Radiator verplaatsen: hoe gaat de vakman te werk

Bijgewerkt op

Benieuwd welke stappen de vakman zet om jouw radiator te verplaatsen en goed aan te sluiten? Je leest het op deze pagina.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 609 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Radiator verplaatsen: wat doet de vakman?

Er zijn verschillende redenen om bestaande radiatoren te willen verplaatsen. Misschien heb je je woning verbouwd en passen de verwarmingen nu niet meer op hun oude plek. Of je bent met de inrichting aan de slag gegaan en vindt de radiator op de huidige plek niet mooi meer staan. Dan kun je ervoor kiezen om de bestaande verwarming op een andere plek te plaatsen. Een vakman kan deze klus voor jou uit handen nemen. Zeker als hij hiervoor leidingen moet verleggen, is het verstandig om dit door een professional te laten doen. Bij het verplaatsen van een radiator, gaat de vakman met de volgende punten aan de slag.

1. Radiator ontkoppelen

Het verplaatsen van de radiator begint met het weghalen van de radiator van zijn huidige plek. De cv-ketel moet hiervoor uitstaan. Als het kan, zorg dan dat de cv-ketel goed bereikbaar is voor de vakman. Dat scheelt tijd en kosten. Om te voorkomen dat er water op je vloer terecht komt, verwijdert de vakman eerst zorgvuldig het water uit het systeem. Daarna ontkoppelt hij de leidingen en haalt de verwarming van de muur af.

2. Leidingen verleggen of verlengen

Weet de vakman waar jij de radiator wilt hebben, dan checkt hij eerst of hij de bestaande leidingen moet verleggen of verlengen. Wil je de verwarming echt op een totaal andere plek in je huis, dan kan het zijn dat hij de bestaande leidingen moet verleggen. Komt de radiator in de buurt van de oude plek te hangen, dan kan de vakman wellicht af met het verlengen van de leidingen met een flexibele slang. Je snapt dat de prijs voor het verplaatsen van de radiator hoger is, naarmate er meer werk aan de leidingen is. Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer € 3,- per meter.

3. Radiator plaatsen

Liggen de leidingen goed? Dan kan de vakman de radiator plaatsen. Hij hangt de verwarming op de juiste plek. Als de radiator geplaatst is, monteert hij de overige zaken, zoals de radiatorkraan, voetventiel en ontluchter. Daarna sluit hij de aanvoer en retour op de juiste manier aan.

4. Leidingen afdoppen

Kan de vakman de leidingen op de vorige plek van de radiator niet verleggen of verlengen, dan sluit hij ze af. Zo voorkomt hij dat er water je huis instroomt. Dit afdoppen van de leiding kan boven of onder de vloer. Zit de leiding op een niet al te zichtbare plaats, dan is het vaak het snelst (en daarmee het goedkoopst) om boven de vloer af te doppen. Wil je onzichtbaar afdoppen, dan kan de vakman ook onder de vloer de leiding dichtzetten. Aangezien hij hiervoor onder jouw vloer moet, kost dit extra tijd. De kosten hiervoor zijn dan ook hoger.

5. Radiator ontluchten

De verwarming is nu geplaatst en vakkundig aangesloten. Ook zijn eventuele niet-gebruikte leidingen afgedopt. Dan is het tijd om de verwarming gebruiksklaar te maken. Daarvoor zet je eerste je cv-ketel weer aan. Daarna vult de vakman het systeem met water en ontlucht tegelijkertijd de radiator. Als het systeem op druk is, minimaal 1.6 bar, kun je de verwarming het beste nogmaals ontluchten. Zo weet je zeker dat jouw verwarming optimaal functioneert.

Gemiddelde kosten radiator verplaatsen 

Als je een vakman inschakelt voor het verplaatsen van jouw radiator, houd dan rekening met een bedrag tussen de € 225,- en € 500,-. Je betaalt de vakman:

  • uurloon
  • voorrijkosten

Als de vakman voor het verplaatsen van de verwarming leidingen moet verleggen of verlengen, houd dan rekening met extra kosten (€ 3,- per meter).

Advies van een vakman

Hoogendoorn Ventilatie: *"Als wij een radiator bij mensen thuis vervangen of verplaatsen, nemen wij altijd een foto van de oude situatie. Als je het dan ooit weer terug wil brengen naar hoe het was, dan kan dat aan de hand van de foto's. Dit kan later handig zijn voor de verkoop van uw huis of als uw huurhuis in de oorspronkelijke staat gebracht moet worden."*

Ook interessant

Naast het verplaatsen van de verwarming, kun je bij de professionals van Werkspot ook terecht voor andere klussen aan jouw radiatoren. Kijk voor meer informatie op:

  • Radiator aansluiten
  • Radiator verwijderen

Of lees meer over de gemiddelde kosten op de pagina kosten radiator vervangen_.