Kosten schuur bouwen

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten om een schuur te bouwen, liggen tussen de €800 en €12.000. De totale prijs is afhankelijk van het materiaal, de fundering, afmetingen en afwerking. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende onderdelen en geven we tips hoe je kunt besparen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 198 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Schuur bouwen: kosten

Hieronder vind je voorbeelden van prijzen voor het laten bouwen van een schuur. De uiteindelijke prijs van jouw schuur hangt af van een aantal factoren. Een schuur bouwen kost gemiddeld € 600,- tot € 12.000,- afhakenlijk van de afmeting en afwerking. Hierover kun je meer lezen in dit artikel.

AfmetingAfwerkingPrijsindicatie
200 x 210 cmBasis afwerking€ 800,- tot € 1.500,-
350 x 600 cmLuxe afwerking€ 5.000 tot € 6.000,-
500 x 600 cmLuxe afwerking€ 10.000 tot € 12.000,-

Wat betaal je gemiddeld voor het bouwen van een houten schuur? 

Met een stenen of houten schuur in je tuin heb je een afgesloten plek waar je je spullen kunt opbergen. Maar een schuur kan ook geschikt zijn om in te klussen of om in te werken. Hoe jij jouw schuur gaat gebruiken, bepaal je uiteraard zelf. Wel is het verstandig om van te voren goed je wensen helder te krijgen. Waar kun je bijvoorbeeld op letten bij het bouwen van een schuur en met welke kosten moet je rekening houden?

Schuren zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een schuur die al grotendeels in de fabriek is gemaakt, een zogeheten prefab schuur. Wanneer je erg handig bent, kun je zelf je een houten schuur in elkaar zetten. Het plaatsen van een schuur is vaak moeilijker dan je denkt. Zo moet je rekening houden met het materiaal en de fundering. Voor een duurzaam resultaat schakel je daarom een vakman in. Hij weet precies wat er nodig is voor een waterdichte schuur waar jij de komende jaren plezier van hebt. 

De gemiddelde prijs van een schuur is van een aantal zaken afhankelijk. De vakman neemt in zijn prijsvoorstel de volgende zaken mee:

  • Materiaal
  • Afmetingen
  • Afwerking
  • Soort fundering

Keuze materiaal schuur bouwen

In Nederland kiezen de meeste mensen voor een houten schuur in de tuin. Je hebt hierbij de keuze voor een hardhouten schuur of een schuur gemaakt van geïmpregneerd vurenhout. Hardhout, zoals Douglas hout, is duurzaam en erg sterk. Dit soort hout gaat daarom ook vaak langer mee dan vurenhout. Dit komt onder andere omdat je met hardhout de eerste vijf jaar sowieso geen last hebt van houtrot. Ook niet als het hout in contact staat met natte grond. 

Wanneer je kiest voor een houten schuur is het goed om te weten dat de kleur in de loop van de jaren gaat veranderen. Je hebt het misschien wel eens gezien bij je schutting of bij andere schuren: na verloop van tijd krijgt het hout een grijzige gloed. Dit proces kun je lastig tegengaan omdat het door de zon komt. Wel heb je de zekerheid dat hardhout veel minder snel grijs is dan vurenhout. 

Prijs metselen stenen schuur

Afhankelijk waar jij je schuur voor gaat gebruiken, kan een stenen schuur meer aansluiten bij jouw wensen. Bijvoorbeeld wanneer je een kantoor aan huis wilt. In dit geval is een stenen schuur een verstandige keuze. Hou er wel rekening mee dat je met een stenen schuur veel duurder uit bent dan met een houten schuur. Dit komt omdat je niet alleen te maken hebt met de materiaalkosten, maar ook rekening moet houden met de metselkosten. De metselkosten voor een stenen schuur van 28 vierkante meter zijn minimaal € 2000,-.

Naast de metselkosten moet je dus nog de stenen aanschaffen. Stenen heb je in alle soorten en maten. Voor elk budget is er wel een passende steen te vinden. Tot slot is het goed om te beseffen dat je voor een stenen schuur een stevige fundering moet aanbrengen. Zo voorkom je dat je schuur binnen enkele jaren volledig gaat verzakken. Vraag jouw vakman om advies wanneer je erover nadenkt om een stenen schuur te bouwen. Zo kun je vooraf inschatten of de prijs aansluit bij jouw budget.

Materiaal deuren en dak 

Heb je een keuze kunnen maken voor een stenen of houten schuur? Dan moet je voor een prijsvoorstel op maat ook nog een keuze maken voor het materiaal van de schuurdeur en het dak. 

Voor je schuurdeur kun je gaan voor enkel of dubbel glas. En net zoals in je huis kun je ook voor je schuurdeur kiezen uit heel veel soorten deurbeslag. Vaak is dit vooral een kwestie van smaak. De keuze voor het soort glas heeft overigens ook invloed op de mate waarin je de schuur bijvoorbeeld ook in de winter warm kunt houden. Laat je daarover adviseren door een vakman. Een schuur waar alleen gereedschap ligt, heeft ander glas nodig dan een schuur waarin je regelmatig wilt kunnen klussen. 

De totale prijs van je schuur is ook afhankelijk van het soort dak dat op jouw schuur komt. Over het algemeen wordt er voor schuren gekozen voor een plat dak met EPDM of bitumen. Beide materialen zijn zeer geschikt voor je schuurdak en zorgen ervoor dat je dak geen water doorlaat bij een flinke regenbui. Heb je een beperkt budget, dan is EPDM een goede keuze. Dit materiaal is goedkoper dan bitumen en de vakman is ook nog eens sneller klaar met het leggen van het materiaal. Dit scheelt dus direct in het aantal manuren. 

Doorgaans heeft bitumen wel een langere levensduur dan EPDM. Wil jij liever dakpannen op je schuurdak? Bijvoorbeeld omdat je dit mooier vindt. Kies dan voor een schuin dak op de schuur.  

Afmetingen houten schuur

Voor bijna alle klussen geldt dat de afmeting van het object bepalend is voor de prijs. Dit is bij het bouwen van een schuur ook zeker het geval. Hoe groter de schuur, hoe meer jij voor de schuur betaalt. Bedenk vooraf daarom goed welke afmetingen jouw schuur moet krijgen. Hou hierbij rekening met de grootte van de tuin, maar ook waar jij de schuur voor wilt gaan gebruiken. Wil je alleen een schuur om je tuinkussens en gereedschap in te bewaren? Dan heb je een kleinere schuur nodig dan wanneer je ook je fietsen en bijvoorbeeld een brommer in de schuur wilt. Een vakman kan je advies geven hoeveel ruimte jij nodig hebt voor jouw wensen. Zo voorkom je dat je een schuur laat bouwen waar je toch je spullen niet in kwijt kunt. 

Afwerking stenen of houten schuur

Wil jij een goed prijsvoorstel ontvangen? Denk dan vooraf ook na over de afwerking van de binnen- en buitenkant van de schuur. Ga je voor een houten schuur? Dan kun je ervoor kiezen om het hout te laten beitsen. Dit kun je doen omdat je het mooier vindt, maar ook om je schuur langer te beschermen tegen weersinvloeden. Het beitsen van je houten schuur kost meer. De vakman is hier langer mee bezig, maar je betaalt natuurlijk ook voor het materiaal. 

Je kunt voor de afwerking kiezen voor diverse extra opties. Wil je tijdens een regenachtige zomerdag nog buiten kunnen zitten? Dan kan een schuur met overkapping fijn zijn. En wil je de schuur niet als opbergruimte gebruiken, maar bijvoorbeeld als een kantoor? Hou dan rekening met extra kosten. Je moet dan namelijk ook elektra en verwarming laten aanleggen. Voor de afwerking vind je het dan misschien wel mooi om de muren te laten stuccen en schilderen. En om ook in de winter in het kantoor te kunnen werken is een goede isolatie van toegevoegde waarde. Dit heb je allemaal niet nodig wanneer je alleen een paar dozen in de houten schuur wilt opslaan.

Bepaal dus van tevoren goed waar je de schuur voor wilt gebruiken en bespreek je wensen met de vakman. Zo krijg je een prijsvoorstel op maat.  

Fundering schuur

Wanneer je een mooie schuur hebt laten bouwen, wil je natuurlijk niet dat hij binnen enkele jaren gaat verzakken. Soms is het daarom nodig om een fundering aan te leggen. Welke fundering jij nodig hebt, kan een vakman uitleggen. Dit is namelijk afhankelijk van de grootte van de schuur, het materiaal en het gebruik. Voor een kleine houten schuur is het slaan van enkele palen met daaromheen beton een voldoende sterke fundering. Is jouw schuur iets groter, dan kun je ook kiezen voor palen die op betonpoeren bevestigd zijn. Voor een echte grote en zware stenen schuur moet er een gewapende fundering komen. Dit kost aanzienlijk meer dan enkele palen in de grond. 

Tot slot is het goed om te achterhalen op welke grond jouw schuur komt te staan. Woon jij op zandgrond? Dan is de kans groot dat de schuur minder snel verzakt dan op kleigrond. 

Heb je een vergunning nodig voor een houten schuur?

In veel gevallen heb je voor het bouwen van een schuur geen vergunning nodig. Je kunt hier alleen niet zomaar vanuit gaan. Controleer daarom voor het uitbesteden van de klus of jij in jouw gemeente een vergunning moet hebben. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf. 

Advies van een vakman

Wanneer je een schuur laat bouwen, is het verstandig om je goed te voor te bereiden. Zo voorkom je dat het project uiteindelijk veel duurder is dan je hebt begroot of dat de schuur niet goed past in jouw tuin. Wij hebben in ieder geval alvast één van onze professionals gevraagd waar je op kunt letten. 

De vakmannen van V.D.V. Hout & Tuinbouw hebben veel ervaring met het plaatsen van schuren: "Soms hebben mensen een idee voor een schuur dat in praktijk niet uit te voeren is. Of de ruimte in de tuin kan veel efficiënter gebruikt worden als de schuur net even
met andere afmetingen ontworpen wordt. Laat daarom een vakman altijd de situatie bekijken en jouw wensen horen. Op deze manier kan hij een op maat gemaakt advies geven."