels en dergelijke in zit. Het scheiden van grond en andere stoffen is wat ervoor zorgt dat je meer betaalt. We spreken van verontreinigde bodem als er schadelijke stoffen in de grond zitten. Het afvoeren van verontreinigde bodem is aan strenge regels gebonden. Schakel in dat geval altijd een vakman in.

Welke manier van grond afvoeren is het meest geschikt voor mij?

Er zijn verschillende manieren om grond af te voeren, maar welke is het meest geschikt voor jou? Gaat het om kleine hoeveelheden (tot 1 m3) dan kun je ervoor kiezen om de grond zelf af te voeren met een aanhangwagen. Ook kun je een big bag gebruiken en deze op laten halen. Gaat het om grotere hoeveelheden, dan is een container vaak de goedkoopste oplossing. Laat bij je keuze ook meewegen of je een achterom hebt. Is je achtertuin slecht bereikbaar, dan zou het zelfs zo kunnen zijn dat de grond in big bags over je huis getild moet worden met een hijskraan. Dan kijk je natuurlijk naar een heel ander kostenplaatje.

Checklist als je grond gaat afvoeren

Waar moet je op letten als je grond gaat afvoeren? We zetten een paar belangrijke aandachtspunten voor je in een checklist.

1. Bereken hoeveel grond je moet afvoeren

Allereerst is het handig om te weten hoeveel grond je precies wilt afvoeren. De hoeveelheid bepaalt in grote mate de kosten voor het afvoeren van grond.

2. Kies de meest passende methode voor afvoeren

Weet je hoeveel grond je gaat afvoeren, dan kun je daar de best passende methode bij zoeken. Kleine hoeveelheden vervoer je in een aanhangwagen of met big bags. Grotere hoeveelheden kun je vaak beter verzamelen in een container.

3. Bedenk of je zelf de grond wilt afvoeren of dat je dit wilt uitbesteden

Als je weet wat er nodig is, is het zaak om te bepalen of je de klus zelf gaat uitvoeren of dat je dit wilt laten doen. Afwegingen die je hierbij kunt maken, zijn: hoeveel grond moet er afgevoerd worden? Is grond afvoeren onderdeel van een grotere klus? En ga je die klus zelf doen of schakel je hier een vakman voor in?

4. Vraag offertes op

De laatste stap is om offertes op te vragen. Dit kan bij een verhuurpunt van containers of big bags, maar natuurlijk ook bij een hovenier, als je de klus wilt uitbesteden. Zo krijg je het beste beeld van de kosten die grond afvoeren met zich meebrengen in jouw specifieke situatie.


Advies van een vakman

In steden heb je vaak woningen zonder achterom. Werkspot vroeg aan een van de vakmannen waar je dan rekening mee kunt houden. Hovenier Ruud Hendriks legt uit: "Niet iedereen heeft een achterom. Wanneer ik door de woning de grond moet afvoeren, kan ik werken met halve kruiwagens. Ik ben dan langer bezig dan wanneer ik de grond gewoon achterom kan afvoeren."


Vind snel en eenvoudig vakmensen voor het afvoeren van grond

Grond afvoeren in grote hoeveelheden is nog best een flinke klus. Niet alleen kost het vaak veel tijd, het is ook best zwaar werk. Zie jij het niet zitten om deze klus zelf op te pakken? Schakel dan een hovenier in via Werkspot. Deze vakmensen weten precies wat er allemaal bij deze klus komt kijken en kunnen jou adviseren over de best passende oplossing voor jouw situatie. En is het afvoeren van grond slechts het begin van een grotere klus, dan kun je de hovenier direct om een prijsvoorstel vragen voor de aanleg van jouw tuin. Vaak vallen de kosten voor enkel het onderdeel grond afvoeren dan ook iets lager uit.