Kosten houtkachel installeren

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten om een houtkachel te laten installeren, liggen tussen de €1.650 en €6.700. Voor het aanschaffen van een houtkachel, ben je gemiddeld tussen de €1.000 - €7.500 kwijt, afhankelijk van jouw wensen. De kosten voor zowel de aanschaf als het plaatsen van een nieuwe houtkachel lopen behoorlijk uiteen en zijn sterk afhankelijk van jouw wensen en de huidige situatie in je woning. In dit artikel laten we je zien wat er allemaal komt kijken bij het installeren van een houtkachel en wat de kosten hiervoor zijn.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 10 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minutenIn dit artikel bespreken we
  1. Totale gemiddelde kosten houtkachel plaatsen
  2. Hoe zijn de kosten van een houtkachel plaatsen opgebouwd?
  3. Stappenplan voor het installeren van een houtkachel
  4. Hoe kun je kosten besparen bij het plaatsen van een houtkachel?
  5. Veelgestelde vragen over houtkachel plaatsen
  6. Checklist als je grond af gaat voeren
  7. Advies van een vakman
  8. Ontvang offertes voor een houtkachel plaatsen

Gemiddelde kosten houtkachel installeren

Soort klusGemiddelde kosten
Aanschaf houtkachel€1.000 - €7.500
Plaatsen vrijstaande houtkachel€1.500 - €3.500
Plaatsen ingebouwde houtkachel€4.000 - €5.000
Inspecteren rookkanaal€150 - €200
Geschikt maken bestaand rookkanaal€750 - €1.050
Dubbelwandig rookkanaal aanleggen€1.300 - €3.000

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw. De genoemde kosten voor de montage van een houtkachel zijn gebaseerd op de gemiddelde tarieven van de bij ons aangesloten installatiebedrijven. De werkelijke kosten kunnen hiervan afwijken. Vraag daarom altijd een op maat gemaakte offerte op voor het plaatsen van een houtkachel.

Houtkachel installeren

Hoe zijn de kosten opgebouwd bij het plaatsen of installeren van een houtkachel?

Bij de aanschaf en installatie van een houtkachel komt een hoop kijken. Allereerst is het aan jou om te beslissen wat voor soort kachel je wilt aanschaffen. Ga je voor een vrijstaand model of wil je de houtkachel liever ingebouwd hebben? En van welk materiaal moet de kachel gemaakt zijn? Allemaal factoren die de kosten voor een houtkachel bepalen. Bij het plaatsen is het vooral van belang of er al een rookkanaal aanwezig is en of deze gebruikt kan worden. Of is het ook nodig dat de installateur een rookkanaal aanlegt? Dat bepaalt in grote mate de kosten voor het installeren van een houtkachel. We gaan hier in op de verschillende factoren die de kosten van een houtkachel plaatsen bepalen.

Kosten houtkachel kopen

Verouderde houtkachels zijn vaak schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Dergelijke houtkachels verbranden de brandstof niet optimaal. Moderne houtkachels zorgen voor meer volledige verbranding, daardoor zijn ze veiliger en milieuvriendelijker. Alle nieuwe houtkachels beschikken over een energielabel met informatie over het energieverbruik van de kachel. De prijzen van houtkachels zijn doorgaans lager dan die van gashaarden. Een goede, nieuwe houtkachel kost gemiddeld tussen € 1.000 en € 7.500. Vrijstaande houtkachels starten vanaf ongeveer € 1.000. Een inbouw houtkachel is doorgaans iets duurder, met een vanafprijs van € 2.000. Goedkopere houtkachels bestaan uit gietijzer of plaatstaal. Deze materialen koelen vrij snel af, daardoor moet je meer stoken voor hetzelfde resultaat. Een houtkachel van speksteen houdt de warmte beter vast. Nog beter is een houtkachel van vuurvaste klei. Die houdt de warmte veel langer vast en dat bespaart stookkosten. Zo'n houtkachel is wel een stuk duurder in aanschaf. Het beste is een houtkachel van vuurvaste klei en vermiculiet. Dit materiaal reflecteert warmte, daardoor hoef je voor dezelfde temperatuur minder hout te verbranden en dat leidt tot lagere stookkosten. Dit soort houtkachels is wel fors duurder dan een houtkachel van gietijzer. Daar komen dan nog de kosten voor installatie bij.

Aansluiten op bestaand rookkanaal

Deskundige aansluiting van de houtkachel op een goed werkend rookkanaal is zeer belangrijk. Mogelijk is dit zelfs van levensbelang, daarom moet je niet zomaar vertrouwen op een bestaand rookkanaal. Is het een oud rookkanaal, of is deze al langere tijd niet gebruikt? Zorg dan eerst voor deskundige inspectie met een camera. Dit kost tussen €150 en €200. Is er een lek, dan plaatst de vakman een voering in het rookkanaal, om het rookkanaal geschikt te maken voor de nieuwe houtkachel. Dat is een flexibele binnenwand die je meestal zonder sloopwerk in het bestaande rookkanaal kan plaatsen. Dit kost gemiddeld tussen de €750- en € 1.050. De exacte prijs hangt af van de vorm van het rookkanaal. Zitten er bijvoorbeeld bochten in, dan kost het meer dan bij een recht rookkanaal. De bochten maken het lastiger om de voering te plaatsen, ook al is de nieuwe voering flexibel. Soms moet de vakman het bestaande rookkanaal toch openen, bijvoorbeeld in geval van een erg lastige bocht. Dat is extra werk en leidt tot hogere kosten.

Plaatsen nieuw rookkanaal

Is er nog geen rookkanaal aanwezig, dan kan de vakman een nieuw rookkanaal plaatsen. Die moet tot boven de nok van het dak komen, zodat de rookgassen van de houtkachel veilig naar buiten gaan op een plek waar dat niet tot overlast leidt. Het rookkanaal gaat dwars door elke verdieping en dat vereist vaak het nodige sloopwerk. Daar komt herstelwerk bij om de nieuwe openingen netjes af te dichten. Een nieuw rookkanaal voor een houtkachel aanleggen kost gemiddeld tussen de €1.300 en €3.000. De exacte prijs hangt af van:

Lengte rookkanaal

Hoe langer het rookkanaal, hoe meer tijd de aanleg kost. Het vergt ook meer materiaal, daardoor stijgen de kosten.

Aantal verdiepingen

De vakman moet door elke verdieping een opening maken voor het nieuwe rookkanaal en de opening netjes afdichten. Hoe meer verdiepingen, hoe meer tijd dat kost. Ook daardoor stijgen de kosten.

Materiaal waar het rookkanaal doorheen moet

Een opening in een houten vloer maken is eenvoudiger dan in een betonnen vloer. Let op: hoe harder de vloer, hoe hoger de kosten.

Jaarlijks terugkerende kosten

Bij stoken met hout gaan de rookgassen via het rookkanaal naar buiten. Na verloop van tijd vervuilt de wand van het rookkanaal of de schoorsteen. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, waaronder schoorsteenbrand. Laat daarom de schoorsteen elk jaar vegen. Soms is dat verplicht voor de verzekering, bovendien is het zeker goed voor je eigen veiligheid. Lees hier meer over prijzen en kosten van schoorsteen vegen.

Stappenplan voor het installeren van een houtkachel

Het installeren van een houtkachel is een specialistische klus. Zeker de aansluiting op het rookkanaal kan het beste door een vakman gedaan worden. Bij het plaatsen en aansluiten van een houtkachel gaat de vakman als volgt te werk.

1. Inspecteren van de huidige situatie

Allereerst voert de vakman een inspectie uit van het rookkanaal, als deze aanwezig is. Zo weet kan hij bepalen of het rookkanaal geschikt is voor de nieuwe houtkachel of dat deze eerst aangepast moet worden. Is er nog geen rookkanaal aanwezig, dan kijkt de vakman wat de beste manier is om deze aan te leggen en maakt hier een ontwerp voor.

2. Plaatsen van de houtkachel

Is de situatie duidelijk, dan kan de vakman starten met het plaatsen van de houtkachel. Een vrijstaande kachel is meestal eenvoudig te plaatsen op de plek die jij voor ogen hebt. Staat de kachel op de vloer, dan plaatst de vakman een brandwerende vloerplaat om je vloer te beschermen. Bij een inbouw-houtkachel, heeft de vakman vaak wat meer tijd nodig. Vaak komt deze op de plek van een al bestaande open haard en moet deze passend gemaakt worden. Wanneer je nu nog geen ombouw hebt, moet die vaak nog gemaakt worden door de vakman.

3. Installatie van het rookkanaal

Staat de houtkachel op zijn plaats, dan is het zaak deze aan te sluiten op het rookkanaal. Dit kan op het bestaande rookkanaal of met het plaatsen van een flexibele voering in het bestaande rookkanaal. Is het nodig om een nieuw rookkanaal aan te leggen, dan doet de vakman dit volgens het gemaakte ontwerp. Hij let daarbij extra op een goede afdichting om lekken te voorkomen en gebruikt hij goedgekeurde isolatiematerialen.

4. Eindinspectie

Is alles gereed, dan volgt de laatste controle. Daarbij let de vakman op zaken als luchtaanvoer en ventilatie en checkt hij alle verbindingen nog eens grondig. Daarna is jouw houtkachel klaar voor gebruik.

Hoe kun je kosten besparen bij het installeren van een houtkachel?

De aanschaf en laten installeren van een houtkachel is niet goedkoop. Logisch dus dat je kijkt naar manieren om kosten te besparen. Er zijn zeker wat mogelijkheden, maar laat dit nooit ten koste gaan van de kwaliteit van de houtkachel zelf en de installatie ervan. De gevolgen van een verkeerd geïnstalleerde houtkachel kunnen heel vervelend zijn. Als de rookafvoer bijvoorbeeld niet goed is aangelegd, kan er rook in je woning terechtkomen. En dat wil je natuurlijk niet.

Koop een tweedehands houtkachel

Je kunt kosten besparen op de aanschaf van een houtkachel door een tweedehands exemplaar op de kop te tikken. Let er daarbij wel op dat alles nog heel is. Ook wordt het niet aangeraden om een gietijzeren houtkachel tweedehands te kopen. De verlijmde platen van een gietijzeren houtkachel gaan na verloop van tijd namelijk lekken.

Zoek een vakman in de buurt

Om kosten te besparen bij het installeren van een houtkachel, is het slim om een installatiebedrijf uit de buurt in te schakelen. Daarmee bespaar je flink op de voorrijkosten. Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met installatiebedrijven uit jouw regio.

Veelgestelde vragen

Voordat je besluit een houtkachel te plaatsen, is het van belang dat je zoveel mogelijk informatie inwint. Een houtkachel kan tenslotte niet zomaar in iedere woning geplaatst worden. Je kunt advies inwinnen bij een vakman. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal van de meestgestelde vragen hieronder alvast voor je verzameld.

Kun je in iedere woning een houtkachel plaatsen?

Nee, dit kan niet. Het rookkanaal moet boven de nok van de woning uitkomen. Daarom is bijvoorbeeld het plaatsen van een houtkachel in een appartement niet mogelijk.

Wat stook je in een houtkachel?

Wil je optimaal plezier van de houtkachel, stook dan alleen met schoon en droog haardhout. Dat zorgt voor de meest volledige verbranding, waardoor minder giftige rookgassen ontstaan. Dit is dus erg belangrijk, tegelijkertijd is dit volgens sommige kachelverkopers het meest onderschatte advies. Goed hout voor de open haard heeft een vochtpercentage van 15 procent. Gebruik niet te dikke houtblokken, polsdik is het beste. Te dik hout is vaak te nat aan de binnenkant, daardoor zal het niet volledig verbranden.

Wil je CO2-neutraal stoken, gebruik dan FSC-gecertificeerd openhaardhout voor de houtkachel. Hout met dit certificaat is afkomstig uit een verantwoord beheerd bos. Sommige modellen houtkachel kan je ook stoken met kolen en briketten. Kijk eerst goed bij de specificaties welke brandstoffen in jouw houtkachel kunnen, voordat je ermee gaat stoken.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een houtkachel?

In sommige gevallen kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Dit is afhankelijk van de situatie en de regels in jouw gemeente. Check daarom altijd bij jouw gemeente of een vergunning noodzakelijk is.

Zijn er milieu-eisen waar mijn houtkachel aan moet voldoen?

De wet verbiedt om op hinderlijke wijze rook, roet of walm te verspreiden. Op basis van deze wet kan je zelfs een stookverbod opgelegd krijgen. Bij een gedeeltelijk stookverbod mag je alleen stoken bij een bepaalde windrichting, of bij een bepaalde windkracht. Het kan ook gaan om een stookverbod op bepaalde tijden. Op de website van Rijkswaterstaat vind je meer informatie over vermindering van overlast door houtkachels.

Checklist voor het installeren van een houtkachel

Wil je een houtkachel aanschaffen, controleer dan eerst onderstaande zaken.

1. Heeft het huis een rookkanaal?

Is deze niet aanwezig, dan is dat op zich geen ramp. Houd dan wel rekening met extra kosten voor het aanmaken van een rookkanaal.

2. Gaat het rookkanaal tot voorbij de nok van het dak?

Voor het plaatsen van een houtkachel is het noodzakelijk dat het rookkanaal tot boven de nok van het dak gaat. Is dat nu niet zo, dan moet de vakman dit aanpassen. Dat brengt extra kosten met zich mee.

3. Zo niet, kan de vakman een rookkanaal plaatsen?

Heb je nu nog geen rookkanaal, dan is natuurlijk wel de vraag of het mogelijk is om er één te plaatsen. In de meeste huizen is dit geen probleem. Bij een appartement wordt het lastig. Weet je niet zeker wat er mogelijk is? Vraag dan een vakman om advies.

4. Heb je genoeg ruimte om hout op te slaan?

Een moderne hoog rendement houtkachel gebruikt 1 tot 1,5 kilo hout per uur. Een voorraad hout van tenminste 1 kubieke meter (ongeveer 540 kilo) is aan te raden. Anders moet je te vaak nieuwe voorraad halen.


Advies van een vakman

Wil je geld besparen door een tweedehands houtkachel aan te schaffen? Doe je voordeel met het advies van Raymond Verkerk, installateur bij Verkerk Montage: "Koop je een tweedehands houtkachel, kijk dan goed of alles nog heel is. De pakkingen of deurtjes van een houtkachel vervangen kost rond de € 125 tot € 150. Ik raad af om een tweedehands gietijzeren houtkachel aan te schaffen. Gietijzeren kachels bestaan uit verlijmde platen. Na een jaar of tien gaan deze lekken."

Ontvang offertes voor het laten installeren van een houtkachel plaatsen

Je hebt nu een globaal beeld gekregen van de kosten van een houtkachel, inclusief plaatsen. Wil je zelf een houtkachel laten plaatsen, dan is het verstandig om hiervoor een vakman in te schakelen. Je wilt vast niet het risico lopen dat de rook je woning in komt. Via Werkspot kom je in contact met professionele installatiebedrijven die deze klus voor je kunnen uitvoeren. Je plaatst je klus eenvoudig online en vraagt een prijsopgave voor een houtkachel plaatsen op bij vakmensen uit jouw regio. Heb je meerdere reacties gekregen? Laat de reviews van andere klanten je dan helpen bij het maken van jouw keuze.