Drainage tuin: ontdek de gemiddelde prijs van deze klus

Bijgewerkt op

Staan de plassen regelmatig in je tuin? Drains voeren het water snel af. Je vindt hier de gemiddelde prijs voor de klus 'drainage tuin' ?

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 13 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Drainage tuin: met deze kosten kun je rekening houden

Heb jij na een flinke regenbui lange tijd plassen in je tuin? Zeker wanneer je veel tegels in de tuin hebt, kan het water vaak niet goed weg. Grote kans dat je dit vervelend vindt en op zoek bent naar een oplossing. Je kunt er voor kiezen om drains in je tuin te leggen. Drains zorgen ervoor dat het water voortaan weer snel weg kan. Ontdek hier de gemiddelde prijs voor de klus 'drainage tuin'.

Gemiddelde prijs drainage tuin aanleggen

SoortPrijs
Hovenier drainage tuin aanleggen€ 30,- tot € 60,- per uur
Drainagebuizen 50 mmCirca € 80,- per 50 meter
Drainagebuizen 60 mmCirca € 90,- per 50 meter
Drainagebuizen 80 mmCirca € 125,- per 50 meter
Drainagebuizen 100 mmCirca € 170,- per 50 meter

De prijzen in de tabel geven je een idee hoeveel je ongeveer betaalt voor de klus 'drainage tuin'. Om precies te weten hoeveel de klus kost, kun je het beste een hovenier vragen naar een prijsvoorstel op maat. Op basis van de gegevens van jouw tuin weet de hovenier hoeveel meter drainagebuis hij ongeveer nodig heeft. Dit geeft jou al een beter beeld van de kosten. Ook kan hij een schatting geven hoeveel uur hij ongeveer bezig is met de klus 'drainage tuin'. 

De klus 'drainage tuin' is geen eenvoudige klus. Je kunt daarom het beste een hovenier inschakelen. De vakman weet precies wat er moet gebeuren om het water juist af te voeren. Ook voorkom je zo dat je op de verkeerde punten drains legt. Dan heeft de tuin drainage weinig nut.

Voor de klus 'drainage tuin' moet je rekening houden met een budget voor het materiaal en de kosten van de hovenier. Hoeveel je precies moet betalen hangt af van de situatie in jouw tuin, het soort drainagebuis en de afwerking van de klus.

Wat is drainage tuin?

Voor we stil staan bij de kosten van de klus 'drainage tuin' staan we eerst stil wat drainage precies is. Drainage is eigenlijk niets anders dan ervoor zorgen dat het water snel en makkelijk weg kan. Natuurlijk zorg je dat bij de aanleg van jouw tuin de afschot goed is. Dat is alleen niet altijd voldoende. Een hoog grondwaterpeil, teveel tegels of overbelasting van een deel van de tuin: allemaal zaken die ervoor zorgen dat het hemelwater niet goed weg kan. Niet zo vreemd dus als er in jouw tuin plassen blijven liggen. Het goede nieuws is wel dat je eenvoudig iets aan de plassen kunt doen. Je hoeft hiervoor alleen een hovenier uit te nodigen om een drainagesysteem aan te leggen.

Prijs drainage tuin: situatie in jouw tuin

De prijs voor tuin drainage is voor een deel afhankelijk van de situatie in jouw tuin. Het is daarom belangrijk om te kijken welke situatie op jouw tuin van toepassing is.

 • Planten groeien niet in jouw tuin

Wanneer jouw tuin erg nat is, is de kans groot dat er weinig planten groeien. Een natte grond is vaak te koud en te zuurstofarm voor planten om te groeien. Zonde, want als je mag kiezen, kijk je vast liever naar een mooi gazon dan naar een kale plek in de tuin. Tuin drainage kan in dit geval uitkomst bieden. Een hovenier legt in dit geval een oppervlaktedrainage aan. Deze vorm van drainage is vaak het goedkoopst, omdat de vakman hiermee het snelste klaar is.

Tip! Wil jij kosten besparen? Dan is het slim om een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren. Voor het aanleggen van tuin drainage moet de vakman vaak tegels en andere obstakels uit de weg ruimen. Het scheelt hem veel tijd, en jou kosten, wanneer jij dit al voor hem hebt gedaan. Overleg dit vooraf goed met de vakman. Het is zonde wanneer jij veel tegels hebt weggehaald die eigenlijk helemaal niet weg hadden gehoeven.

 • Je tuin en de kruipruimte zijn erg nat

Water dat niet weg kan, kan voor een hoop ellende zorgen. Niet alleen groeien je planten minder goed, het water kan ook in je kelder of kruipruimte komen. Je wilt natuurlijk liever geen vochtige ruimtes. Ook in dit geval kan de klus 'drainage tuin' uitkomst bieden. Om het water geen kans meer te geven, legt de hovenier een ringdrainage aan. Het drainagesysteem komt helemaal langs je woning te liggen en voert het water direct af. In de toekomst kan het water je kruipruimte dus ook niet meer bereiken. Het aanleggen van een ringdrainage is een tijdrovende en zware klus. De hovenier brengt hiervoor dan ook meer in rekening dan voor oppervlaktedrainage.

 • Je gaat de tuin opnieuw aanleggen

Ga jij je tuin helemaal opnieuw aanleggen? Dan is het verstandig om ook goed naar de afwatering te kijken. Natuurlijk kun je kiezen voor tuin drainage, maar het is ook goed om nog eens naar het tuinontwerp te kijken. Een tuin met minder tegels en veel aarde heeft nou eenmaal minder last van plassen. Het water vindt dan beter en sneller een weg naar de grond.

 • Drainagegoot tuin

Heb jij een onderhoudsvriendelijke tuin en dus voornamelijk veel tegels? Dan is het verstandig om een drainagegoot tuin aan te leggen. In dit geval plaatst de hovenier speciale goten tussen de tegels. De goten sluit hij dan aan op de drainagebuizen. De prijs van deze klus is hoger dan enkel het aanleggen van het drainagesysteem. Toch is het wel verstandig dit te doen wanneer je wateroverlast hebt. Bij je terras zet het water met vorst uit en zorgt dat de stenen omhoog komen. Dit is niet bevorderlijk voor de uitstraling van je terras.

 • Drainage zonder buizen

Je kunt ook kiezen voor tuin drainage zonder buizen. In dit geval plaats je zelf speciale blokken in de grond. De blokken kunnen wel tot 220 liter water opnemen. De blokken laten dit water weer los op het moment dat de grond weer droger is en water kan opnemen.

Prijs drainage tuin: wat doet de vakman? 

Een deel van prijs van de klus 'drainage tuin' komt door het arbeidsloon van de hovenier. Om je een idee te geven waarom dit zo is, leggen we stap voor stap uit welke werkzaamheden de vakman uitvoert voor de tuin drainage.

Voor het draineren van de tuin graaft de vakman een sleuf van zo'n 20 centimeter breed en 60 tot 70 centimeter diep. De exacte diepte is afhankelijk van het grondwaterpeil. De buizen moeten namelijk te allen tijde boven het grondwaterpeil liggen. Anders kan het water alsnog niet goed weg. In de sleuf brengt de vakman eerst een laag van grind, schelpen of zand aan. Vervolgens legt hij de drainagebuizen waterpas in de grond. Voor de beste afvoer van het water, laat hij de buizen slingerend door de tuin lopen. De sleuven vult hij vervolgens ook weer op met grind, schelpen en zand. De kosten van dit materiaal komen dus ook nog bovenop de totaalprijs voor de klus 'drainage tuin'.

SoortGemiddelde prijs per 1.000 kg
SchelpenCirca € 165,-
GrindCirca € 115,-
ZandCirca € 80,-

Het systeem dat de hovenier aanlegt, mag alleen lozen op het grondwater. Het water mag niet het riool inlopen. Dit om overbelasting van het riool te voorkomen. Is er een sloot of grondwaterafvoer in de buurt van jouw tuin? Dan zorgt de hovenier dat de buizen hierop uit komen. Bij een sloot sluit hij de buizen vaak gedeeltelijk af. Zo voorkomt hij dat er muizen en andere ongedierte in de buizen kunnen kruipen. Door de verstopping die zij veroorzaken kan het water alsnog niet weg. En dat is natuurlijk zonde van de kosten die jij hebt gemaakt voor het aanleggen van de tuin drainage.

Is er geen enkele mogelijkheid om het water te lozen op het grondwater? Dan moet de hovenier een gesloten circuit maken. Het water komt dan uit op een bassin.

Tip! Bespreek met de hovenier niet alleen de werkzaamheden voor het daadwerkelijk aanleggen van de tuin drainage. Je wilt natuurlijk ook dat je tuin er daarna weer netjes uitziet. Bijvoorbeeld door het plaatsen van tegels, gras of kunstgras.

Prijs drainage tuin: soort omhulling

Een drainage buis is eigenlijk niets anders dan een PVC buis met gaatjes. Om de buis te beschermen tegen gronddeeltjes is er een omhulsel nodig. Deze laag zorgt dat alleen het water langzaam in de buis stroomt. Welk omhulsel de hovenier kiest voor jouw tuin is afhankelijk van de bodemsoort. Hij kan in ieder geval een keuze maken uit twee soorten:

 • Kokos is een stevig materiaal dat ervoor zorgt dat het drainagesysteem ruim 50 jaar goed blijft. Je betaalt voor dit materiaal wel meer dan voor de andere optie. Gemiddeld is de prijs circa 90 euro voor een buis van 50 mm breed en 50 meter lang.  
 • Polypropeen vezels zorgen ervoor dat de PVC buis minder snel rot en daarom lange tijd meegaat. Gemiddeld ligt de prijs voor dit soort buizen 25 euro lager dan die van de kokosvariant. 

Drainage tuin: soort omhulsel | Ondergrond | Soort omhulsel | |--|--| | Zand | Kokos | | Veen | Kokos | | Klei | Polypropeen |


Advies van een vakman

Ben jij benieuwd wat het advies van een vakman is voor deze klus? Werkspot vroeg het aan van onze professionals. Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen: "Je ziet steeds meer tuinen die helemaal vol liggen met tegels. Hierdoor daalt het grondwaterpeil en dat is niet goed voor de structuur van de bodem zoals voor bomen en planten. Met drainagematten vang je het water op en zorg je dat het water de grond in gaat."

Prijzen andere diensten:

 1. Tuinaanleg
 2. Voortuin aanleggen
 3. Tuinverlichting installeren
 4. Hekwerk, tuinhek of schutting
 5. Tuinbestrating