Douchebak plaatsen: dit zijn daarvoor de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil je een douchebak laten plaatsen, om te voorkomen dat het water je hele badkamer nat maakt tijdens het douchen? Ontdek hier tips en prijzen

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 782 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost gemiddeld een douchebak plaatsen?

Wil je kunnen douchen zonder uit te glijden op gladde badkamertegels? En zonder dat je hele badkamer nat is na het douchen? Dan is een douchebak laten plaatsen een goede oplossing. De douchebak vangt het water uit de douchekop op en leidt het netjes richting de afvoer. Ook zijn veel douchebakken voorzien van anti-slip maatregelen. Wel zo veilig.

Het plaatsen van een douchebak is een precieze klus, die je voor het beste resultaat laat uitvoeren door een vakman. Je wilt tenslotte zeker weten dat de douchebak stevig staat en geen lekkage veroorzaakt. Ook weet je op die manier zeker dat de afwerking netjes gebeurt en past bij de rest van je badkamer.

Gemiddelde prijzen douchebak laten plaatsen

Laat je een douchebak plaatsen, dan kun je er zelf één aanschaffen en de douchebak laten plaatsen door een vakman. Je kunt ook de vakman vragen de douchebak te plaatsen én te kopen en de aanschafprijs te verwerken in de totale prijs voor de klus. Is het plaatsen van een douchebak onderdeel van een grotere badkamer renovatie en wil je zeker weten dat alles volgens het ontwerp op elkaar is afgestemd? Dan kan het handig zijn als de vakman al het materiaal aanschaft. 

Soort klusGemiddelde prijs
Aanschaf douchebak€ 50,- tot € 500,-
Uurtarief loodgieter€ 45,- tot € 80,-
Douche plaatsen€ 600,- tot € 1.900,-

Bovenstaande tabel geeft je een indruk wat de klus 'douchebak plaatsen' ongeveer kost. De exacte prijs is afhankelijk van jouw specifieke wensen en de mogelijkheden in jouw badkamer. Is de douchebak onderdeel van een grotere renovatie van jouw douche of wil je ook een scheidingswand of complete douchecabine laten plaatsen? Geef dat dan aan bij de vakman. Als je de vakman meerdere klussen laat uitvoeren in jouw badkamer, heeft dat invloed op de prijs per klus. Vraag daarom altijd om een prijsvoorstel op maat.

Tip! Wil je kosten besparen als je douchebak gaat plaatsen? Verwijder dan zelf de oude douchebak. Als de plek helemaal gereed is om de nieuwe douchebak te plaatsen, scheelt dat de vakman behoorlijk wat tijd. En dat zie je terug in de prijs. 

Mogelijkheden douchebak plaatsen

Douchebakken zijn er in alle soorten en maten en voor iedere portemonnee. Wil je een douchebak laten plaatsen, dan is er dus altijd wel een douchebak te vinden die past bij jouw wensen en budget. Grofweg kun je de volgende keuzes maken:

  • Vorm douchebak
  • Materiaal douchebak
  • Hoge of lage douchebak plaatsen

Vorm douchebak
Afhankelijk van de ruimte in jouw badkamer en waar de douche geplaatst is, kun je ervoor kiezen een rechthoekige, vierkante of halfronde douchebak te laten plaatsen. Een halfronde douchebak plaats je in de hoek en geeft een ruimtelijker effect dan een vierkante of rechthoekige bak. Als je badkamer niet zo groot is, kan dat een een goede optie zijn. 

Materiaal douchebak
Vaak gaan mensen een kunststof douchebak plaatsen. Maar je kunt ook kiezen om een stalen of keramische douchebak te plaatsen. Daar hangt wel een ander prijskaartje aan. Ook is een stalen of keramische douchebak zwaarder dan een kunststof variant. Dit kan gevolgen hebben voor de constructie waar de vakman de douchebak op plaatst. Geef dit daarom altijd aan bij de vakman, zodat hij hier rekening mee kan houden bij het plaatsen van de douchebak. Houd er verder rekening mee dat een stalen douchebak kan gaan roesten als deze beschadigd raakt.

Hoge of lage douchebak plaatsen
Er zijn douchebakken met een hoge of een lage instap. Douchebakken met een lage instap zijn praktisch op gelijke hoogte met de vloer, zodat je het effect van een inloopdouche kunt bereiken. Daarvoor moet de vakman wel vaak de gehele vloer wat ophogen, zodat hij de afvoer netjes onder de vloer kan wegwerken. Dat berekent hij door in de kosten, dus houd daar rekening mee als je kiest voor het plaatsen van een douchebak met lage instap. Bij een hoge douchebak plaatsen, heb je dat probleem niet. De vakman plaatst de douchebak dan op de vloer en maakt er een ombouw omheen. Door die ombouw is ook de afvoer niet meer zichtbaar. Deze douchebak is daarmee vaak sneller te plaatsen en dat merk je in de kosten.

Of je nu kiest voor een hoge of lage douchebak, vrijwel alle douchebakken zijn voorzien van stelpoten. Daarmee kan de vakman de douchebak mooi recht plaatsen. Hij zorgt er daarbij altijd voor dat de douchebak iets richting het afvoerputje geplaatst is. Zo voorkomt hij dat er water in de douchebak blijft staan. Wil je een douchebak plaatsen zonder stelpoten, dan kan een vakman daar ook mee uit de voeten. Het is wel aan te raden dit vooraf bij de vakman aan te geven. Hij kan hier dan rekening mee houden voordat hij bij jou de klus komt uitvoeren. Het kan namelijk zo zijn dat hij ander gereedschap of materiaal mee moet nemen naar de klus. 

Douche plaatsen 

Is jouw huidige douchebak beschadigd, dan is de kans groot dat je alleen een douchebak wil laten plaatsen. Een eventuele scheidingswand of douchegordijn heb je dan vaak al. Heb je op dit moment echter nog geen afgeschermde plek om te douchen of sta je op de tegelvloer als je onder de douche staat, dan kun je naast enkel een douchebak ook een complete douche plaatsen. Oplopend in prijs, heb je de volgende mogelijkheden:

  • Douchebak plaatsen met douchestang en douchegordijn als afscherming.

  • Inloopdouche plaatsen. Een inloopdouche bestaat vaak uit een douchebak met lage instap en een scheidingswand.

  • Douchecabine plaatsen. Een douchecabine is volledig afgesloten en kan de vakman zowel met een lage als een hoge douchebak maken. Vaak koop je een volledige douchecabine, maar je kunt ook de douchebak en deurtjes apart kopen en laten plaatsen.

Is er al een wateraansluiting, dan kan de vakman relatief snel de douche vervangen en de douchecabine of douchebak plaatsen. Wil je de douche op een andere plek, dan moet de loodgieter de waterleiding vaak ook verleggen. Daar zijn uiteraard extra kosten aan verbonden.

Douchebak plaatsen: hoe gaat de vakman te werk

Laat je een vakman de douchebak plaatsen, dan gaat hij als volgt te werk:

1. Douchebak plaatsen
De vakman plaatst de douchebak op de plek waar je deze wilt hebben. Om de douchebak goed te plaatsen, monteert hij allereerst wat latjes, waar de rand van de douchebak op leunt. Ook sluit hij de afvoer aan. Als de douchebak goed is afgesteld en stevig staat, kan hij met de ombouw beginnen.

2. Ombouw afwerken
De ombouw bestaat vaak uit gipsblokken die de vakman afwerkt met tegels. De meeste mensen kiezen ervoor om hiervoor dezelfde tegels te gebruiken als ook op de muren van de badkamer gebruikt zijn. Zorg dus dat je er een paar over houdt, als je ook een douchebak wilt plaatsen. Om ervoor te zorgen dat je makkelijk bij de sifon kunt komen, maakt de vakman ook vaak een serviceluik in de ombouw. Door een tegeltje weg te halen, kun je op die manier eenvoudig onder de douchebak komen. Handig als je bijvoorbeeld last hebt van een verstopping of lekkage en je wilt weten wat er precies aan de hand is. 

3. Waterdicht maken
Als de douchebak is geplaatst en de ombouw is gemaakt, kit de vakman de randen af. Daarmee zorgt hij ervoor dat de randen van jouw douchebak waterdicht zijn en er geen water onder de douchebak kan komen te staan. 

Energiebesparing in de douche

Ga je de douche aanpakken in jouw woning, dan is het slim om te kijken naar energiebesparende mogelijkheden. Vervang de douchekop bijvoorbeeld door een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop laat maximaal zeven liter water per minuut door. Zo bespaar je al snel twintig procent op je water- en energieverbruik. Laat je een douchebak plaatsen, dan is het een kleine moeite om dan ook de douchekop te vervangen. 

Wil je echt fors besparen en ga je niet alleen een douchebak plaatsen, maar de gehele badkamer verbouwen? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van een douche-wtw. Wtw staat voor WarmteTerugWinning. Een douche-wtw haalt warmte uit wegstromend douchewater. Hiermee verwarmt de installatie het koud leidingwater voor. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en (of) naar de combiketel of boiler. Een douche-wtw plaatsen, heeft best wat voeten in de aarde. Je kunt dit dus het beste doen als je toch al aan een grondige verbouwing van je douche bezig bent.

Advies van een vakman

Een douchebak plaatsen klinkt als een eenvoudige klus, maar om het netjes te doen en zeker te weten dat er geen lekkage ontstaat, schakel je het beste een vakman in voor de klus 'douchebak plaatsen'. Op Werkspot vind je veel ervaren professionals die met plezier voor jou een douchebak plaatsen. Eén van hen hebben we alvast om advies gevraagd. Erkan Yalcin van ERYA Installaties: "Het plaatsen van een douchebak is goedkoper dan het plaatsen van een inloopdouche. Dit komt vooral door het verschil in arbeid. Een douchebak sluit je aan op de afvoer. Bij een inloopdouche moet je een goot maken. Hiervoor moet je vaak hakken en breken. En dan zit er dus een groot verschil in het aantal arbeidsuren."