Boomstronk verwijderen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Als je een boom kapt, wil je ook de boomstronk verwijderen. Je kunt daar een vakman voor inschakelen. Hier vind je daar de gemiddelde kosten voor.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 648 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten voor een boomstronk verwijderen

Heb je een boom in je tuin staan die je liever kwijt bent? Het kan bijvoorbeeld zijn dat er minder zonlicht in je tuin komt door de boom. Of dat je een andere indeling van je tuin wil en dat de boom daar niet meer bij past. Of wellicht is de boom wel ziek. Dan kun je de boom kappen. Handig is het dan om direct ook de boomstronk te verwijderen. Dan kun jij die plek weer voor andere doeleinden gebruiken. Als je dat door een hovenier laat doen, neemt hij er speciaal gereedschap voor mee en kost het veel minder tijd dan wanneer je deze klus zelf oppakt. Hoe een vakman deze klus aanpakt en wat de kosten zijn van een boomstronk verwijderen, zetten we in dit artikel voor je op een rijtje.

Wat kost gemiddeld een boomstronk laten verwijderen?

Het kan zijn dat er nog een boomstronk in je tuin zit van een boom die eerder, door vorige bewoners bijvoorbeeld, al is gekapt. Dan hoef je alleen de boomstronk te verwijderen. Het is echter waarschijnlijker dat er een boom in je tuin staat, die je met boomstronk en al wilt laten verwijderen. Daarom hebben we de prijzen voor een boom kappen en een boomstronk verwijderen in onderstaand overzicht gezet.

Prijsinformatie boom verwijderen

Soort klusPrijs
Boom kappen€ 300,- tot € 600,-
Boomstronk verwijderen met uitgraven€ 55,- tot € 200,-
Boomstronk verwijderen met stobbenfrees€ 50,- tot € 100,-
Boomstronk verwijderen (groter dan 80 cm doorsnee)€ 300,- tot € 500,-

Vergunning nodig voor boom kappen

Een boom kappen mag je meestal niet zomaar doen. Ook niet als die boom in jouw eigen tuin staat. Soms is het voldoende om er alleen melding van te maken bij de gemeente, bijvoorbeeld als de boom dood of ziek is, of als je er overlast van ondervindt. Wil je de boom verwijderen, omdat je de plek liever voor iets anders gebruikt, dan is de kans groot dat je hier een omgevingsvergunning voor moet aanvragen. Check of dit ook voor jou geldt via het Omgevingsloket of bij jouw gemeente. Enkel een boomstronk verwijderen is meestal vergunningsvrij. Aan het aanvragen van een vergunning zitten kosten verbonden en er gaat vaak wat tijd overheen voordat het allemaal geregeld is. Houd daar dus rekening mee in het budget en je planning.

Kabels en leidingen in je tuin?

Wil je een boom kappen in je voortuin? Dan kunnen er kabels en leidingen in de grond liggen van de nutsvoorzieningen naar jouw woning, zoals gas, water, elektra en data. Bij het verwijderen van de boomstronk wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je die niet raakt. Wil je weten of er kabels en leidingen in de buurt van jouw boomstronk liggen? Dan kun je een Klic-aanvraag doen bij het Kadaster. Je ontvangt dan een kaart waarop de ondergrondse infrastructuur te zien is. Je hebt dan wel een Klic-aanvraag voor een huisaansluiting nodig. Vergeet dus niet dat vinkje te zetten. De kosten voor een Klic-melding bedragen €16,50. Je kunt ook de Klic-melding overlaten aan de hovenier. Hij belast de kosten dan aan je door. Ga je machinaal graven? Laat je de boomstronk verwijderen met behulp van een graafmachine, dan is de Klic-melding zelfs een verplichting. De vakman kan je hierover adviseren.

Boomstronk verwijderen: waarom uitbesteden?

Een boomstronk verwijderen of een boom kappen, laat je het beste door een vakman uitvoeren. Een hovenier weet exact hoe hij deze klus het beste aan kan pakken, zonder schade aan je huis of tuin te veroorzaken. Daarnaast beschikt de vakman over de juiste gereedschappen om de boomstronk snel en effectief te kunnen verwijderen. Dat gereedschap kun je vaak ook huren, maar de kosten daarvoor zijn niet gering. Ook is het de vraag of je precies weet wat je vervolgens moet doen met dat gereedschap.

Daarnaast heeft een vakman kennis over hoe diep hij de wortels van een boomstronk moet verwijderen. Dit is namelijk afhankelijk van wat je vervolgens met die plek wil gaan doen. Voordat de vakman begint met de boom verwijderen, is het slim om dit bij hem aan te geven. Zo weet je zeker dat hij de wortels ver genoeg verwijdert en dat je hier later geen hinder van ondervindt. De richtlijnen voor hoe diep je de wortels moet verwijderen, zijn als volgt:

  • Gazon aanleggen: 20 tot 30 centimeter diep
  • Beplanting aanbrengen: 30 centimeter diep
  • Tuinbestrating aanleggen: 30 centimeter diep
  • Schutting plaatsen: 40 tot 50 centimeter diep
  • Nieuwe boom planten: 50 centimeter diep 

Boom kappen: zo gaat de vakman te werk

Gaat een hovenier een boom verwijderen uit jouw tuin, dan kan hij op verschillende manieren te werk gaan. Welke methode hij kiest, is afhankelijk van de afmeting van jouw tuin, het formaat van de boom en de bereikbaarheid van jouw tuin voor de machines.

Boom kappen: drie opties

De hovenier kan een boom op drie manieren verwijderen:

  • Vallen: Dit is de snelste en voordeligste manier om een boom te kappen. De hovenier zaagt de boom in één keer bij de grond af. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de boom voldoende ruimte heeft om te vallen. Om de valrichting te bepalen, maakt de hovenier een inkeping. Met behulp van een bijl of kettingzaag maakt hij een schuine snee in de boom, tot iets verder dan de helft van de stam. Vervolgens maakt hij van onderaf een tweede snede. Als de twee punten elkaar raken, kan de boom al beginnen te hellen in de gekozen richting.
  • Klimmen: Is er niet voldoende ruimte om de boom in één keer te laten vallen, dan kapt de hovenier de boom in delen. De goedkoopste methode om de boom in delen te kappen, is met de klimtechniek. De hovenier klimt in de boom en verwijdert stukje bij beetje delen van de boom. Hij start bovenin met de kleine, dunne takken. Vervolgens verwijdert hij de grote takken. En tot slot zaagt hij steeds een stuk van de stam af, tot hij bij de grond is, of tot de boom laag genoeg is om te kunnen vallen. Dan laat hij de boom met behulp van een inkeping de gewenste richting op vallen.  
  • Hoogwerker: Is de boom te ziek of om andere redenen niet veilig genoeg om in te klimmen, dan gebruikt de hovenier een hoogwerker om de boom in delen te kappen. Dit is veruit de duurste methode, omdat je naast arbeidskosten ook de huur van de hoogwerker betaalt. 
Boomstronk verwijderen: zo gaat dat

Is de boom gekapt, dan kan de vakman de boomstronk verwijderen. Vaak kan dat door dezelfde vakman gedaan worden. Het scheelt dan ook in de kosten als je de boomstronk direct laat verwijderen. Je betaalt dan bijvoorbeeld maar eenmaal de voorrijkosten.

Om een boomstronk te verwijderen, gebruikt de tuinman vaak een stobbenfrees. Dit is de snelste en goedkoopste manier om een boomstronk te verwijderen. Voor een gemiddelde boom kost dit ongeveer een uur werk. Met de stobbenfrees freest de vakman de boomstronk en de wortels uit. De boomstronk en de wortels worden met een enorme kracht verwijderd en vernietigt. Soms zit er aan de stobbenfrees ook een versnippermachine vast. Die versnipperaar maakt het hout van de boomstam en de wortels direct klein.

Is frezen geen optie, omdat er geen ruimte is voor de machine of is het niet nodig, omdat het om een kleinere boom gaat, dan kan de hovenier ervoor kiezen de boomstronk uit te graven. Dit kost, ook bij een kleine boom, meer tijd, omdat het meer handwerk is. Dat zie je daarom ook terug in de prijs. Als de vakman de boomstronk verwijdert door hem uit te graven, legt hij de stonk en de wortels zoveel mogelijk bloot en zaagt het daarna af.

Boom kappen: hout afvoeren

De boom is verwijderd, maar wat doe je met al het hout? Meestal biedt de hovenier je verschillende mogelijkheden aan. Je kunt het bijvoorbeeld versnipperen, als dat al niet direct door de stobbenfrees gedaan is. De houtsnippers maken een mooi tuinpad of kunnen dienen als bodembedekking rondom een speeltoestel voor de kinderen. Je kunt het hout natuurlijk ook laten afvoeren door de hovenier. Vaak zijn daar wel kosten aan verbonden. Wil je geld besparen, dan kun je er ook voor kiezen het overgebleven hout zelf af te voeren. Heb je een haard of houtkachel? Dan heb je met die gekapte boom natuurlijk ook prima haardhout. Je kunt het door de hovenier in haardblokken laten zagen of je gaat zelf met een bijl of zaag aan de slag.

Advies van een vakman

Wil je jouw boomstronk laten verwijderen door een vakman? Of wil je de gehele boom kappen? Via Werkspot kom je in contact met ervaren en deskundige hoveniers, die deze klus voor je kunnen uitvoeren. Wij spraken alvast met de hoveniers van LAC Dienstverlening bv over waar je rekening mee kunt houden als je een boomstronk wilt laten verwijderen. Hun advies: “Zorg vooral dat er voldoende ruimte is om de machine in de tuin te krijgen. Wij werken met een machine van 70 centimeter of van 140 centimeter breed. Wanneer de machine groot genoeg is voor het werk zijn we sneller klaar. Dit merkt de consument in de kosten.”

Prijsinformatie over gerelateerde diensten

Vind een hovenier dichtbij