Plan je schilderproject: tips

Bijgewerkt op

Een schilder aan het werk

Wanneer is het nodig om je huis te schilderen? Moet je dit zelf doen of liever iemand inhuren? En waar moet je allemaal aan denken? Vindt onderstaand de antwoorden op jouw vragen omtrent het plannen van een schilder project.

Voordat je begint

Wanneer is het nodig om te schilderen?

Binnenschilderwerk

Er zijn verschillende redenen aan te voeren om het schilderwerk in huis aan te pakken. In sommige gevallen heb je behoefte aan een nieuwe kleur, omdat je die oude kleur nu wel kent of omdat een ruimte een nieuwe functie krijgt. Soms ook is schilderwerk hopeloos verouderd waardoor het wat verkleurd of zelfs viezig oogt. Een nieuwe laag is ook in zo’n geval een prima oplossing.

Daarnaast is het een goed idee om je muren en plafonds een nieuwe verflaag te geven ter onderhoud en bescherming van je woning. Naast dat schilderwerk mooi oogt, heeft het namelijk ook nog eens een praktisch voordeel. Door een laklaag aan te brengen op hout, voorkom je beschadigingen aan het hout. Werk je je schilderwerk op tijd bij, dan worden lelijke beschadigingen zoals houtrot voorkomen.

Buitenschilderwerk

We gaven het bij binnenschilderwerk al even aan: Een laag verf of lak beschermt. Dat geldt voor buitenschilderwerk natuurlijk nog eens extra. Diverse weersinvloeden zorgen ervoor dat materialen goed beschermd moeten worden. Huizen in kustgebied moeten eerder geschilderd worden omdat de zoute lucht de lak meer aantast. Huizen in een stad kunnen doorgaans ook wat eerder een schilderbeurt gebruiken. Fijnstof, afkomstig van onder andere verkeer, tast lak namelijk ook sneller aan. Over het algemeen raden we aan om de verflaag op je woning eens in de 7 tot 10 jaar onder handen te nemen.

Houdt je dit liever niet zelf bij? Dan kun je ook een onderhoudsplan afsluiten bij schilder. Je schilder komt dan om de 1 a 2 jaar langs om te controleren. Hij kijkt dan goed of en wat er al opnieuw geschilderd moet worden. En waar nodig zal hij uiteraard actie ondernemen.

Een schilder inhuren of het zelf doen?

Twijfel je er nog over of je een schilder in moet huren? Bedenk dan goed dat het werk van een vakman doorgaans langer meegaat. Dat zit hem niet alleen in de uitvoering, maar ook in de materialen die een vakman gebruikt. Tot slot ziet het werk van een vakman er over het algemeen strakker uit. Uiteraard vraagt het inhuren van een vakman om een financiële bijdrage, maar je bespaart er aardig wat tijd en energie mee.

Een schilder inhuren

Wanneer kan ik het beste een schilder inhuren?

Binnenschilderwerk kan het hele jaar door worden aangebracht. Goed wel om rekening mee te houden: Veel schilders, nemen eind maart en eind September juist buitenklussen aan en dus is het in deze periodes soms wat lastiger om een binnenschilder te vinden.

Wanneer we kijken naar buitenschilderwerk, moet er rekening gehouden worden met de temperatuur en luchtvochtigheid. Is het namelijk te koud of te warm? Dan droogt de verf te snel. Is het te vochtig? Dan hecht de verf minder goed. Beiden hebben een negatief effect op het eindresultaat. Ideaal gezien pak je het buitenschilderwerk tussen eind maart en eind september aan.

Waar moet ik rekening mee houden bij het inhuren van een schilder?

Regel nummer één is eigenlijk dat je duidelijke afspraken maakt:

  • Werkspot koppelt je aan een schilder, maar vervolgens is het aan jullie om de klus te klaren. Dat betekent ook dat jullie de betaling bijvoorbeeld samen regelen. Spreek duidelijk af wanneer je betaalt. Wat je betaalt en wat er precies allemaal onder deze betaling valt.
  • Zet het op papier. Zorg dat je je afspraken vastlegt via de mail. Of zorg ervoor dat je beiden de offerte ondertekent. Op die manier zijn er voor beide partijen geen verrassingen.
  • Het schilderen van woningen ouder dan twee jaar valt onder het 6% btw tarief. Dit betreft alleen de werkzaamheden die dicht bij het schilderwerk staan. Welke werkzaamheden hieronder vallen kun je vinden op de website van de belastingdienst.

Tijdens het schilderen

Zo gaat het er tijdens het schilderen aan toe

Voordat een schilder aan de slag kan, is het belangrijk dat je zelf wat voorbereidingen in huis treft. Zorg ervoor dat:

  • Alle meubels minimaal twee meter van het te schilderen object af staan. Zo kan de schilder er goed bij.
  • De meubels afgedekt zijn. Zo weet je zeker dat een per ongelukke klodder verf niet op die net nieuwe bank van je terecht komt.
  • Er ruimte is voor een eventuele ladder of steiger, wanneer het om buitenschilderwerk gaat.
  • Je met de schilder dubbel-checkt of hij bescherming voor de vloer meeneemt. Meestal regelt een schilder dit zelf, maar het is natuurlijk fijn om dit zeker te weten.

Zo lang duurt het

Hoe lang jouw schilderklus exact duurt, is natuurlijk van een aantal factoren afhankelijk: Met hoeveel personen komt de schilder én wat moet er allemaal gebeuren? Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat latexverf tussen de 3 en 6 uur droog is en lak binnen 4 tot 5 uur. De exacte drogingstijd is trouwens afhankelijk van het soort verf en de omgevingstemperatuur.

Na het schilderen

Het schilderwerk is opgeleverd. En nu?

Loop, wanneer de schilder aangeeft klaar te zijn, het schilderwerk samen met de vakman na. Zijn er elementen waar je toch nog ontevreden over bent, kunnen deze meteen verklaard of aangepast worden. Daarnaast kan de schilder je meteen vertellen hoe het schilderwerk onderhouden moet worden en wellicht kunnen jullie samen een onderhoudsplan opstellen.

Ben je niet (geheel) tevreden?

Lees hier meer over hoe dit op te lossen

Benieuwd naar nog meer voordelen van het inhuren van een vakman?

Onderhoudsplan

Een professionele schilder stelt bovendien vaak een onderhoudsplan op. Daardoor heb je maar liefst 10 jaar lang garantie op mooi en kwalitatief goed schilderwerk. De schilder komt eens in de zoveel tijd bij je langs om het schilderwerk te controleren en waar nodig bij te werken. Daar heb je dus geen omkijken meer naar.

Externe weersomstandigheden

Een professionele schilder houdt rekening met externe factoren zoals weersomstandigheden. Hij schat die goed in en past de werkzaamheden of het materiaal waarmee hij werkt hierop aan. Zo komt hij tot het beste resultaat, dat het langste meegaat.

Snelheid

Een professionele schilder weet wat hij doet, heeft ervaring en heeft een muur, deur, plafond of plint dus veel sneller geschilderd dan jijzelf. Daarnaast hoeft een schilder vaak niet af te plakken wanneer hij houtwerk schildert. Dat schilderwerk snijd hij namelijk af. Het resultaat is mooier en door het afplakken achterwege te laten kan scheelt het tijd. Huur je dus een echte vakman in, dan zit je minder lang in de troep.

Veelgestelde vragen

Moet ik thuisblijven?

Onze schilders zijn over het algemeen professionele, betrouwbare krachten die je gerust alleen kan laten. Zijn ze alleen, dan werken ze vaak ook nog net even iets lekkerder door. Maar of je daadwerkelijk thuis blijft, is uiteindelijk geheel aan jou. We raden je altijd aan om een schilder te kiezen waarbij je een goed gevoel krijgt. Wil je je op iets meer dan alleen een prettige gesprek baseren, bekijk dan de eerdere reviews op Werkspot.

Is een vergunning nodig voor buitenschilderwerk?

Voor klein schilderwerk hoeft geen vergunning aangevraagd te worden. Betreft het wat grotere vlakken, dan kan het zijn dat de gemeente problemen heeft met te felle kleuren (in verband met welstandstoezicht) of wellicht zijn te felle kleuren niet toegestaan vanuit de VVE. Je kunt dit altijd dubbel-checken bij de desbetreffende instantie. Ook kun je om advies vragen bij de schilder waarmee je werkt. Bewoon je een monumentaal pand? Dan dien je in het geval van kleurwijziging altijd eerst te overleggen met de gemeente.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij