Schilderen overzicht

BTW schilderwerk: zo profiteer je ervan

01-07-2020
BTW schilderwerk

Er zit btw op schilderwerk. Dat is een kostenpost waarmee je rekening moet houden als je een schilder inhuurt. Het goede nieuws is dat er twee verschillende soorten btw-tarieven zijn. Daarmee is voordeel te behalen. Je wilt natuurlijk liever 9 procent btw betalen dan 21 procent. Werkspot legt je alles uit over de regels van btw schilderwerk. Zo weet jij straks ook hoe je kan profiteren van het laagste btw-tarief. Het maakt op de totaalprijs namelijk nogal een verschil of je meer of minder btw moet betalen. Je betaalt met het tarief van 9 procent op een klus van € 1.000,00 exclusief btw maar 90 euro btw en met het hoge tarief 210 euro btw.

BTW schilderwerk: zo betaal je maar 9 procent

Er geldt al meer dan tien jaar een laag btw-tarief op schilderwerk en trouwens ook op stukadoorwerk. Het lage tarief van 9 procent is van toepassing op het schilderen van woningen die ouder zijn dan twee jaar. Het hoge tarief van 21 procent is van toepassing op nieuwe woningen tot twee jaar oud. De termijn gaat lopen vanaf het eerste moment van bewoning van het huis.

Er is voor jou winst te behalen als je nieuwe woning nog net geen twee jaar oud is. Bijvoorbeeld als je nog drie maanden daarop moet wachten. De schilder is via Werkspot alvast te vinden en er zijn al afspraken te maken over de planning. Als je drie maanden wacht met de uitvoering van het schilderwerk val je in het lagere btw-tarief. Je betaalt maar 9 procent in plaats van 21 procent als je de klus nu door een schilder laat verrichten. Als je woning al twee jaar of ouder is dan profiteer je natuurlijk sowieso van de lagere btw op schilderwerk.

Laag tarief BTW schilderwerk: wat zijn de voordelen?

Het is prettig om met het lage tarief minder te betalen. Dat biedt bovendien nog een aantal voordelen. Je hebt met het geld dat je uitspaart de mogelijkheid om meer schilderklussen tegelijk te laten doen. Was je gelet op je budget nog aan het twijfelen om zelf maar te gaan schilderen? Dan trekt het lage btw-tarief je meer aan en is het voordelig om wel een schilder in te huren. Als je naast het schilderen ook wilt laten stukadoren, profiteer je dubbel van het lage tarief. Bovendien zijn er de gangbare voordelen van het inhuren van een schilder. Dat is dat je er zelf geen tijd aan hoef te besteden of je moet verdiepen in verfsoorten en technieken. Een professional voorziet je van advies, maakt gebruik van de beste kwaliteitsmaterialen en past de perfecte techniek toe. Bovendien mag je uitgaan van een mooi resultaat en rekenen op garantie op het schilderwerk.

 • Schilderwerk en stucwerk combineren
 • Een lager tarief passend bij jouw budget
 • Zekerheid van goed resultaat met garantie
 • Juiste gebruik van kwaliteitsmaterialen en technieken
 • Tijdsbesparing door uitbesteding

  BTW schilderwerk: wat valt onder het lage tarief?

  Het schilderen van je woning die ouder is dan twee jaar valt onder het lage tarief en dat geldt ook voor de materialen. Bijvoorbeeld het verf en de afplakmaterialen net als het gebruik van een steiger of ladder. Je betaalt voor de voorbereiding van het schilderwerk eveneens het lage tarief. Bij de voorbereiding kan je denken aan het vullen van gaatjes in muren of in hout of aan het repareren van scheuren. Een verdere voorbehandeling zoals het aanbrengen van primer of grondverf mag je ook tot de voordelige variant rekenen. Alle schilderwerkzaamheden, zoals lakken, beitsen en verven mag de schilder voor het gunstige tarief uitvoeren. Heb je een oude houten vloer die in bouwkundig opzicht deel uitmaakt van je huis? Dan geldt dat het schilderwerk met schuren en lakken van de houten vloer of parket onder het 9 procent btw-tarief valt.

  BTW schilderwerk met 9 procent tarief:

 • Materialen
 • Voorbereidende werkzaamheden
 • Voorbehandeling ondergrond
 • Lakken, beitsen en vernissen
 • Schuren en lakken van houten vloer onder voorwaarden

  BTW schilderwerk: wat valt onder het hoge tarief?

  Al het schilderwerk dat de schilder verricht aan je huis jonger dan twee jaar valt onder het hoge tarief. Er zijn daarnaast nog een aantal werkzaamheden waar de btw op schilderwerk op 21 procent uitkomt. Stel je hebt een huis van twee jaar of ouder. Normaal gesproken is dan het lage tarief van toepassing. Behalve als je een kozijn hebt met houtrot en de schilder moet het kozijndeel vervangen met nieuw materiaal met hetzelfde karakter. Een houten inzetstuk dat in een kozijn als vervanging dient, valt hierdoor in het hoge tarief voor btw schilderwerk. Een allround schilder voert wel houtrotreparaties uit, maar het is natuurlijk niet als puur schilderwerk te zien. Dat is ook van toepassing als het gaat om het vervangen van een kapotte onderdorpel van hout. Of om het vervangen van een compleet kozijn, deur of raam. Deze werkzaamheden vallen doorgaans niet onder de noemer van schilderwerkzaamheden. Dit met uitzondering van het vervangen van ramen, want er zijn schilders die ook glaszetter zijn.

  BTW schilderwerk met 21 procent tarief:

 • Huizen jonger dan twee jaar
 • Vervangen van kozijndelen
 • Vernieuwen van onderdorpels
 • Vervangen van ramen

  BTW schilderwerk: wat heeft nog meer invloed op de kosten?

  De btw op schilderwerk is niet het enige aspect dat invloed heeft op de totale kosten. Schilders houden rekening met de grootte van het project. Je betaalt voor het sauzen van alle wanden en plafonds een bepaald tarief per m². De kosten per m² vallen doorgaans in verhouding hoger uit als je slechts een enkele muur hebt om te schilderen in plaats van alle wanden en plafonds. Zo is er ook te onderhandelen over de prijs per uur als je veel werk voor de schilder hebt.

Naast de omvang van het project telt het type schilderwerk mee voor de prijs. Wil je dat de schilder eerst renovlies plakt en dan gaat sauzen of wil je dat de schilder spachtelputz aanbrengt op je muren? Het type schilderwerk brengt ook andere technieken en gebruik van andere materialen met zich mee. Dat beïnvloedt de totale kosten. Het is ook nog mogelijk dat de schilder een vaste prijs in rekening brengt. Bijvoorbeeld als je een deur wilt laten verven of een trap wilt laten lakken. Zie onderstaande kostenindicatie als voorbeeld of bekijk meer informatie over de kosten van een schilder.

LakwerkGemiddelde kosten
Kozijnen€ 90,00 - € 150,00
Deuren€ 40,00 - € 75,00
Trap€ 400,- tot € 800,-

Bekijk duizenden reviews en kom in contact met schilders

Val je in het lage tarief voor btw schilderwerk of toch in het hogere tarief? Kom in elk geval in contact met schilders uit je regio door je klus gratis op Werkspot te zetten. Plaats naast de omschrijving van de opdracht foto´s die je maakt met je telefoon. Je omschrijving geeft al een beeld weer, maar de schilder ziet graag de situatie in de praktijk om de klus in te schatten. Schilders die interesse hebben voor het schilderwerk nemen rechtstreeks contact met je op. Dat is een prima basis om verder in gesprek te komen en de details te bespreken.

Wil je graag zelf een schilder benaderen voor jouw schilderwerk? Dat kan via Werkspot met zelfs de mogelijkheid om duizenden reviews te bekijken. De ervaringen van anderen laten jou zien hoe zij tegen het bedrijf aankijken. Bijvoorbeeld of afspraken zijn nagekomen of dat er netjes is gewerkt. De reviews helpen je al een eind op weg om zelf een keuze te maken voor een schildersbedrijf. In aanvulling daarop heeft elke professional op Werkspot een eigen profiel. Combineer de informatie uit de reviews en de profielen om tot de beste keuze te komen. Tip: Vertel de schilder het bouwjaar van je woning met het oog op de btw.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij