gemiddelde kosten voor haard installeren

Bijgewerkt op

De aanschaf van een haard kan in prijs erg uiteen lopen. Op deze pagina geven we je een indruk van de mogelijkheden en de bijbehorende prijzen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.4

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.4 op 5 op basis van 14 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost de aanschaf van een haard?

Wanneer je een haard aanschaft, kan de prijs uiteen lopen. Er zijn verschillende soorten en verschillende merken haarden. Bovendien zijn er binnen deze categorieën ook nog diverse afmetingen en afwerkingen te onderscheiden. Reken voor de aanschaf van een haard op een bedrag tussen de € 1000,- en € 30000,-, inclusief BTW. Hier zitten over het algemeen manuren en voorrijkosten bij in.

Prijsoverzicht haard plaatsen

De prijs voor een haard wordt op basis van een aantal factoren bepaald:

FactorPrijs
Aanschaf haard€ 1000 - € 30000
Inspectie kanaal€ 125 - € 150
Flexibele voering in bestaand kanaal€ 1500 - € 2000
Nieuw dubbelwandig kanaal€ 2000 - € 3000

Soort haard

Er zijn verschillende soorten haarden te onderscheiden: De gashaard, de houthaard en de elektrische haard. Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn:

 • Gashaard: Een gashaard is de gesloten variant van de haard. Er zit glas voor. Daardoor is een gashaard veilig in gebruik. Bovendien is een gashaard heel eenvoudig te bedienen.

 • Houthaard: In het geval van een houthaard kun je kiezen tussen een open haard of een gesloten haard. Een gesloten variant kun je overigens vaak ook open zetten, bijvoorbeeld met een ‘liftdeur’ die je omhoog schuift. De reden om voor hout te kiezen, is voor de meeste mensen de geur in combinatie met de knisperende vlammen. Als je een houthaard wil, of dat deze nou open of dicht is, kun je kiezen uit een inzethaard of een inbouwhaard. Een inzethaard wordt geplaatst op de plek waar eerder al eens een haard zat. Een inbouwhaard kan op een willekeurige plek in huis worden ingebouwd.

 • Elektrische haard: Om een gashaard of een houthaard in te bouwen, heb je een rookkanaal nodig. Heb je dit niet, dan is er nog de optie om een elektrische variant aan te schaffen. Zo’n elektrische haard worden doorgaans in de vorm van een ‘opbouw’ geplaatst, wat wil zeggen…


Merk haard

Haarden zijn er in verschillende merken. Sommige merken zijn prijziger dan anderen en waar het ene merk gespecialiseerd is op het gebied van houthaarden, is het andere merk juist sterk wanneer het op gashaarden aankomt. Sommige merken leveren beide haardsoorten. Ook met betrekking tot uiterlijk zijn er duidelijke verschillen te onderscheiden tussen de diverse merken op de markt. Zo staat Barbas bijvoorbeeld bekend om zijn vrijstaande kachels en inzethaarden. Terwijl Spartherm voornamelijk liftdeurhaarden op de markt heeft gebracht.

Afmeting

De afmeting van je haard speelt ook een rol in de uiteindelijke prijs. In principe is de regel: Hoe groter, hoe duurder. In het geval van een gesloten haard stijgen de kosten relatief gezien nog sneller dan in het geval van een open haard. Dit zit hem met name in de materiaalkosten.

Rookgaskanaal

In het geval van een haard is het belangrijk dat de rook naar buiten kan, bijvoorbeeld door de schoorsteen. De opening waardoor de rook naar buiten kan, noemen we een ‘kanaal’. Veel huizen hebben een kanaal of de mogelijkheid tot het creëren van een kanaal. Het kan ook zo zijn dat er al sprake is van een bestaand kanaal, maar dat deze aangepast moet worden. Je hebt dus keuze uit een aantal opties. Die opties brengen verschillende kosten met zich mee:

 • Kanaal vergroten: Het kan zo zijn dat het bestaande kanaal in je woning onvoldoende groot is. En hoe groter de haard, hoe groter het kanaal dat nodig is. Wanneer je kanaal te klein is voor je haard, is er te weinig ‘trekking’. Het is in sommige gevallen dus van belang om het kanaal te vergroten. Een andere manier om meer trekking te creëren, is het plaatsen van een ventilator op het dak. Voor het plaatsen van een ventilator op het dak kun je rekening houden met gemiddeld € 500,- to € 700,-.

 • Kanaal op nieuwe plek: Wanneer je je haard op een andere plek in huis wil laten plaatsen dan op de plek waar het kanaal nu loopt, moet er een nieuw kanaal worden aangelegd. Dit nieuwe kanaal moet op het huidige kanaal aangesloten worden.

 • Volledig nieuw kanaal aanleggen: Wanneer je geen kanaal hebt, moet er een volledig nieuw kanaal worden aangelegd. Hierbij maakt een vakman gaten in de vloer, in het plafond en in het dak. De kosten hiervoor zijn al gauw € 2000,-

 • Bestaand kanaal aansluiten op een gashaard: Wil je een bestaand kanaal op een gashaard aansluiten? Dan moet het kanaal veranderd worden naar een dubbelwandig kanaal. Er is dan een binnenpijp voor de afvoer van lucht nodig en een buitenpijp voor de aanvoer van lucht.

 • Een katalysator in je kanaal plaatsen: Het aansteken van een houthaard is schadelijk voor het milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig katalysatoren die de schade beperken. Hiermee kun je lekker genieten van een knapperend haardvuur en de geur van hout, terwijl je ondertussen duurzaam bezig bent. De kosten voor een katalysator liggen doorgaans tussen de € 600,- en € 2000,-.

Afwerking

Wanneer je een haard plaatst, moet het een en ander ook netjes afgewerkt worden. Zo moet er in het geval van een gesloten haard sowieso een brandwerende ombouw geplaatst worden. Je kunt hierbij voor een ouderwetse schouw kiezen of juist voor een strakke ombouw.

Kies je voor een strakke ombouw, dan wordt er gebruik gemaakt van geïsoleerde platen welke aan de binnenkant wel 1000 graden kunnen worden en aan de buitenkant op kamertemperatuur blijven. Maar niet alleen in het geval van een gesloten haard heb je een ombouw nodig. Ook wanneer je een nieuw kanaal plaatst, is een extra ombouw vereist. Er wordt dan meestal een brandwerende omkokering aangelegd. Houd er overigens rekening mee dat een ombouw (zowel voor de haard, als voor een eventueel nieuw kanaal) niet alleen geplaatst, maar vaak ook gestuct en geschilderd moet worden. Ook hier zijn extra kosten aan verbonden.

Tot slot kun je ervoor kiezen om de elementen op het dak goed af te werken. Is je schoorsteen bijvoorbeeld in slechte staat, dan kun je een overzetschoorsteen laten plaatsen. Deze zijn er in meerdere kleuren en afmetingen. En wanneer je de rookkanalen op het dak niet mooi vindt, is er ook nog de optie om een prefab buitendaks schoorsteen aan te schaffen.

Verbruik

Houd bij de aanschaf van je haard ook rekening met de verbruikskosten. Deze moet je namelijk ook maandelijks betalen. We geven hieronder in een schema aan wat de gemiddelde verbruikskosten per maand per haardsoort zijn:

Advies van de specialist

Paul van de Heuvel van Paul van de Heuvel Haardenbouw: "Het is niet gezegd dat een opdracht makkelijker is als er al een schouw en kanaal aanwezig is. Als het kanaal in zeer slechte staat is dan moet dit eerst aangepakt worden. Bij het plaatsten van een gashaard moet er een flexibel dubbel kanaal worden geplaatst. Het is in dit geval niet erg als het oude kanaal lek is, dat deel is voor luchttoevoer en niet de afvoer."

Een haard laten plaatsen door een Werkspot vakman

Op basis van bovenstaande informatie heb je nu waarschijnlijk een helder beeld van het plaatsen van een haard en de bijkomende kosten. Nu is het aan jou om te bepalen of deze prijzen op je wensen en budget aansluiten. Volgende stap: Op zoek gaan naar een goede vakman. Werkspot heeft een mooie selectie geschikte vakmannen voor je. Ze beschikken vaak over één of meerdere certificaten, staan stuk voor stuk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en houden zich sowieso aan onze huisregels. Het is over het algemeen efficiënter wanneer je een haard laat plaatsen door een professional dan wanneer je dit zelf doet. Over het algemeen voert een professionele vakman de klus namelijk sneller én zorgvuldiger uit. Plaats je project dus op onze website, bekijk het werk van verschillende vakmannen en maak een keuze die bij je past.

Prijzen andere diensten

 1. Schoorsteenvegen
 2. Asbest verwijderen
 3. Schoorsteen metselen of repareren
 4. Dakdoorvoer
 5. Gevelisolatie