Airco slaapkamer nodig? Vind hier de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij altijd de mogelijkheid hebben om in een koele slaapkamer te slapen? Een airco slaapkamer biedt uitkomst. Je vindt hier de gemiddelde kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 232 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Airco slaapkamer kopen? Je vindt hier de prijzen

Zeker na een warme zomerdag is het aangenaam wanneer je kunt gaan slapen in een koele slaapkamer. Goed de gordijnen en ramen dicht houden helpt. Maar zeker na een paar warme zomerdagen ontkom je er niet aan dat ook de slaapkamer vaak te warm is. Een airco in de slaapkamer kan dan uitkomst bieden. Ga jij een airco voor de slaapkamer kopen? Ontdek hier de gemiddelde kosten en de zaken waar je rekening mee kunt houden.

Airconditioning slaapkamer: prijzen inclusief montage

Ben jij benieuwd naar de prijzen voor een airco slaapkamer?

Airconditioning prijzen inclusief montage
Montage en aanschafAlleen montage
Split airco vervangen - 2.1 kw€ 1.250,- tot € 2.000,-€ 350,- tot € 400,-
Multi split airco vervangen - 2.1 kw per unit€ 2.100,- tot € 2.800,-€ 600,- tot € 650,-
Airco vervangen zonder buitenunit - 2.6 kw€ 1.400,- tot € 2.200,-€ 450,- tot € 500,-
Mobiele airco vervangen - 0.9 kw€ 350,- tot € 600,-n.v.t.
Extra kosten
Airco vervangen met wifi€ 100,- tot € 200,-
Design airco vervangen€ 300,- tot € 400,-
Kosten vakman per uur€ 45,- tot € 60,-

In bovenstaande tabel vind je voor de slaapkamer de airconditioning prijzen inclusief montage. De tabel geeft je een indicatie. Om precies te weten hoeveel budget je moet reserveren voor deze klus, is het verstandig verschillende prijsvoorstellen op te vragen. Je doet dit eenvoudig via Werkspot. Hier kun je ook de reviews lezen van klanten die eerder een airco op de slaapkamer hebben laten monteren.

De kosten voor de airco zijn op de volgende manier opgebouwd:

  • Soort airco slaapkamer
  • Vermogen van de airco slaapkamer
  • Montage door een vakman
  • Onderhoud airco

Soort airco slaapkamer

Het soort airco dat je kiest, bepaalt voor het grootste deel de kosten voor de airco. Wanneer je een airco op de slaapkamer wilt, kun je kiezen uit verschillende soorten en merken. Wanneer je kiest voor een airco van bouwmarkt-kwaliteit ben je minder geld kwijt dan wanneer je een airco van A-kwaliteit koopt. Het is wel goed om je te realiseren dat de airco van de bouwmarkt minder lang meegaat. De airco in je slaapkamer uit de bouwmarkt moet je vaak na zeven tot acht jaar weer vervangen. Een airco van A-kwaliteit kan zomaar vijfentwintig jaar meegaan.

Split airco vs airco zonder buitenunit

Niet alleen het merk is bepalend voor de prijs. De prijs komt ook tot stand door het soort airco dat je kiest. Voor een slaapkamer is de split airco een populaire optie. Bij dit type airco heb je één buitenunit die buiten de woning staat. In de slaapkamer hangt de binnenunit. Heb jij in de woning meerdere slaapkamers die je wilt koelen? Dan kan de multi split airco een optie zijn. In dit geval heb je nog steeds één buitenunit, maar bij de multi split is die verbonden met meerdere binnenunits om meerdere kamers te kunnen koelen. Uiteraard betaal je voor de multi split een stuk meer dan de single split variant.

Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een airco zonder buitenunit. Dit is overigens alleen een slimme keuze wanneer je geen buitenunit aan de gevel of het dak mag bevestigen. Wanneer de woning van jezelf is en je niet te maken hebt met VvE-regels is het altijd aan te raden om te kiezen voor een buitenunit. Al is het maar voor het geluid. Bij een split airco zitten de lawaaierige onderdelen in de buitenunit. Bij een airco zonder buitenunit heb je dit lawaai dus in de slaapkamer. Dat is niet echt bevorderlijk voor je nachtrust.

Mobiele airco slaapkamer
Tot slot kun je ook kiezen voor een mobiele airco. In dit geval kun je de airco zelf verplaatsen en alleen in de slaapkamer zetten op de momenten dat het erg warm is buiten. Een mobiele airco haalt alleen nooit het vermogen van een vaste airco. Wanneer je dus echt de zekerheid wilt dat je kamer lekker koel blijft, heeft een vaste airco de voorkeur.

Tip! Wist je dat een airco niet alleen geschikt is om de slaapkamer te koelen? Je kunt de airco ook gebruiken om de slaapkamer te verwarmen. Wanneer de verwarming in de woning aan vervanging toe is, kun je dit dus ook deels oplossen door voor een airco te kiezen. Een vakman kan je hierover adviseren.

Niet alleen het type airco bepaalt de totaalprijs van de airco. Jouw aanvullende eisen zijn ook van belang. Wil jij een design airco? Of moet jouw airco verbonden zijn met wifi om ook vanaf een andere locatie de kamer te kunnen koelen? In beide gevallen kun je enkele honderden euro's bij het totaalbedrag optellen.

Airco slaapkamer: kies de juiste capaciteit

Wanneer je een airco voor de slaapkamer koopt, vraagt dit om een flinke investering. Het is dan fijn wanneer je zeker weet dat de airco de ruimte ook echt goed kan koelen. Andersom wil je natuurlijk niet betalen voor koeling die je niet gebruikt. Grofweg kun je zeggen dat voor een gemiddelde slaapkamer 2.5 KW voldoende is om de slaapkamer te koelen. Wel is het verstandig om de eigenschappen van de kamer te bespreken met de installateur. Slaap jij op zolder of heeft jouw slaapkamer veel ramen? Dan is de kans groot dat de airco in de slaapkamer meer capaciteit nodig heeft dan bij een soortgelijke oppervlakte op de begane grond met enkele ramen.

Tip! Je kunt met de formule "INHOUD VAN DE RUIMTE X VERMENIGVULDIGINGSFACTOR / 1000 = BENODIGDE AANTAL KW" zelf berekenen hoeveel KW er nodig is voor jouw slaapkamer. De inhoud van de ruimte krijg je door de breedte, hoogte en lengte met elkaar te vermenigvuldigen. De vermenigvuldigingsfactor is 30 (goede isolatie), 40 (matige isolatie) of 50 (slechte isolatie). Op de website van Milieu Centraal kun je het energielabel van je woning opvragen. Zo krijg je een indruk hoe jouw woning ervoor staat qua isolatie.

Airco in slaapkamer: installatie door een vakman

Het soort airco bepaalt voor een groot deel de prijs voor het totale kostenplaatje van een airco in de slaapkamer. Een kleiner deel besteed je aan het arbeidsloon van de installateur. Misschien ben je van plan om zelf de airco te installeren. Dan is het goed om je te realiseren dat er veel misgaat bij de montage van een airco. Zo kan het gebeuren dat de verbindingen niet goed gelegd zijn en de airco gaat lekken. Het koudemiddel loopt daardoor sneller leeg, waardoor de airco minder koele lucht geeft.

Daarnaast is het goed om te weten dat het in de wet is geregeld dat consumenten niet zelf hun airco mogen bijvullen en vacumeren. Bij vacumeren haalt de vakman alle aanwezige lucht, stikstof en andere aanwezige waterdamp uit het systeem. Deze stap is belangrijk voor een optimale werking van de airco. Kortom, voor het juist aansluiten van de airco is het verstandig om een erkende installateur te vragen.

Tip! Wil jij aanspraak kunnen maken op de garantie? Controleer dan goed welke eisen hiervoor gelden. Veel leveranciers eisen namelijk dat een erkend vakman de airco plaatst. Wanneer jij zelf de airco installeert, kun je dus geen aanspraak maken op de garantie.

Airco slaapkamer: zorg voor regelmatig onderhoud

Na het installeren van de airco door een vakman kun je gaan genieten van een koele slaapkamer. De grootste uitgave heb je dan natuurlijk gedaan, maar dit betekent niet dat je helemaal niet meer hoeft te investeren in de airco. Voor een goede werking van de airco is het belangrijk om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren. Wanneer je de airco in de slaapkamer alleen gebruikt om te koelen is één keer per jaar onderhoud voldoende. Wanneer je de airco in de slaapkamer ook gebruikt om te verwarmen is twee keer onderhoud per jaar aan te raden. De meeste installateurs bieden hiervoor een onderhoudscontract tussen de 100 en 150 euro per jaar. Je kunt natuurlijk ook per keer betalen. Vaak ben je dan wel iets duurder uit.

Airco in slaapkamer ongezond?

Veel mensen twijfelen vaak of ze een airco in de slaapkamer willen. Vooral omdat ze bang zijn dat een airco in de slaapkamer ongezond is. In principe zorgt een airco voor de aanvoer van schone lucht en voor een optimaal klimaat. Er is wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is de algemene regel dat de airco niet tientallen graden kouder moet staan dan de buitentemperatuur. Ook moet je ervoor zorgen dat de frisse lucht niet direct op je lichaam gericht is wanneer je gaat slapen. Je wilt natuurlijk niet met een verkoudheid opstaan. Het kiezen van een strategische plek voor de airco in de slaapkamer is dus van belang. Een installateur kan je hierover goed adviseren. Ook kan hij je een advies geven over het instellen van de temperatuur.

Advies van een vakman

Wanneer jij een airco in de slaapkamer wilt, zijn er dus meerdere zaken waar je op kunt letten. Zoals hierboven beschreven is de capaciteit van de airco één van de punten om aandacht aan te besteden. Een vakman kan je helpen om de juiste keuze te maken. Werkspot heeft aan een van de vakmannen alvast gevraagd welke capaciteit voldoende is voor de meeste slaapkamers.  Edmond Kopra van Curned Coolsystem: “Voor de slaapkamer heb je vaak voldoende aan een airco van 2,5 KW. Alleen wanneer je een hele grote slaapkamer hebt of wanneer de zon pal op de ramen staat, kun je kiezen voor een sterkere airco. Een vakman kan je helpen bij de juiste keuze.”

Prijzen andere diensten:

  1. Rolluiken
  2. Zonwering
  3. Stopcontacten (ver)plaatsen
  4. Gaten boren
  5. Split airco