Buitenmuur verven: stappenplan en tips

Bijgewerkt op

Buitenmuur verven: stappenplan en mogelijkheden

Heb je plannen om je buitenmuur te verven om de buitenkant van je woning een ander aanzien te geven of is het weer tijd voor periodiek onderhoud? Misschien is de muur van het schuurtje in je tuin aan vernieuwing toe? Wij hebben een praktisch stappenplan voor je beschikbaar. Dit stappenplan kan je als leidraad gebruiken als je de kwast of roller zelf in de hand neemt. Mocht je niet zelf gaan schilderen dan is er een mogelijkheid om via Werkspot een professionele schilder in te huren.

Buitenmuur verven in kleur of als onderhoud

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je de buitenmuur wilt verven. Misschien vind je de huidige kleur niet mooi en wil je de buitenkant een ander aanzien geven. Dan kies je een andere kleur verf en ga je aan de slag. Of is de bestaande verf misschien aan het afbladderen? In dat geval is het nodig om de buitenmuur te verven als onderdeel van periodiek onderhoud.

De voordelen van een buitenmuur verven

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het verven van je buitenmuur. In de eerste plaats knapt je muur er mooi van op. De muur ziet er gewoon weer fris en nieuw uit als je de buitenmuur geverfd hebt. Een ander voordeel is dat een nieuwe verflaag de muur tegen weersinvloeden beschermt, zoals regen. Afgebladderd verf op de buitenmuur laat zien dat een opknapbeurt nodig is. Er zal weer een nieuwe beschermlaag aangebracht moeten worden, dat voorkomt namelijk vochtdoorslag in de muur. Als je buitenmuur eenmaal is geverfd, neemt ook de waarde van je woning toe. Het is dan ook een goed idee als je bijvoorbeeld je woning in de verkoop wilt doen om eerst je buitenmuren nog te schilderen.

Kies de juiste verf voor je buitenmuur

Het is belangrijk dat je de kiest voor verf dat geschikt is voor het verven van buitenmuren. Voor buitengebruik op muren dient de verf zowel waterdicht te zijn als uv-bestendig. Als de verf niet uv-bestendig is, krijg je te maken met verkleuring van de verf. Daarbij is de keuze voor een bepaalde verfsoort ook nog afhankelijk van de ondergrond. In dit stappenplan gaan wij uit van een gestucte gevel of bakstenen ondergrond. Hiervoor kan je het beste acryl gevelverf gebruiken. Deze verf biedt bescherming tegen vocht en beschikt over waterafstotende eigenschappen. Damp in de muur vindt bij deze verf wel een weg naar buiten. Overigens is latex buitenmuurverf eveneens een optie en hebben verschillende merken dit soort verf in het assortiment.

Stappenplan buitenmuur verven

Heb je een buitenmuur met obstakels zoals raamluiken of staan er planten voor of groeit er klimop? Begin dan eerst met het vrijmaken van de muur, want je gaat het hele oppervlak in de verf zetten. Daarna begint de voorbereiding met een grondige schoonmaak. Tip: denk aan je veiligheid als je een hoge buitenmuur gaat verven. Zorg dat de trap of ladder hoog genoeg is en van antisliptreden is voorzien. Of huur een steiger om veilig en gemakkelijk te werken.

1. Maak de buitenmuur grondig schoon

Het verven van een buitenmuur begint met een grondige schoonmaak en het herstellen van voegen of scheuren. Bij een nieuwe muur heb je de kans op witte vlekken als gevolg van in de muur achtergebleven resten metaalzout. Deze vlekken zijn met een staalborstel weg te halen. Kom je mos tegen tijdens het schoonmaken of andere groene plekken? Ook dan komt de staalborstel van pas. Na het wegboenen van de plekken gebruik je met water verdund bleekwater dat je laat inwerken. Laat het even een paar uur inwerken en spoel de plekken daarna goed af met schoon water. Pas als de muur helemaal droog is, begin je met het verven van de buitenmuur. *Tip: groene aanslag is ook te verwijderen met een speciale mos- en algen reiniger.

2. Grond afdekken

Het is aan te raden om de grond af te dekken, zodat bij de rand beneden niet de kans loopt dat de kwast tegen de grond aankomt en vies wordt. Verder voorkom je dat er verf op de grond terechtkomt. Vakmensen gebruiken voor het afdekken van de grond stucloper, maar afdekzeil is ook een prima optie. *Tip: plak de uiteinden van stucloper of het afdekzeil af met duct tape zodat de afdekking goed blijft liggen en niet verschuift.

3. Voorstrijkmiddel op buitenmuur aanbrengen

Je brengt eerst voorstrijkmiddel aan op de buitenmuur, want dat is belangrijk voor een goede hechting. Let wel op dat je voorstrijkmiddel koopt dat speciaal geschikt is om buiten te gebruiken. Na het aanbrengen van het middel wacht je twaalf uur tot de volgende stap. Bij een buitenmuur die al geschilderd is, mag je deze derde stap overslaan. Je kijkt dan alleen even of er geen sprake is van een poederige muur. Bij poedervorming op de muur is het voor de hechting aan te raden om een fixeermiddel aan te brengen.

4. Buitenmuur verven met vachtroller

Een buitenmuur heeft doorgaans een groot oppervlak. Om overal goed bij te komen, is het handig om een vachtroller te gebruiken. Door de roller op een telescoopsteel te bevestigen, bereik je eenvoudiger een nog groter oppervlak. Bij een kleine muur of bij de randen is het aan te raden om een blokkwast te gebruiken. Wist je dat de beste temperatuur om buitenmuren te verven 19 graden Celsius is? Je hoeft niet te wachten op die temperatuur, want als het tussen de 10 en 25 graden Celsius is, kan het ook prima. Roer de verf met een roerstokje voor gebruik goed door en plaats een matje in de emmer of giet de verf over in een verfbakje. Een van beide opties is nodig om de verf van de kwast of roller af te strijken. Doe je dat niet, dan heb je te veel verf op je kwast. Begin met het schilderen van de randen net als rond de kozijnen, om daarna pas het grote oppervlak in te rollen. *Tip: ga niet in de volle zon de buitenmuur verven en evenmin als er een harde wind staat. De verf droogt dan te snel op.

5. Verdeel een grote buitenmuur in denkbeeldige vlakken

Na het verven van de randen begint het grote werk met de vachtroller. Bij een muur met een groot oppervlak helpt het om deze in denkbeeldige vlakken te verdelen. Begin bovenaan om een denkbeeldig vlak (bijvoorbeeld een meter breed) van de buitenmuur te verven. Ga van hoog naar laag en van links naar rechts, om daarna nog een keer van boven naar beneden af te rollen. Laat de volgende baan daarna een klein beetje met de eerste overlappen. *Tip: heb je de buitenmuur wit of in een lichte kleur geverfd? Aan de onderkant is er bij regen vaak sprake van modder dat opspat. Door de onderste rand van 30 centimeter donker te schilderen, valt dat niet op.

Liever niet zelf de buitenmuur verven? Kom in contact met schilders op Werkspot

Een buitenmuur verven is niet een klus die iedereen graag zelf wil uitvoeren. Het kost je veel tijd en misschien vind je het niet prettig om op hoogte te werken. Er kan bovendien ook van alles misgaan met het verven. Bijvoorbeeld dat je de verf niet gelijkmatig uitstrijkt en er aan de ene kant een dikkere laag op zit in vergelijking met de andere kant. Of dat kleurverschillen ontstaan omdat het je niet lukt de muur in één keer te schilderen. Wil je een schilder inhuren dan helpt Werkspot je daar graag een handje bij. Plaats je klus gratis online en kom in contact met professionals die jouw buitenmuur willen verven. Lees de reviews en profielen door om een keuze voor de beste schilder uit je omgeving te maken. Ben je benieuwd naar de kosten? Bekijk dan het overzicht met de gemiddelde prijzen die schilders rekenen.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.