Gemiddelde kosten koof plaatsen

Bijgewerkt op

Soms moet er even iets worden weggewerkt in huis. Een buis of wat kabels. Een koof plaatsen in in zo’n geval een goed idee. Het is een strakke manier om dingen die je liever niet ziet te verbergen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 131 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten koof plaatsen

Soms moet je even iets wegwerken in huis. Bijvoorbeeld een buis of wat kabels. Een koof plaatsen is in zo’n geval een goed idee. Het is een strakke manier om dingen die je liever niet ziet te verbergen. Het plaatsen van een koof komt wel nauw. Het is vaak maatwerk en de afwerking moet hartstikke strak zijn, anders is het net zo lelijk als wanneer je de kabels of verwarmingsbuis blijft zien. Je moet de koof daarom ontwerpen, op maat maken en aanbrengen op de plek waar je deze wilt hebben.

Voor de afwerking kan je kiezen voor een lik verf, maar als je de koof als een sierlijst aan het plafond gebruikt, wil je er misschien ook lichtspotjes in plaatsen. Ben je een handige doe-het-zelver en heb je het juiste gereedschap in huis om een mooie koof te maken? Dan kan je overwegen de klus zelf te doen. Is timmerwerk niet jouw sterkste kant of zijn je wensen te complex om het zelf uit te voeren? Schakel dan professionele hulp in. Een koof maken vraagt om de nodige kennis en kunde. Een dergelijk project uitbesteden aan een vakman is dan ook een slimme zet. Hij kan je adviseren in het gebruik van materiaal, de juiste afmeting en voert de klus vakkundig voor je uit.

Ben je benieuwd naar de kosten van het plaatsen van een koof door een specialist? Dan ben je bij Werkspot aan het juiste adres. We lichten graag toe op welke kosten je voor dit vakwerk kan rekenen en welke keuzes je daarbij kan maken. Wil je een koof plaatsen uitbesteden aan een vakman? Plaats je klus eenvoudig online en kom vlug in contact met ervaren vakmannen.

Gemiddelde kosten voor het plaatsen van een koof

Soort klusGemiddelde kosten
Koof plaatsen 6 m²€ 330,-
Koof plaatsen 12 m²€ 660,-
Koof plaatsen 28 m²€ 990,-
Uurtarief timmerman€ 55,-
De kosten voor het maken van een koof zijn niet eenvoudig te geven, omdat ze sterk afhankelijk zijn van jouw wensen en de plek waar de koof moet komen. In deze tabel hebben we de kosten voor het plaatsen van de koof vermeld, inclusief btw en exclusief materiaal. Wanneer je een timmerman alleen betaalt voor het plaatsen, kan je uitgaan van gemiddeld een uur werk per vierkante meter.

Voorbeelden koof plaatsen

Een koof plaats je over het algemeen om iets te verbergen dat je niet mooi vindt in je interieur, zoals kabels, (verwarmings)buizen of de afzuigkap. Afhankelijk van wat je wilt verbergen, heb je verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van een koof. De meest voorkomende voorbeelden lichten we hier toe.

Kabels wegwerken

Het meest bekend is het plaatsen van een koof om kabels weg te werken. Door een koof te plaatsen tegen het plafond, heb je voldoende ruimte om alle kabels van je surround system op een nette manier weg te werken. De koof dient dan gelijk als sierlijst op je plafond. Zeker als je deze mooi afwerkt met een verflaag en ingebouwde spots, valt het niemand op dat dit eigenlijk een heel functionele koof in je woning is.

Buizen wegwerken

Lopen er verwarmingsbuizen door je woning die een doorn in het oog zijn? Ook dan kan je ervoor kiezen een koof te plaatsen. Deze koof plaats je meestal tegen de wand. Vind je het niet mooi om een ombouw tegen je muur te hebben? Kijk dan eens of je de koof onderdeel kan laten zijn van een ander type wandversiering. Een horizontale koof kan misschien direct dienen als boekenplank? En een verticale koof kan het het begin zijn van een op maat gemaakte boekenkast. Zo valt de koof zelf veel minder op en creëer je ook direct extra bergruimte in je woning.

Afzuigkap wegwerken

Een koof is ook perfect om iets groters weg te werken, zoals de afvoerbuis van de afzuigkap. Laat je de koof afwerken in de kleuren en het materiaal van de keukenkastjes, dan heb je de afvoerpijp van de afzuigkap netjes en geheel in de juiste stijl afgewerkt.

Verlichting in de koof

Een koof kan ook dienen om verlichting in te verwerken. Dimbare spot komen goed tot zijn recht in een koof om de sfeer in het huis te verbeteren. Het bouwen van een koof van gips of hout verreist vakmanschap.

Koof met verlichting

Hoe bepaal je de kosten voor het plaatsen van een koof?

De prijs van een koof plaatsen is, zoals gezegd afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen de volgende zaken een rol:

  • Materiaal om de koof te maken
  • Plaatsen van de koof
  • Afwerking van de koof: spots inbouwen
  • Afwerken van de koof: schilderen of stucen

Materiaal om de koof te maken

Wanneer je een koof gaat maken, kan je vaak kiezen tussen MDF of gipsplaat. Het voordeel van gips is dat het wat lichter is en makkelijk over te schilderen of te stucen. Daardoor is het eenvoudiger om de stijl van de koof aan te laten sluiten bij je huidige interieur. MDF is wel een stuk steviger dan dat gipsplaten zijn. Ook is dit materiaal eenvoudiger te bewerken. Plaats je de koof bijvoorbeeld als sierlijst tegen het plafond, dan is het met MDF makkelijker om een sierrand te maken. De keuze voor het materiaal maak je daarom vooral op basis van de toepassing van de koof en de wensen die je hebt voor de afwerking. Ben je niet zeker welk materiaal het best geschikt is voor jouw wensen? Vraag dan de vakman om advies.

De prijzen voor standaard MDF of standaard gipsplaten liggen niet zo ver uit elkaar. Maar binnen deze twee categorieën zijn nog een heleboel verschillende keuzes te maken. Wanneer je voor de meest eenvoudige variant kiest, kan je qua materiaalkosten in ieder geval rekening houden met zo’n € 5,- voor een stuk koof van 4 m². Indien je voor extra speciaal materiaal kiest, stijgen de prijzen. Laat je hierover goed adviseren door een vakman. Naast materiaalkosten, heb je ook rekening te houden met arbeidskosten als je de koof laat maken door de vakman. Het uurtarief van een timmerman ligt gemiddeld op ongeveer € 55,-. Hoe lang hij met de koof bezig is, is sterk afhankelijk van jouw wensen. Ga je voor een simpele rechthoekige of vierkante koof, dan kan hij de klus binnen een relatief korte tijd uitvoeren. Wil je sierlijsten plaatsen of versiering uit laten frezen, dan kost het maken van de koof meer tijd.

Plaatsen van de koof

Waar je de koof wilt plaatsen, heeft invloed op de prijs. Niet alle plekken zijn namelijk even goed bereikbaar voor de vakman. Als de vakman meer tijd kwijt is aan het plaatsen van de koof, zie je dat terug in de prijs. Wanneer je de koof tegen het plafond wil plaatsen, moet een timmerman boven zijn macht werken en dat brengt vaak meerkosten met zich mee ten opzichte een koof aan de muur. De kosten per uur verschuiven dan al gauw naar € 65,-. Wanneer je een koof tegen het plafond plaatst, bijvoorbeeld ter verlaging van je plafond is het ook goed om te kijken of extra isolatie bijvoorbeeld nodig is en of het gekozen materiaal nog steeds voldoende stevig is. Een vakman kan je daarover adviseren.

Afwerking van de koof: spots inbouwen

Spotjes in een koof aanbrengen kan erg chic ogen. Het is dan ook direct minder opvallend dat de koof gaat plaatsen misschien wel een hele praktische functie heeft. De vakman kan uitsparingen maken in de koof, zodat hij de verlichting er mooi strak in kan verwerken. De koof zelf is natuurlijk gelijk de perfecte plek om de spots met elkaar te verbinden en de draden weg te werken. Hou voor het bevestigen van drie dimbare spots rekening met een kostenplaatje van € 30,-. Wil je de spots ook kunnen richten dan kan je uitgaan van € 60,- per set van drie.

Afwerking van de koof: schilderen of stucen

Als je een koof van gipsplaat of MDF laat maken, wil je deze voor een mooie afwerking waarschijnlijk ook laten schilderen of stucen. In het geval van gipsplaten is het dan belangrijk om een gaas te gebruiken, omdat het materiaal nog wel even doorwerkt en je ander scheuren in de naden krijgt. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Je kan dit bij de vakman aangeven, zodat hij dit gaas direct voor je aan kan brengen. Kosten voor de binnenschilder komen doorgaans op €35,- per uur. Voor het inschakelen van een stukadoor moet je rekening houden met € 30,- per uur.

Het plaatsen van een koof via Werkspot laten uitvoeren?

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten en hoe deze zijn opgebouwd, kan je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget voor het laten plaatsen van een koof. Het maken en plaatsen van een koof is niet eenvoudig en kan je voor het mooiste resultaat het beste uitbesteden aan een vakman. Om in contact te komen met ervaren vakmannen, plaats je gratis en vrijblijvend een klus op Werkspot. Je kan heel eenvoudig eerder werk bekijken van de timmermannen die beschikbaar zijn om jouw koof te plaatsen en ervaringen van andere klanten lezen.  Dat geeft je een beeld van de werkwijze van de vakman en geleverde kwaliteit bij vorige klussen. Zo helpen we je op weg om een goede keus te maken. En kan jij binnen de kortste keren genieten van jouw netjes afgewerkte woning.