Douchegoot plaatsen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Een douchegoot is een strakke manier om je douchewater af te voeren. Wil jij een douchegoot plaatsen? Ontdek hier de gemiddelde kosten voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 603 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Ga je een douchegoot plaatsen? Dit is de gemiddelde prijs

Voor een echte wellness-ervaring in je eigen badkamer is een inloopdouche voor veel mensen een must. Het kan ook zijn dat je een douchebak of douchecabine afbreuk vindt doen aan de eigentijdse uitstraling van je badkamer. Dan biedt een douchegoot plaatsen uitkomst. Met een douchegoot of douchedrain plaatsen, monteer je eigenlijk de moderne versie van het afvoerputje. Een douchedrain plaatsen gebeurt vaak bij een inloopdouche waar je bij het douchen gewoon op de tegels staat.

Als je een beetje handig bent kun je zelf een douchegoot plaatsen. Heb je daar geen tijd voor of geen zin in, dan kan een vakman de douchegoot voor je monteren. Ook als het plaatsen van een douchegoot onderdeel is van een grotere verbouwing van jouw badkamer, is het slim om de klus 'douchegoot plaatsen' direct mee te laten nemen door de vakman. Je bent dan verzekerd van een strak en waterdicht resultaat.

Gemiddelde kosten douchegoot plaatsen

Laat je een vakman een douchegoot plaatsen, dan betaal je kosten voor de aanschaf van de douchedrain en het uurtarief van de vakman voor het plaatsen van de douchegoot. De vakman kan de douchedrain zowel op de vloer plaatsen als in de muur. Een douchegoot plaatsen in de muur is tijdrovender en dat zie je direct terug in de prijs.

Soort klusGemiddelde prijs
Aanschaf douchedrain€ 25,- tot € 200,- 
Uurtarief loodgieter€ 45,- tot € 80,-
Luxe douchedrain in de muur plaatsen€ 300,- tot € 500,-
Standaard doucheputje plaatsen€ 100,- tot € 150,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de klus 'douchedrain plaatsen' ongeveer kost. De exacte prijs is afhankelijk van jouw specifieke wensen en de mogelijkheden in jouw badkamer. Zo lopen de aanschafprijzen van een douchedrain behoorlijk uiteen. Wil je naast een douchegoot plaatsen ook de rest van de inloopdouche aan een vakman uitbesteden? Of wil je zelfs de gehele badkamer laten aanpakken? Geef dit dan aan bij de vakman. Hij maakt dan een prijsvoorstel op maat en de kans is groot dat je dan per klus uiteindelijk goedkoper uit bent.
Douchegoot

Tip! Schakel je een vakman in om de douchegoot te plaatsen? Dan kun je op de kosten besparen als je de oude douchecabine of douchebak alvast zelf weghaalt. Als de vakman niet eerst hoeft af te breken, maar direct met het plaatsen van de douchegoot kan beginnen, is hij minder lang bezig met de klus. En dat zie je terug in de prijs.

Kosten douchegoot plaatsen: waar houd je verder rekening mee?

Een douchegoot plaatsen is meestal geen opzichzelfstaande klus, maar onderdeel van een grotere klus. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een douchecabine voor een inloopdouche. Of misschien wil je ook direct de tegelvloer van de badkamer in zijn geheel vervangen. Houd bij het reserveren van geld voor deze klus daarom ook rekening met de volgende zaken:

 • Kosten tegels
  Laat je een douchegoot plaatsen als onderdeel van een inloopdouche? Dan zul je de bestaande tegelvloer wellicht door willen trekken naar het gedeelte waar je doucht of direct de gehele vloer vervangen door nieuwe tegels. Een vakman rekent gemiddeld tussen de € 35,- en € 55,- per uur voor het leggen van tegels. Ga je de gehele badkamervloer vervangen, dan is het slimmer om een prijs per m² af te spreken. Zo heb je direct meer duidelijkheid over wat de klus je in totaal gaat kosten. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor tegelzetwerk per m² voor zowel vloer als wandtegels. Deze prijs is inclusief de aanschaf voor tegels en de kosten die je aan de vakman betaalt.

  Soort klusGemiddelde prijs
  1 m² wandtegels€ 40,- tot € 90,- 
  1 m² vloertegels€ 45,- tot € 90,-
 • Kosten douchewand
  Om ervoor te zorgen dat het water uit je douche niet de hele badkamer nat maakt, plaats je niet alleen een douchegoot, maar voorzie je de inloopdouche ook van een douchewand. Eén van de voordelen van een inloopdouche is dat je deze in bijna iedere maat kunt maken. Zeker als je kiest voor een tegelvloer en een douchegoot laat plaatsen, past een inloopdouche in vrijwel elke badkamer. Douchewanden zijn daarom ook te koop in alle soorten en maten. De prijs voor de aanschaf van een douchewand loopt dan ook behoorlijk uiteen. Je hebt al een douchewand voor € 100,-, maar afhankelijk van het formaat en materiaal dat je kiest, kan de prijs van een douchewand oplopen tot wel € 1.500,-.

 • Verleggen leidingen
  Wil je met het plaatsen van een douchegoot of inloopdouche ook de plaats van je douche aanpassen? Dan is de kans groot dat de vakman ook de bestaande leidingen moet verleggen. Houd rekening met het uurtarief van een loodgieter van € 45,- tot € 80,-. Vraag je een prijsvoorstel aan, dan is het verstandig ook direct aan te geven dat je de douche wilt verplaatsen. De vakman kan daar dan direct rekening mee houden in zijn prijsvoorstel.

Tip! Wil je wel een inloopdouche, maar vind je het niet noodzakelijk om daarbij ook een duurdere douchegoot te plaatsen? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een gewoon doucheputje te plaatsen. Dat scheelt in de kosten, omdat de aanschaf van een douchedrain duurder is dan die van een doucheputje. Als de douche op dezelfde plek blijft, weet je ook zeker dat de vakman geen leidingen hoeft te verleggen. Vind je een douchegoot plaatsen te duur, dan kan een gewoon afvoerputje dus een goedkoper alternatief zijn.

Aandachtspunten douchedrain plaatsen

Douchegoot plaatsen in bestaande vloer
Wil je de douchegoot plaatsen in een bestaande vloer of heb je hiervoor een douchebak gehad? Dan kan het zijn dat de vakman de vloer eerst waterdicht moet maken. Hij checkt daarvoor hoe de bestaande tegelvloer is gelegd en of er kansen zijn op lekkage. Als dat zo is, zal hij de vloer eerst waterdicht moeten maken, voordat hij de douchegoot kan plaatsen in de bestaande vloer. Geef daarom bij het opvragen van een prijsvoorstel altijd aan dat het om een bestaande vloer gaat of dat je voor het eerst een inloopdouche laat plaatsen.

Houd er verder rekening mee dat wanneer je een douchegoot gaat plaatsen in een bestaande vloer, de vakman de vloer vaak alsnog deels moet demonteren. Om de douchedrain op de juiste manier aan te sluiten op de afvoer, moet hij onder de huidige vloer kunnen komen. Het plaatsen van een douchegoot in een bestaande vloer is daarmee vaak een tijdrovender klus dan wanneer de vakman zowel de vloer als de douchegoot plaatst. Dit zie je ook terug in de prijs.

Douchegoot plaatsen in de vloer of in de muur
Je kunt een douchedrain plaatsen op de vloer. Dan heb je grofweg twee mogelijkheden qua plaatsing: tegen de (betegelde) achterwand of juist bij de instap van de inloopdouche. Afhankelijk van jouw voorkeur voor het plaatsen van de douchegoot, zorgt de vakman ervoor dat de vloer op de juiste manier afloopt richting de douchedrain.

Een nog luxere uitstraling krijg je als je de douchegoot in de muur plaatst. De vakman kan de douchedrain monteren in de muur, zodat je deze bijna niet meer ziet. Een mooie afwerking van jouw design douche, maar het kan ook uitkomst bieden als een douchegoot op de vloer niet past in jouw badkamer. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de vakman de vloer teveel moet ophogen, vanwege het wegwerken van de afvoer of als het lastig is om leidingen te verleggen onder de vloer.

Verdiep je in energie besparen

Ga je een douchegoot plaatsen, dan is de kans groot dat dit niet de enige klus is die je uit laat voeren. En als je dan toch bezig bent met de badkamer, dan loont het om ook direct te kijken naar welke energiebesparende maatregelen voor jou interessant zouden kunnen zijn. Je kunt denken aan een waterbesparende douchekop, waarmee je al snel 7.500 liter warm water op jaarbasis mee bespaart.

Ga je de gehele badkamer renoveren, dan kun je ook de mogelijkheden van een douche-warmteterugwinning (douche-wtw) bekijken. Een douche-wtw gebruikt het warme water dat wegstroomt om het water uit de kraan mee te verwarmen. Door op die manier de cv-ketel een handje te helpen, hoeft deze minder hard te werken om warm water te krijgen. En dat scheelt aanzienlijk in jouw energieverbruik. Er is tegenwoordig zelfs een douchegoot-wtw, dus als je toch een nieuwe douchegoot gaat plaatsen, is dat een overweging waard. Heb je hier interesse in, dan kan een vakman jou informeren over de mogelijkheden voor jouw badkamer.

Advies van een vakman

Een inloopdouche is voor veel mensen het ultieme gevoel van luxe. Wil je geen douchebak met lage instap, dan hoort het plaatsen van een douchedrain daar vaak bij. Wil jij een inloopdouche plaatsen of een douchegoot monteren, dan is het slim om je eerst goed te verdiepen in de mogelijkheden. Daarom heeft Werkspot alvast om een tip gevraagd bij een aantal van onze ervaren professionals. Edwin Dijkhuizen van Snelflex Montage & Installatie: "Je hebt tegenwoordig hele mooie oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een drain in de muur. Dan zie je de drain helemaal niet meer zitten. Je voeg is eigenlijk de doucheput."

Toon van Schaijk van Klusservice Helmond vertelt: "Bij het plaatsen van een douchegoot hou ik aan beide kanten tien centimeter voor. Bij een douche van 90 centimeter plaats ik een drain van 70 centimeter. Ik zorg er altijd voor dat de drain symmetrisch in de douche ligt. Dat ziet er mooier uit."

Vind een badkamer specialist dichtbij