Houtkachel installeren? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Een houtkachel installeren is, typisch een klus voor de vakman. Via Werkspot vind je snel de juiste deskundige die dit voor jou in orde maakt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

5

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 5 op 5 op basis van 2 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten van een kachel én rookkanaal

Veiligheid staat voorop bij het installeren van een houtkachel. Met name de aansluiting op het rookkanaal dient op deskundige wijze te gebeuren. Ook belangrijk is dat je het rookkanaal zelf deskundig laat controleren op een juiste werking. Dan weet je zeker dat afvoer van de giftige rookgassen veilig gebeurt. De kosten van rookgasafvoer kunnen zelfs hoger uitvallen dan de kosten van de houtkachel. De gemiddelde kosten voor de aanschaf van de kachel, inclusief installatie varieeert tussen € 1.000 - € 7.500. Het bedrag kan dus uiteindelijk nog verder oplopen als er bijvoorbeeld nog een rookkanaal geïnstalleerd moet worden door de vakman.

Gemiddelde kosten: houtkachel installeren

Houtkachel installerenKostenindicatie
Aanschaf€ 500,- tot € 7.500,-
Plaatsen vrijstaande houtkachel€ 500,- tot € 3000,-
Plaatsen ingebouwde houtkachel€ 4000,- tot € 5000,-
Inspectie rookkanaal€ 150,- tot € 200,-
Voering rookkanaal€ 1.500,- tot € 2.000,-
Dubbelwandig rookkanaal€ 2.000,- tot € 3.000,-

Deze indicatieve prijzen zijn inclusief btw.
houten kachel

Houtkachel aanschaffen

Verouderde houtkachels zijn vaak schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Dergelijke houtkachels verbranden de brandstof niet optimaal. Moderne houtkachels zorgen voor meer volledige verbranding, daardoor zijn ze veiliger en milieuvriendelijker. Alle nieuwe houtkachels beschikken over een energielabel met informatie over het energieverbruik van de kachel.

De prijzen van houtkachels zijn doorgaans lager dan die van gashaarden. Een goede, nieuwe houtkachel kost gemiddeld tussen € 1.000,- en € 3.000,-. Een goedkope, kleine houtkachel is al te koop voor onder de € 1.000,-. Sommige aanbieders verkopen ze zelfs voor een paar honderd euro. Aan de andere kant kan de aanschaf van een houtkachel in het topsegment tot wel € 7.500,- kosten.

Goedkopere houtkachels bestaan uit gietijzer of plaatstaal. Deze materialen koelen vrij snel af, daardoor moet je meer stoken voor hetzelfde resultaat. Een houtkachel van speksteen houdt de warmte beter vast. Nog beter is een houtkachel van vuurvaste klei. Die houdt de warmte veel langer vast en dat bespaart stookkosten. Zo'n houtkachel is wel een stuk duurder in aanschaf.

Het beste is een houtkachel van vuurvaste klei en vermiculiet. Dit materiaal reflecteert warmte, daardoor hoef je voor dezelfde temperatuur minder hout te verbranden en dat leidt tot lagere stookkosten. Dit soort houtkachels is wel fors duurder dan een houtkachel van gietijzer. Daar komen dan nog de kosten voor installatie bij.

Advies van Raymond Verkerk (Verkerk Montage).
"Koop je een tweedehands houtkachel, kijk dan goed of alles nog heel is. De pakkingen of deurtjes van een houtkachel vervangen kost rond de € 125,- en € 150,-. Ik raad af om een tweedehands gietijzeren houtkachel aan te schaffen. Gietijzeren kachels bestaat uit verlijmde platen. Na een jaar of tien gaan deze lekken."

Houtkachel installeren: hoe werkt dat?

Een houtkachel kan je los neerzetten op de vloer. Dan moet er wel een stalen vloerplaat onder, om de vloer te beschermen. Via een kachelpijp sluit je de houtkachel aan op het rookkanaal.

Is de houtkachel een inzethaard, dan kan je die vaak in een bestaande open haard plaatsen. Inzethaarden zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor plaatsing in de stookopening van een bestaande open haard. Dan krijg je ongeveer dezelfde sfeer als met een open haard, maar met een veel hoger rendement, meer stookgemak en snellere verspreiding van de warmte.

Aansluiten op rookkanaal

Deskundige aansluiting van de houtkachel op een goed werkend rookkanaal is zeer belangrijk. Mogelijk is dit zelfs van levensbelang, daarom moet je niet zomaar vertrouwen op een bestaand rookkanaal. Is het een oud rookkanaal, of is deze al langere tijd niet gebruikt? Zorg dan eerst voor deskundige inspectie met een camera. Dit kost tussen € 150,- en € 150,-. Is er een lek, dan plaatst de vakman een voering in het rookkanaal. Dat is een flexibele binnenwand die je meestal zonder sloopwerk in het bestaande rookkanaal kan plaatsen. Dit kost gemiddeld tussen de € 1.500,- en € 2.000,-.

De exacte prijs hangt af van de vorm van het rookkanaal. Zitten er bijvoorbeeld bochten in, dan kost het meer dan bij een recht rookkanaal. De bochten maken het lastiger om de voering te plaatsen, ook al is de nieuwe voering flexibel. Soms moet de vakman het bestaande rookkanaal toch openen, bijvoorbeeld in geval van een erg lastige bocht. Dat is extra werk en leidt tot hogere kosten.

Kosten rookkanaal plaatsen

Was er nog geen rookkanaal aanwezig, dan kan de specialist een nieuw rookkanaal plaatsen. Die moet tot buiten het dak komen, zodat de rookgassen van de houtkachel veilig naar buiten gaan op een plek waar dat niet tot overlast leidt. Het rookkanaal gaat dwars door elke verdieping en dat vereist vaak het nodige sloopwerk. Daar komt herstelwerk bij om de nieuwe openingen netjes af te dichten. Een nieuw rookkanaal voor een houtkachel aanleggen kost gemiddeld tussen de € 2.000,- en € 3.000,-.

De exacte prijs hangt af van:

  • De lengte van het rookkanaal.
  • Het aantal verdiepingen.
  • Het materiaal waar het rookkanaal doorheen moet.

Lengte rookkanaal

Hoe langer het rookkanaal, hoe meer tijd de aanleg kost. Het vergt ook meer materiaal, daardoor stijgen de kosten.

Aantal verdiepingen

De vakman moet door elke verdieping een opening maken voor het nieuwe rookkanaal en de opening netjes afdichten. Hoe meer verdiepingen, hoe meer tijd dat kost. Ook daardoor stijgen de kosten.

Materiaal waar het rookkanaal doorheen moet

Een opening in een houten vloer maken is eenvoudiger dan in een betonnen vloer. Let op: hoe harder de vloer, hoe hoger de kosten.

Stookkosten

Veel mensen kiezen voor een houtkachel vanwege de sfeer en de gezelligheid. Bovendien verbruikt een houtkachel minder hout dan een hout-gestookte open haard. Bij een open haard is het rendement slechts tien tot vijftien procent. De meeste warmte gaat verloren via de schoorsteen.

Een moderne hoog rendement houtkachel heeft een rendement van tenminste 75 procent. Dat percentage is verplicht voor nieuwe houtkachels. Hierbij gaat driekwart van de warmte naar de kamer in plaats van naar de schoorsteen. Voor een houtkachel is dat een prima resultaat. Er zijn ook voorschriften voor de uitstoot van fijnstof: voor een nieuwe houtkachel maximaal 40 milligram per kubieke meter.

Met een houtkachel verwarm je alleen de ruimte waarin de houtkachel staat. Meestal is dat de woonkamer. Wil je het hele huis verwarmen, dan is enkel een houtkachel meestal niet voldoende. Een houtkachel met cv-koppeling kan wel meer ruimtes verwarmen. Dit type kachel sluit je aan op het cv-systeem. Dergelijke houtkachels staat meestal uit het zicht. Ze zijn puur functioneel voor levering van warmte en dat maakt ze minder geschikt als houtkachel voor de gezelligheid. Een houtkachel met cv-koppeling en automatische verbrandingsregeling kost tussen de € 10.000,- en € 15.000,-.

Je kan ook kiezen voor een houtkachel in combinatie met een hr-ketel voor de rest van het huis. De hr-ketel zorgt dan ook voor warm water in keuken en douche. Weer een andere mogelijkheid is een pelletkachel-cv. Net als een houtkachel met cv-koppeling wordt deze via het cv-systeem aangesloten op de radiatoren. Je kan een houtkachel ook bijvoorbeeld combineren met een zonneboiler met elektrische naverwarming. De zonneboiler zorgt dan voor warm water in keuken en douche.

In de meeste gevallen is er dus naast de houtkachel een andere warmtebron nodig. Daarom neemt men een houtkachel vaak met name voor de gezelligheid. Je bespaart op stookkosten van bestaande warmtebron(en), maar daar komen wel de stookkosten van de houtkachel bij.

Wat stook je in een houtkachel?

Wil je optimaal plezier van de houtkachel, stook dan alleen met schoon en droog haardhout. Dat zorgt voor de meest volledige verbranding, waardoor minder giftige rookgassen ontstaan. Dit is dus erg belangrijk, tegelijkertijd is dit volgens sommige kachelverkopers het meest onderschatte advies. Goed hout voor de open haard heeft een vochtpercentage van 15 procent. Gebruik niet te dikke houtblokken, polsdik is het beste. Te dik hout is vaak te nat aan de binnenkant, daardoor zal het niet volledig verbranden.

Wil je CO2-neutraal stoken, gebruik dan FSC-gecertificeerd openhaardhout voor de houtkachel. Hout met dit certificaat is afkomstig uit een verantwoord beheerd bos. Sommige modellen houtkachel kan je ook stoken met kolen en briketten. Kijk eerst goed bij de specificaties welke brandstoffen in jouw houtkachel kunnen, voordat je ermee gaat stoken.

De wet verbiedt om op hinderlijke wijze rook, roet of walm te verspreiden. Op basis van deze wet kan je zelfs een stookverbod opgelegd krijgen. Bij een gedeeltelijk stookverbod mag je alleen stoken bij een bepaalde windrichting, of bij een bepaalde windkracht. Het kan ook gaan om een stookverbod op bepaalde tijden. Kijk hier voor meer informatie over vermindering van overlast door houtkachels.

Wil je een houtkachel aanschaffen, controleer dan eerst onderstaande zaken.

  • Heeft het huis een rookkanaal?
  • Gaat het rookkanaal tot voorbij de nok van het dak?
  • Zo niet, kan de vakman een rookkanaal plaatsen?
  • Heb je genoeg ruimte om hout op te slaan?

Een moderne hoog rendement houtkachel gebruikt 1 tot 1,5 kilo hout per uur. Een voorraad hout van tenminste 1 kubieke meter (ongeveer 540 kilo) is aan te raden. Anders moet je te vaak nieuwe voorraad halen.

Schoorsteen jaarlijks vegen

Bij stoken met hout gaan de rookgassen via het rookkanaal naar buiten. Na verloop van tijd vervuilt de wand van het rookkanaal of de schoorsteen. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, waaronder schoorsteenbrand. Laat daarom de schoorsteen elk jaar vegen. Soms is dat verplicht voor de verzekering, bovendien is het zeker goed voor je eigen veiligheid. Lees hier meer over prijzen en kosten van schoorsteen vegen.

Houtkachel laten installeren via Werkspot

Wil je overstappen op een houtkachel, of een houtkachel als extra warmtebron gebruiken, dan kan de vakman deze snel en veilig installeren. Via Werkspot vind je de juiste deskundige voor dit werk. Plaats een klus, ontvang voorstellen van vakmensen en lees ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste specialist en kan jij gezellig genieten van een betrouwbare houtkachel.

Vind een installatiebedrijf dichtbij