Vind hier de gemiddelde prijs voor een airco zonder buitenunit

Bijgewerkt op

Wil jij in de zomer een koel huis? Ontdek de mogelijkheden en prijzen voor een airco zonder buitenunit. Werkspot heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 258 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs voor een airco zonder buitenunit

Ben jij op zoek naar een airco systeem om jouw woning in de zomer lekker koel te houden? Na online onderzoek vind je dan vaak informatie over de zogeheten split airco. Voor de split airco heb je alleen wel een buitenruimte nodig waar je de buitenunit van de airco kunt installeren. Het is niet ondenkbaar dat jij om wat voor reden dan ook geen buitenunit kunt plaatsen. Ook dan kun je nog steeds een airco installeren. Je kiest in dat geval voor de airco zonder buitenunit. Maar wat kost zo'n airco eigenlijk en waar kun je allemaal op letten bij de aanschaf?

Wat kost een airco zonder buitenunit? 

Een airco zonder buitenunit, ook wel monobloc airco, is vaak een uitkomst voor mensen die geen losse buitenunit kunnen plaatsen. De prijs van de airco zonder buitenunit is opgebouwd uit de volgende zaken:

  • Prijs aanschaf monobloc airco
  • Prijs extra mogelijkheden
  • Prijs installatie airco zonder buitenunit
  • Prijs onderhoud 
Soort Prijzen
Airco zonder buitenunit - 2.6 kw€ 1.400,- tot € 2.200,- 
Wifi monobloc airco€ 100,- tot € 200,- extra kosten
Design airco zonder buitenunit€ 300,- tot € 400,- extra kosten
Montage monobloc airco€ 450,- tot € 500,- 
Onderhoudscontract€ 100,- tot € 150,- 

Bovenstaande prijzen geven je een indicatie wat de totale aanschaf van een airco zonder buitenunit gaat kosten. Dit zijn de gemiddelde prijzen, de prijs die jij betaalt kan hiervan afwijken.

Prijs aanschaf monobloc airco

Kies jij voor een airco in huis zonder buitenunit? De meeste kosten betaal je voor de aanschaf van het systeem. Afhankelijk van jouw budget en smaak heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt gaan voor een airco zonder buitenunit van A-kwaliteit, maar je kunt natuurlijk ook een airco in een bouwmarkt aanschaffen. Koop jij een goedkope vaste airco zonder buitenunit? Deze monobloc airco gaat waarschijnlijk minder lang mee dan de airco van A-kwaliteit. Dit verklaart ook het verschil in prijs.

Bij een vaste airco zonder buitenunit plaats je dus alleen een airco in huis. Dit betekent dat bij een monobloc airco alle functionaliteiten in huis aanwezig zijn. De airco zuigt de warm lucht op, koelt de lucht en blaast vervolgens weer koele lucht uit. Natuurlijk op basis van de temperatuurinstelling die jij wilt. Bij een airco zonder buitenunit heb je daarom ook vaak iets meer geluidsoverlast. Alle onderdelen zitten nou eenmaal in de airco in huis verwerkt. Dus ook de onderdelen die lawaai maken.

Capaciteit van monobloc airco

Welke airco jij aanschaft, is vooral afhankelijk van de capaciteit die je nodig hebt. Voordat je naar de winkel gaat, is het daarom verstandig om eerst wat huiswerk te doen. Het spreekt voor zich dat je moet weten in welke ruimte de airco zonder buitenunit moet komen. Maar dat is niet voldoende. Je moet ook weten hoeveel inhoud de ruimte heeft en hoe goed geïsoleerd de ruimte is. Al deze informatie heb je nodig om een berekening te kunnen maken voor het aantal kilowatt dat je minimaal nodig hebt. De prijs van de airco stijgt naarmate je meer kilowatt nodig hebt. Zorg dus dat je goed weet hoeveel je nodig hebt. Met te weinig kilowatt krijg je de ruimte niet koel, terwijl je onnodig veel geld betaalt wanneer je een airco zonder buitenunit met teveel kilowatt koopt.

INHOUD VAN DE RUIMTE X VERMENIGVULDIGINGSFACTOR = BENODIGDE AANTAL KW

Om de inhoud van de ruimte te bepalen, meet je de lengte, breedte en hoogte. Deze uitkomsten vermenigvuldig je met elkaar. Voor de vermenigvuldigingsfactor is het belangrijk dat je weet hoe goed jouw ruimte is geïsoleerd. Je gebruikt 30 voor goede isolatie, 40 voor matige isolatie en 50 voor slechte isolatie.

Bovenstaande formule geeft je een indicatie en vertelt niet altijd het volledige verhaal. Een kamer met een plat dak of veel ramen warmt veel sneller op. Om zo'n ruimte goed te koelen, heb je daarom vaak meer kilowatt nodig dan voor een kamer op de begane grond die op het noorden ligt.

Tip! Weet je niet of jij een goede, matige of slechte isolatie hebt in de ruimte waar de airco moet komen? Een installateur kan met je meedenken. Je kunt natuurlijk ook kijken welk energielabel je woning heeft. Dit geeft je vaak een goede indicatie van de mate waarop het huis is geïsoleerd.

Prijs extra mogelijkheden 

Bij de aanschaf van een monobloc airco is het goed om niet alleen naar het systeem te kijken. Het is ook goed om na te denken hoe jij de airco zonder buitenunit straks wilt gebruiken. Wil jij bijvoorbeeld altijd thuiskomen in een koel huis? Dan is het verstandig om te kiezen voor een model met wifi. Via een app kun je de airco dan altijd op afstand bedienen. Ook op het moment dat je per ongeluk bent vergeten de airco uit te zetten. Wel zo prettig voor het milieu en je energierekening.

Twijfel je of een airco wel iets voor jou is vanwege het uiterlijk? Dan kun je overwegen om het budget voor de airco iets op te hogen. Voor enkele honderden airco's meer heb je een design airco. Dan vind je het misschien net iets minder erg om te kiezen voor een airco in huis zonder buitenunit.

Prijs installatie airco zonder buitenunit

Naast de prijs voor de aanschaf betaal je ook een bedrag voor de installatie. Het is altijd aan te raden om de installatie uit te laten voeren door een erkend installateur. Zo weet je zeker dat de airco goed werkt en dat de airco niet gaat lekken. Daarnaast is er ook bouwtechnische kennis nodig voor het installeren van de airco. Er moeten immers twee gaten in de gevel komen voor de aan- en afvoer van lucht. Een vakman weet precies wat hiervoor de juiste locatie is en werkt de klus ook nog eens netjes af.

Een vakman weet ook precies wat de beste locatie is voor de airco zonder buitenunit. Je wilt natuurlijk niet dat je constant het gevoel hebt dat je op de tocht zit wanneer je op de bank zit of in bed ligt. Een ervaren installateur weet hoe hij dit moet voorkomen en toch zorgt dat jouw kamer lekker koel is.

Wil je toch zelf proberen om een airco zonder buitenunit te installeren? Wees je er dan van bewust dat er vaak geen handleiding bij de airco zit hoe je hem moet installeren. Het is nou eenmaal gebruikelijk dat de montage door een ervaren vakman gebeurt. Realiseer je tot slot dat je de wet overtreedt wanneer je zelf je airco vult met koudemiddel of gaat vacumeren (het verwijderen van lucht, stikstof en waterdamp).

Prijs onderhoud airco zonder buitenunit

Wil jij lange tijd kunnen genieten van jou nieuw aangeschafte airco zonder buitenunit? Dan is het aan te raden om minimaal één keer per jaar onderhoud te laten uitvoeren. Net als de montage van de airco is het verstandig om het onderhoud uit te besteden aan een vakman. Deels omdat dit wettelijk verplicht is, maar ook voor de levensduur van je airco. Een vakman weet precies waar hij op moet letten en hoe hij de airco het beste kan onderhouden. Bijkomend voordeel: kleine reparaties kan hij direct uitvoeren.

Daarnaast is het vaak ook geregeld in de garantie dat een vakman de airco moet onderhouden. Wanneer je dit niet regelmatig laat doen, vervalt de garantie. En moet je eventuele reparaties dus ook altijd zelf betalen. Vaak kun je met de installateur een vast jaarbedrag afspreken voor het onderhoud van de airco. Wil je toch iets besparen op het onderhoud van de airco zonder buitenunit? Bespreek met de vakman welke zaken je eventueel zelf kunt doen.

  • Ontdek hier de prijzen voor het onderhoud aan jouw airco zonder buitenunit

Verschil monobloc airco met split airco

Het belangrijkste verschil tussen een monobloc airco en split airco is het ontbreken van de buitenunit. Bij een split airco plaatst de vakman de buitenunit aan de gevel of op het dak. De buitenunit zorgt voor het koelen van de lucht. Zeker wanneer je weinig ruimte hebt of wanneer je het niet mooi vindt om een buitenunit te plaatsen, is een monobloc airco een optie. Hou er wel rekening mee dat je twee roosters moet plaatsen op de gevel. Een voor de toevoer en een voor de afvoer van lucht.

Overigens een airco zonder buitenunit biedt ook uitkomst wanneer je in een woning woont waar bijvoorbeeld in het VvE-reglement staat dat je geen zaken mag wijzigen of toevoegen aan de gevel of het dak.

Advies van een vakman

Is het verstandig om te kiezen voor een airco zonder buitenunit wanneer je wel de mogelijkheden hebt voor een split airco? Dit is een persoonlijke vraag je die zelf moet beantwoorden. Wel kan het helpen om te weten wat het advies is van een vakman. Werkspot heeft aan een erkend installateur gevraagd wat hij in de praktijk vaak ziet.

Henk Vermeij van A.A.V. Service & Trading: “Voor een airco zonder buitenunit kun je kiezen wanneer je in een flatgebouw woont waar je niets op de gevel mag plaatsen. Maar ik zie bij mijn klanten dat er toch in de meeste gevallen gekozen wordt voor een airco met een buiten- en binnenunit.”