Gemiddelde prijzen en kosten van pelletkachel aanschaffen

Bijgewerkt op

Pelletkachel vakkundig laten plaatsen? Via Werkspot vind je de vakman die dit professioneel voor jou in orde maakt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

5

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 5 op 5 op basis van 1 review van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten kachel en pellets

Een pelletkachel brandt op houtpellets. Dat zijn geperste houtkorrels. Deze brandstof is klimaatvriendelijk. Het stoot minder CO2 uit dan een hr-ketel op gas. Pelletkachels zijn veel schoner dan met open haarden of gewone houtkachels. En zuiniger.

Houtkorrels als brandstof zorgen voor rook. Daarom is goede afvoer van rook heel belangrijk bij een pelletkachel. De kosten daarvan kunnen fors oplopen. Hoger zelfs dan de kosten van de pelletkachel.

Houtkorrels kosten natuurlijk ook geld. Maar je bespaart op gas. Hoeveel stookkosten je bespaart met een pelletkachel? Dat verschilt enorm. Het hangt helemaal af van de oude en de nieuwe situatie. Van de grootte van de kamer. Isolatie van de kamer. De verwarming in aangrenzende ruimtes. De temperatuur die je wilt bereiken. De stookkosten kunnen dus fors verschillen. De gemiddelde besparing met een pelletkachel is 20 tot 25 procent op de stookkosten. Per jaar.

Houtpellets kosten gemiddeld € 0,25 per kilo. De pelletkachel moet je regelmatig bij vullen. Daarom is het handig een flinke voorraad houtpellets in te slaan. In een gemiddelde eengezinswoning gebruikt een pelletkachel jaarlijks ongeveer 1.500 kilo aan pellets. Op basis van een brandende pelletkachel gedurende de hele winter periode. Maar is de winter kouder dan normaal? Of de woning minder goed geïsoleerd? Dan kan het verbruik oplopen tot 2.000 kilo aan pellets. Per jaar zijn de stookkosten dan € 375,- tot € 500,-. Dat is nog altijd meer dan de helft goedkoper dan verwarming met gas.

Gemiddelde kosten van pelletkachel installeren

PelletkachelKostenindicatie
Aanschaf€ 1.500 - € 6.000
Plaatsen vrijstaande kachel€ 500 - € 900
Plaatsen ingebouwde kachel€ 150 - € 500
Rookkanaal inspectie€ 125 - € 150
Voering rookkanaal€ 1.500 - € 2.000
Dubbelwandig rookkanaal€ 2.000 - € 3.000
Deze indicatieve prijzen zijn inclusief btw.

Materiaal van de pelletkachel

De kosten in de tabel zijn gemiddelde prijzen. Zo is een goedkope, kleine pelletkachel al te koop voor zo’n € 800,-. Goedkopere pelletkachels bestaan uit gietijzer met plaatstaal. Daardoor koelen ze snel af. Een pelletkachel van vuur vaste klei houdt de warmte veel langer vast. Dat bespaart stookkosten. Maar is wel een stuk duurder in aanschaf. Gemiddeld € 3.500,- voor een vrijstaand model.

Nog beter is een pelletkachel van klei en vermiculiet. Dit materiaal reflecteert warmte. Daardoor zijn de stookkosten nog lager. Je hoeft voor dezelfde temperatuur minder pellets te verbranden. Dit soort pelletkachels is fors duurder. Inclusief installatie kosten ze gemiddeld € 5.000,-.

Met deze prijzen is het aantrekkelijk een tweedehands pelletkachel te zoeken. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Nadeel is dat je dan geen recht hebt op subsidie.

Pelletkachel plaatsen

Een pelletkachel kan je los neerzetten op de vloer. Dan moet er wel een stalen vloer plaat onder. Ter bescherming van de vloer. Ook moet de pelletkachel een aansluiting krijgen op het rookkanaal. Dat gebeurt via een kachelpijp.

Is de pelletkachel een inzethaard? Dan kan je die meestal in een bestaande open haard plaatsen. Ingebouwde pelletkachels plaatst men rechtstreeks in het bestaande rookkanaal. Dat is goedkoper om te installeren. De vakman hoeft per slot van rekening niet extra voor afvoer van rook te zorgen.

Aansluiten op rookkanaal

Deskundige aansluiting op een goed werkend rookkanaal is zeer belangrijk. Mogelijk zelfs van levensbelang. Daarom moet je niet zomaar vertrouwen op een bestaand rookkanaal. Is het een oud rookkanaal? En al langere tijd niet gebruikt? Zorg dan eerst voor inspectie met een camera. Dit kost tussen € 125 ,- en € 150,-. Is er een lek? Dan is het tijd voor een flexibele voering in het rookkanaal. Zo’n voering laten plaatsen kost tussen € 1.500,- en € 2.000,-.

De prijs hangt af van de vorm van het rookkanaal. Zitten er bochten in? Dat kost meer dan een recht rookkanaal. Soms moet de vakman het rookkanaal openen. Bijvoorbeeld in geval van een lastige bocht. Dan kan de voering er niet makkelijk doorheen. Dat zorgt dan voor hogere kosten.

Tip

Patrick Verzeide van P.V. Installatietechniek & Dienstverlening“Let bij een pelletkachel op de kwaliteit van de pellets. Dat is van belang voor het rookgaskanaal. Maar ook voor het milieu.”

Kosten rookkanaal plaatsen

Was er nog geen rookkanaal aanwezig? Dan moet de vakman een nieuw rookkanaal plaatsen. Dat moet tot buiten het dak komen. En dwars door elke verdieping gaan. Een compleet dubbelwandig rookkanaal aanleggen. Dat kost tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. De prijs hangt af van:

  • De lengte van het rookkanaal
  • Het aantal verdiepingen
  • Het materiaal waar het rookkanaal doorheen moet

Hoe werkt een pelletkachel?

Met een pelletkachel verwarm je alleen de ruimte waarin die staat. Net als bij een ouderwetse houtkachel, kolenkachel of gaskachel. Een pelletkachel brandt op houtkorrels, oftewel pellets. De pellets doe je in een soort voorraadbak in de kachel. Deze bak moet je regelmatig bijvullen. Een zogenoemde spindelmotor brengt de pellets automatisch naar een ander deel van de kachel. Daar gebeurt de verbranding. Dit systeem heeft een groot voordeel. De pelletkachel zorgt op deze manier zelf voor de toevoer van brandstof. Mits de voorraadbak in de kachel gevuld is. Bij een gewone houtkachel moet je zelf de brandstof aanvullen.

In de pelletkachel zit ook een ventilator. Dat is om de rookgassen af te voeren. Die rookgassen gaan via een kachelpijp in het rookkanaal. Het rookkanaal moet boven de nok van het dak uitkomen.

Een pelletkachel heeft ook een thermostaat. Zo kun je zelf de gewenste temperatuur instellen.

Hele huis verwarmen met pelletkachel-cv

Wil je het hele huis verwarmen? Dan is een pelletkachel niet voldoende. Het hele huis verwarmen doe je met een pelletkachel-cv. Die sluit de vakman aan op de radiatoren. Net zoals bij een hr-ketel. Er zit een nadeel aan. Voor warm water in douche en keuken is vaak een extra toestel nodig. Bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming. Of toch een hr-ketel. Wil je alle warmte uit houtkorrels? Dan kun je beter kiezen voor een biomassaketel voor verwarming én warm water.

Wil je een pelletkachel aanschaffen? Kijk dan eerst of dit mogelijk is.
 • Heeft je huis een rookkanaal
 • Gaat het rookkanaal tot voorbij de nok van het dak?
 • Zo niet, kan de vakman een rookkanaal plaatsen?
 • Heb je genoeg ruimte om pellets op te slaan? Je hebt al snel minstens 1 m² opslagruimte nodig. Meer ruimte is handiger. Dan hoef je minder vaak voorraad te kopen.

Pelletkachel en duurzaamheid

Pelletkachels zijn zuiniger met energie dan gewone houtkachels. Een pelletkachel gebruikt 85 procent van de energie op nuttige wijze. Voor een houtkachel is dat zestig tot tachtig procent. Een open haard gebruikt slechts tien procent op nuttige wijze. Die is er daarom vooral voor de sfeer.

Houtpellets zorgen voor minder CO2-uitstoot dan verwarming op gas. Pellets zijn echter niet helemaal klimaat neutraal. Dat komt doordat men voor de productie fossiele brandstoffen gebruikt. Dat zijn olie, kolen en gas. Voor de bosbouw en voor het transport.

Door het verbranden van pellets komt er wel fijnstof vrij. Dat is bij inademen slecht voor de gezondheid. Ook daarom is het belangrijk dat een vakman de pelletkachel installeert. Dan blijft de overlast van het fijnstof beperkt.

Toch draagt ook een pelletkachel bij aan luchtvervuiling. Vooral in herfst en winter. Is de pelletkachel de belangrijkste verwarming? Dan stoot de kachel door het dagelijkse gebruik meer fijnstof en CO2 uit.

Vijf feiten over pelletkachels

  • Pelletkachels zijn 95 procent schoner dan gewone houtkachels. Ze produceren veel minder fijnstof. En zijn dus beter voor de gezondheid.
  • Een rookkanaal is noodzakelijk voor de afvoer van rookgassen. Het rookkanaal moet boven de nok van het huis uitkomen. Om overlast te voorkomen.
  • Koop houtpellets met keurmerken. Zoals EDIN+ en N+/A1 voor de kwaliteit van de verbranding. PEFC voor de duurzaamheid van het bosbeheer. En Better Biomass voor de duurzaamheid van de houtpellets.
  • Een pelletkachel moet je regelmatig bijvullen. Zorg voor minstens een kubieke meter opslagruimte. Anders blijf je pellets bijkopen.
  • Laat de pelletkachel of pelletkachel-cv installeren door een vakman. Dat geldt ook voor het controleren of aanleggen van het rookkanaal. Dat voorkomt veel ellende achteraf.

Subsidie op pelletkachels

Schaf je een pelletkachel aan? Dan kun je daarvoor subsidie krijgen. Voor een ‘losse’ pelletkachel geldt een subsidie van € 500,- of hoger. Voor een pelletkachel-cv kun je tot € 1.400,- subsidie krijgen. Dit gaat om de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Afgekort ISDE. Hiermee krijg je € 50,- terug per kilowatt vermogen van de kachel. Met een minimum van € 500,-.

Bij een pelletkachel-cv krijgt de centrale verwarming energie via een pelletkachel. Ga via Prijzen per dienst onderaan de Werkspot homepage naar het overzicht. Dan vind je aparte prijsinformatie over een pelletkachel-cv.

De subsidie op een pelletkachel of pelletkachel-cv kun je krijgen van de Rijksoverheid. Subsidie aanvragen gaat in vijf stappen.

  • Bekijk de voorwaarden.
  • Staat het apparaat op de lijst van apparaten die in aanmerking komen?
  • Koop het apparaat. Zorg voor een betaalbewijs op jouw naam.
  • Laat het apparaat installeren.
  • Vraag binnen zes maanden de subsidie aan.

De actuele voorwaarden en de lijsten met apparaten. Die vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Pelletkachel via Werkspot laten installeren

Wil je overstappen op een pelletkachel? Dat bespaart kosten. En het is beter voor het milieu. Laat de installatie over aan een vakman. Zodat hij de pelletkachel veilig kan installeren. Via Werkspot vind je de juiste vakman. Een deskundige die de pelletkachel professioneel in jouw huis plaatst. En tegen een goede prijs. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En kan jij rekenen op een betrouwbare kachel in huis.

Vind een installatiebedrijf dichtbij