Nieuwe badkamer plaatsen? Ontdek de gemiddelde prijzen

Bijgewerkt op

Ben je toe aan een nieuwe badkamer? Dan is het fijn om te weten met welke kosten je rekening kunt houden. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 604 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost een nieuwe badkamer?

Heb je net een nieuw huis gekocht en is de badkamer totaal niet jouw smaak? Of ben je gewoon uitgekeken op jouw huidige badkamer? Wat de reden ook is om een nieuwe badkamer te plaatsen, het is een grote klus waar je liever niet onvoorbereid aan begint. Waar je rekening mee kunt houden en wat de gemiddelde kosten zijn voor een nieuwe badkamer, vind je hier.

Een complete badkamer vernieuwen is een ingrijpende klus. Ben je handig, dan kun je (delen van) de klus zelf uitvoeren, maar voor het beste resultaat schakel je een vakman in. Een vakman kan je helpen met de badkamer ontwerpen én met het plaatsen van jouw nieuwe badkamer. Dan weet je zeker dat het netjes gebeurt en dat je niet langer dan noodzakelijk is zonder douche zit.

Gemiddelde kosten nieuwe badkamer

Als je een nieuwe badkamer wilt, heb je veel keuzes te maken. Kies je voor een bad of een douche? Of misschien beide? En als je voor een douche gaat, wil je dan een luxe inloopdouche of toch liever een douchecabine? En wil je ook de tegels vervangen, of voldoen die nog aan je wensen? Bij een nieuwe badkamer kun je het zo gek maken als jouw budget, wensen en het formaat van jouw badkamer toelaten.

Om je alvast een indicatie te geven van wat een nieuwe badkamer kost, hebben we de meest voorkomende klussen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Soort klusGemiddelde prijs
Complete badkamer€ 7.000,- tot € 17.000,-
Ligbad € 850,- tot € 2.800,-
Whirlpool of spabad € 2.700,- tot € 6.700,-
Douche€ 600,- tot € 1.900,- 
Stoom- of spa douchecabine€ 1.600,- tot € 4.300,- 
Toilet€ 450,- tot € 900,- 
Wastafel€ 400,- tot € 800,- 
Kraan€ 150,- tot € 450,- 
1 m² wandtegels€ 40,- tot € 90,- 
1 m² vloertegels€ 45,- tot € 90,- 
Vloerverwarming€ 755,- tot € 1.155,- 

Bovenstaande tabel geeft een indicatie van de kosten die je per onderdeel van jouw nieuwe badkamer kunt verwachten. Laat je een nieuwe badkamer plaatsen door een vakman, geef dan nauwkeurig aan welke klussen hij voor jou kan uitvoeren. Zo kan hij een prijsvoorstel op maat maken. Laat je de badkamer ontwerpen door dezelfde vakman die de plaatsing mag doen, dan is het ontwerp vaak goedkoper of zelfs kosteloos.
Nieuwe badkamer

Dit bepaalt de prijs van een nieuwe badkamer

Ga je voor een nieuwe badkamer, dan zijn er veel keuzes die je kunt maken. Elk van die keuzes hebben invloed op de prijs die je uiteindelijk voor de complete badkamer betaalt. Denk voordat je gaat beginnen aan jouw nieuwe badkamer bijvoorbeeld na over de volgende zaken:

 • Badkamer ontwerpen
  Wie maakt het ontwerp van jouw badkamer? Doe je dat zelf? Laat je je adviseren in een badkamerwinkel? Laat je de vakman een ontwerp maken voor jouw nieuwe badkamer? Of schakel je toch een architect in? Welke keuze voor jou de beste optie is, is afhankelijk van jouw wensen, de complexiteit van de verbouwing en het budget dat je te besteden hebt. Houd je de badkamerindeling hetzelfde, maar ga je alleen voor ander sanitair en een andere tegel? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om je badkamer door een professional te laten ontwerpen. Wil je juist iets heel anders en misschien ook wel op een heel andere plek dan de badkamer nu staat? Dan kan het slim zijn om een professional mee te laten kijken naar de mogelijkheden. Meestal kan een badkamerspecialist of architect je op nieuwe ideeën brengen, die het eindresultaat nog mooier maakt. Uiteraard hangt daar ook wel een prijskaartje aan. Aan jou de keuze of je dat ervoor over hebt.

 • Verplaatsen nieuwe badkamer
  Als je tevreden bent met het formaat en de locatie van de huidige badkamer, kan je nieuwe badkamer in dezelfde ruimte komen. Wil je je badkamer groter of juist kleiner hebben dan wat je nu hebt, dan kun je ervoor kiezen de badkamer te verplaatsen. Ook als je bijvoorbeeld graag een raam wilt hebben in de nieuwe badkamer, kun je ervoor kiezen de badkamer te verplaatsen van het midden van de etage naar een plek waar je wel een raam hebt of kunt maken. Houd er wel rekening mee dat het verplaatsen van de badkamer waarschijnlijk ook betekent dat de vakman leidingen moet verleggen. De kosten van een loodgieter liggen tussen de  € 45,- en € 80,- per uur.

 • Verplaatsen sanitair
  Houd je de badkamer op dezelfde plek, maar past de huidige indeling niet bij jouw wensen? Of besluit je een douche te plaatsen waar eerst een bad was? Ook dan kan het zijn dat de vakman leidingen moet verleggen. Als je in jouw nieuwe badkamer ook graag een toilet wilt hebben, dan is de kans groot dat de vakman ook een afvoer moet aanleggen. Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om een toilet zonder afvoer te plaatsen. Je kunt je door een vakman laten adviseren wat voor jouw nieuwe badkamer de beste optie is.

 • Keuzes tegels, sanitair en accessoires
  Als je de badkamer op dezelfde plek houdt en ook het bad, de douche, wastafel of toilet niet verplaatst, dan zijn de kosten voor jouw nieuwe badkamer vooral afhankelijk van de inrichting. Ga je voor een luxe spadouche, of is een douchebak met douchegordijn voor jou voldoende? Je kunt je voorstellen dat aan de eerste keuze een heel ander prijskaartje hangt dan aan de tweede. Maar ook als je voor luxe sanitair gaat, kun je geld besparen. Zoek bijvoorbeeld online naar een goede deal of schaf je sanitair of tegels aan in een outlet-winkel. Het assortiment staat dan vaak niet vast en bestellen is meestal geen optie, maar het kan zomaar zijn dat je daar de perfecte douchecabine of vloertegels vindt.

Ventilatie in de badkamer

Ga je een nieuwe badkamer plaatsen, denk dan ook na over de manier waarop je de ventilatie wilt regelen. Is er een raam in je badkamer, dan zorgt een open raam voor natuurlijke ventilatie. Heb je dat niet, dan zul je naar andere mogelijkheden moeten kijken om de vochtige lucht goed af te voeren. Het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem is niet goedkoop. Afhankelijk van het soort ventilatiesysteem kan de prijs oplopen tot wel € 5.500,-. Een hoop geld, maar juist in een vochtige ruimte zoals de badkamer, is goede ventilatie erg belangrijk voor je gezondheid.

Kosten besparen op jouw nieuwe badkamer

Een compleet nieuwe badkamer is niet goedkoop. Daarom is het slim om te kijken naar mogelijkheden om kosten te besparen. Met de keuzes die je maakt qua indeling en mate van luxe in jouw nieuwe badkamer kun je op kosten besparen. Maar ook tijdens het klussen zelf kun je kijken of het goedkoper kan. Overweeg bijvoorbeeld om:

 • De oude badkamer zelf te slopen
  De kans is groot dat je nu ook al een badkamer hebt. Om de vakman met een schone lei te laten beginnen en kosten te besparen, kun je de oude badkamer zelf slopen. Daarbij is het wel van belang dat je secuur te werk gaat. Vooral bij de tegels. Als je veel gaten in de muur overhoudt aan het weghalen van de tegels, is de vakman weer tijd kwijt aan het opvullen en egaliseren van de muren. Dan gaat je kostenbesparing al snel in rook op.

 • Een deel van het werk zelf uit te voeren
  Ben je heel handig en heb je er de tijd voor, dan kun je een deel van het werk zelf doen. Zo kun je overwegen om zelf de tegels te plaatsen of de douchecabine zelf te monteren. Het is wel aan te raden leidingwerk altijd door een ervaren professional te laten uitvoeren. Je wilt tenslotte geen lekkages in jouw mooie nieuwe badkamer. Overleg ook altijd vooraf met de vakman wanneer je de onderdelen die je zelf wilt doen kunt uitvoeren. Meestal hebben de verschillende klussen met elkaar te maken. Ook is het slim te informeren of er nog zaken zijn om rekening mee te houden. Je wilt natuurlijk niet dat je vol enthousiasme aan de slag gaat met het leggen van de vloertegels als de vloerverwarming nog niet is gelegd.

 • Een deel van het werk samen uit te voeren
  Ben je handig, maar zie je het niet zitten om zelf hele klussen op te pakken, overleg dan met de vakman met welke klussen je hem kunt helpen. Twee paar handen werken immers sneller dan één. En als de vakman minder tijd kwijt is aan jouw nieuwe badkamer, merk je dat ook in de kosten. Bespreek je wens om (delen van) de nieuwe badkamer samen te plaatsen wel eerst met de vakman. Zo kan hij op voorhand kijken waar jij kunt helpen en welk effect dit heeft op de kosten.

Advies van een vakman

Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met ervaren professionals die graag met jouw nieuwe badkamer aan de slag gaan. We vroegen één van hen alvast om advies wanneer je een nieuwe badkamer wilt plaatsen. Erkan Yalcin van ERYA Installaties: "Mensen hebben meestal al een idee hoe ze de nieuwe badkamer willen hebben. Wij gaan in gesprek en gaan vervolgens kijken of alle wensen te realiseren zijn. Budget speelt hierbij een belangrijke rol, maar dat is voor ons de laatste stap in het proces."

Benieuwd naar andere kosten met betrekking tot de badkamer?

Bekijk hier het overzicht van prijzen per dienst die badkamer gerelateerd zijn:

Vind een badkamer specialist dichtbij