Wat zijn de gemiddelde kosten van een bouwtekening of constructieberekening?

Bijgewerkt op

Wil je weten wat de gemiddelde kosten zijn voor het laten maken van een bouwtekening of een constructieberekening? Op deze pagina vind je prijsinformatie. Je kunt ook een opdracht plaatsen en op die manier in contact komen met de juiste vakman.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen ontwerpers

Onze ontwerpers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 65 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een bouwtekening of constructieberekening? 

Wil je meer ruimte in je huis of zoek je een goede investering om je huis meer waard te maken? Dan is het in veel gevallen verstandig om te kiezen voor een verbouwing. Denk hierbij aan een dakkapel, een aanbouw aan de woonkamer of een balkon.

Wat je klus ook is, je hebt altijd een bouwtekening nodig. Met een tekening weet de aannemer hoe hij klus moet uitvoeren. Is voor jouw klus een vergunning nodig? Dan heb je naast de bouwtekening ook een constructieberekening nodig.

En ga je een heel nieuwe constructie laten bouwen, zoals een schuur of nieuwbouwwoning? Dan voorkom je veel gedoe door te investeren in een bouwtekening en constructieberekening.

Overzicht gemiddelde kosten

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor het laten maken van een bouwtekening en een constructieberekening.

Bouwtekening maken
AfmetingGemiddelde prijs
Tot 25 vierkante meter€ 450,- tot € 600,-
25 - 100 vierkante meter€ 500,- tot € 700,-
Meer dan 100 vierkante meter€ 550,- tot € 750,-
Constructieberekening maken
AfmetingGemiddelde prijs
Alleen draagmuur€ 150,- tot € 250,-
Tot 25 vierkante meter€ 350,- tot € 500,-
25 - 100 vierkante meter€ 400,- tot € 600,-
Meer dan 100 vierkante meter€ 500,- tot € 700,-
Dit zijn indicatieve prijzen, er zijn meerdere factoren die de exacte prijs bepalen.

Gemiddelde kosten bouwtekening maken?

Binnenkort ga je verbouwen. Je hebt natuurlijk al een idee wat je anders wilt. Zo zie je je nieuwe grote zolder met dakkapel al voor je. Maar het kan ook zijn dat je al droomt van je grotere kamer door de uitbouw. Vaak lijkt een idee voldoende. Toch heb je meer nodig om een aannemer in te schakelen. De aannemer kan pas aan de slag als hij een bouwtekening krijgt. Zo weten jij en de vakman allebei hoe het eindresultaat moet zijn.

In de tekening vindt de aannemer de volgende onderdelen:

  • Ontwerp van het te bouwen object
  • Materiaal 
  • Afmetingen
  • Vormgeving

Je kunt je voorstellen dat de tekening daarom tijdens het hele bouwproces belangrijk is. Stel je maar eens voor wat er gebeurt als de afmetingen niet kloppen. Dan kan het zomaar zijn dat de aannemer nieuwe materialen nodig heeft of extra uren maakt om de klus toch af te maken. Voor jou valt de klus dan een stuk duurder uit.

Kortom, een goede tekening kan helpen om kosten te besparen. De totale prijs die jij betaalt voor een bouwtekening hangt af van de volgende onderdelen:

  • Uurtarief vakman
  • Soort object
  • Aantal vierkante meters

Architect of bouwkundig tekenaar? 

De prijs van een bouwtekening hangt af van een aantal factoren. Zo is het beroep van de persoon die de tekening voor je maakt van groot belang. Je kunt een tekening laten maken door een architect of bouwkundig tekenaar. Het uurtarief van een architect is hoger dan een bouwkundig tekenaar. Toch is het niet altijd slim om zomaar te kiezen voor de vakman met het laagste uurtarief.

Bij het kiezen van de juiste vakman is het goed om eerst te bepalen hoe gedetailleerd je al hebt nagedacht over de verbouwing of de bouw van een nieuw object. Weet je al precies welke afmeting jouw uitbouw heeft, welk materiaal je wilt en hoe het ontwerp precies is? Dan kun je prima kiezen voor een bouwkundig tekenaar. Deze vakman luistert goed naar jouw wensen en vertaalt dit in een bouwtekening. Deze tekening voldoet aan alle eisen om een omgevingsvergunning aan te vragen. Heb je deze niet nodig? Dan kan de aannemer direct aan de slag.

Vind je het nog lastig om te beslissen hoe jouw verbouwing er precies uit komt te zien? Dan kun je het beste kiezen voor een architect. Deze vakman bespreekt eerst al je wensen. Heb je de architect gevraagd voor een uitbouw? Op basis van jouw wensen komt de vakman met een gedetailleerd advies hoe de uitbouw er precies uit kan komen te zien. Pas wanneer het ontwerp helemaal in lijn ligt met jouw smaak en wensen, gaat de architect aan de slag met de tekening. Ook deze tekening kun je direct overhandigen aan de gemeente voor een omgevingsvergunning en aan de aannemer die de verbouwing gaat uitvoeren.

Schuur of nieuwbouwwoning?   

Naast het type vakman is het soort object ook van belang om de prijs te bepalen. Een tekening van een nieuwbouwhuis is ingewikkelder dan die van een schuur. Dit heeft vooral te maken met omvang. Bij een schuur heb je maar één ruimte. Bij een nieuwbouwwoning heb je meerdere verdiepingen en elke verdieping kent meerdere ruimtes. Dit zie je direct terug in de prijs van de bouwtekening. Voor een passend prijsvoorstel is het daarom belangrijk om vooraf goed aan te geven bij de vakman om wat voor tekening het precies gaat.

Aantal vierkante meters

Tot slot is de prijs van een bouwtekening afhankelijk van het aantal vierkante meters. In de regel hanteert de vakman hiervoor drie categorieën. De eerste prijscategorie is voor tekeningen van objecten onder de 25 vierkante meter. Denk hierbij aan een klein balkon of de bouw van een bijkeuken. De tweede categorie is voor objecten tussen de 25 en 100 vierkante meter. Bijvoorbeeld als je een bouwtekening nodig hebt voor een grote schuur. In de derde categorie vallen objecten boven de 100 vierkante meter. Bouwtekeningen voor een nieuw huis vallen in de regel binnen deze categorie.

Prijsindicatie bouwtekening maken

AfmetingGemiddelde prijs
Tot 25 vierkante meter€ 450,- tot € 600,-
25 - 100 vierkante meter€ 500,- tot € 700,-
Meer dan 100 vierkante meter€ 550,- tot € 750,-

Gemiddelde kosten constructieberekening

Bij veel verbouwingen heb je een omgevingsvergunning nodig. Een belangrijk onderdeel van het aanvragen van de vergunning, is het overhandigen van een constructieberekening. Een constructeur maakt in de meeste gevallen een berekening. Deze vakman berekent op basis van de bouwtekening hoeveel belasting er op dragende delen, zoals muren, komt te staan. Dit is belangrijk voor de materiaalkeuze en de dikte van het materiaal. Dit verwerkt hij allemaal in de berekening die jij kunt gebruiken voor de vergunningsaanvraag. Zo toon je aan dat de constructie voldoet aan de bouwnormen.

De totale prijs die jij betaalt voor een constructieberekening hangt af van de volgende onderdelen:

  • Complexiteit constructie
  • Aantal benodigde berekeningen

Kosten berekening afhankelijk van soort constructie

Om een goed prijsvoorstel te ontvangen van een constructeur is het van belang om goed te bespreken hoe complex de constructie is. Hoe complexer de constructie, hoe langer de vakman bezig is met het maken van een goede berekening. En dit merk je direct in de prijs. In de regel kun je ervan uitgaan dat het aantal hoekjes en rondingen bepalend is voor de tijd die de vakman nodig heeft. Ga jij een nieuwbouwwoning laten bouwen? Dan is de constructeur langer met de berekening bezig dan wanneer je de vakman vraagt om een berekening van een schuur te maken.

Aantal benodigde berekeningen

De vakman bepaalt de prijs van de constructieberekening ook op basis van het aantal berekeningen dat jij nodig hebt. Hoe meer berekeningen, hoe meer uur de vakman bezig is met jouw klus en hoe hoger de kosten dus zijn. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning kun je meerdere berekeningen nodig hebben, zoals de daglichtberekening, de ventilatieberekening en de bouwbesluittoets.

Daglichtberekening
Ga jij een nieuw huis laten bouwen? Dan moet je ervoor zorgen dat er voldoende daglicht in de ruimte is. Deze eisen vind je in het bouwbesluit en zijn opgesteld voor jouw gezondheid. Met een daglichtberekening toon je aan dat jouw huis aan deze eisen voldoet.

Ventilatieberekening
Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een kamer of een sanitaire ruimte heb je een ventilatieberekening nodig. Met deze berekening toon je aan dat er na de verbouwing nog steeds voldoende ventilatie is voor een gezonde leefomgeving.

Bouwbesluittoets
Bij het maken van de constructieberekening voor een nieuw huis voert de constructeur een bouwbesluittoets uit. Dit wil zeggen dat de vakman jouw constructie toetst aan het bouwbesluit. De ventilatieberekening en de daglichtberekening zijn hiervan een onderdeel. Maar dit is niet het enige: de vakman toetst ook de milieuprestatie en de energieprestatie. En hij toetst de bruikbaarheid van je object. Hij bepaalt hiervoor het gebruiksoppervlak en de indeling van de verschillende ruimtes van de nieuwe woning. Wanneer de vakman de bouwbesluittoets toevoegt aan de constructieberekening ben je er zeker van dat jouw huis voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Prijsindicatie constructieberekening maken

AfmetingGemiddelde prijs
Tot 25 vierkante meter€ 350,- tot € 500,-
25 - 100 vierkante meter€ 400,- tot € 600,-
Meer dan 100 vierkante meter€ 500,- tot € 700,-

Vergunning

In bijna alle gevallen heb je voor een ingrijpende verbouwing of de bouw van een nieuw huis een omgevingsvergunning nodig. Controleer altijd goed of je een vergunning nodig hebt voor je klus. Bespreek je klus goed voor met je vakman. Hij weet in veel gevallen of je een vergunning nodig hebt.  En hij kan ook vaak de aanvraag voor een vergunning uit handen nemen voor je.

Advies van een specialist

Wanneer je je huis wilt verbouwen of een nieuw huis laat bouwen, is het verstandig om je goed te voor te bereiden. Zo voorkom je dat het project uiteindelijk veel duurder is dan je hebt begroot. Wij hebben in ieder geval alvast één van onze professionals gevraagd waar je op kunt letten.

Farhan Alibux, architect en engineer bij ZeroLogic heeft jarenlange ervaring in het maken van bouwtekeningen:
"Veel mensen denken dat ze de bouwtekening onbeperkt kunnen wijzigen. Dit is niet het geval: je betaalt vaak extra kosten voor het wijzigen van een bouwtekening. Denk dus vooraf goed na wat je wilt hebben anders betaal je veel geld voor het steeds wijzigen van de bouwtekening." 

bouwkundige plattegrond

17-10-2018 - Jennifer Faiz: Super fijn. Alle afspraken zijn nagekomen. Echt top.

Prijsinformatie gerelateerde prijzen