Kosten tuin afgraven

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het afgraven van de tuin liggen tussen de €12,50 en €17,50 per vierkante meter. Hoeveel je precies betaalt voor deze klus is afhankelijk van de afmeting, transportafstand en het soort grond. In dit artikel lees je er meer over en krijg je handige tips om te besparen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 284 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten grond afgraven

Heb je net de sleutels van je nieuwbouwwoning in handen en wil je zo snel mogelijk in de tuin kunnen zitten? Of kijk je al jaren tegen dezelfde tuin aan en wil je wel eens iets anders? Bij bijna alle grootscheepse werkzaamheden in de tuin is grond afgraven vaak de eerste stap. Voor het plaatsen van tegels, een gazon of oprit vervang je de grond voor een geschiktere variant. Maar je kunt de grond ook afgraven voor een vijver of zwembad. Naast het afgraven van de tuin moet je de grond vaak ook afvoeren.

Je kunt zelf grond afgraven. Het is wel een vrij zware klus, zeker wanneer je een grote tuin hebt. Het afgraven van de tuin is bijna nooit de hoofdreden. Grond afgraven doe je eigenlijk altijd ter voorbereiding op een andere klus. Wanneer je daar een vakman voor inschakelt, kun je hem ook vragen voor het afgraven van de grond. Hij kan dit dan meenemen in zijn prijsvoorstel. Ook scheelt het jou aardig wat tijd en energie.

Kosten grond afgraven

Soort klusGemiddelde prijsEenheid
Huren container€ 175,- tot € 600,-per container
Afvoerencirca € 700,-20 kuub
Laten afgraven tuin en afvoeren€ 12,50 tot € 17,50per m²
Meerprijs afvoeren vervuilde grond€ 10,- tot € 30,-per kuub
Kosten hovenier  € 30,- tot € 60,-per uur

Bovenstaande tabel geeft je een idee welke kosten bij de klus 'grond afgraven' komen kijken. De werkelijke prijs van de klus kan hoger of lager uitvallen. Neem voor een prijsvoorstel op maat contact op met een vakman.
grond afgraven

Wat bepaalt de kosten voor grond afgraven? 

Hoeveel jij precies betaalt voor het afgraven van de grond heeft met een aantal factoren te maken. De vakman baseert zijn prijsvoorstel op de volgende zaken:

 • Afmetingen
 • Transportafstand
 • Soort grond

Afmetingen grond afgraven

Voor het afgraven van grond betaal je vooral voor het arbeidsloon van de vakman en het afvoeren van de grond. De tijd die een vakman investeert in de klus is van belang voor de totaalprijs die jij betaalt. Voor het afgraven van de grond geldt dus dat de prijs stijgt naarmate de vakman meer grond moet afgraven. De tijd die een vakman bezig is, heeft overigens niet alleen met de afmetingen van de tuin te maken. Het is ook afhankelijk hoe diep hij moet graven. Voor een looppad hoeft de vakman minder grond af te graven dan voor een oprit. Dit merk je dan ook in de kosten.

Tip! Bij sommige hoveniers daalt de prijs per m2 wanneer je een flinke tuin hebt. Wanneer je een grote tuin hebt, is het dus zeker de moeite waard om te onderzoeken hoe jouw hovenier hier over denkt.

Tuin laten afgraven: transportafstand

Laat jij de vakman grond afgraven? Dan voert hij in de meeste gevallen de grond af. Je kunt er ook voor kiezen om de afgegraven grond in je tuin te verwerken. Het is afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de grond of dit mogelijk is. Wanneer je de grond laat afvoeren, laat je een container plaatsen. Je kunt de container op je eigen terrein of op de openbare weg plaatsen. In dit laatste geval moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen.

Waar de container staat, heeft effect op de totaalprijs van het afgraven van de grond. Als de vakman een groot stuk moet lopen, is hij langer bezig met de klus. Dit kost dan ook meer geld. Heb jij geen achterom? Dan kan het verstandig zijn om big bags in de tuin te plaatsen. De vakman kan deze big bags vullen na het grond afgraven. Een hijskraan plaatst de big bags in je tuin en haalt die op een later moment ook weer op. Net als bij een container betaal je hiervoor transportkosten.

De klus is het snelst klaar als de vakman met een graafmachine in de tuin kan werken. Hij is dan verplicht om een klic-melding te doen. Hiermee achterhaalt hij bij het Kadaster waar de leidingen en kabels in jouw tuin zitten. Kan de vakman niet met een graafmachine in jouw tuin terecht? Dan maakt hij gebruik van een kleinere graafmachine of een schep. Het werken met een schep kost vaak extra tijd.

Soort grond afgraven

Als particulier mag je ervan uitgaan dat de grond in de tuin schoon is. De leverancier test de grond uit jouw tuin op een eventuele vervuiling. Als de test positief is, brengt de partij die de grond afvoert extra kosten in de rekening. Reken hierbij op een meerprijs tussen de tien en dertig euro per kuub.

Het soort grond kan ook effect hebben op de tijd dat een vakman bezig is. Zeker wanneer hij gebruik moet maken van een schep. Zo is een vakman met kleigrond vaak langer bezig dan met zandgrond.

Grond afgraven: hoe diep moet je graven? 

Ga jij de tuin laten afgraven? De kosten voor je tuin afgraven hebben voor een deel te maken met de diepte van de klus. Hoe diep de vakman de grond moet afgraven, is afhankelijk van wat je daarna met de tuin gaat doen. Met onderstaande voorbeelden geven we je een idee.

 1. Grond afgraven voor gazon
  Voor een gazon is het van belang dat je de tuin laat afgraven. Voor een gazon heb je een voedzame bodem met tuinaarde nodig. De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet de hovenier 10 tot 25 centimeter grond afgraven.

 2. Grond afgraven voor tuinpad
  Voor een tuinpad moet de vakman zo'n 25 centimeter grond afgraven. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen. Wil jij je motor in de achtertuin stallen? Dan krijgt het tuinpad een flink gewicht te verduren. In dit geval moet de vakman dieper graven. Anders verzakt je tuin.

 3. Grond afgraven voor bomen
  Ga jij een of meerdere bomen in je tuin plaatsen? Ook dan moet de hovenier grond afgraven en opvullen met tuinaarde. De tuinaarde geeft de bomen de benodigde voedingsstoffen. Voor het plaatsen van een boom moet de hovenier vaak zo'n zestig centimeter grond afgraven. De diepte kan per boom verschillen. Uiteraard weet de hovenier precies hoe diep de grond moet zijn.

 4. Grond afgraven voor oprit
  Voor het afgraven van grond voor een oprit moet de vakman zo'n zeventig centimeter diep graven. Om de grond te verstevigen, stort hij eerst bouwpuin om het gewicht van de auto te kunnen dragen. Daarna vult hij de grond op met zand. Wil jij een auto naast de deur plaatsen? Onderzoek dan bij de gemeente of dit mag. In veel gevallen moet je een omgevingsvergunning aanvragen.

 5. Grond afgraven voor inbouw zwembad
  De diepte van het zwembad bepaalt hoe diep de vakman de grond gaat afgraven. Na het afgraven van de grond, plaatst de vakman een fundering voor hij het zwembad bouwt. De vakman moet bij het afgraven van de grond ook goed de stand van het grondwater in de gaten houden. Dit kan een nadelig effect hebben op het zwembad. Grondwater kan een zwembad met geen of weinig water omhoog drukken.

Hoe kun je op het afvoeren van grond besparen? 

 • Doe een deel zelf
  Je kunt op het arbeidsloon van de vakman besparen door een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren. Doe dit altijd in overleg met de vakman. Zo voorkom je dat hij jouw werk moet herstellen en langer bezig is met de klus. Je kunt ook besparen op de huur van een container door zelf de grond weg te brengen. Besef je wel dat je dan vaak flinke hoeveelheden grond moet wegbrengen. De vraag is of je hier zin in hebt.
 • Vergelijk het tarief van vakmannen
  Het kan schelen wanneer je een vakman in de buurt zoekt. Deze vakman rekent vaak geen voorrijkosten terwijl hoveniers die veel kilometers moeten maken dit wel doen. Een vakman in de buurt hoeft overigens niet altijd goedkoper te zijn. Het kan dan voordeliger zijn om een hovenier te zoeken die wat verder weg woont. Je betaalt dan misschien wel voorrijkosten, maar je betaalt ook veel minder per uur. Het vergelijken van tarieven kan dus gunstig zijn voor je portemonnee. Het vergelijken van vakmannen doe je eenvoudig via Werkspot. Plaats je klus en ontvang diverse prijsvoorstellen.
 • Overleg met je buren
  Je kunt ook vaak kosten besparen door samen met je buren de klus uit te besteden. Wanneer de vakman bij meerdere buren aan de slag kan, geeft hij vaak een korting. Ook kun je zo vaak besparen op de container.

Advies van een vakman

Wanneer je grond laat afgraven, wil je niet de hoofdprijs voor de klus betalen. Hierboven vind je al enkele tips om te besparen op de klus 'grond afgraven'. Werkspot vroeg aan een vakman hoe je nog meer kunt besparen. De hoveniers van AJ tuinen leggen uit: "Het groenafval laten wij gescheiden door de consument afvoeren. Wij mogen alleen puur grond afvoeren en anders moeten wij het groenafval (struiken, boompjes etc) apart opgeven en afvoeren. Dit is veel duurder dan wanneer een consument het zelf afvoert."