Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Airconditioning overzicht

Help! Hoe overleef ik de hitte in huis?

24-07-2019

Pfff, warm, benauwd, zweten, plakken. Natuurlijk is het fijn om de zomer in Nederland mee te krijgen. Maar laten we eerlijk zijn, bij temperaturen boven de 30 graden wordt het al snel ongemakkelijk.

Overal zien we het: ramen van woningen staan wijd open. Indringers kunnen zich welkom voelen en bovendien laat je de warmte binnen. Er zijn betere manieren om ‘cool’ te blijven. Wij geven je wat tips:

1. Ramen open, ramen dicht

‘s Ochtends is het vaak nog koel buiten, maak daar gebruik van. Zet je ramen en deuren open zodra je opstaat. Zo waait er een nog redelijk frisse lucht door je huis. Na een uur sluit je je ramen weer en houd je de gordijnen gesloten. De warme lucht blijft zo buiten en de zon ook!

2. Voorzichtig met warmtebronnen

Vermijd het gebruik van warmtebronnen zoveel mogelijk. Zet warme lampen uit en beperk het gebruik van je televisie, strijkijzer en computer. We hoeven je niet te vertellen dat ovens en magnetrons veel hitte afgeven. Toch nodig? Beperk de tijd waarin je ze gebruikt.

3. Koelapparaten

Een ventilator, air-cooler of airconditioning helpen als geen ander bij het omlaag brengen van de temperatuur in huis. Ze zorgen ervoor dat het koeler wordt en, niet onbelangrijk, blíjft. Een ventilator en air-cooler kun je overal plaatsen in huis. Een (mobiele) airco kost meer geld en energie, maar levert het grootste verschil: de daling in warmte is direct voelbaar. Dit klinkt goed. Hierover vertellen we je meer.

Airco ongezond?

Met een aircosysteem regel je eenvoudig zelf de temperatuur en de luchtvochtigheid binnen. Ideaal. Maar de temperatuurverschillen die door zo’n systeem veroorzaakt worden, kunnen die leiden tot gezondheidsklachten? Niet volgens Peter Hellings, hoogleraar en als KNO-arts (Keel-Neus-Oren) werkzaam bij het Universitair Ziekenhuis Leuven. Zo liet hij in De Standaard weten; ”Airconditioning is helemaal niet ongezond. Extreme temperatuurwisselingen kunnen leiden tot klachten aan de luchtwegen, maar dat gebeurt doorgaans bij mensen die al een onderliggend (luchtweg-)probleem hebben, zoals bijvoorbeeld astma.”

Aircosysteem installeren in huis

Goed, je hebt voldoende gelezen en je bent de warmte zat. Over op een aircosysteem. Maar waar begin je? En wat kost het? Een aircosysteem uitzoeken voor je woning is één. Maar deze installeren kan nog lastiger zijn. Gelukkig hebben we daar aircospecialisten voor. Een foutje bij de aansluiting is namelijk snel gemaakt. Bovendien kan een vakman je adviseren over welk type en model het beste bij jou en je woning past.

Succes met deze tips!

Geniet vooral ook van het mooie weer deze zomer. En vergeet ons laatste advies niet: water houdt je lichaam koel. Dus ook als je geen dorst hebt; blijven drinken.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een installatiebedrijf dichtbij