Kosten dakdoorvoer plaatsen

Bijgewerkt op

Wanneer het aankomt op het installeren of vervangen van een dakdoorvoer, is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn over de potentiële kosten. De gemiddelde kosten voor een dakdoorvoer variëren sterk, afhankelijk van factoren zoals het type dakdoorvoer, het materiaal en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kun je rekenen op prijzen tussen de €150 en €500. Dit is inclusief materialen en arbeidskosten. Het installeren van een dakdoorvoer is belangrijk voor een goede ventilatie en kan helpen om problemen, zoals vocht en schimmel, in je woning te voorkomen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen ontwerpers

Onze ontwerpers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 121 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost het plaatsen van een dakdoorvoer? 

Of je nu al een tijd in je woning woont of net een nieuw huis hebt gekocht: in alle gevallen is het belangrijk dat je vochtige lucht goed kunt afvoeren en dat je je huis voldoende ventileert. Een dakdoorvoer helpt daarbij. Via een dakdoorvoer voer je bijvoorbeeld vochtige lucht van de droger af. Maar het is ook mogelijk om de mechanische ventilatie hierop aan te sluiten. Kortom, met een dakdoorvoer hou jij je huis vrij van schimmels en zorg je altijd voor frisse lucht.

Een dakdoorvoer kun je zelf op het dak plaatsen. De handige klusser heeft de klus binnen enkele uren volbracht. Hou er wel rekening mee dat je goed gekleed gaat en dat je veilig materiaal gebruikt om het dak op te gaan. Ook is het goed om je te realiseren dat je vaak op grote hoogte aan het werk bent en als je een hellend dak hebt, is de klus extra moeilijk. Naast je eigen veiligheid wil je ook een vocht- en luchtdichte afsluiting. Wanneer dit niet goed gebeurt, loop je namelijk het risico op lekkages. En dan ben je verder van huis. Wil je dus de zekerheid dat je de dakdoorvoer veilig en goed geplaatst is? Schakel dan een vakman in.

Gemiddelde kosten plaatsen dakdoorvoer

De kosten van de dakdoorvoer bepaalt de vakman op basis van een aantal zaken:

 • Soort dak
  Bij het plaatsen van een dakdoorvoer is het voor een vakman bepalend wat voor soort dak je hebt. Bespreek daarom goed met de vakman om wat voor soort dak het gaat. Heb je bijvoorbeeld een plat dak of een hellend dak? En welk materiaal ligt er op het dak? De vakman wil dit graag weten omdat het soort dakbedekking ook bepalend is voor de hoeveelheid tijd die hij kwijt is voor het netjes afwerken van het dak.
 • Doorsnee dakdoorvoer
  Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch is het goed om stil te staan bij de breedte van de dakdoorvoer. Over het algemeen geldt hiervoor de regel; hoe breder de doorvoer, hoe hoger de prijs. Bespreek daarom ook goed met de vakman welke breedte je nodig hebt. De hogere prijs komt overigens niet alleen door het arbeidsloon van de vakman. Ook het materiaal, zoals de schoorsteen of de dakdoorvoer pan, is een stuk duurder. 
 • Locatie dakdoorvoer
  De locatie van de dakdoorvoer bepaalt ook de prijs. Is de plek lastig te bereiken? Dan is de vakman langer bezig en rekent hij dus ook een hogere prijs. Heb jij dakpannen? Dan is de plaats van de dakdoorvoer extra bepalend voor de prijs. Wanneer de dakdoorvoer door meerdere dakpannen gaat, heeft de vakman meer tijd nodig om de dakpannen te repareren. De prijs voor het repareren van de dakpannen komt dan bovenop de totaalprijs. 
Soort dakUurtarief
Dakdoorvoer plat dak€ 35,- tot € 60,-
Dakdoorvoer schuin dak€ 30,- tot € 75,-

In de meeste gevallen is de vakman binnen enkele uren klaar met de klus. Hou er wel rekening mee dat de vakman bij dit soort klussen vaak voorrijkosten rekent. Ook moet je natuurlijk rekening houden met de prijs van het materiaal.

Dakdoorvoer

Waarom kiezen voor een dakdoorvoer? 

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een dakdoorvoer. We hebben de mogelijkheden hieronder voor je op een rijtje gezet. Het is ook mogelijk om verschillende opties met elkaar te combineren. Het betekent dus niet automatisch dat je voor elke toepassing een aparte dakdoorvoer hoeft aan te laten leggen. De vakman kan je hierover advies geven.

 • Dakdoorvoer ventilatie
 • Dakdoorvoer kachel
 • Dakdoorvoer afzuigkap
 • Dakdoorvoer droger

Dakdoorvoer ventilatie

Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Dit is gunstig voor de stookkosten, maar is niet altijd even goed voor onze gezondheid. Om voldoende frisse lucht binnen te krijgen, moeten we eigenlijk meerdere keren per week de ramen goed tegen elkaar openzetten. Dit is in de zomer nog wel een haalbaar scenario, maar is niet iets dat in de winter vaak gebeurt. Mechanische ventilatie biedt dan uitkomst.

In de meeste gevallen voert mechanische ventilatie de binnenlucht af via de dakdoorvoer. De frisse buitenlucht komt binnen door diverse roosters in de woning. Je hebt overigens ook de optie om met mechanische ventilatie schone buitenlucht aan te trekken. De prijzen van mechanische ventilatiesystemen kunnen nogal verschillen. Daarnaast moet je rekening houden met het buizensysteem dat de vakman moet aanleggen. Kortom, het aanleggen van een mechanisch ventilatiesysteem vraagt om een investering die verder gaat dan alleen het aanleggen van de dakdoorvoer. Onderstaande prijzen geven je een indicatie waar je aan kunt denken. De prijzen zijn inclusief btw en de kosten voor het plaatsen van het systeem.

Soort ventilatieGemiddelde prijs
Mechanische afvoer van lucht€ 3.500,- tot € 4.500,-
Mechanische af- en toevoer van lucht€ 6.500,- tot € 8.500,-

Ventilatie badkamer
Naast de mechanische ventilatie voor de gehele woning, kun je de dakdoorvoer ook gebruiken om je badkamer te ventileren. Een plaats in je woning waar je in ieder geval graag goede ventilatie wilt. Je badkamer is altijd vochtig en bij onvoldoende ventilatie krijg je snel last van schimmels en bacteriën. Zeker wanneer jij in de natte ruimte geen raam hebt om open te zetten. Om toch te zorgen voor een goede ventilatie kiest een vakman vaak voor een dakdoorvoer. Ligt jouw badkamer direct onder het dak? Dan kun je de vakman ook vragen om een metalen ventilatierooster te plaatsen. Dit is vaak goedkoper dan het laten plaatsen van een dakdoorvoer.

Dakdoorvoer kachel

Heb jij een kachel of centrale verwarming in de woning? Dan is het belangrijk dat je de vrijgekomen rookgassen veilig afvoert. Je wilt natuurlijk niet dat deze gassen vrij spel krijgen in de woning. Ook hiervoor is een dakdoorvoer geschikt.

Voor het afvoeren van de rookgassen van de centrale verwarming maak je gebruik van een rookgasafvoer. Bij een kachel of haard is de dakdoorvoer een rookkanaal. Hierbij is het belangrijk dat het rookkanaal dubbelwandig is. Zo voorkom je dat de wand teveel hitte bevat en in brand vliegt. Bij het aanleggen van een rookkanaal zorgt de vakman er ook voor dat er isolatiemateriaal tussen de twee wanden komt. De warmte blijft dan binnen het rookkanaal. De kosten voor het aanleggen van een rookkanaal zijn verschillend per woning. Een vakman kan je een specifiek prijsvoorstel doen. Overigens is de grootste kostenpost in veel gevallen de kachel zelf. Zo heb je een kachel van enkele honderden euro's, maar een kachel van € 6.000,- is ook een reële optie. Deze kosten komen dus nog bovenop de kosten die het installeren van een dakafvoer kost.

Lees meer over het plaatsen van haarden.

Dakdoorvoer afzuigkap

Wanneer je aan het koken bent, vind je het in veel gevallen geen probleem om het eten te ruiken. Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je enkele uren later nog steeds ruikt wat je hebt gekookt. Ook wil je liever niet dat de vervuilde lucht die ontstaat tijdens het bakken en braden in je woning blijft hangen. Een goede afzuigkap biedt dan uitkomst. Je kunt ervoor kiezen om je afzuigkap af te laten voeren via een geveldoorvoer, maar in de meeste gevallen heeft een dakdoorvoer de voorkeur.

Laat jij de afzuigkap toch bij de gevel afvoeren? Laat je dan goed voorlichten of dit mag binnen jouw gemeente. Let ook goed op de regels. Wanneer jouw afzuigkap rechtstreeks op de buren gericht staat, kun je je voorstellen dat zij hinder ondervinden van jouw kookluchten. En in de wet is geregeld dat jij je buren niet onrechtmatig hinder mag toebrengen.

Of je nu kiest voor een dakdoorvoer of niet: om te zorgen dat de afzuigkap goed zijn werk kan doen, is het belangrijk dat de luchtafvoer goed is aangelegd. Een vakman zorgt ervoor dat jij het maximale rendement uit je afzuigkap haalt. Ook voorkom je met een vakman onnodig geluidsoverlast door bijvoorbeeld het gebruik van te dunne buizen.

Dakdoorvoer droger

Een andere optie waar je een dakdoorvoer voor kunt gebruiken, is de afvoer van de droger. Een condensdroger vangt het vocht op in een speciaal waterreservoir. In dit geval heb je geen dakdoorvoer nodig. Je hebt wel een dakdoorvoer nodig wanneer je een afvoerdroger koopt. In dit geval bevestig je de slang van de afvoerdroger op de dakdoorvoer. Zo zorg je ervoor dat de vochtige lucht direct naar buiten gaat en dus geen schimmel kan veroorzaken op jouw zolder.

Dakdoorvoer op schuine en platte daken

Afhankelijk van het dak van jouw woning moet de vakman de dakdoorvoer op een plat of schuin dak aanbrengen. Bij een schuin dak kan de vakman gebruik maken van een speciale dakdoorvoerpan. Deze speciale dakpannen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo weet je zeker dat de dakdoorvoerpan altijd mooi aansluit op de dakbedekking die je nu op je dak hebt. Op een plat dak plaatst de vakman in de regel een stormkraag om de dakdoorvoer. Zo zorgt hij voor een waterdichte afwerking en voorkom je dat het water inregent.

Prijsvoorstel op maat

Ben jij benieuwd hoeveel het precies kost om een dakdoorvoer te laten plaatsen op jouw dak? Via Werkspot vraag je eenvoudig verschillende offertes aan. Zo krijg je een goede indruk van de investering die je hiervoor moet doen.