Gemiddelde kosten voor gipsplaten schilderen

Bijgewerkt op

Wil je gipsplaten schilderen? Een professionele schilder kan daarbij helpen. Werkspot zocht de prijsinformatie voor je uit.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen schilders

Onze schilders, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 1346 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gipsplaten schilderen? Aan deze kosten kan je denken

Gipsplaten zijn ideaal om snel en een tussenwandje te maken of het plafond gelijkmatig af te werken. Voor het mooiste resultaat kan je de gipsplaten daarna afwerken, door ze te stucen, verven of allebei. Voor een vakkundige afwerking is een goede voorbereiding erg belangrijk. Als je direct start met de gipsplaten schilderen, trekt de verf in de platen, met een lelijk resultaat als gevolg. Ga je gipsplaten schilderen dan moet je weten waar je aan begint en hoe je deze klus het beste kan aanpakken. Heb je geen tijd of zin om je daarin te verdiepen, besteed de klus dan uit aan een vakman.

Een vakschilder weet precies hoe je gipsplaten het netst kan afwerken. Ook heeft hij al het materiaal in huis om de klus voor je uit te voeren. Dat scheelt jou weer een ritje naar de bouwmarkt. Laat je gipsplaten schilderen door een vakman, dan heb je er zelf geen omkijken naar en kan je direct genieten van jouw nieuwe plafond of wand. Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met vakmannen die de gipsplaten schilderen. Wil je gipsplaten eerst laten stucen voordat je ze laat verven, vermeld dit dan bij de omschrijving van jouw klus. Zo weet je zeker dat je in contact komt met een vakman die de kennis en ervaring in huis heeft om de hele klus voor je uit te voeren.

Gemiddelde kosten voor het schilderen van gipsplaten

Soort klusGemiddelde prijs per m²
Gipsplaten schilderen: aanbrengen twee lagen€ 8,- tot € 15,-
Gipsplaten schilderen: aanbrengen drie lagen€ 9,- tot € 17,-
In deze tabel staan de gemiddelde kosten voor het schilderen van gipsplaten per vierkante meter, inclusief manuren en materiaal. Sommige vakmannen werken echter met een uurtarief. Let daarop bij het vergelijken van prijsvoorstellen. Deze prijzen zijn indicatief en kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de schilder. Gipsplaten schilderen kan op verschillende manieren, waarbij de keuzes die je daarin maakt invloed hebben op de uiteindelijke prijs die je betaalt.

Gipsplaten schilderen: wat bepaalt de prijs?

Gipsplaten zijn losse platen die je vaak met schroeven op een frame of de muur bevestigt. De plek waar de schroeven in de gipsplaat gaan, zijn daardoor vaak wat lager. Ook waar twee platen elkaar raken blijf je een kleine naad zien. Als je direct de gipsplaat gaat verven, blijf je die oneffenheden zien. De prijs die je betaalt, is daarom afhankelijk van:

 • De manier van afwerking van de gipsplaten
 • De methode van schilderen
 • Het oppervlakte van de wand of het plafond
Gipsplaten afwerken: gipsplaatvuller

Voor een mooi en strak eindresultaat is het belangrijk om gipsplaten goed op te vullen. Een vakman kan dit op verschillende manieren doen. De meest gebruikte methode is het gebruiken van gipsplaatvuller. Met gipsplaatvuller vult de vakman de schroefgaten en de naden tussen de verschillende platen op. Gipsplaatvuller is als kant-en-klaar product te kopen. Zijn er veel gaten om op te vullen, dan kan de vakman er ook voor kiezen zelf een mortel te mengen en dat te gebruiken als vuller. Dat is vaak een goedkopere oplossing, waarbij je ook nog eens zoveel kan maken als je nodig hebt.

Daarna schuurt hij alles licht op en kan hij met het voorstrijken van de wand beginnen. Deze voorbereidende klussen zijn net even anders dan bij andere wanden. Het schuren van de gipsplaten moet voorzichtig gebeuren. Gips is broos materiaal, waar je al snel teveel van wegschuurt. Het is daarom belangrijk om met beleid te werk te gaan, om geen schade aan de wand aan te richten. Daarnaast kom je er bij gipsplaten niet onderuit om de wanden voor te strijken met een voorstrijk of primer. Doe je dat niet, dan zuigt het gips alle verf op en heb je veel meer verf nodig voor het schilderen van de gipsplaten. Met hogere kosten tot gevolg.

Een andere methode om de naden weg te werken is het gebruik van acrylaatkit. Zo krijg je een stevige, waterdichte afwerking. Een nadeel is dat de verf niet altijd goed pakt op de kit. De vakman is daarom vaak extra tijd kwijt om de verf goed aan te brengen op de gipsplaten.

Doordat een schilder eerst alles moet opvullen en daarna voorzichtig en licht moet opschuren, kost de voorbereiding van gipsplaten schilderen veel tijd en geld.

Gipsplaten afwerken: stucen

Voordat je gipsplaten gaat schilderen, kan je ervoor kiezen de gipsplaten te stucen. Zeker als de rest van de wanden in dezelfde ruimte gestuct zijn, wil je waarschijnlijk dat de nieuwe tussenwand er precies hetzelfde uitziet. De gipsplaten stucen is dan een goede optie. Voordat de vakman kan stucen, moeten de gipsplaten ook zo glad mogelijk zijn. Hij werkt de gipsplaten daarom ook eerst af met gipsplaatvuller. Na het schuren en voorstrijken kan de vakman met het stucwerk beginnen.

Je kan het stucwerk in een kleur laten aanbrengen, of je kiest ervoor de gipsplaten te stucen in een neutrale kleur om die vervolgens te laten schilderen.

Wil je de gipsplaten stucen voordat je ze gaat schilderen, overleg dan met de vakman of hij beide klussen voor je kan verzorgen. Stucwerk aanbrengen is een vak apart en niet alle vakmannen kunnen zowel gipsplaten stucen als schilderen. Wees daarom duidelijk in de omschrijving van je klus en overleg vooraf met de vakman welke klus hij precies voor je kan doen.

Ben je benieuwd naar de kosten voor gipsplaten stucen? Kijk dan eens op:

Gipsplaten schilderen: methode van verven

Zijn de gipsplaten klaar voor het schilderwerk, dan heeft de vakman een aantal keuzes in de manier waarop hij de verf op de wand of het plafond aanbrengt. De snelste methode is om de verf erop te spuiten. Of de vakman op deze manier de gipsplaten kan schilderen, is afhankelijk van de ruimte. Bij verf spuiten komen er veel kleine verfspetters vrij, die je natuurlijk niet op je mooie vloer of bekleding van de meubels wilt hebben. Kan je de ruimte goed afdekken of is deze leeg, dan is spuiten een goede mogelijkheid. De vakman overweegt deze methode als het om een groot oppervlak gaat.

Gaat het om een kleine tussenwand, dan zal de vakman eerder de roller pakken. Verf aanbrengen met een roller en kwast kost meer tijd, maar de vakman kan wel secuurder werken. Daarom is deze methode erg geschikt voor kleinere oppervlaktes en ruimtes waar veel meubels staan die hij anders allemaal moet afdekken.

Oppervlakte gipsplaten schilderen

Naast de afwerking die je kiest voor jouw gipsplaten wand of plafond, speelt ook het totale oppervlakte een rol bij de kosten. Logischerwijs kan je zeggen dat hoe groter het oppervlakte is, hoe hoger de prijs voor de totale klus. Dat heeft bij gipsplaten verven twee redenen:

 1. Meer tijd kwijt aan voorbereiding
  Hoe groter het oppervlakte, hoe meer gipsplaten gebruikt zijn. Hoe meer gipsplaten, hoe meer aansluitingen en schroefgaten er zijn, en hoe meer de vakman moet opvullen. Naast het glad maken van de wand of het plafond, kost ook het schuurwerk meer tijd bij een groter oppervlak. Het schuren moet voorzichtig gebeuren, vanwege het gips. De vakman is er daarom meer tijd aan kwijt.
 2. Meer tijd kwijt aan schilderen
  Hoe groter het oppervlakte, hoe meer tijd en hoe meer materiaal het kost om de gipsplaten netjes te schilderen.

Advies van de schilder

Voor het beste resultaat van gipsplaten schilderen, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Daar neemt een vakman dan ook even de tijd voor. We vroegen een van de vakmannen van Werkspot hoe dat precies zit.

Hans Theunissen van HT Schilderwerken zegt het volgende over gipsplaten schilderen: "Het voorbereidende werk van het schilderen van gipsplaten neemt vaak wel een dag werk in beslag. De naden en schroefgaten moet je wegwerken. Hou rekening met extra manuren."

Het schilderen van gipsplaten via Werkspot uitbesteden?

Wanneer je gipsplaten gaat schilderen, is het verstandig om hier een professionele schilder voor in huis te halen. Met name het voorbereiden van gipsplaten schilderen, is geen eenvoudige klus. Schakel je een vakman in om de gipsplaten af te werken, dan weet je zeker dat het netjes en duurzaam gebeurt, zodat jij lang kan genieten van het resultaat.

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten van de klus 'gipsplaten schilderen', kan je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget. Wil je graag een opdracht uitbesteden aan een van de vakmannen op Werkspot? Plaats een klus en kom in contact met ervaren en professionele vakmannen. Als het eerste contact gelegd is, bespreken jullie samen de details van de klus en de voorwaarden, zoals materiaalkeuze en planning. Voordat je een keuze maakt door wie jij de gipsplaten laat schilderen, kan je reviews van andere klanten lezen die op de profielpagina van de vakman staan. Zo kan je een goed beeld te vormen van de kwaliteit van het werk van de vakman en kan je met een gerust hart het gipsplaten schilderen aan hem uitbesteden.

Prijzen van andere diensten:

 1. Wat kost een schilder?
 2. Kosten binnenschilderwerk
 3. Kosten buitenschilderwerk
 4. Kosten muren schilderen
 5. Kosten behang schilderen