Op zoek naar tuinadvies? Dit zijn de gemiddelde prijzen

Bijgewerkt op

Ben je op zoek naar professioneel en betrouwbaar tuinadvies? Een vakman kan je daarbij helpen. Hier lees je wat daar de gemiddelde kosten voor zijn.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 19 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost professioneel tuinadvies gemiddeld?

Heb je een nieuwe woning gekocht en heb je geen idee wat je met de tuin aan moet? Heb je misschien een kind gekregen en wil je van jouw tuin een fijne plek voor ouders én kind maken? Of heb je geen idee hoe je de verschillende functies die je bij jouw tuin voor ogen hebt op een mooie en praktische manier combineert? Dan kan tuinadvies uitkomst bieden. Bij tuinadvies gaat het echt om een nieuw ontwerp voor jouw tuin. Ben je op zoek naar advies over de verzorging van planten of materiaalkeuze voor jouw terrasoverkapping? Dan valt dat niet onder tuinadvies. Met dit soort vragen kun je altijd terecht bij een hovenier of in het tuincentrum.

Als je interesse hebt in professioneel advies voor jouw tuinplan, dan vind je hier wat daar de gemiddelde kosten voor zijn. Ook geven we je wat richtlijnen mee, waar je aan kunt denken voordat je een professional om tuinadvies vraagt.

Prijsinformatie tuinadvies

SoortGemiddelde prijs
Advies€ 70,- per uur
Adviesbezoek op locatie€ 120,- tot € 250,-
Tuinontwerp < 100 m2€ 200,- tot € 500,-
Tuinontwerp 100 - 200 m2€ 500,- tot € 600,-
Tuinontwerp 200 - 400 m2€ 650,- tot € 750,-
Tuinontwerp 400 - 800 m2€ 800,- tot € 900,-
Beplantingsplan+/- 50% van de ontwerpkosten

Gemiddelde kosten tuinadvies

De gemiddelde kosten voor tuinadvies lopen nogal uiteen en hangen vooral af van het formaat van je tuin. Ook speelt mee van welke professional je het advies krijgt. Voor kleinere tuinen kun je vaak prima terecht bij een tuincentrum. Heb je een grote tuin of heb je specifieke wensen, dan kun je aankloppen bij een hovenier of een tuinarchitect. Een tuinarchitect doet vooral de complexe, grote tuinadvies-vragen. En dat merk je in de prijs. Voor de meeste tuinen kan een hovenier je ook prima van een tuinontwerp voorzien. Bijkomend voordeel is dat hij de klus ook direct voor je kan uitvoeren en je er dus zeker van bent dat de tuin er ook echt zo uit komt te zien als in het tuinontwerp geschetst is.

Tip! Niet elke hovenier rekent kosten voor het maken van het ontwerp wanneer je ervoor kiest om hem ook de volledige klus uit te laten voeren.

Heb je specifieke eisen aan jouw tuinontwerp of zijn er eigenaardigheden aan jouw tuin om rekening mee te houden in het advies, dan kan de vakman ervoor kiezen om eerst bij jou langs te komen. Vaak betaal je daar ook kosten voor. Voor tuinadvies werken professionals in sommige gevallen met een uurtarief. Meestal bepalen ze de prijs van een ontwerp echter op basis van het formaat van jouw tuin en de wensen die je hebt voor het ontwerp.

Hier kun je terecht voor tuinadvies

Bepalend voor de prijs is wie het tuinadvies geeft. Je hebt drie mogelijkheden:

 • Tuincentrum: Je denkt misschien niet direct aan het tuincentrum als je een tuinontwerp nodig hebt. Toch kun je hier vaak prima terecht. Zeker wanneer je tuin niet al te groot is en je geen heel bijzondere dingen wilt met jouw tuin. Meestal hebben tuincentra speciale acties, waarbij zij tuinadvies geven. Heb je een grote tuin of specifieke wensen die echt om een maatwerk tuinplan vragen, dan is tuinadvies in het tuincentrum minder geschikt.
 • Hovenier: Een hovenier is prima in staat om voor jouw tuin een tuinontwerp te maken. Sommige hoveniers hebben ook standaard ontwerpen liggen, bijvoorbeeld voor een kindvriendelijke of onderhoudsvrije tuin. Je zou een dergelijk ontwerp als basis kunnen gebruiken en aanpassen met de dingen die jij wel of juist niet in jouw tuin wilt. Maar ook voor een maatwerk tuinontwerp voor kleine of middelgrote tuinen kun je bij een hovenier terecht.  Laat jij de hovenier vervolgens het advies ook uitvoeren? Dan is de kans groot dat hij geen kosten in rekening brengt voor het advies.  
 • Tuinarchitect: Heb je een grote tuin of zeer specifieke wensen voor jouw tuin, qua elementen die terug moeten komen of een sfeer die je wilt creëren? Dan ben je waarschijnlijk het beste af bij een tuinarchitect. De tuinarchitect verwerkt jouw wensen en mogelijkheden in een tuinontwerp. Vaak kun je ook een 3D-schets krijgen. Daarmee kun je als het ware al virtueel door je tuin lopen. Dat geeft jou een nog beter beeld van hoe de tuin er uiteindelijk uit gaat zien. 

Welke keuzes verwerkt de vakman in het tuinadvies?

Voordat je een professional aan het werk zet voor een tuinontwerp, is het slim om voor jezelf wel vast een aantal dingen op een rijtje te hebben. En ondanks dat je misschien nog geen idee hebt hoe je al jouw (wilde) ideeën tot een mooi, samenhangend tuinontwerp gaat brengen, vaak heb je wel al een antwoord op de volgende vragen:

 • Hoeveel budget heb je voor het realiseren van de tuin?
  De eerste vraag die je jezelf kunt stellen, is een praktische: hoeveel wil je uitgeven aan het aanleggen van de tuin? En wie gaat dat doen? Doe je dat zelf of laat je een hovenier die klus uitvoeren? Is je budget beperkt, dan heeft dat ook invloed op de keuzes die je maakt in het tuinontwerp. Het zou immers zonde zijn als er straks een prachtig tuinplan ligt, dat je niet kunt (laten) uitvoeren, omdat de kosten veel te hoog zijn. Zorg dus voor een goede verhouding tussen het budget dat je beschikbaar hebt en de wensen die je hebt voor je tuin.
   
 • Welke functies wil je dat jouw tuin heeft?
  Ga je voor een oase van rust? Of wil je misschien jouw eigen groente en fruit kweken? Een tuin kan verschillende functies hebben. Het is belangrijk om die helder te hebben, zodat de vakman daar in het tuinadvies rekening mee kan houden.
   
 • Wat mag er zeker niet ontbreken in jouw tuin?
  Wil je een prieel? Een waterornament? Of een speelplek voor de kinderen? Geef voor een goed passend tuinadvies aan welke elementen wel (en niet) terug moeten komen in het tuinontwerp.
   
 • Hoe moet het terras eruit komen te zien?
  Veel tuinen hebben een terras. Wil jij dat ook in jouw tuin, denk dan vast na over het materiaal van de ondergrond. Ga je voor hout, composiet of tegels? En wil je wel of geen overkapping? Allemaal keuzes die je maakt voordat een vakman met het tuinontwerp aan de slag gaat.
   
 • Welke sfeer wil je creëren met jouw tuin?
  Bij de materiaalkeuze en keuze voor beplanting houdt de vakman rekening met de uiteindelijke sfeer die jouw tuin moet hebben. Wil je strak en modern, of toch weelderig en romantisch? Of misschien ben je wel op zoek naar een rustgevende strandsfeer? Het kan allemaal, dus neem dat mee in jouw vraag aan de vakman.
   
 • Hoeveel tijd wil je maximaal besteden aan het onderhoud?
  Een weelderige tuin vol bloemen, planten en hagen is mooi, maar je wilt natuurlijk ook dat dat zo blijft. En dat vergt onderhoud. Heb je geen groene vingers of helemaal geen zin om jouw tuin vaak te onderhouden, dan kun je misschien beter voor een andere keuze gaan. Hoeveel tijd je maximaal kwijt wil zijn aan tuinonderhoud bepaalt voor een groot deel het ontwerp. Goed om vooraf rekening mee te houden dus.
   
 • Hoe zie jij de beplanting voor je? En welke kleuren spreken jou daarbij aan?
  Ga je voor planten, bloemen, struiken of bomen in de tuin? Dan kun je zelf op zoek naar geschikte planten. Je kunt ook een beplantingsplan laten maken. Op basis van jouw wensen voor kleur en onderhoud en de mogelijkheden van jouw tuin, maakt de vakman een voorstel voor de planten- en bloemensoorten die je kunt kiezen. 

Wat krijg je bij een tuinadvies?

Schakel je een vakman in voor tuinadvies, dan kun je het volgende verwachten:

 • Tuinontwerp, met eventueel een schets in 3D: Op basis van de specificaties van de tuin en de wensen die jij hebt aangegeven voor jouw ideale tuin, maakt de professional een tuinontwerp. Deze schets bevat het ontwerp voor jouw tuin op schaal, inclusief de kosten. Alles wat de hovenier, of jijzelf nodig hebt om het ontwerp te realiseren vind je in dit tuinontwerp. Om een nog betere voorstelling te kunnen maken van hoe jouw tuin eruit komt te zien, kun je een tuinarchitect ook vragen een 3D-schets te maken. Dat geeft jou de mogelijkheid om virtueel door jouw toekomstige tuin heen te wandelen. 
 • Beplantingsplan, als je dat wilt: Wil je veel groen in de tuin, maar ben je niet zo thuis in welke planten op welke plek goed gedijen? Dan kun je ook een beplantingsplan vragen bij jouw tuinontwerp. De vakman doet dan een voorstel voor het soort begroeiing binnen het tuinontwerp. Met een beplantingsplan op zak, kun jij bij het tuincentrum of een andere speciaalzaak de planten kopen. Schakel je een hovenier in om het tuinontwerp te realiseren? Dan kun je de plantenselectie uiteraard ook aan hem overlaten.

Tip van een vakman

Ook voor tuinadvies kun je bij de vakmannen van Werkspot terecht. En als je wilt, kun je het ontwerp daarna ook direct laten realiseren door hen. Een van onze hoveniers geeft alvast aan waar je op kunt letten als je tuinadvies nodig hebt.

Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen: "Geef bij de hovenier goed aan welke wensen je hebt voor de tuin en wie de tuin gaat gebruiken. Zo houden wij er bijvoorbeeld rekening mee dat in een kindvriendelijke tuin weinig tot geen waterelementen worden gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je dit kenbaar maakt."

Andere prijzen per dienst

 1. Tuinadvies
 2. Voortuin ontwerp
 3. Terras aanleggen
 4. Tuin egaliseren