Wat kost gemiddeld het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin

Bijgewerkt op

Geen groene vingers en toch een gezellige, verzorgde tuin? Dan past een onderhoudsvrije tuin bij jou. Dit zijn de kosten voor het aanleggen hiervan.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 540 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten voor aanleggen van een onderhoudsvrije tuin

Zit jij graag lekker in de tuin, maar is tuinonderhoud niet aan jou besteed? Dan is een onderhoudsvrije tuin waarschijnlijk wel wat voor jou. Alhoewel, een geheel onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Je zult altijd wel iets aan onderhoud moeten doen, om jouw tuin netjes en verzorgd te houden. Maar door slimme keuzes te maken, kun je het tuinonderhoud wel tot een minimum beperken. Een hovenier kan jou adviseren over welke keuzes passen bij jouw wensen. Je kunt hem een ontwerp voor een onderhoudsvrije tuin laten maken of je vraagt hem om de tuin voor je aan te leggen. Zo heb je ook aan de totstandkoming van jouw onderhoudsarme tuin zelf geen werk. Wel zo makkelijk.

In dit artikel geven we een overzicht van de gemiddelde kosten die een vakman vraagt voor het ontwerpen en aanleggen van een onderhoudsarme tuin. Ook geven we je vast wat tips mee, zodat je de mogelijkheden binnen een onderhoudsarme tuin vast voor jezelf op een rijtje kunt zetten. 

Onderhoudsvrije tuin: gemiddelde prijzen

Een onderhoudsvrije tuin start met een goed plan en het maken van slimme keuzes. Zo kun je het onderhoud in je tuin tot een minimum te beperken. Op internet is veel informatie te vinden en ook in het tuincentrum kun je terecht met vragen. Heb jij geen tijd om zelf informatie te zoeken of wil je zeker weten dat je goed advies krijgt? Dan kun je ook een hovenier vragen een onderhoudsvrije tuin op basis van jouw wensen te ontwerpen. Hij kan de aanleg vervolgens ook voor je uit handen nemen. In onderstaand overzicht staan de prijzen van het ontwerpen en aanleggen van de onderhoudsvrije tuin en de richtprijzen van de meest voorkomende elementen in een onderhoudsarme tuin.

Prijsinformatie onderhoudsvrije tuin

Gemiddelde prijzen

Soort klusPrijs
Tuinontwerp€ 100,- tot € 900,- per ontwerp
Tuinaanleg€ 50,- tot € 400,- per m²
Kunstplanten20,- tot € 400,- per plant
Straatwerk€ 50,- tot € 150,- per m²
Schutting€ 50,- tot € 250,- per meter
Verlichting€ 80,- tot € 100,- per m²
Kunstgras€ 10,- tot € 40,- per m²

Voor wie is een onderhoudsvrije tuin geschikt?

Is een tuin voor jou vooral om van te genieten en niet om in te werken? Zie jij tuinieren niet als een rustgevende hobby, maar als een verplichting? Dan is een onderhoudsvrije tuin echt wat voor jou. Onderhoudsarme tuinen worden steeds populairder, omdat veel mensen na een dag hard werken vooral willen genieten van een drankje en de ondergaande zon, in plaats van op handen en knieën het onkruid tussen de tegels te verwijderen. Bijkomend voordeel van een onderhoudsarme tuin, is dat de materialen die je gebruikt ook vaak zeer duurzaam zijn. Je hebt dus echt jaren geen omkijken naar jouw tuin. 

Onderhoudsvrije tuin ontwerpen

Wil je een onderhoudsvrije tuin goed aanpakken en er echt zo min mogelijk onderhoud aan hebben, dan kun je het beste de hele tuin in één keer opnieuw aanleggen. Daarvoor is het slim om te starten met een ontwerp en niet zomaar van start te gaan. Een onderhoudsarme tuin wil immers niet zeggen dat je jouw hele tuin hoeft te bestraten. Er zijn onderhoudsarme oplossingen te bedenken om toch wat groen in je tuin te hebben. Denk bijvoorbeeld aan kunstgras of kunstplanten voor buiten. Of misschien wil je wel hoogteverschillen in jouw onderhoudsarme tuin, om een speels effect te creëren. Om bij het aanleggen van de onderhoudsvrije tuin niet tegen onverwachte problemen aan te lopen, is het aan te raden om dit soort zaken eerst uit te tekenen op papier.

Laat je een vakman het ontwerp maken, dan is dat altijd een schets op schaal. Zo weet je zeker dat je niet teveel of te weinig materiaal inkoopt. Ook geeft een tuinplan je de mogelijkheid om het ontwerp op papier aan te passen of te wijzigen. Ga je direct van start, dan loop je er misschien tegenaan dat je toch iets anders wilt en dan de boel weer om moet gooien. Dat werkt vertragend en kost je extra geld. 

Bij het maken van het ontwerp voor jouw onderhoudsarme tuin houdt de hovenier rekening met jouw wensen en budget. Hij kiest voor onderhoudsarme en duurzame materialen, zoals composiet, hardhout, kunststof of roestvrij staal. Denk bij de elementen die jij in jouw onderhoudsvrije tuin terug wil laten komen, ook gelijk even aan de tuinverlichting. Een lichtplan direct meenemen met het tuinontwerp geeft jou de mogelijkheid om snoeren netjes weg te werken in het ontwerp. De tuinverlichting in een later stadium toevoegen kan natuurlijk ook, maar kost je uiteindelijk meer tijd en geld dan wanneer je dit direct meeneemt.

Onderhoudsvrije tuin aanleggen

Het aanleggen van een onderhoudsarme tuin, kan best een behoorlijke klus zijn. Als je zo min mogelijk tijd aan onderhoud aan je tuin kwijt wil zijn, betekent dat vaak dat je alles in jouw tuin onder handen moet nemen. De houten schutting kun je bijvoorbeeld vervangen door een variant van composiet. Dat materiaal hoef je namelijk niet te beitsen of anderszins te onderhouden. Maar ook als je tegels wilt leggen, kun je het beste eerst worteldoek plaatsen. Dat voorkomt dat het onkruid tussen je tegels omhoog komt.

Een onderhoudsvrije tuin aanleggen, kun je dus eigenlijk het beste zien als een geheel nieuwe tuin aanleggen. Een hovenier kan deze klus voor jou uit handen nemen. Je bent dan verzekerd van een mooi en verzorgd resultaat, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Ook weet je zeker dat hij de kennis heeft om geschikte maatregelen te nemen om van jouw tuin echt een onderhoudsarme tuin te maken. Besteed je het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin uit aan een vakman, dan doet hij in elk geval de volgende klussen:

 • Huidige tuin leeghalen: De kans is groot dat er nu ook al iets in je tuin te vinden is. Om de onderhoudsvrije tuin aan te kunnen leggen, is de eerste stap dus om alles te verwijderen uit je tuin. Je kunt de materialen zelf afvoeren of laten afvoeren door een vakman. Ook recyclen kan een mogelijkheid zijn. Door de materialen zelf af te voeren, bespaar je kosten. 
 • Materialen voor jouw onderhoudsvrije tuin kopen: Met het tuinontwerp op zak, kun je zelf de materialen kopen die je nodig hebt voor jouw onderhoudsvrije tuin. Zoek op het internet naar een goede deal of houd aanbiedingen van tuincentra of bouwmarkten in de gaten. Zo kun je veel kosten besparen. Geen zin om die moeite te doen, dan kun je het inkopen van materialen ook door de vakman laten doen. 
 • Tuin klaar maken voor het nieuwe ontwerp: De tuin is nu helemaal kaal. Nu kunnen de voorbereidingen getroffen worden voor jouw onderhoudsvrije tuin. Het kan nodig zijn om de oude grond te vervangen voor nieuw zand. In een zandbodem groeien planten en onkruid minder goed. Ook is zand de ideale ondergrond voor tegels. Om de onderhoudsarme tuin niet te hoog te laten worden, graaft de hovenier jouw tuin dan eerst af. Heb je een keuze voor de tuinverlichting gemaakt? Dan kan hij ook vast de elektriciteitsleidingen leggen. Nu is ook het moment om het worteldoek te plaatsen, om onkruid tegen te gaan. Tot slot egaliseert de tuinman jouw tuin. Daarmee is de basis gelegd voor jouw onderhoudsvrije tuin.
 • Onderhoudsarme tuin aanleggen: Als alle voorbereidingen zijn getroffen, kan de vakman beginnen met opbouwen. Hij plaatst de schutting, legt de tegels en plaatst het kunstgras of kunstplanten. Daarna kun je jouw onderhoudsvrije tuin klaar in gebruik nemen. 

Tips voor een onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsarme tuin realiseren, is vooral een kwestie van slimme keuzes maken. We hebben alvast een aantal tips voor je op een rijtje gezet: 

 1. Gebruik worteldoek onder grind, tegels of kunstgras om onkruid tegen te gaan. 
 2. Kies je er toch voor om echte beplanting in jouw tuin te plaatsen, dan is het slim om zo min mogelijk grond open te laten. Vul de ruimte tussen de planten bijvoorbeeld op met bodembedekkers. Dat zijn laaggroeiende planten, die ervoor zorgen dat je minder onkruid tussen je planten krijgt.
 3. Ga voor kunstplanten of kies voor onderhoudsarme planten. Een hovenier kan je adviseren over welke planten voor jou geschikt zijn. 
 4. Geen zin om een gazon te onderhouden, maar toch groen in je tuin? Er is tegenwoordig genoeg kunstgras te koop dat bijna niet van echt te onderscheiden is. Lees hier meer over de prijzen van kunstgras.
 5. Heb je een schaduwrijke tuin? Dan is de kans op mos en groene aanslag op je tegels of schutting groot. Er is materiaal beschikbaar met een speciale coating dat mos en groene algen tegengaat. Laat je daarover adviseren door een vakman. 
 6. In een onderhoudsvrije tuin liggen vaak veel tegels. Dan is het belangrijk om goed stil te staan waar je het water laat, anders heb je continu water in je tuin staan.
 7. Tegels van keramiek, graniet of basalt vergen weinig onderhoud, maar er hangt ook een flink prijskaartje aan. Een goedkoper en even onderhoudsvriendelijk alternatief zijn betonnen tegels. 
 8. Een schutting in je onderhoudsvrije tuin? Ga voor een duurzaam en onderhoudsarm materiaal, zoals kunststof of composiet. 

Advies van een vakman

Een onderhoudsvrije tuin aanleggen is een flinke klus, maar daarna heb je er bijna geen omkijken meer naar. Via Werkspot kom je in contact met ervaren hoveniers die graag aan de slag gaan met het ontwerpen en aanleggen van jouw onderhoudsvrije tuin. Eén van hen hebben we alvast om een tip gevraagd waar je rekening mee kunt houden bij het ontwerpen van jouw onderhoudsvrije tuin.

Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen: "Wat voor soort tuin je ook laat aanleggen, het is altijd goed om stil te staan bij de verlichting. In Nederland zitten we veel binnen en dan kijk je met een tuin zonder verlichting 's avonds in een donker gat. Met een goede verlichting kun je verder kijken, dit biedt ook weer meer diepte in je woonkamer."