Badkamer ontwerpen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een badkamer ontwerpen? Vind slimme tips waar je op kunt letten. Werkspot heeft de gemiddelde kosten voor deze klus op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 603 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten badkamer ontwerpen

Is jouw huidige badkamer toe aan vervanging? Of heb je een nieuwe woning en wil je de badkamer helemaal naar je smaak inrichten? Je kunt natuurlijk de badkamer opmeten en sanitair en tegels bestellen volgens de huidige inrichting. Maar is de indeling van jouw huidige badkamer wel het meest efficiënt? Laat je badkamer ontwerpen en je weet het antwoord.

Online vind je verschillende tools die je kunnen helpen bij het ontwerpen van de badkamer. Ben je online niet zo handig of niet zo creatief? Dan kun je er ook voor kiezen om de badkamer te laten ontwerpen. Een vakman geeft je vaak nieuwe inzichten waar je zelf niet aan had gedacht. Wil je kosten besparen op het badkamer ontwerp? Wanneer de vakman de badkamer renovatie mag uitvoeren, zit het ontwerp van de nieuwe badkamer vaak in de prijs.

Badkamer ontwerpen: de prijzen per dienst op een rij

In onderstaand overzicht vind je per type ontwerp de bijbehorende gemiddelde kosten.

Soort klusGemiddelde prijs
Adviesgesprek incl. schets€ 100,- tot € 300,-
3D badkamer ontwerpen€ 250,- tot € 500,-
3D badkamer ontwerpen incl. opties€ 500,- tot € 1.100,-
Lichtplan€ 150,- tot € 250,-
Kleuradvies€ 125,- tot € 175,-
Bouwbegeleiding€ 100,- tot € 135,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee welke kosten de klus 'badkamer ontwerpen' kost. Afhankelijk van jouw wensen en specifieke budget kan de totaalprijs hoger of lager uitvallen.

Benieuwd wat de kosten zijn voor het verbouwen van de badkamer? Lees onze prijsgids over de badkamer verbouwen.

Badkamer ontwerpen

Prijsfactoren badkamer ontwerpen

De prijs voor het ontwerpen van je badkamer is afhankelijk van verschillende zaken. Afhankelijk van jouw budget en persoonlijke wensen kun je de prijs positief beïnvloeden.

 • Soort adviseur
 • Soort ontwerp
 • Afmetingen badkamer

Soort advies badkamer ontwerp

Hoeveel je betaalt voor een badkamer ontwerp is afhankelijk van het soort vakman. Kies jij voor een onafhankelijk architect of laat je de tekening maken door iemand in een sanitair winkel. In dit laatste geval zit het badkamer ontwerp vaak bij de prijs van de badkamer inbegrepen. Je bent dan wel verplicht om gebruik te maken van de merken die de winkel aanbiedt. Wil je liever onafhankelijk blijven en zelf je tegels en sanitair bestellen? Dan is een onafhankelijke architect een goede keuze. Je betaalt in dit geval het aantal uur dat de vakman bezig is met jouw tekening.

Ben je op zoek naar een partij die jouw badkamer ontwerp kan maken en de badkamer kan installeren? Op Werkspot vind je badkamerspecialisten bij jou in de buurt. Je kunt hen benaderen met de vraag wat een gecombineerde klus kost. Je betaalt dan één bedrag voor het badkamer ontwerp en de daadwerkelijke badkamer renovatie. In dit geval hou je ook de flexibiliteit om zelf de tegels en het sanitair uit te kiezen.

Badkamer ontwerpen: soort ontwerp

Voor het ontwerp van je badkamer kun je dus verschillende soorten vakmannen inschakelen. Maar dat is het niet enige dat effect heeft op de prijs. De daadwerkelijke kosten baseert de vakman op het soort ontwerp. Wanneer jij alleen een oriënterend gesprek met een schets wenst, ben je vaak het minst kwijt. De kosten voor het ontwerp lopen flink op wanneer je een 3D-ontwerp wilt. Het voordeel van een 3D-ontwerp is wel dat je beter een indruk krijgt hoe de badkamer er straks uit komt te zien.

De duurste variant van een badkamer ontwerp is het 3D-ontwerp met extra opties. Je krijgt dan niet alleen een indruk van de nieuwe indeling van de badkamer. De architect geeft ook een advies over het lichtplan en het ideale kleurgebruik in je badkamer. Wanneer je voldoende budget hebt, kun je er ook voor kiezen om het begeleiden van de bouw uit te besteden. Dit betekent dat je zelf geen omkijken hebt naar wanneer welke vakman in jouw badkamer aan de slag gaat. Je kunt je voorstellen dat hier ook een extra prijskaartje aan hangt.

Afmetingen badkamer 

Bij veel klussen is het aantal vierkante meters van invloed op de prijs. Je denkt er misschien niet direct aan, maar dat is ook het geval voor de klus 'badkamer ontwerpen'. Dit prijsverschil komt voornamelijk omdat de vakman met een grotere badkamer langer bezig is met het onderwerp. Hierop geldt overigens vaak wel een uitzondering. Wanneer de badkamer erg klein en onpraktisch is, kan de architect uiteindelijk langer bezig zijn dan met een groot badkamer ontwerp. Hier betaal je dan ook meer voor.

Goed voorbereid het gesprek in 

Het totaalbedrag van badkamer ontwerpen is dus afhankelijk van het aantal uur dat een architect bezig is met het ontwerp. Je kunt hier zelf invloed op uitoefenen door goed voorbereid het gesprek in te gaan. Hoe beter en sneller jij je wensen kunt vertellen, hoe minder tijd de architect rekent voor het gesprek. Bespreek dit overigens wel altijd met de architect. Sommige vakmannen rekenen een vast tarief per gesprek. Hierbij maakt het dus niet uit hoe lang het gesprek precies duurt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je voor het beste resultaat beter goed voorbereid kunt zijn.

 1. Ken de maten
  Zorg dat je tijdens het gesprek nauwkeurig kunt aangeven hoe je badkamer eruit ziet. Het helpt wanneer je foto's meeneemt van de huidige badkamer indeling. De maten van de badkamer zijn natuurlijk het allerbelangrijkste. Zorg dat je secuur meet en elk hoekje goed in kaart brengt. Dit voorkomt onnodige kosten achteraf wanneer blijkt dat er een koof aanwezig is, waar de vakman niet omheen kan. Geef ook aan waar de huidige afvoer zit en waar het sanitair staat. Zo weet de vakman waar de waterleidingen lopen en of hij extra kosten moet rekenen voor het omleggen van de leiding.

 2. Wees duidelijk in je wensen
  Het badkamer ontwerp moet natuurlijk aansluiten bij jouw wensen en budget. Het is dan ook niet zo gek dat de vakman precies wil weten hoe jij je badkamer voor je ziet. En wat de maximale prijs is die jij kunt betalen. Denk dus vooraf goed na over je wensen en wees eerlijk tijdens het gesprek. Zo kan de vakman een goed badkamer ontwerp maken dat overeen komt met jouw wensen. Niets zo vervelend als een ontwerp dat in de prullenbak kan, omdat je niet goed hebt aangegeven wat je wilt.

Tips badkamer ontwerpen

De meeste mensen willen zoveel mogelijk comfort in de badkamer. Ook wil je efficiënt omgaan met de ruimte. Goede badkamer ontwerpen combineren deze wensen. Hieronder vind je nog meer tips waar je aan kunt denken bij het ontwerpen van de badkamer.

 • Slim indelen van de ruimte
  Heb je beperkt ruimte in de badkamer? Dit hoeft niet direct een probleem te zijn voor je wensen. Bij een badkamer ontwerp kijkt de vakman hoe hij slim kan omgaan met de ruimte. Zo kan een scheidingswand tussen de douche en het toilet optisch meer ruimte geven. Maar ook de grootte van de tegels en de manier waarop de vakman ze legt, heeft direct invloed op hoe groot jouw badkamer oogt. En wil je dat de badkamer optisch nog groter lijkt? Dan kun je er ook voor kiezen om op een strategische plek spiegels op te hangen en te spelen met de verlichting in de badkamer.

 • Soort materiaal
  Bij het ontwerp van de badkamer is niet alleen de ruimte belangrijk: je moet ook nadenken over het materiaal op de vloer en de muur. Je kunt kiezen voor tegels, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Wat denk je bijvoorbeeld van PVC of pleisterwerk? Het voordeel van pleisterwerk is dat je geen voegen hebt waar schimmels kans krijgen om zich te nestelen. En PVC is uitermate geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes.

 • Soort sanitair
  Welk sanitair je in de badkamer wilt, is afhankelijk van jouw smaak en budget. Je kunt in een badkamer ontwerp bijvoorbeeld gaan voor een inloopdouche, ligbad, douchecabine, zitbad, wastafel of compleet meubel. De keuze is enorm. Op basis van jouw wensen kan de architect het badkamer ontwerp maken. Wanneer jouw badkamer te klein is voor een ligbad geeft de architect dit uiteraard aan. Je kunt er dan eventueel voor kiezen om te kijken of je de badkamer kunt vergroten. Dan krijg je wel een totaal ander prijskaartje.

 • Manier van verwarmen
  Steeds meer mensen stappen over op vloerverwarming. Een groot voordeel is dat je geen radiatoren meer aan de muur hebt hangen. Je kunt bij het badkamer ontwerp ook de mogelijkheid voor vloerverwarming bespreken. Denk hierbij wel alvast goed na wat je met je handdoeken doet. Deze kun je ook niet meer drogen op de design radiator wanneer je alleen voor vloerverwarming kiest.

Advies van een vakman

Je hebt vast al een goed idee hoe jij wilt dat je nieuwe badkamer eruit moet komen te zien. Misschien wil je wel een bad of juist een inloopdouche. Bovenstaand artikel geeft al aan waar je allemaal over na kunt denken voor je een badkamer ontwerp laat maken. Maar waar kun je verder nog op letten voor je een badkamer ontwerp laat maken en welke informatie moet je zeker delen met de vakman? Werkspot vroeg het aan een van onze vakmannen. Erkan Yalcin van ERYA Installaties ontwerpt regelmatig nieuwe badkamers: "Voor we een ontwerp maken, gaan we eerst bij de klanten langs en meten de badkamer in. Wanneer dit niet kan, kan de klant ook zelf de maten opnemen. Dan vragen wij altijd om foto's zodat we kunnen zien waar de huidige afvoer en waterleidingen zitten."

Benieuwd naar andere kosten met betrekking tot de badkamer?

Bekijk hier het overzicht van prijzen per dienst die badkamer gerelateerd zijn:

Vind een badkamer specialist dichtbij