Grond afvoeren van de tuin? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij grond afvoeren na werkzaamheden in jouw tuin? Werkspot heeft de gemiddelde prijs van deze klus op een rijtje gezet. Lees hier de tips

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 135 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten grond afvoeren

Bij het plaatsen van tegels, een vijver of nieuw gazon in je tuin komt er altijd een hoop grond vrij. Een deel van de grond kun je vaak op andere plekken in de tuin kwijt. Maar vaak geldt dat niet voor alle uitgegraven grond. Grond afvoeren biedt dan uitkomst. Je kunt de grond zelf afvoeren naar de milieustraat, maar je kunt deze klus ook aan een vakman uitbesteden.

Het afvoeren van de grond is vaak onderdeel van de werkzaamheden die je laat uitvoeren door de vakman. De meeste vakmannen nemen de prijs voor het afvoeren van grond mee in de totaalprijs van de klus. Bij het egaliseren van de tuin voert de vakman de afgegraven grond af. Dit geldt ook voor het verwijderen van een boomstronk of het plaatsen van een vijver. Uiteraard kun je hier wel afspraken over maken met de vakman. Zeker wanneer je kosten wilt besparen.

Het afvoeren van grond is een zware klus. Je moet niet alleen de tuin uitgraven, maar ook de grond in de container of big bags plaatsen. Het helpt wanneer je het juiste gereedschap hebt. Een vakman heeft dit en kan de klus vakkundig en snel voor je uitvoeren.

Kosten grond afvoeren per m2

Soort klusGemiddelde prijsEenheid
Huren container€ 175,- tot € 600,-per container
Afvoeren€ 600,- tot € 700,-20 kuub
Uitgraven en afvoeren€ 12,50 tot € 17,50per m2
Meerprijs afvoeren vervuilde grond€ 10,- tot € 30,-per kuub
Kosten hovenier  € 30,- tot € 60,-per uur

Bovenstaande tabel geeft je een indicatie welke prijzen allemaal komen kijken bij deze klus. Wil je precies weten wat het afvoeren van grond in jouw tuin kost? Vraag dan aan een vakman een prijsvoorstel op maat.
Grond afvoeren

Welke onderdelen bepalen de prijs? 

Wil jij grond afvoeren? Dan ben je vast benieuwd welke onderdelen van invloed zijn op de prijs. Een vakman baseert zijn prijsvoorstel op de volgende onderdelen:

 • Hoeveelheid grond
 • Materieel
 • Container of big bags
 • Transportafstand
 • Soort grond

Hoeveelheid grond
De hoeveelheid grond die je afvoert, heeft direct effect op de prijs. Je kunt je voorstellen dat het afvoeren van tien kuub nu eenmaal goedkoper is dan het afvoeren van twintig kuub. Maar niet alleen het afvoeren van de grond heeft effect op de prijs. Ook de tijd dat een vakman bezig is in jouw tuin telt mee. Wil je dat de klus snel klaar is? Dan kun je vragen aan de vakman of hij met meerdere mensen de tuin komt afgraven. Hij is dan sneller klaar, maar je betaalt ook meer per uur. Wil je graag kosten besparen op deze klus? Dan kun je aan de vakman vragen of je zelf ook kunt helpen. Bespreek dit wel goed met de vakman. Zeker wanneer hij de tuin gaat uitgraven met een grote graafmachine kan jouw hulp de klus juist ingewikkeld maken.

Soort materieel
De vakman heeft verschillende opties voor het afvoeren van de grond. Hij kan gebruik maken van een kruiwagen, een kleine of grote graafmachine. Wanneer de vakman gebruik maakt van een graafmachine moet hij een zogeheten Klic-aanvraag doen bij het Kadaster. Deze aanvraag is nodig om een kaart te ontvangen van jouw tuin waarop alle kabels en leidingen van nutsvoorzieningen te zien zijn. Zo kan de vakman voorkomen dat hij leidingen beschadigt. De kosten voor een Klic-melding bedragen circa €16,50. Deze kosten berekent de vakman aan jou door. Het kan ook zijn dat de vakman vraagt of je zelf de melding wil doen.

Container of big bags
In de meeste gevallen gebruik je voor het afvoeren van grond een container. Kun je de container kwijt op je eigen terrein? Dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Voor het plaatsen van een container op de openbare weg heb je wel een vergunning nodig. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Heb jij geen achterom? Dan kan de vakman het puin afvoeren via jouw woning. Hij is dan vaak wel langer bezig. Je kunt er ook voor kiezen om big bags te laten plaatsen in je tuin. Met een hijskraan hijst de vakman de big bags over de woning. Je betaalt in dit geval dus niet alleen voor het afvoeren van de grond, maar ook voor het gebruik van de hijskraan.

Tip! Heb jij een vergunning nodig voor het plaatsen van een container? Vraag deze tijdig aan. Gemiddeld duurt het een tot twee weken voor je een reactie van de gemeente hebt.

Transportafstand
De afstand van jouw tuin tot de container bepaalt voor een deel de prijs. Een vakman die steeds een groot stuk moet afleggen voor hij bij de container is, is nu eenmaal langer bezig. Dit merk je direct in de kosten. Vraag jij een vakman deze klus voor je uit te voeren? Geef dan bij de prijsaanvraag aan hoe de situatie van jouw tuin tot de container is. Moet hij bijvoorbeeld door een smalle brandgang of kan hij vanuit jouw tuin zo de openbare weg op waar de container staat? Deze informatie helpt de vakman bij het maken van een prijsvoorstel op maat.

Soort grond
Je betaalt een bedrag voor de hoeveelheid grond die je laat afvoeren. Meestal is de grond in Nederlandse tuinen schoon. Het bedrijf dat de grond afvoert, voert over het algemeen een test uit. Als uit de test blijkt dat je vervuilde grond in jouw tuin hebt, moet je rekening houden met een toeslag voor het afvoeren van grond. Gemiddeld betaal je per kuub tien tot dertig euro meer.

Bij het afvoeren van grond mag je alleen grond in de container plaatsen. Je kunt hier dus geen groen afval aan toevoegen. Overleg met de vakman of hij dit voor je afvoert of dat je dit zelf naar de milieustraat brengt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit groenafval via de gft-bak af te voeren. Het kan dan alleen even duren voor je tuin helemaal vrij is van al het groenafval.

Bespaartips

Is het afvoeren van de grond een onderdeel van een grote klus in jouw tuin? En heb je een beperkt budget? Dan is het mogelijk om op deze klus te besparen.

 1. Overleg met je buren
  Ben je in een nieuwbouwwoning komen wonen? Dan is de kans groot dat jij niet de enige bent die van zijn grond af wil. De kans is groot dat jouw buren ook op termijn aan de slag gaan in hun tuin. Het kan daarom voordelig zijn om de klus gezamenlijk uit te laten voeren. De vakman heeft dan meerdere dagen werk en kan zijn materieel laten staan. Ook kun je op deze manier besparen op de huur van een container. Ook wanneer je niet in een nieuwbouwwoning woont, kun je samen met je buren aan de slag. Vraag gewoon eens rond in de buurt wie van plan is binnenkort grootschalige werkzaamheden in zijn tuin uit te voeren. Heeft jouw buurt een eigen Facebook- of WhatsApp-groep? Dan kun je je klus daar natuurlijk ook in aankondigen.

 2. Hergebruik van grond
  Ga jij een zwembad of vijver laten plaatsen? Dan voer je vaak grond van prima kwaliteit af. Je kunt dan onderzoeken of iemand anders in de buurt op zoek is naar grond. Bijvoorbeeld voor het ophogen van de tuin. Zo kun je op de transportkosten besparen. Wanneer je een vakman inhuurt voor deze klus, kun je hem vragen naar de regels rondom het Bodembesluit. De overheid juicht het hergebruik van grond toe, maar heeft hier wel enkele regels aan verbonden. Deze regels vind je in het bodembesluit. In veel gevallen heb je toestemming van de gemeente nodig voor het hergebruiken van de grond.

 3. Zelf grond wegbrengen
  In de meeste gemeenten kun je als particulier gratis of tegen een kleine vergoeding je tuingrond inleveren. Dit gebeurt in een zogeheten milieustraat. Het wegbrengen van de grond neemt vaak veel tijd in beslag. Zeker wanneer het om grote hoeveelheden gaat. Helemaal kostenneutraal is deze oplossing bijna nooit. Wanneer je geen aanhangwagen hebt, moet je deze huren. Al kun je hem natuurlijk ook van iemand lenen.

 4. Zoek een vakman in de buurt
  Een vakman brengt vaak voorrijkosten in rekening. Zeker wanneer hij geruime tijd onderweg is voor hij bij de klus is. Het kan daarom schelen om een vakman in de buurt te zoeken. Op Werkspot vind je hoveniers bij jou in de regio. Wil je deze klus uitbesteden? Dan kun je op Werkspot de klus plaatsen. Je omschrijft in de klus nauwkeurig om welke werkzaamheden het gaat. Geef hierbij alvast aan om hoeveel vierkante meter het gaat en wat de reden is voor het afvoeren van de grond. Is het afvoeren van de grond onderdeel van een groter project? De vakman hoort dan graag of je voor de totaalklus ook een prijsvoorstel verwacht.

Advies van een vakman

In steden heb je vaak woningen zonder achterom. Werkspot vroeg aan een van de vakmannen waar je dan rekening mee kunt houden. Hovenier Ruud Hendriks legt uit: "Niet iedereen heeft een achterom. Wanneer ik door de woning de grond moet afvoeren kan ik werken met halve kruiwagens. Ik ben dan langer bezig dan wanneer ik de grond gewoon achterom kan afvoeren."

Prijzen andere diensten

 1. Drainage tuin
 2. Tuinbestrating
 3. Terras aanleggen
 4. Schutting plaatsen

Vind een hovenier dichtbij