Ontdek hier de gemiddelde prijs voor kunstgras leggen

Bijgewerkt op

Wil jij kunstgras laten leggen in je tuin? Werkspot heeft voor je op een rijtje gezet aan welke kosten je kunt denken voor de klus: kunstgras leggen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 95 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kunstgras leggen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Wil jij in je tuin een mooie grasmat? Maar heb je niet zoveel zin om regelmatig met de grasmaaier aan de slag te gaan? Laat dan mooi kunstgras leggen. Je hebt kunstgras in diverse varianten. Voor elk budget kun je tegenwoordig dus wel kunstgras laten leggen.

Kunstgras leggen prijs

Kunstgras leggen kan bijna in elke tuin. Wanneer je wilt weten wat de prijs is voor deze klus, is het goed om te weten hoe je de prijs kunt bepalen:

  • Ga je zelf het kunstgras leggen of wil je het kunstgras laten leggen? 
  • Wat ligt er nu op de plaats waar het kunstgras moet komen?
  • Welk materiaal kies je? 
  • Waarvoor wil je het kunstgras gebruiken?
  • Wat is de oppervlakte?
Kunstgras leggen: prijs per m²
SoortPrijs
Ondergrond kunstgras leggenVanaf € 7,50 
Kunstgras laten leggen excl. materiaal€ 10,- tot € 15,-

Zelf kunstgras leggen of het kunstgras laten leggen? 

Je kunt natuurlijk op de prijs besparen door zelf in je tuin kunstgras te leggen. Het is dan wel belangrijk dat je precies weet wat je aan het doen bent. Anders heb je straks een kunstgrasmat vol met hobbels. Hobbels die je eenvoudig kunt voorkomen door een hovenier te vragen je kunstgras te leggen. Dan weet je namelijk zeker dat de ondergrond goed is en dat het kunstgras jaren meegaat.

Tip! Heb je goed contact met de buren? Vraag dan eens of zij ook kunstgras willen. Wanneer je de hovenier vraagt in meerdere tuinen kunstgras te leggen, bespaar je vaak op de prijs per meter.

Plaats van het kunstgras

Voor de prijs van deze klus is het ook van belang waar het kunstgras moet komen. Wil je het kunstgras laten leggen op een plek waar nu nog een oud grasveld ligt? Of komt het kunstgras op een plek waar nu stenen liggen? In dit laatste geval ben je over het algemeen het goedkoopst uit. Je kunt de tegels verwijderen en de ondergrond voor het kunstgras laten aanleggen. Vervolgens kan de vakman het kunstgras leggen.

Er komen extra kosten bij deze klus kijken wanneer er nu een grasveld van echt gras ligt. De vakman moet dit grasveld eerst uitsteken en de zwarte aarde die hieronder ligt enkele centimeters afgraven. Na het afvoeren van de grond kan hij de ondergrond in orde maken en het kunstgras leggen.

Grasveld verwijderen voor kunstgras leggenCirca € 8,50 per vierkante meter

Voor het afvoeren van het oude materiaal kun je de aarde en tegels naar een afvalbrengstation in jouw gemeente brengen. Wanneer het om kleine hoeveelheden tuinaarde gaat, mag je dit ook in de gft-bak doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de aarde en tegels op een andere plek in de tuin te verwerken.

Materiaal kunstgras

Voor de prijs van de werkzaamheden maakt het vaak niet uit voor welke materiaal kunstgras je kiest. Er zit dan natuurlijk wel een verschil in de aanschafkosten van het materiaal. Zo heb je kunstgras waar je op moet kunnen voetballen, maar je hebt ook kunstgras dat vooral geschikt is voor een siertuin. Je kunt je voorstellen dat deze laatste variant vaak een stuk goedkoper is. Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn de sprietlengte en de kleur. Kunstgras dat niet van echt te onderscheiden is, is een stuk duurder dan kunstgras met een perfect groene kleur.

Tip! Er zit veel verschil in de kwaliteit van kunstgras. Ga daarom vooral zelf eerst kijken bij een winkel met kunstgras. Zo zie je meteen wat het effect is van duurder kunstgras qua kleur en de mate waarin het kunstgras op echt gras lijkt.

Gebruik van het kunstgras

Ga jij kunstgras leggen? Dan is het verstandig om vooraf goed na te denken waarvoor je het gras wilt gebruiken. Dit is niet alleen van belang voor de keuze van het materiaal. Het is ook bepalend voor de ondergrond van het kunstgras. Een vakman die het kunstgras gaat leggen, vraagt daarom ook altijd naar de toepassing. Laat je kunstgras leggen om de kinderen op te laten spelen, maar hoeft het gras verder niet perfect te liggen? Dan ben je vaak wat meer kwijt voor het materiaal, maar betaal je minder voor het arbeidsloon. De vakman is dan namelijk minder lang bezig met het plaatsen van het kunstgras.

Oppervlakte kunstgras

Net als bij zoveel klussen is de oppervlakte van het kunstgras ook van belang voor de prijs. Een klein grasveld kost nu eenmaal minder dan een groot grasveld. Bij kunstgras moet de vakman de verschillende banen aan elkaar lijmen voor een mooi resultaat. Bij meer kunstgras is hij meer aan het lijmen en dus ook langer bezig. En dat niet alleen: hij is ook meer tijd kwijt met het voorbereiden van de grond. Dit brengt ook een ander prijskaartje met zich mee.

Kunstgras leggen: zo gaat de vakman te werk

Voor het leggen van kunstgras moet de ondergrond mooi egaal zijn om vervolgens het kunstgras te leggen. Voor de ondergrond van het kunstgras maakt de vakman gebruik van menggranulaat of zand. Dit granulaat of zand verdeelt de vakman over de ondergrond. Vervolgens egaliseert hij het granulaat of zand eerst grof met een hark.

Om te zorgen dat je straks geen hobbels in het gazon hebt, trilt de vakman de grond vervolgens aan. Daarna zorgt hij dat de grond mooi waterpas is geëgaliseerd. Vervolgens plaatst hij een drukverdeeldoek. Zoals de naam al zegt is deze doek van belang om de druk van het kunstgras te verdelen. Zo blijft de ondergrond ook mooi egaal als je het kunstgras intensief gebruikt. Een ander bijkomend voordeel is dat er geen onkruid door het doek heen kan groeien. Wel zo prettig als je niet regelmatig onkruid hoeft te verwijderen.

Dan is de vakman aangekomen bij het kunstgras leggen. Hij zorgt dat het kunstgras mooi op maat is gesneden en lijmt het kunstgras aan elkaar. Voor extra stevigheid kan de vakman het kunstgras met haken in de grond vastzetten. Het kunstgras is op dit moment nog redelijk in elkaar gedrukt aangezien het gras op een rol is geleverd. Voor een mooie uitstraling kun je het gras het beste met een harde bezem opborstelen.

Tip! Je kunt geld besparen door zelf de plaats waar het kunstgras moet komen, leeg te halen. Verwijder bijvoorbeeld zelf alvast de tegels of het oude gras. De vakman kan in dat geval direct aan de slag en brengt geen kosten in rekening voor het verwijderen van het oude materiaal.

Onderhoud kunstgras

Na het leggen van het kunstgras heb je weinig omkijken meer naar je nieuwe grasmat. Maar dit betekent niet dat je helemaal niets meer hoeft te doen. Om zo lang mogelijk van je kunstgras te kunnen genieten, reserveer je het liefste één keer per jaar wat tijd voor de kunstgrasmat. Je borstelt het gras waardoor het gras weer mooier oogt. Ook verwijder je takjes, blaadjes en andere rommel die uit je tuin op de grasmat is gewaaid. Wanneer je dit niet doet, kan er alsnog onkruid ontstaan en dat is natuurlijk zonde van de mooie grasmat.

Verschil kunstgras en natuurgras

Het belangrijkste verschil tussen kunstgras en natuurgras is ook vaak direct de reden waarom consumenten voor kunstgras kiezen: het gebrek aan onderhoud. Toch zijn er meer verschillen tussen kunstgras en natuurgras die je mee kunt nemen bij de afweging of kunstgras leggen iets voor jou is.

Onderhoud
Bij kunstgras moet je een keer per jaar de grasmat borstelen en takjes en blaadjes verwijderen. Dit betekent dus een stuk minder onderhoud dan bij natuurgras. Zeker in de zomer moet je dan regelmatig het gras maaien. Het onderhoud is natuurlijk wel afhankelijk van jouw wensen. Wil jij een superstrak gazon of mag het geheel best een beetje speels ogen? In dit laatste geval ben je al een stuk sneller klaar. En je kunt het onderhoud natuurlijk ook uitbesteden aan een hovenier. Voor een vast bedrag per jaar zorgt hij dat de grasmat en de rest van jouw tuin er mooi uitziet.

Natuurlijke uitstraling
Hoe goed kunstgras ook natuurgras kan imiteren, je ziet bijna altijd meteen wanneer je te maken hebt met kunstgras. Al komt het alleen maar omdat je de dauwdruppels op het gras mist en niet de frisse geur van pas gemaaid gras hebt.

Milieuvriendelijk
Kunstgras leggen is natuurlijk niet de beste keuze voor het milieu. Wanneer jij de meeste milieuvriendelijke optie wilt, kun je dus beter voor natuurgras kiezen. Je hebt dan een grasmat die zuurstof produceert, hitte absorbeert en beter water afvoert. Maar dit betekent ook dat je te maken krijgt met de bijbehorende molshopen en wormen. Iets om te overwegen dus.

Hele jaar groen
Vind jij het belangrijk om het hele jaar naar een groene tuin te kunnen kijken? Dan kun je het beste kiezen voor kunstgras. Natuurlijk gras is in de winter nou eenmaal niet groen en ook bij extreme droogte behoudt natuurgras niet zijn groene kleur.

Tip van een vakman over kunstgras leggen

Ga jij kunstgras laten leggen? Dan wil je natuurlijk het beste resultaat. Een vakman weet precies waar je op moet letten. Werkspot heeft alvast één van onze vakmannen om advies gevraagd.

De hoveniers van LAC Dienstverlening bv: “Bij kunstgras is het belangrijk om de ondergrond goed te bewerken. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor een gestabiliseerde ondergrond en anti-worteldoek. Het leggen van kunstgras is dan ook een gespecialiseerde klus.”

Vind een hovenier dichtbij