Douchekraan vervangen? Ontdek de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Lekt jouw douchekraan? Of is er een andere reden om de douchekraan te vervangen? Vind hier de gemiddelde prijs en algemene tips voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 1056 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Douchekraan vervangen: dit zijn de kosten

Blijft de douchekraan na het douchen onophoudelijk druppelen? Of is het onmogelijk om de gewenste temperatuur in te stellen? Dan heb je waarschijnlijk een kapotte douchekraan. Om het probleem te verhelpen kan je de douchekraan vervangen of repareren. Zo kan je op korte termijn weer prettig douchen.

Prijs douchekraan vervangen

Soort klusGemiddelde prijs
Loodgieter - per uur€ 45,- tot € 80,-
Loodgieter spoed - per uur€ 100,- tot € 150,-
Aanschaf douchekraan € 25,- tot € 700,- 

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat je betaalt voor de klus 'douchekraan vervangen'. De loodgieter is vaak binnen enkele uren klaar met de klus. Is de loodgieter minder dan een uur bezig? Vaak berekent hij dan een minimaal tarief. Overleg dit met de vakman.

In de tabel zie je dat er een groot verschil zit tussen het minimale en maximale bedrag dat je betaalt voor een douchekraan vervangen. Dit verschil komt vooral tot stand door het soort kraan dat je koopt. Een simpele kraan in de bouwmarkt kost circa € 25,-, terwijl je voor een designkraan al snel honderden euro's betaalt.

Douchekraan vervangen: dit bepaalt de prijs

De prijs die je betaalt, is afhankelijk van de hoeveelheid werkzaamheden. Het totaalbedrag komt altijd tot stand door een combinatie van materiaal- en arbeidskosten.

 • Douchekraan repareren of vervangen?
 • Soort douchekraan vervangen
 • Loodgieter voor douchekraan vervangen

Douchekraan repareren of vervangen? 

Het is niet altijd nodig om de douchekraan te vervangen. Om te achterhalen of een reparatie voldoende is of dat je de douchekraan moet vervangen, sluit de vakman eerst de hoofdkraan af. Vervolgens kan hij achterhalen wat de oorzaak is van de kapotte kraan. Bij een druppende kraan zijn de afsluitleertjes, ook wel rubberen ringen, vaak de boosdoener. Door intensief gebruik drogen de rubberen ringen uit. Deze ringen zijn vrij eenvoudig te herstellen. Je betaalt dan enkel voor het repareren van de douchekraan.

Kan jij je douchekraan niet meer gebruiken omdat hij niet de goede temperatuur bereikt of kan je hem niet meer opendraaien door verkalking? Dan moet je de douchekraan vervangen. In dit geval is de vakman langer bezig en dit merk je in de kosten. Daarnaast betaal je natuurlijk ook voor de aanschaf van een nieuwe douchekraan.

Soort douchekraan vervangen

Wanneer je de douchekraan gaat vervangen, heb je de keuze uit verschillende soorten douchekranen. Welke douchekraan je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Meet voor je de douchekraan gaat uitzoeken eerst de afstand op tussen het midden van de ene aansluiting en het midden van de andere aansluiting, ook wel de hartafstand. Deze afstand is meestal 12 of 15 centimeter. Wanneer je een douchekraan met een andere hartafstand koopt, heeft de vakman meer tijd nodig om de douchekraan te vervangen.

 • Douchekraan vervangen: thermostaatkraan
  In veel badkamers vind je tegenwoordig een thermostaatkraan. Voor een thermostaatkraan betaal je vaak iets meer, maar daar staat tegenover dat je water en energie bespaart. Je stelt de kraan vooraf in op een gekozen temperatuur en het water komt op die temperatuur uit de kraan. De thermostaatkraan heeft een begrenzer om te voorkomen dat het water te warm is.
 • Douchekraan vervangen: eenhendel mengkraan
  Een variant op de thermostaatkraan is de eenhendel mengkraan. De kraan stel je niet in op een bepaalde temperatuur, maar je vindt de goede temperatuur door de hendel te bewegen. Nadeel van dit soort kranen is dat je meer water verbruikt voor je de gewenste temperatuur hebt gevonden.
 • Douchekraan vervangen: meergreepskraan
  In moderne badkamers zie je de meergreepskraan bijna niet meer terug. Bij dit soort kranen heb je een knop voor heet water en een knop voor koud water. Door het water met elkaar te mengen, krijg je de juiste temperatuur. Net als bij een eenhendel mengkraan verspil je bij dit soort kranen veel water voor je een aangename temperatuur hebt gevonden.

Keramische douchekraan vervangen versus douchekraan vervangen met kraanleertje
Naast het soort kraan, kan je ook nog kiezen voor het materiaal van de kraan voor het vervangen van de douchekraan. Wanneer je kiest voor een keramische kraan krijg je een kraan met twee keramische schijven. Het voordeel hiervan is dat de kraan weinig onderhoud nodig heeft en dat je minder kracht nodig hebt om de kraan dicht te draaien. Een ander voordeel is dat je geen kraanleertje meer hebt. Het duurt langer voor je de douchekraan opnieuw moet vervangen. Een mogelijk nadeel kan zijn dat een keramische kraan duurder is in aanschaf.

Douchekraan vervangen: kosten loodgieter

Het uurtarief van de loodgieter bepaalt voor een deel de totaalprijs voor de klus 'douchekraan vervangen'. Het uurtarief van de loodgieter is van een aantal zaken afhankelijk.

 • Wanneer heb je een loodgieter nodig?
  Over het algemeen heeft het vervangen van een douchekraan geen spoed. Natuurlijk is het vervelend dat je water verspilt met een lekkende kraan of dat je niet meer eenvoudig een aangename temperatuur vindt. Toch is het slimmer om een loodgieter te vragen over enkele dagen de douchekraan te vervangen. Voor een loodgieter met spoed betaal je namelijk een stuk meer. Het bedrag per uur kan zelfs verdubbelen. Zeker wanneer je de loodgieter ook nog eens buiten zijn standaardwerktijden vraagt langs te komen.
 • Enkele klus of meerdere klussen? Natuurlijk betaal je voor meerdere klussen altijd meer dan voor één klus. Toch kan het slim zijn om verschillende klussen te combineren, omdat de prijs per klus lager ligt. Dit is vooral het geval bij klussen waar de loodgieter niet lang mee bezig is. Je betaalt dan een soort bodemtarief, waarvoor hij meerdere klussen had kunnen uitvoeren. Combineer het vervangen van de douchekraan bijvoorbeeld met het checken van de verwarming.
 • Soort loodgieter Tot slot bepaalt het soort loodgieter het totaalbedrag dat je betaalt voor de klus 'douchekraan vervangen'. Je kan hierbij denken aan ervaring, maar ook aan het verschil tussen een zelfstandige loodgieter en één in loondienst. Een zzp'er kan vaak flexibeler zijn prijs bepalen en dit kan voordeel bieden ten opzichte van een loodgieter in loondienst.

Hoe moet je een douchekraan vervangen? 

Ga je de douchekraan vervangen? Dan moet de vakman een paar stappen doorlopen voor de douchekraan is vervangen.

 1. Douchekraan vervangen: sluit het water af
  Om een waterballet te voorkomen, sluit de vakman eerst de hoofdkraan af. Door de douchekraan open te draaien, laat de vakman het nog aanwezige water in de leidingen wegstromen.
 2. Verwijderen oude kraan
  De vakman verwijdert de oude kraan door de moeren los te draaien. Hij gebruikt hiervoor een passende steeksleutel of bahco. Na het verwijderen van de oude kraan zijn de aansluitingen in de muur zichtbaar.
 3. Controleren S-koppelingen
  Als het goed is, zaten er bij jouw oude kraan S-koppelingen die een koppeling maken tussen de kraan en de muurplaat. Wanneer de S-koppelingen nog in goede staat zijn, hoeft de vakman deze niet te vervangen. Anders plaatst hij nieuwe S-koppelingen. Over het algemeen ontvang je deze bij de aanschaf van een nieuwe kraan. De vakman kan er ook voor kiezen om de huidige S-koppelingen opnieuw af te stellen en de teflon tape op het uiteinde te vervangen.
 4. Monteren douchekraan
  Zijn de S-koppelingen helemaal in orde? Dan is het tijd om de douchekraan te monteren. De vakman controleert of de kraan recht zit voor hij de douchekraan gaat monteren. Anders kan hij de koppelingen beschadigen. Om krassen te voorkomen, kan de vakman gebruik maken van een doek tussen de bahco en de kraan.
 5. Opendraaien hoofdkraan en lekkages
  Na het monteren van de douchekraan draait de vakman de hoofdkraan weer open. Vervolgens controleert hij of er geen lekkages zijn. Daarna kan jij weer genieten van een heerlijke douche.

Advies van een vakman

Wanneer je klus 'douchekraan vervangen' uitbesteedt, wil je natuurlijk op de vakman kunnen vertrouwen. Om te controleren of een vakman de juiste papieren heeft, kan je vragen naar zijn certificaties. In Nederland zijn er verschillende brancheverenigingen actief die certificaten uitgeven. Zo heb je de KvINL die is opgericht om de kwaliteit binnen de installatiesector te waarborgen. Een andere branchevereniging is Techniek Nederland. Loodgieters die zijn aangesloten bij deze branchevereniging moeten gemaakte afspraken nakomen, marktconform werken en op de hoogte zijn van de laatste technieken en innovaties.

Werkspot vroeg aan een van onze vakmannen waarom het slim is om te kijken of de vakman erkend is. Edwin Dijkhuizen van Snelflex Montage & Installatie: "Voor badkamer reparaties wil je alleen zaken doen met een erkend bedrijf. Wanneer je twijfelt kan je de vakman altijd vragen naar zijn papieren. Je wilt in ieder geval niet kiezen voor een prutsbedrijf: dan ben je dubbel geld kwijt om de verkeerde werkzaamheden te herstellen."

Douchekraan vervangen uitbesteden

Ben je een handige klusser? Dan kan je zelf de douchekraan vervangen. Bij het vervangen van de kraan moet je de waterafsluiting dicht draaien en precies weten welke onderdelen je nodig hebt. Dit is per douchekraan verschillend. Ook moet je zorgen voor een waterdichte koppeling om problemen in de toekomst te voorkomen. Zie je het niet zitten om zelf de douchekraan te vervangen? Of heb je hier geen tijd voor? Het vervangen van een douchekraan kan je uitbesteden aan een vakman.

Wil jij de douchekraan laten vervangen door een vakman? Via Werkspot kom je eenvoudig in contact met ervaren professionals. Op het profiel van de vakman vind je reviews van eerdere klussen. Zo krijg je meteen een beeld van de manier waarop de vakman werkt.

Prijzen andere diensten

 1. Badkamer stucen
 2. Badkamer betegelen
 3. Designradiator badkamer
 4. Bad plaatsen
 5. Van bad naar douche