Gemiddelde kosten muur slopen

Bijgewerkt op

Een muur slopen voor de uitbreiding van je huis is een zwaar karwei en vergt vakkennis. De vraag is of je deze taak zelf op je neemt of uitbesteedt. Op deze pagina vind je alles over de kosten en prijsbepalende factoren voor uitbesteden van je muur slopen

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen sloopbedrijven

Onze sloopbedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 371 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het slopen van je muur?

De gemiddelde kosten voor een muur slopen verschillen per situatie en zijn afhankelijk van meerdere factoren. Voordat een vakman in sloopwerken een totaalprijs bepaalt, wil hij vaak eerst de status bekijken of in ieder geval het een en ander telefonisch met je doorspreken. De meeste vakmannen werken met een dagprijs die rond de € 450,- ligt. Ook wanneer de vakman van je keuze niet de hele dag bezig is, betaal je de dagprijs. Hij kan op een dag als deze namelijk geen andere opdrachten aannemen. Doorgaans variëren de prijzen tussen de € 600,- voor een kleine opdracht tot € 3.000,- voor een grote opdracht.

SoortGemiddelde prijs
Niet dragende muur€ 600 - € 900
Constructieberekening€ 150 - € 250
Draagmuur€ 1.600 - € 2.000
Dit zijn indicatieve prijzen gebasseerd op uitgevoerde opdrachten. De prijs voor jouw klus is afhankelijk van een aantal factoren zoals afmetingen, soort materiaal, afvoeren en bereikbaarheid.

Een muur slopen: welke elementen bepalen de kosten?

Van het soort muur tot de afmeting van de muur; de volgende facetten zijn medebepalend voor de prijs van het sloopwerk:

Een dragende, niet-dragende of gipsmuur

Om gevaar voor instorting van je woning te voorkomen, is het van groot belang om goed
te onderzoeken wat voor soort muur je weg wil werken. Hieronder vind je de verschillende
typen muren. Hoe moeilijker de muur te slopen is, hoe hoger de kosten van het
sloopwerk.

  • Dragende muren

Een draagmuur ondersteunt het plafond en de verdieping erboven. Om deze reden kun je een draagmuur niet zomaar slopen zonder de juiste vakkennis. De dragende functie van de muur moet vervangen worden door een andere constructie, meestal in de vorm van een stalen draagbalk. Bovendien is een goede voorbereiding van het sloopwerk essentieel. Er moet een constructieberekening gemaakt worden om de dikte en zwaarte van de stalen balk te bepalen.

Heb je geen idee of de te slopen muur een draagmuur is, stel jezelf dan de volgende 5 vragen:
1. Loopt de muur door naar de bovenliggende verdieping?
2. Is de muur ongeveer 20 centimeter dik?
3. Klinkt de muur massief als je erop klopt?
4. Eindigen de balken van de vloer in de muur?
5. Is de muur een buitengevel?
Is het antwoord op alle vragen JA, dan betreft het sowieso een draagmuur.

  • Niet-dragende muren

Een niet-dragende muur is meestal rond de 12 centimeter dik en kan, in tegenstelling tot een dragende muur, hol klinken. Een veelgebruikt materiaal voor de opbouw van niet-dragende muren is gasbeton. Aangezien een niet-dragende muur geen ondersteunende rol in een gebouw heeft, kun je de muur eenvoudig verwijderen zonder deze te vervangen voor een andere constructie.

  • Gipsmuur

Gipsmuren bestaan vaak uit gipsplaten, zijn licht van gewicht en makkelijker te verwijderen dan een muur van baksteen of betonblokken. Bovendien heb je minder afval en daarom is een gipsmuur ook nog eens eenvoudig af te voeren.

De grootte van de muur

Naast het type muur is ook de grootte - lengte, breedte en dikte - ervan belangrijk voor het bepalen van de kosten. Een vakman is met de sloop van een muur van 3m bij 2.65m misschien iets langer bezig dan met een muur van 5m bij 2.65m, maar vooral ook komt er in het laatste geval meer puin bij kijken. De afvoer van dit bouwafval kost meer tijd en vereist een grotere container. Deze factoren zorgen er stuk voor stuk voor dat de kosten van het sloopwerk omhoog gaat.

Situatie en omgeving

Er zijn verschillende situaties te bedenken die het slopen van een muur eenvoudiger of moeilijker en dus prijziger maken. Het sloopwerk van een leegstaand huis dat gerenoveerd moet worden is eenvoudig. Je hebt alle ruimte en hoeft minder netjes te werken, want er kan in principe niets beschadigen. Als je alleen een keukenmuur uit een bewoond huis wil slopen, moet je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Denk hierbij aan het afdekken van de vloer in de keuken en het vrijmaken van de gang voor het afvoeren van het puin, wanneer je dit door de vakman laat doen leidt dit tot hogere kosten.

De afvoer van bouwafval

Natuurlijk scheelt het in de kosten wanneer je het bouwafval van sloopwerken zelf verwijdert. Houd wel rekening met het feit dat er altijd meer puin is dan je had verwacht. Bekijk daarom of de kosten van deze taak opwegen tegen de hoeveelheid werk. Is dit niet het geval, betaal dan iets meer en laat deze zware klus aan een ervaren vakman over.

De verdieping van de te slopen muur

Als een sloopbedrijf op de tweede verdieping een muur moet slopen, kan hiervoor een lift gehuurd worden. Op deze manier heb je geen troep in de rest van het huis en kan de vakman het bouwafval eenvoudig via de lift naar buiten verplaatsen. De kosten voor deze lift worden in zo’n geval aan je doorberekend. Wanneer het niet mogelijk is om een lift te plaatsen, zullen de vakmannen zelf met het puin twee trappen af moeten lopen. Dit kost meer tijd en is daarom ook duurder dan sloopwerk op de begane grond.

Wie verzorgt de containerhuur?

Je kunt zelf een container voor het bouwafval huren, bedenk alleen dat dit veel tijd kost, maar niet in de kosten scheelt. We raden je aan om deze taak dan ook over te laten aan de vakman. Aangezien hij dit vaker doet, weet hij precies waar je een container voor de beste prijs kunt regelen, vervolgens neemt hij de containerprijs mee in de offerteprijs en heb jij er geen omkijken meer naar. Mocht er een vergunning voor de plaatsing van een container nodig zijn, dan kan je vakman deze waarschijnlijk ook voor je regelen. Zorg ervoor dat je de taakverdeling rondom containerhuur goed overlegt en maak duidelijke afspraken met de vakman.

Vergunningen en VVE-goedkeuring

Voor het verwijderen van een draagmuur moet je altijd eerst naar je gemeente om te vragen of hiervoor een vergunning nodig is. In de meeste gevallen is dit zo. Bij de aanvraag van een vergunning moet je de tekeningen en berekeningen met de gemeente overleggen. Aan de hand van de getoonde documenten beslist de gemeente of er wel of geen omgevingsvergunning gegeven wordt uiteraard zijn hier kosten aan verbonden voor het aanvragen van een dergelijke vergunning.

Woon je in een appartementencomplex, dan heb je naast een mogelijke vergunning ook toestemming van de VVE nodig voor het verwijderen van een draagmuur. Wellicht heeft je draagmuur namelijk ook een ondersteunende functie in een ander deel van het gebouw. In de meeste gevallen verkrijg je goedkeuring op basis van de berekeningen en tekeningen voor het verrichte sloopwerk.

Praktisch advies van een specialist

Voordat u een muur laat verwijderen is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist in sloopwerken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over binnen sloopwerk.

Dennis Stulen, Stulen Sloopwerken:

Bij het slopen van een muur komt vaak meer kijken dan men denkt. Als het een draagmuur betreft heb je ook vaak te maken met elektra, stucwerk en waterleidingen. De constructieberekening is een belangrijk deel van het slopen van een draagmuur. Laat uw muur slopen door een specialist als u ook maar enigszins twijfelt over het soort muur. Uw hele huis kan verzakken als er een draagmuur op de verkeerde manier wordt verwijderd.

Laat je muur slopen door een expert via Werkspot

Je hebt nu een duidelijk overzicht van de gemiddelde prijzen en prijsbepalende elementen voor het slopen van een muur. Tijdens de volgende stap ga je kijken of de totaalprijs overeenkomt met je budget en wensenlijst. Is dit het geval en wil je een sloopbedrijf inhuren voor het slopen van je muur, dan kun je de opdracht direct op Werkspot.nl plaatsen. Vergelijk de ervaringen van andere consumenten met verschillende vakmannen; lees de reviews. Zo kom je eenvoudig tot een weloverwogen beslissing voor vakman die
past bij je opdracht.

Andere prijzen per diensten

1. Kosten muren schilderen
2. Kosten buiten schilderen
3. Kosten algemeen sloopwerk
4. Kosten huis renovatie
5. Kosten Wand- of vloertegels zetten