Heiwerk: ontdek de gemiddelde prijs en de prijsbepalende factoren

Bijgewerkt op

Ga jij een aanbouw of garage plaatsen? Dan moet de fundering in orde zijn en is heiwerk aan te raden om verzakking tegen te gaan. Vind hier de prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 21 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs heiwerk

Laat jij een aanbouw of nieuwe garage plaatsen en is de fundering niet stevig genoeg? Dan moet je heiwerk laten uitvoeren. Met heiwerk weet je zeker dat de betonnen of stalen palen diep genoeg in de grond gaan om het gewicht van je aanbouw naar dieper gelegen grond te leiden. Deze zandlagen zijn stevig genoeg om de constructie te dragen en voorkomen dat de woning verzakt.

Heiwerk: dit zijn de kosten

Soort klusGemiddelde prijs
Heien vier stalen buizen  € 2.500,- tot € 3.000,-
Heien vier houten palen € 2.500,- tot € 3.000,-
Stalen buizen schroefinjectie€ 5.000,- tot € 6.000,-
Sonderingsrapport€ 600,-
Constructieberekening € 600,-
Bovenstaande tabel geeft je een idee wat heiwerk kost. Voor heiwerk moet je rekening houden met de prijs van materialen, arbeid, machines en voorrijkosten. Wanneer je niet zelf de vrijgekomen grond afvoert, brengt de vakman hiervoor ook kosten in rekening.
heiwerken
De totaalprijs van heiwerkzaamheden is afhankelijk van de volgende factoren:
 • Is er een sonderingsrapport nodig?
 • Lengte palen
 • Grootte van het heiwerk
 • Bereikbaarheid tuin voor heiwerkzaamheden

De professional moet de situatie bekijken om een exacte prijs af te kunnen geven. Plaats een opdracht om in contact te komen met geïnteresseerde specialisten.

Is er een sonderingsrapport nodig? 

Voor de vakman start met het heiwerk voert hij in veel gevallen eerst een bodemonderzoek uit, de zogeheten sondering. Dit onderzoek is nodig om te bepalen hoeveel draagvermogen de grond heeft. Nadat dit bekend is, maakt de vakman een constructieberekening. Deze berekening helpt om te bepalen hoeveel belasting er op de dragende delen van het object komt. Op basis van deze informatie bepaalt de vakman welke fundering nodig is en of er daadwerkelijk heiwerk nodig is.

Voor een sonderingsrapport en een constructieberekening betaal je gemiddeld € 600,- per stuk. Hierbij is het niet van belang voor welk bouwwerk je een sonderingsrapport laat maken en of je daadwerkelijk gaat heien.

Tip! Als jij wilt besparen op het heiwerk kan je een lokale specialist in de arm nemen. Vaak weet de lokale vakman al met welke bodem hij te maken heeft en is een sonderingsrapport niet nodig. In dat geval kan hij direct starten met de heiwerkzaamheden. Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van de aanbouw? Dan is een sonderingsrapport in veel gevallen verplicht.

Heiwerk: lengte palen

Voor een stevige fundering moeten de heipalen diep genoeg de grond in. Hoe diep de specialist daadwerkelijk moet gaan, is afhankelijk van de stevigheid van de bodem. Naarmate het heiwerk dieper moet, betaal je ook meer voor de heiwerkzaamheden. Gemiddeld kan je bij heien rekenen op een bedrag tussen de € 40,- en € 65,- per meter.

Grootte van de klus

De omvang van het heiwerk bepaalt voor een deel de prijs. Voor vier palen betaal je voor hout en stalen heipalen hetzelfde bedrag. Vanaf zo'n twintig palen zijn houten palen goedkoper en bespaar je gemiddeld vijftig procent op de heiwerkzaamheden. Overigens heb je niet snel twintig palen nodig voor een particuliere klus. Voor een nieuwbouwwoning gebruikt de aannemer in de regel maar zo'n tien heipalen.

Stalen heipalen hebben een hoger draagvermogen en kan de leverancier op maat maken. Houten palen zijn goedkoper, maar zijn ook gevoelig voor houtrot. Voor heiwerk dieper dan de laagste waterstand gebruikt de vakman betonnen opzetters om houtrot tegen te gaan.

Bereikbaarheid van de klus

Tot slot is de totaalprijs van het heiwerk afhankelijk van de bereikbaarheid van de klus. Voor het heien van palen voor een aanbouw moet de heimachine achterom. Wanneer dit niet mogelijk is, moet de vakman een kraan huren. Deze kosten rekent hij door in de totaalprijs van het heiwerk.

Tip! Heb jij contact met een vakman voor deze klus? Bespreek dan niet alleen je wensen voor de aanbouw, maar schets ook de situatie. Vertel hem bijvoorbeeld of je een achterom hebt en hoe breed de brandgang precies is. Zijn er smalle bochten of obstakels? Vermeld dit zodat de vakman de situatie goed kan inschatten.

Heiwerk: wat komt er nog meer bij kijken?

Voordat je de keuze maakt om heiwerk uit te besteden, is het ook goed om je verder te verdiepen in het onderwerp heiwerk. Zijn heiwerkzaamheden bijvoorbeeld altijd nodig of kan je ook voor een andere oplossing kiezen?

Wanneer is heien nodig?

Heiwerk is van belang voor het plaatsen van een stevige fundering. Toch zijn heiwerkzaamheden niet altijd nodig en kan de vakman ook een andere methode adviseren.

 • Funderen op staal met betonstroken Anders dan de naam doet vermoeden, heeft funderen op staal niets te maken met het materiaal staal. Bij deze fundering stort de vakman gewapend beton op de ondergrond. Om de bouwtijd te verkorten, kan hij de strokenfundering ook kant-en-klaar bestellen bij een prefab bouwer. Voor het funderen op staal betaal je minder dan voor heiwerk, maar dit is niet voor elk grondtype geschikt. De vakman kan je hierover adviseren op basis van het sonderingsrapport.
 • Verbeteren van de grond
  Bepaalde grondsoorten, zoals klei en veen, zijn vaak niet stevig genoeg om een bouwwerk te dragen. Om de grond te verstevigen, vervangt de vakman de niet-draagkrachtige grond voor een stevige zandlaag. Afhankelijk van de constructie kiest de vakman vervolgens voor het funderen met betonstroken of heiwerk.
 • Boorpalen
  Als alternatief voor heiwerk kan de vakman boorpalen plaatsen. Deze methode is duurder, maar heeft als voordeel dat boorpalen een hogere belasting aankunnen en dat je de palen ook kan gebruiken in gebieden waar heiwerk niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat je oude gebouwen in de omgeving kan beschadigen door de trillingen van het heiwerk. Bij boorpalen boort de vakman een gat in de grond dat hij vult met beton en wapeningsijzer voor een sterke fundering.

*Tip!*Bij het gebruik van boorpalen als fundering kan je bij sommige vakmannen besparen op de prijs als je bepaalde werkzaamheden zelf uitvoert. Zo kan je bespreken dat je zelf de gaten boort en vult met beton. Ook kan je de grond die vrijkomt zelf afvoeren om kosten te besparen. Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan? Bespreek dit vooraf met de vakman om miscommunicatie te voorkomen.

Heiwerk: heb je een vergunning nodig? 

In bepaalde gevallen heb je voor het plaatsen van een uitbouw, tuinhuis of garage een vergunning nodig. Of dat in jouw situatie ook geldt, kan je achterhalen op basis van de volgende stappen.

 1. Waar wil je bouwen?
  Voor het bouwen op het voorerf is altijd een vergunning nodig. Op het achtererf mag je in veel gevallen vergunningsvrij bouwen. Check altijd goed welke bestemming jouw perceel heeft. Heb je een perceel dat voor een deel een natuurbestemming heeft? Dan geldt dat deel van je perceel niet als achtererf en mag je daar ook niet zomaar bouwen. Ook bij monumenten mag je niet zomaar vergunningsvrij bouwen.
 2. Wat is de omvang van het bouwwerk?
  In Nederland moet een percentage van het achtererf vrij blijven van gebouwen. Dit percentage bepaal je aan de hand van het aantal vierkante meters van je tuin. Bij tuinen kleiner dan 100 m2 geldt dat je op vijftig procent van de grond mag bouwen. Bij percelen tussen de 100 en 300 m2 mag je 50 m2 bebouwen plus 20 procent van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m2.
 3. Hoe hoog mag je bouwen? 
  De hoogte van het bouwwerk is afhankelijk van de hoogte van je woning en de afstand tot het huis. Binnen een afstand van vier meter mag je niet hoger bouwen dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste bouwlaag. Zonder vergunning mag je nooit hoger bouwen dan vijf meter. Constructies die je op meer dan vier meter afstand plaatst, mogen maximaal drie meter zijn.

Wil je meer informatie of je in jouw situatie een vergunning nodig hebt? Bezoek de website van de Rijksoverheid of doe de check op de website van het Omgevingsloket.

Advies van een vakman

Heiwerk is een specialistische klus waar je je vooraf goed over wilt laten informeren. Via Werkspot kom je in contact met heispecialisten uit de regio. Je kan hen vragen naar eerdere projecten en zaken waar jij op moet letten bij het heiwerk rondom de woning. De reviews geven je een goed beeld van de manier waarop de vakman de werkzaamheden uitvoert.

Wil je nu alvast weten wat je kan bespreken met een vakman? Werkspot vroeg het aan Theo Janmaat van Theo Janmaat Heiwerken. "Wij hebben een heimachine van 66 centimeter breed met een gewicht van 1.300 kilo. Deze machine kan door smalle gebouwen met houten vloeren. Wij komen dan ook bij bijna ieder huis wel in de achtertuin. Schakel je een vakman in die deze machine niet standaard heeft? Dan moet hij de machine huren, wat de kosten omhoog brengt."

Heiwerk laten uitvoeren

Wanneer je een handige doe-het-zelver bent, kan je veel klussen zelf uitvoeren. Met heiwerk is dit niet aan te raden. Zo heb je speciaal materieel nodig voor het heiwerk. Dit soort bouwplaatswagens kan je als particulier lastig huren en voor het besturen van een heimachine heb je een specifiek certificaat nodig. Daarnaast loop je het risico dat de palen beschadigen tijdens het heien en dat de omgeving teveel trillingen te verduren krijgt en je andere gebouwen beschadigt. Door het heiwerk uit te besteden aan een specialistisch heibedrijf weet je zeker dat de fundering stevig is en dat de omgeving niet beschadigt door de heiwerkzaamheden

Prijzen van gerelateerde klussen

 1. Aanbouw of opbouw plaatsen
 2. Schuur bouwen
 3. Garage bouwen

Vind een aannemer dichtbij