Metaal schilderen: welke opties zijn er?

Bijgewerkt op

In en om je woning heb je waarschijnlijk meerdere metalen. Denk bijvoorbeeld aan radiatoren, deurposten en deuren, zoals de garagedeur. Maar je kunt natuurlijk ook denken aan meubels, zoals kasten en tafels. Wanneer je uitgekeken bent op deze items, kun je ervoor kiezen om ze te vervangen. Als de meubels, radiatoren en deuren nog in goede staat zijn, is het niet de meest duurzame keuze om ze te vernieuwen. In dat geval is het metaal schilderen een handig alternatief.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

  1. Welke soorten metaal verven?
  2. Stappenplan metaal schilderen
  3. Schilderen radiatoren
  4. Zelf doen of uitbesteden?
  5. Vind een schilder via Werkspot

Welke soorten metaal verven?

Metaal is een verzamelnaam voor verschillende soorten materialen die jij in en om je huis kan terugvinden. Ga jij metaal schilderen in je woning? Dan kun je denken aan het schilderen van aluminium, chroom, lood, ijzer, koper, nikkel of zink. In je woning vind je dit materiaal bijvoorbeeld in radiatoren, of de kachel. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het schilderen van zichtbare leidingen of een bureau.

Stappenplan metaal schilderen

Het schilderen van metaal gaat een stuk anders, dan het schilderen van bijvoorbeeld hout. Ga jij metaal verven buiten of binnen? Dan ben je vast benieuwd wat er allemaal komt kijken bij metaal verven. Wij zetten de belangrijkste stappen voor je op een rijtje in onderstaand stappenplan.

Ga je de radiatoren of kachel verven? Vergeet dan niet vooraf de verwarming uit te zetten; metaal schilderen op een warm oppervlakte is niet mogelijk. 

Stap 1: kies de juiste verf

Eigenlijk begint elke schilderklus met het kiezen van de juiste verf. In het geval van metaal schilderen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo is het van belang om te bepalen of het metaal warm wordt. Ga je bijvoorbeeld de radiatoren verven, of de oude kachel in de woonkamer? Dan is het essentieel dat de verf goed tegen hitte kan. Als je hiervoor de verkeerde verf selecteert, zit je heel snel naar afbladderende verf te kijken. En dat was niet de reden dat je aan de slag wilde met het metaal schilderen.

Daarnaast is het van belang om te bepalen of je op het metaal zelf schildert, of dat je op een bestaande verf- of laklaag werkt. Ga jij geverfd metaal overschilderen? Dan is het vaak niet nodig om de onderlaag voor te behandelen met een primer. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste verf selecteert voor het metaal schilderen? Win dan advies in bij medewerkers van de bouwmarkt of de verfspeciaalzaak. Besteed jij het metaal schilderen liever uit aan een professional? De schilder kan je ook goed advies geven welke verf zorgt voor het mooiste eindresultaat.

Stap 2: verwijder roest

Bij het schilderen van metaal is het belangrijk om goed te kijken of er eventueel roest op het object zit. Die roest moet je verwijderen voor je aan de slag kunt met de volgende stappen. Ga je metaal verven buiten? Dan is het extra belangrijk om alle roest goed te verwijderen. Metalen objecten die buiten staan, zijn gevoelig voor weer en wind. Als je de roest voor het metaal verven buiten niet goed hebt verwijderd, is de kans enorm groot dat alle roest op zeer korte termijn weer allemaal terugkomt. Het verwijderen van roest doe je overigens gewoon met een staalborstel. 

Stap 3:  ontvet, schuur en breng primer aan

Om te zorgen dat de verf goed hecht, moet je de ondergrond eerst goed ontvetten. Als je dit hebt gedaan, moet je het metaal licht opschuren. Op deze manier zorg je voor een ruwe ondergrond waar de verf straks mooi op blijft zitten. Ga jij rechtstreeks op het metaal schilderen? Dan is het raadzaam om eerst een grondlaag (primer) verf aan te brengen op het object.

Stap 4: metaal schilderen

Na het doorlopen van alle voorgaande stappen is het tijd om het metaal daadwerkelijk in de verf te zetten. Je kunt hiervoor een kwast of een roller gebruiken. Voor een optimaal droogproces is het ideaal als je werkt in een ruimte van circa 20 graden met voldoende ventilatie. Schilder ook altijd zoveel mogelijk zonder pauze een volledige verflaag, zo voorkom je dat je kleurverschil gaat zien. Heeft de verf na een laag niet voldoende gedekt? Dan is het verstandig om de laklaag eerst weer een beetje op te schuren voor je de nieuwe laag verf aanbrengt. Zo hecht de verf beter. 

Ga je geverfd metaal overschilderen? De werkwijze is hetzelfde als de stappen die we hierboven hebben genoemd, maar zoals we bij stap 1 al aangaven: in dat geval is er geen primer nodig. Maar ook bij geverfd metaal overschilderen is het van belang om de onderlaag goed te ontvetten en schuren voor je de nieuwe verflaag aanbrengt.

Schilderen radiatoren

Mensen die metaal verven, bedoelen hier vaak het verven van de radiatoren mee. Ben jij dit de komende tijd ook van plan? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde prijs voor deze klus. Hieronder vind je de tabel met prijzen als je deze klus uitbesteed aan een schilder. 

Soort klus Gemiddelde prijs Radiatoren verven € 100,- tot € 250,- per radiator Achter radiator verven € 30,- tot € 40,- per uur

Soort klusGemiddelde prijs
Radiatoren verven€ 100,- tot € 250,- per radiator
Achter radiator verven€ 30,- tot € 40,- per uur

Zoals we in het stappenplan al aanstipten, is het belangrijk om bij het verven van de radiator te kiezen voor de juiste verf. De verf moet tegen flinke temperatuurverschillen kunnen zonder dat de verf enorm krimpt of uitzet. Speciale radiatorverf bezit hiervoor de juiste eigenschappen. Het verven van radiatoren is vaak niet eenvoudig. Zo heb je vaak te maken met verschillende buizen en is het erg afhankelijk van het soort radiator of je alle plekken goed kunt bereiken. Daarnaast zit de radiator vaak voor een muur, wat het erg lastig maakt om de achterkant te schilderen. Dit kun je eventueel oplossen door de radiator los te koppelen en dan te schilderen. Om waterschade te voorkomen, is het echter wel van belang dat je weet hoe je dit op een goede manier doet. 

Op zoek naar meer tips voor het schilderen van radiatoren? Bezoek onze pagina met priceguide.

Zelf doen of uitbesteden?

Ben jij een handige klusser en vind je het leuk om te schilderen? Dan overweeg je wellicht om de klus 'metaal schilderen'  zelf uit te voeren. In het geval van een stellingkast of deurpost is dit vaak ook goed te doen. Zeker als je de hierboven genoemde stappen secuur volgt. Houd er wel rekening mee dat je niet alleen moet investeren in de juiste verf. Metaal schilderen kost ook veel tijd, zeker als je gaat voor het beste resultaat.

Moeten de radiatoren in jouw woning een frisse laag verf krijgen? Ook deze klus kun je zelf uitvoeren, maar hierbij komt wel meer specialistische kennis bij kijken. Zeker als je van plan bent om de radiatoren van de muur te verwijderen voor een mooi eindresultaat. In dat geval kun je het beste een professionele schilder inhuren. Deze professional weet precies welke verf je nodig hebt, hoe je radiatoren zonder waterschade van de muur haalt en weer aan de muur bevestigt. Een ander voordeel van het uitbesteden van deze klus, is het feit dat je garantie krijgt en dat de schilder veel sneller (en vaak ook strakker) werkt.

Vind een schilder via Werkspot

Wil je het metaal schilderen overlaten aan een echte professional? Dan zit je bij Werkspot goed. Op onze website kom je eenvoudig in contact met diverse schilders uit jouw regio. Om de juiste schilder te vinden voor jouw klus, is het belangrijk om de klus duidelijk te omschrijven. Om wat voor object gaat het, wil je geverfd metaal overschilderen en op welke termijn wil je de klus laten uitvoeren? Voor een prijsvoorstel op maat helpt het om foto's toe te voegen aan de klus die je online plaatst. Het online plaatsen van een klus is overigens geheel vrijblijvend, op basis van de voorstellen van de vakmensen bepaal je pas of je met een van hen in zee gaat.

Heb je van meerdere vakmensen voorstellen ontvangen? Dan is het zaak om de schilder uit te kiezen waar je een goed gevoel bij hebt. Vaak kan het helpen om reviews te lezen. Op Werkspot laten klanten na het uitvoeren van een klus een review achter. Door deze verzameling van ervaringen, krijg jij een goed beeld hoe een bepaalde schilder werkt. Daarnaast kun je kijken welke klussen de schilder eerder heeft aangepakt en of de professional dus voldoende ervaring heeft met het schilderen van bijvoorbeeld de metalen garagedeur. 

Het inschakelen van een schilder via Werkspot heeft dus verschillende voordelen. Zo kun je erop vertrouwen dat alle vakmensen op onze website ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast hebben de meeste professionals branche gerelateerde certificaten. En tot slot is het fijn om te weten dat wij de reviews van schilders ook monitoren. Zien wij dat een bepaalde schilder alleen maar negatieve reviews ontvangt? Dan gaan wij direct over tot actie.

Prijzen per dienst

  1. Wat kost een schilder?
  2. Radiatoren schilderen
  3. Binnenschilderwerk
  4. Muren schilderen
  5. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.