Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Schilderen overzicht

Laminaat verven: ontdek de mogelijkheden

02-06-2021
Laminaat verven

Heb jij laminaat op de vloer liggen en ben je uitgekeken op de huidige kleur? Dan kun je ervoor kiezen om de volledige vloer te vervangen, maar je kunt ook het laminaat verven. Misschien niet de meest voor hand liggende keuze, maar met de juiste techniek heb je een vloer die weer als nieuw is. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zetten de opties voor je op een rijtje.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave:

 1. Gemiddelde kosten laminaat schilderen
 2. Voor- en nadelen laminaat verven

 3. Nieuwe vloer of laminaat verven?
 4. Stappenplan laminaat verven
 5. Uitbesteden of zelf doen?
 6. Vind een professional via Werkspot

Gemiddelde kosten laminaat schilderen

Vertoont de huidige laminaatvloer slijtage? Of ben je gewoon toe aan een nieuwe kleur? Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om de huidige laminaatvloer te verven. Voor je aan deze klus begint, ben je vast nieuwsgierig naar de kosten. Uiteraard heb je materiaalkosten waar je rekening mee moet houden, maar laminaat schilderen kost ook veel tijd. Voor een gemiddelde woonkamer moet je toch al snel een week uittrekken, tenminste wanneer je zelf aan de slag gaat. Een ervaren schilder werkt vaak iets sneller, en kan de woonkamer in enkele dagen opleveren. Laat jij de schilder het laminaat verven? Hieronder vind je een indicatie van de prijs.

Soort klusGemiddelde prijs per vierkante meter
Laminaatvloer verven€ 6,- tot € 15,-
Laminaat leggen€ 6,- tot € 11,-

Voor- en nadelen laminaat verven

Als je overweegt om je laminaat te verven, wil je waarschijnlijk goed weten waar je aan begint. Zo is het prettig om te weten welke voor- en nadelen deze klus heeft. 

Voordelen laminaatvloer verven

 • Als je laminaatvloer nog goed is, is het zonde om de hele vloer weg te gooien. Verven is dan een duurzaam alternatief.
 • Je hebt een ruime keuze aan kleuren: zo heb je altijd een vloer die bij jouw interieur past.
 • Met schilderen kun je verschillende effecten creëren. Zo kun je kiezen voor een strakke, moderne vloer, maar je kunt ook het hout iets opschuren waardoor je de houtkleur door de verf ziet. Deze techniek zie je vaak terug in bijvoorbeeld een landelijk interieur.
 • Sommige mensen geven aan dat ze het laminaat verven, omdat dit sneller en goedkoper is dan het leggen van een nieuwe vloer. Dit is niet altijd het geval. Laminaat schilderen is arbeidsintensief en afhankelijk van de kosten van de vloer en kosten van de verf ben je met verven zelfs duurder uit. 

Nadelen laminaatvloer verven

 • Laminaat verven kost veel tijd. Je bent namelijk niet alleen tijd kwijt met het daadwerkelijk verven van de vloer, je moet ook allerlei voorbereidende werkzaamheden uitvoeren, zoals het schuren en ontvetten van de vloer.
 • De vloer in huis wordt intensief gebruikt, dit betekent ook dat de verf sneller slijt en je binnen enkele jaren de vloer weer opnieuw moet aanpakken. Dit is zeker het geval als de verf niet de juiste kwaliteit heeft, of als het laminaat al helemaal versleten is. In dat geval doe je er verstandiger aan om te investeren in een volledig nieuwe vloer. 

Nieuwe vloer of laminaat verven? 

Zoals je al bij de voor- en nadelen hebt kunnen lezen, doe je er verstandig aan om goed af te wegen of je een nieuwe vloer gaat leggen of het laminaat gaat schilderen. Een belangrijke factor is de staat van de huidige vloer. Kun je jouw laminaat nog prima een paar jaar laten liggen, maar ben je simpelweg uitgekeken op de kleur? Dan is het laminaat schilderen een goede optie.

Wil je echter het laminaat verven, omdat het laminaat de beste tijd heeft gehad? Dan kun je beter kijken of je in de bouwmarkt of vloerenspeciaalzaak een nieuwe vloer kunt aanschaffen binnen jouw budget. Door in dit specifieke geval toch het laminaat te verven, loop je het risico over niet al te lange tijd opnieuw voor de keuze te staan of je het laminaat gaat schilderen of toch gaat voor een nieuwe vloer.

Stappenplan laminaat verven

Ben je ervan overtuigd dat het schilderen van de laminaatvloer voor nu de beste keuze is? Dan ben je vast benieuwd welke stappen je allemaal moet zetten voor een strak eindresultaat. Wij zetten de stappen voor je op een rijtje.

Stap 1: Kies de geschikte verf

Een belangrijk advies is om niet op de verf te besparen. Je maakt veel gebruik van de vloer en dit zorgt dus ook voor de nodige slijtage. Daarom is het van belang om verf te kiezen die geschikt is voor veelvuldig gebruik, en slijt- en stootvast is. Naast slijtage wil je natuurlijk ook niet dat je meteen een stuk verf mist als je per ongeluk iets laat vallen.

Stap 2: Verwijder eventuele plinten

Om te zorgen dat de verf overal goed komt, is het aan te raden de plinten tijdens het verven te verwijderen. Vergeet overigens niet de plinten goed te bekijken: past de kleur van de plint ook bij de nieuwe kleur van de vloer? Anders is het aan te raden om de plinten samen met het laminaat te verven. In dat geval kun je de plinten laten zitten en bij stap 4 en 5 ook de plinten meenemen. 

Stap 3: Maak de kamer leeg

Het mag duidelijk zijn dat je de hele kamer leeg moet maken voor je aan de slag kunt met het laminaat verven. Ga je de woonkamer verven en heb je de beschikking over een tuin? Dan kun je ervoor kiezen om de meubels in de tuin te plaatsen. Zo voorkom je dat je alle zware meubels naar een andere verdieping moet brengen. Zorg er in dat geval wel voor dat je de meubels voldoende beschermt. Het is natuurlijk eeuwig zonde als je allemaal nieuwe meubels moet kopen vanwege een regenbui. Woon je gelijkvloers of ga je op en bovenverdieping aan de slag met laminaat verven? Dan kun je de meubels tijdelijk in een andere kamer plaatsen. 

Stap 4: Schoonmaken, ontvetten, schuren, stofvrij maken en primer aanbrengen

Je wilt dat de verf goed hecht en dat je de komende jaren kunt genieten van een nieuwe kleur. Het is daarom van belang om secuur te werk te gaan als je laminaat gaat schilderen. Voor je daadwerkelijk de roller en/of kwast kunt pakken, moet je eerst de vloer goed schoonmaken, ontvetten, schuren, stofvrij maken en de juiste primer (grondverf) aanbrengen. Het schuren kun je met de hand doen, maar beter kun je hiervoor een machine gebruiken. Zeker in een grote woon- of slaapkamer ben je anders geruime tijd aan het schuren. Heb je zelf geen goede schuurmachine? Dan kun je die huren bij bijvoorbeeld de bouwmarkt. Maar hoe weet je dat je de vloer voldoende hebt opgeschuurd? Als geheugensteuntje kun je onthouden dat de vloer goed geschuurd is als de vloer wat doffer wordt. Na het schuren moet je de vloer goed stofvrij maken met behulp van een stofzuiger en vochtige doek. 

Alles bij elkaar is stap 4 een arbeidsintensieve klus, maar zorgt uiteindelijk wel voor een beter resultaat. Als je direct het laminaat gaat verven, hecht de verf veel minder goed. 

Stap 5: Laminaat verven

Na de voorbereidende werkzaamheden kun je dan eindelijk het laminaat verven. Vaak is één laag niet voldoende en moet je meerdere lagen aanbrengen. Voor het beste eindresultaat schuur je tussendoor de vloer steeds weer licht op en maak je de ruimte vervolgens weer stofvrij. Besteed ook voldoende aandacht aan de temperatuur waarin je gaat schilderen. Zeker een warme temperatuur zorgt voor de nodige uitdagingen, omdat de verf te snel droogt. Hierdoor kun je kleurverschil en oneffenheden zien. Een ideale temperatuur om te schilderen ligt rond de 20 graden. Zorg ook voor voldoende ventilatie om het droogproces te bevorderen. 

Laminaat verven kost tijd en als de verf droog is moet je nog wel enkele weken voorzichtig zijn. Je kunt wel over de vloer lopen zonder dat de verf afgeeft, maar de verf kan nog niet tegen een stootje. De verf is pas na enkele weken uitgehard, dan kun je ook weer per ongeluk iets op de vloer laten vallen.

Zelf doen of uitbesteden?

Laminaat verven klinkt als een vrij eenvoudige klus, maar er komen toch nog best wat stappen kijken voor je het gewenste eindresultaat hebt. Daarnaast is tijd een beperkende factor. Je moet meerdere dagen reserveren voor deze klus, uiteraard afhankelijk van in hoeveel ruimtes je het laminaat gaat verven. Heb jij niet de tijd of kennis om deze klus zelf uit te voeren? Dan kun je een schilder inhuren om de klus voor je uit te voeren. Hierdoor zit je veel korter in de rommel, en kun je de komende jaren weer genieten van een mooie vloer die weer voelt als nieuw. Ook mooi meegenomen: een schilder heeft het juiste gereedschap en geeft je garantie op het schilderwerk

Vind een professional via Werkspot 

Op Werkspot kom je eenvoudig in contact met ervaren schilders die in jouw regio werkzaam zijn. Dankzij de handige reviews die andere klanten hebben achtergelaten, krijg jij een goed beeld van de manier waarop de schilder werkt. Zo kun je goed beoordelen of je de klus 'laminaat verven' aan de schilder toevertrouwt.

Prijzen per dienst 1. Wat kost een schilder? 2. Plavuizen schilderen 3. Binnenschilderwerk 4. Muren schilderen 5. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij