Gemiddelde prijzen en kosten van pelletkachel cv

Bijgewerkt op

Zuiniger stoken met een pelletkachel cv? Via Werkspot vind je de vakman die dit professioneel voor jou in orde maakt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 11 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten pelletkachel cv en houtpellets

Bij een pelletkachel cv krijgen de radiatoren warmte van een pelletkachel. In feite net zoals bij een hr-ketel. Met een belangrijk verschil. Een pelletkachel zuiniger stookt veel zuiniger. En dat scheelt fors in de kosten.

Een pelletkachel cv brandt op houtpellets. Dat zijn geperste houtkorrels. Deze brandstof is klimaatvriendelijk. Het stoot minder CO2 uit dan een hr-ketel op gas. Bovendien is een pelletkachel cv zuiniger wat betreft stookkosten. Houtkorrels als brandstof zorgen voor rook. Daarom is goede afvoer van rook heel belangrijk bij een pelletkachel cv. De kosten daarvan kunnen fors oplopen.

Houtpellets kosten gemiddeld € 0,25 per kilo. De pelletkachel cv moet je regelmatig bijvullen. Daarom is het handig een flinke voorraad houtpellets in te slaan. In een gemiddelde eengezinswoning verbruikt een pelletkachel-cv jaarlijks ongeveer 3.250 kilo aan pellets. Op basis van een brandende pelletkachel cv gedurende de hele winterperiode. Per jaar zijn de stookkosten dus ruim € 800,-. Dat is goedkoper dan een hr-ketel op gas. Is de winter kouder dan normaal? Houdt dan wel rekening met hogere stookkosten

Gemiddelde kosten van pelletkachel cv installeren

Pelletkachel cvKostenindicatie
Aanschaf€ 7.000 - € 15.000
Plaatsen€ 500 - € 2.000
Rookkanaal inspectie€ 125 - € 150
Voering rookkanaal€ 1.500,- € 2.000
Dubbelwandig rookkanaal€ 2.000 - € 3.000

De prijzen in dit schema zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Hele huis verwarmen met pelletkachel cv

Met een pelletkachel verwarm je alleen de ruimte waarin die staat. Met een pelletkachel cv verwarm je het hele huis. Elke radiator in huis krijgt namelijk warmte van de pelletkachel.

De aanschaf van een pelletkachel cv is prijzig. De prijs hangt onder meer af van de capaciteit. En van het geplande gebruik. Alleen voor de cv? Of ook voor warm water in keuken en douche. Een buffervat erbij is beter voor de ketel. Dan heeft de ketel minder start/stop momenten.

Gebruik je de pelletkachel cv ook voor warm water uit de kraan? Dan heb je sowieso een buffervat nodig. Wil je geen buffervat? Dan heb je een tweede warmtebron nodig. Je kunt bijvoorbeeld een warmtewisselaar aansluiten op een gas cv. Of een zonnecollector. Je kunt ook een zonneboiler met elektrische naverwarming plaatsen. Of toch een hr-ketel voor warm water in keuken en douche.

Tip

Wil je alle warmte uit houtkorrels? Dan kun je ook kiezen voor een biomassaketel voor verwarming én warm water.

Aansluiten op rookkanaal

Deskundige aansluiting op een goed werkend rookkanaal is zeer belangrijk. Mogelijk zelfs van levensbelang. Daarom moet je niet zomaar vertrouwen op een bestaand rookkanaal. Is het een oud rookkanaal. En al langere tijd niet gebruikt? Zorg dan eerst voor inspectie met een camera. Dit kost tussen € 125 ,- en € 150,-. Is er een lek? Dan is het tijd voor een flexibele voering in het rookkanaal. Zo’n voering laten plaatsen kost tussen € 1.500,- en € 2.000,-.

De prijs hangt af van de vorm van het rookkanaal. Zitten er bochten in? Dat kost meer dan een recht rookkanaal. Soms moet de vakman het rookkanaal openen. Bijvoorbeeld in geval van een lastige bocht. Dan kan de voering er niet doorheen. Dat zorgt dan voor hogere kosten.

Was er nog geen rookkanaal aanwezig? Dan moet de vakman een nieuw rookkanaal plaatsen. Dat moet tot buiten het dak komen. En dwars door elke verdieping gaan. Een compleet dubbelwandig rookkanaal aanleggen. Dat kost tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. De prijs hangt af van:

 • De lengte van het rookkanaal
 • Het aantal verdiepingen
 • Het materiaal waar het rookkanaal doorheen moet.

Heb je een bijkeuken met een plat dak? Laat daar de pelletketel plaatsen. Dan kan je toe met een korter rookkanaal. En ben je dus goedkoper uit.

Sommige soorten pelletkachel cv zijn eenvoudig te installeren. Soms is zelfs een traditionele schoorsteen niet nodig. Een rookgaskanaal van slechts 8 cm doornede volstaat al. Dat zeggen sommige aanbieders.
De nieuwste modellen pelletkachel cv kun je zelfs op afstand bedienen. Via je mobiel of tablet. Dan kom je thuis in een verwarmd huis. En vergeet je een keer de pelletkachel uit te zetten. Dan doe je dat op afstand alsnog. Of je regelt het automatisch met een timer. Waarmee je onnodige kosten bespaart.

Hoe werkt een pelletkachel cv?

Een pelletkachel cv brandt op houtkorrels, oftewel pellets. De houtpellets doe je in een soort voorraadbak in de pelletkachel. Deze bak moet je regelmatig bijvullen. Een zogenoemde spindelmotor brengt de pellets automatisch naar een ander deel van de pelletkachel. Daar vindt de verbranding plaats. Dit systeem heeft een groot voordeel. De pelletkachel zorgt op deze manier zelf voor de toevoer van brandstof. Mits de voorraadbak in de kachel gevuld is.

In de pelletkachel zit ook een ventilator. Dat is om de rookgassen af te voeren. Die rookgassen gaan via een kachelpijp in het rookkanaal. Het rookkanaal moet boven de nok van het dak uitkomen. Een pelletkachel cv heeft ook een thermostaat. Zo kun je zelf de gewenste temperatuur instellen.

Drie feiten over pelletkachel cv

 • Een rookkanaal is noodzakelijk voor de afvoer van rookgassen. Het rookkanaal moet boven de nok van het huis uitkomen. Om overlast te voorkomen.
 • Koop houtpellets met keurmerken. Zoals EDIN+ en N+/A1 voor de kwaliteit van de verbranding. PEFC voor de duurzaamheid van het bosbeheer. En Better Biomass voor de duurzaamheid van de houtpellets.
 • Laat de pelletkachel-cv installeren door een vakman. Dat geldt ook voor het controleren of aanleggen van het rookkanaal. Dat voorkomt veel ellende achteraf.
Tip

Patrick Verzeide van P.V. Installatietechniek & Dienstverlening:
“Pelletkachel cv gebruiken? Let op de kwaliteit van de pellets. Dat is belangrijk voor het rookgaskanaal. Maar ook voor het milieu.”

Pelletkachel en duurzaamheid

Pelletkachels zijn zuiniger met energie dan gewone houtkachels. Een pelletkachel gebruikt 85 procent van de energie op nuttige wijze. Voor een houtkachel is dat zestig tot tachtig procent. Een open haard gebruikt slechts tien procent op nuttige wijze. Die is er daarom vooral voor de sfeer.

Houtpellets zorgen voor minder CO2-uitstoot dan verwarming op gas. Pellets zijn echter niet helemaal klimaatneutraal. Dat komt doordat men voor de productie fossiele brandstoffen gebruikt. Dat zijn olie, kolen en gas. Voor de bosbouw en voor het transport.

Door het verbranden van pellets komt er wel fijnstof vrij. Dat is bij inademen slecht voor de gezondheid. Ook daarom is het belangrijk dat een vakman de pelletkachel installeert. Dan blijft de overlast van het fijnstof beperkt.

Toch draagt ook een pelletkachel bij aan luchtvervuiling. Vooral in herfst en winter. Is de pelletkachel de belangrijkste verwarming? Dan stoot de kachel door het dagelijkse gebruik meer fijnstof en CO2 uit.

Wil je een pelletkachel cv aanschaffen? Kijk dan eerst of dit mogelijk is.
 • Heeft je huis een rookkanaal?
 • Gaat het rookkanaal tot voorbij de nok van het dak?
 • Zo niet, kan de vakman een rookkanaal plaatsen?
 • Heb je genoeg ruimte om pellets op te slaan? Een pelletkachel cv verbruikt per jaar zo’n 3.250 kilo pellets. Voor opslag van die hoeveelheid heb je vijf kubieke meter ruimte nodig. Minder opslagruimte kan ook. Maar dan moet je vaker houtpellets kopen.

Subsidie op pelletkachels

Schaf je een pelletkachel cv aan? Dan kun je daarvoor tot 2021 subsidie krijgen. Voor een pelletkachel cv kun je tot € 1.400,- subsidie krijgen.

De subsidie op een pelletkachel cv kun je krijgen van de Rijksoverheid. Pelletkachels, dus ook een pelletkachel cv, vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (afgekort ISDE).

De pelletkachel moet wel aan een aantal eisen voldoen. Je komt in aanmerking als de pelletkachel:

 • Bestemd is voor de productie van warmte
 • Automatisch wordt gestookt op houtpellets
 • Een gesloten voorkant heeft
 • Voldoet aan de norm EN 14785
 • Een vermogen van 5 tot 500 kilowatt heeft
 • Voldoet aan bepaalde technische eisen
 • Wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur

Subsidie aanvragen gaat in vijf stappen.

 • Bekijk de voorwaarden.
 • Staat het apparaat op de lijst van apparaten die in aanmerking komen?
 • Koop het apparaat. Zorg voor een betaalbewijs op jouw naam.
 • Laat het apparaat installeren.
 • Vraag binnen zes maanden de subsidie aan.

De actuele voorwaarden en de lijsten met apparaten. Die vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Energiebespaarlening

Naast de subsidie kun je ook een Energiebespaarlening afsluiten. Daarmee kun je tegen gunstige voorwaarden een speciale lening krijgen. Bedoeld om energiebesparende maatregelen voor je woning te financieren. Voor Verenigingen van Eigenaren is er de speciale VvE Energiebespaarlening.

Energiebespaarlening voor particuliere woningeigenaren
 • Vergoedingsvrij vervroegd aflossen
 • Tot maximaal € 65.000,- lenen
 • Rente 1,9% (looptijd 10 jaar)
 • Energiebespaarlening voor Vereniging van Eigenaren
 • Persoonlijke begeleiding
 • Maximaal € 65.000,- per appartementsrecht
 • Rente vanaf 2,2% (looptijd 10 jaar)

Kijk voor meer informatie over deze lening op de website van Energiebespaarlening.

Pelletkachel cv via Werkspot laten installeren

Wil je overstappen op een pelletkachel cv? Dat bespaart kosten. En het is beter voor het milieu. Laat de installatie over aan een vakman. Zodat de pelletkachel cv veilig wordt geplaatst. Via Werkspot vind je de juiste vakman. Een deskundige die de pelletkachel cv professioneel in jouw huis plaatst. En tegen een goede prijs. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En kan jij rekenen op een betrouwbare pelletkachel cv in huis.