Dit zijn de gemiddelde kosten voor een voortuin ontwerp

Bijgewerkt op

Ben je op zoek naar een praktisch en mooi voortuin ontwerp? Een vakman helpt je graag verder. Aan deze prijzen kun je dan gemiddeld denken.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 31 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Voortuin ontwerp: dit zijn de gemiddelde kosten

Veel mensen besteden meer aandacht aan de achtertuin dan aan de voortuin. Niet gek natuurlijk, vaak is de achtertuin de plek waar jij het meeste zit. Toch is het zonde om een voortuin ontwerp niet bij het totale tuinontwerp te betrekken. De voortuin is vaak het eerste dat mensen zien als ze naar je huis toe gaan. In dat opzicht is het bijna een soort visitekaartje voor je woning. Heb je een grote voortuin, dan kan de voortuin ook allerlei praktische voordelen hebben. Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan een carport? Of misschien is het wel veel handiger om in de voortuin een plek voor de fietsen te creëren? Dat scheelt allemaal ook weer ruimte in de achtertuin. Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist meer van de voortuin gebruik wil maken, omdat de ligging beter is dan die van de achtertuin. Maar hoe maak je van jouw voortuin die gezellige, sfeervolle plek die je voor ogen hebt?

Weet je niet precies wat je met de voortuin aan moet, maar wil je deze wel graag aanpakken? Dan kan een hovenier of tuinarchitect een tuinontwerp voor de voortuin maken. Op basis van jouw wensen, de mogelijkheden van de tuin en jouw budget, maakt hij een realistisch en haalbaar ontwerp waar je direct mee aan de slag kunt. Een tuinontwerp geeft jou dan ook een goed beeld van de mogelijkheden en de bijbehorende kosten. In dit artikel laten we je zien aan welke kosten je ongeveer kunt denken als je een tuinontwerp wilt laten maken.

Gemiddelde prijzen voortuin ontwerp

Ben je helemaal tevreden met jouw achtertuin, maar is de voortuin nog een doorn in het oog? Dan kun je ervoor kiezen om alleen de voortuin te laten ontwerpen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de achtertuin ook wel een opknapbeurt kan gebruiken. Als je direct een tuinontwerp voor de voor- en achtertuin laat maken, kan de hovenier of tuinarchitect beide tuinen in dezelfde stijl en sfeer voor je ontwerpen. Zo wordt de buitenruimte rondom jouw huis echt één geheel. De prijs die je betaalt voor een tuinontwerp hangt vooral af van het formaat van de tuin(en).

Daarnaast kan een ontwerp duurder worden als je bijzondere wensen hebt. Wil je bijvoorbeeld een carport, dan kost dit extra tijd. Dit merk je in de kosten. Houd er daarnaast rekening mee dat je voor het toevoegen van een carport of grote schuur in de voortuin, je waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig hebt. Ook daar zijn kosten aan verbonden. Je kunt dit checken en aanvragen via het Omgevingsloket of via jouw gemeente.

Prijsinformatie voortuin ontwerp

Soort klusGemiddelde prijs
Adviesbezoek op locatie€ 120,- tot € 250,-
Tuinontwerp < 100 m2€ 200,- tot € 500,-
Tuinontwerp 100 - 200 m2€ 500,- tot € 600,-
Tuinontwerp 200 - 400 m2€ 650,- tot € 750,-
Tuinontwerp 400 - 800 m2€ 800,- tot € 900,-
Beplantingsplan+/- 50% van de ontwerpkosten

Om kosten te besparen, kun je ook een standaardontwerp als basis gebruiken. Veel hoveniers beschikken over standaardontwerpen voor voortuinen, die je als basis kunt gebruiken voor jouw eigen tuin. Vaak zijn hier de meest voorkomende functies en wensen meegenomen, zoals opbergruimte of weinig onderhoud. Door voor een standaardontwerp te kiezen, die je eventueel aanpast met jouw eigen wensen, is de hovenier of tuinarchitect sneller klaar met het ontwerp en dat zie je terug in de kosten. Bijkomend voordeel is dat je dan ook snel aan de slag kunt met het aanleggen van de tuin.

Waarom een voortuin ontwerp?

Een voortuin ontwerp laten maken is vooral handig als je zelf niet goed weet hoe je de voortuin optimaal kunt benutten. Ook als je allemaal losse ideeën hebt, maar niet precies weet hoe je die samen moet brengen tot één geheel, kan een tuinarchitect je daarbij helpen. Laat je de achtertuin ontwerpen? Dan is het slim om de voortuin daar direct bij mee te nemen. Je bent vaak niet alleen voordeliger uit als je een vakman direct beide zijden laat ontwerpen, maar hij kan er ook voor zorgen dat voor- en achtertuin één geheel vormen. Andere voordelen van een voortuin ontwerp zijn:

  • Tuinontwerp op maat: Een tuinontwerp is echt maatwerk. De hovenier houdt rekening met de mogelijkheden van jouw tuin, met jouw wensen én met jouw budget. Geef daarom ook vooraf het budget aan dat je hebt voor de aanleg van de tuin. Ook is het slim om duidelijk te maken hoeveel tijd je aan tuinonderhoud kwijt wil zijn. Daar kan de vakman dan rekening mee houden in het tuinontwerp. Zo ben jij verzekerd van een ontwerp dat bij jou én jouw budget past.
  • Tuinontwerp op schaal: Laat je een tuinontwerp door een hovenier of tuinarchitect maken, dan ontvang je een tekening op schaal. Dat is handig, omdat je bij het realiseren van het voortuin ontwerp dan precies weet hoeveel tegels je nodig hebt en hoe groot de plantenbak is. Een tuinarchitect kan je daarnaast ook een ontwerp in 3D geven, zodat je een nog betere voorstelling kunt maken van het eindresultaat.
  • Oplossingen waar je zelf nog niet aan had gedacht: Je hebt ongetwijfeld zelf ideeën over wat je met jouw voortuin wil. Maar een specialist bekijkt jouw tuin weer met andere ogen. Door zijn kennis en ervaring brengt hij je vaak op ideeën waar je zelf nog niet aan had gedacht. Ook kan hij vaak snel de afweging maken of jouw wensen haalbaar zijn of dat je beter voor een alternatief kunt gaan. Dat maakt een advies van een tuinarchitect of hovenier extra waardevol.
  • Kostenplaatje voor de tuinaanleg:  Bij het tuinontwerp hoort ook een kostenplaatje. De vakman brengt in kaart welke kosten aan welke elementen en materialen verbonden zijn. Zo krijg je direct een kostenindicatie voor de aanleg van jouw tuin en weet je precies waar je aan toe bent. 

Voortuin ontwerp: hoe gaat de vakman te werk?

Als je een tuinontwerp wil laten maken, kun je terecht bij een hovenier of tuinarchitect. Het voordeel van een voortuin ontwerp laten maken door een hovenier, is dat hij de klus daarna ook direct voor je kan uitvoeren. Laat je hem het ontwerp en de aanleg doen, dan kan dat schelen in de kosten voor het ontwerp. Daar staat tegenover dat niet alle hoveniers ook tuinontwerpen maken. Zeker als je complexe of zeer specifieke wensen hebt, kun je beter een tuinarchitect inschakelen. Deze specialist maakt een ontwerp waar jij of een hovenier vervolgens prima mee aan de slag kan.

Wil je een voortuin ontwerp laten maken, dan gaat dat vaak in twee stappen:
  1. De hovenier of tuinarchitect komt bij je langs om de situatie van jouw voortuin in kaart te brengen. Je bespreekt met hem je wensen voor de functie van de voortuin, tuinonderhoud en materiaalvoorkeuren. Ook spreken jullie een budget af voor de aanleg van de tuin. Vaak maakt de vakman al ter plekke een eerste schets, zodat jij direct kunt aangeven of dit voldoet aan jouw verwachtingen.
  2. Met de informatie die hij heeft, gaat de vakman vervolgens aan de slag met het tuinontwerp. Is het voortuin ontwerp gereed, dan komt hij bij je terug met het ontwerp en een kostenplaatje voor de aanleg ervan. Je bespreekt beide zaken met hem. Wil je toch dingen anders? Dan is dit het moment om dat aan te geven. Als jij helemaal tevreden bent over het ontwerp, kun je aan de slag met de aanleg ervan. Natuurlijk kun je ook dat deel uitbesteden aan een vakman. Een hovenier helpt je daar graag mee verder. Bevat jouw ontwerp ook de aanleg van een carport of schuur? Dan is het slim om te overleggen met de hovenier of hij deze klus ook kan meenemen, of dat je daar beter een timmerbedrijf voor kunt inschakelen. 

Deze werkwijze wordt onderstreept door een van de hoveniers waar Werkspot contact mee zocht. Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen: "Voor het maken van een goed ontwerp maken wij altijd twee afspraken. Tijdens de eerste afspraak bespreken we de wensen en maken we een ruwe schets. Tijdens de tweede afspraak heb ik de offerte voor de totale tuin bij me."

Overigens scheelt het als jij vooraf goed weet wat je wil. Verzamel dus vast plaatjes of foto's van tuinen die jou aanspreken. Dat hoeven natuurlijk geen volledige tuinen te zijn, maar kan ook een bepaalde plant, waterornament of soort tegel zijn. Verzamel al die plaatjes op een moodboard en bespreek dat tijdens de eerste afspraak met de vakman. Het zorgt ervoor dat jij je eigen wensen en ideeën al enigszins geordend hebt. Ook is het voor de hovenier of tuinarchitect handig om letterlijk in beeld te hebben wat jij mooi vindt voor jouw tuin.

Ontvang prijsvoorstellen via Werkspot

Wil jij een ontwerp voor jouw voortuin (en achtertuin) laten maken? Via Werkspot kom je in contact met ervaren en deskundige vakmannen die graag met een tuinontwerp voor jou aan de slag gaan. Zet je je klus op Werkspot? Geef daarbij alvast zoveel mogelijk details, zoals de afmetingen van je tuin en welke wensen je hebt. Zo kunnen de hoveniers en tuinarchitecten goed bepalen of de klus bij hen past en ontvang jij een realistisch prijsvoorstel.