Gemiddelde kosten balkon bouwen

Bijgewerkt op

Heb je een woning zonder balkon en overweeg je om een balkon te laten bouwen? Of heb je een balkon die je graag wil aanpassen en wil je weten wat het kost om dit een professional uit te laten voeren? Dan ben je bij Werkspot aan het juiste adres.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 39 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten balkon verbouwen

Heb je een woning zonder balkon en overweeg je om een balkon te laten maken, omdat je een grotere buitenruimte wilt? Of heb je een balkon dat je graag wilt verbouwen en wil je weten wat het kost om dit door een professional uit te laten voeren? Dan ben je bij Werkspot aan het juiste adres. We lichten graag toe op welke kosten je kan rekenen en waarom je voor het verbouwen van een balkon het beste een professional kan inschakelen. Zo kan je gemakkelijk en snel bepalen of je jouw klus aan een vakman van Werkspot wilt uitbesteden.

Wat kost het verbouwen van een balkon?

Soort klusGemiddelde prijs
Ontwerp balkon door architect€ 75,- tot € 120,- per uur
Balkon verbouwen€ 5.000,- tot € 30.000,-

In bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen die onze aannemers rekenen voor het verbouwen van een balkon. Deze prijzen kunnen afwijken van het prijsvoorstel dat jij ontvangt.

De gemiddelde kosten voor het verbouwen of maken van een balkon liggen tussen de € 5.000,- en € 30.000,-. Dit is inclusief materiaal en manuren. Voor het ontwerp van een balkon rekent een architect gemiddeld een bedrag tussen de € 75,- en € 120,- per uur. De totale kosten kunnen verschillen per klus en daarom is het goed om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden en variabele kosten voordat je een klus plaatst. Zo voorkom je verrassingen en vind je snel de juiste vakman.

Wanneer je een balkon gaat verbouwen, is het aan te raden om hiervoor een aannemer in te schakelen. De renovatie van een balkon is geen eenvoudige klus, maar een klus waar vakkennis en een vergunning voor nodig is. Zo moet je zorgen dat het balkon voldoende draagkracht heeft, dat hij stevig aan de gevel vastzit en moet je voorkomen dat je lekkages krijgt. Ook moet je controleren of de woning voldoende draagkracht heeft om überhaupt een balkon te plaatsen. Naast het inschakelen van een aannemer biedt een architect uitkomst. Deze vakman helpt je door een bouwtekening te maken. Zo weet je zeker dat je balkon na het verbouwen veilig en praktisch is.

Hoe bepaal je de kosten voor het verbouwen van een balkon?

De kosten die een aannemer in rekening brengt voor het verbouwen van een balkon hangen af van een aantal factoren. Zo spelen de omvang van de klus, de oppervlakte van je balkon, materiaalkosten en eventuele speciale wensen een rol bij het bepalen van de totaalprijs voor het verbouwen of maken van een balkon.

Oppervlakte balkon

Laat je een eenvoudig balkon verbouwen, dan kan je rekenen op een totaalprijs vanaf € 5.000,-. Ook het verkrijgen van een vergunning is in deze meeste gevallen dan vrij eenvoudig. Ga je voor een groot en luxe balkon dat je zelf wilt laten ontwerpen? Dan kan de prijs wel oplopen tot € 30.000,-.

Balkonontwerp

Het ontwerp van het balkon heeft invloed op de uiteindelijke prijs voor het verbouwen van je balkon. Kan je het ontwerp van de onder- of bovenburen zo overnemen? Dan kan je hier eenvoudig mee aan de slag en hoef je geen architect in te huren en schakel je rechtstreeks een aannemer in. Wil je een uniek balkon en heb je speciale wensen? Dan ben je uiteraard duurder uit, afhankelijk van de materiaalkeuze en grootte van je balkon.

Verbouwen balkon: vergroten of volledig nieuw balkon

Heb jij als enige buitenruimte een balkon en loop je vaak tegen de beperkingen van de ruimte aan omdat je niet met het hele gezin buiten kan zitten? Of heb jij naast een tuin ook een balkon waar je graag iets ruimer wilt kunnen zitten? Dan is het vaak niet nodig om een volledig nieuw balkon te maken, maar kan je het huidige balkon verbouwen. In dit geval vergroot je het huidige balkon. Dit moet uiteraard wel passen bij je woning en je moet hiervoor een vergunning aanvragen. Het vergroten van het balkon is een stuk goedkoper dan het maken van een volledig nieuw balkon.

Soort balkon verbouwen

De prijs die je betaalt voor het maken van het balkon is onder andere afhankelijk van het soort balkon dat je gaat verbouwen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 • Balkon op maat maken
  Een balkon op maat maken is de duurste optie, maar het verbouwen van het balkon heb je dan wel helemaal zelf in de hand. Je kan de afmetingen en de manier waarop je het balkon betreedt zelf bepalen.
 • Loggia
  De termen loggia en balkon gebruikt menig huiseigenaar nogal eens door elkaar. Bij een loggia laat je in feite een inpandig balkon maken of een balkon dat binnen het (schuine) dakvlak valt. Bij het maken van een loggia in je woning moet je er rekening mee houden dat je in je woning ruimte verliest. Toch kan dit een uitkomst zijn wanneer je niet aan je woning een balkon kan of mag maken.
  Bij het maken van een loggia is de constructie vaak minder een uitdaging, terwijl het waterdicht maken extra aandacht nodig heeft. Je maakt een groot gat in je bestaande constructie en creëert meerdere plekken waar je gevel in aanraking komt met hemelwater. Een aannemer weet de potentiële lekken te identificeren en voorkomt dat het maken van dit soort balkons uitloopt op een waterballet.
 • Frans balkon
  Heb je weinig budget, maar wil je wel een balkon maken? Dan kan je overwegen om een Frans balkon te maken. Dit type balkon biedt geen extra buitenruimte, maar geeft je woning wel extra licht. Ook kan je je slaapkamerdeuren volledig openen waardoor je een buitengevoel creëert. De waarde van je woning stijgt met een Frans balkon niet zo hard als bij het verbouwen van een balkon op maat. Dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat je voor een Frans balkon maar een fractie van de kosten voor het maken van balkon op maat betaalt.

Afwerking van het balkon

Laat je een balkon maken of verbouwen? Dan is de afwerking van invloed op de totaalprijs van de klus. Kosten waar je rekening mee kan houden zijn de kosten voor het hekwerk van het balkon, het soort tegel of grind dat je als vloer gebruikt en de deuren naar je balkon. Je kan een simpele deur kiezen, maar ook twee openslaande deuren behoren tot de mogelijkheden. Deze laatste optie brengt extra kosten met zich mee.

Hoe vraag je een vergunning aan? 

Voor het maken of verbouwen van een balkon heb je altijd een vergunning nodig, omdat je het aangezicht van de woning wijzigt. Alleen wanneer je je balkon gaat verbouwen of opknappen zonder iets aan de constructie of afmetingen te wijzigen, kan je de aannemer meestal aan het werk zetten zonder een nieuwe vergunning aan te vragen.

Op de website van het Omgevingsloket kan je als particulier eenvoudig checken of je een vergunning nodig hebt. Daarna kan je de vergunning eenvoudig met je DigiD aanvragen. Hou er wel rekening mee dat je hier vaak wat voorwerk voor moet doen. Zo moet je bij het maken van een balkon aantonen dat de constructie voldoende belastbaar en veilig is. Daarom voeg je bij de vergunningaanvraag een constructie- en bouwtekening toe. De architect kan dit proces voor je uit handen nemen.

Bij het bouwen van een balkon maak je vaak ook een opening in de gevel. De vakman moet immers het balkon bevestigen aan de gevel en er moeten deuren komen om naar buiten te komen. Bij deze werkzaamheden komt veel bouwafval vrij en in de meeste gevallen moet je hiervoor een container plaatsen. De kosten voor het plaatsen en afvoeren van de container berekent de aannemer door in zijn totaalprijs. Voor het regelen van een eventuele vergunning voor het plaatsen van de container op de openbare weg ben je zelf verantwoordelijk. In de meeste gevallen is het doen van een melding voldoende. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Keurmerken

Als je je balkon laat verbouwen wil je erop kunnen vertrouwen dat de werkzaamheden volgens Nederlandse standaarden verlopen. Check daarom of de aannemer de benodigde keurmerken heeft. Zo heb je het KOMO-keurmerk waarbij je zekerheid hebt dat de producten en de bouwprocessen van de aannemer een toets door onafhankelijke deskundigen hebben doorstaan. Is het plaatsen van kozijnen onderdeel van het verbouwen of maken van het balkon? Het FSC-keurmerk toont aan dat de kozijnen die de aannemer gebruikt goed en duurzaam zijn.

Bij keurmerken is het altijd verstandig om na te vragen of de vakman het keurmerk heeft. Als het goed is, komen de keurmerken ook terug in het prijsvoorstel dat je van de aannemer ontvangt.

Het verbouwen van je balkon via Werkspot laten uitvoeren?

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten, kan je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget. Wil je graag een opdracht uitbesteden aan een van de vakmannen op Werkspot? Plaats gratis en vrijblijvend een klus en vergelijk het werk van diverse aannemers. Zo kan je de reviews lezen van andere huiseigenaren om tot een weloverwogen keuze te komen. Ook krijg je snel inzicht hoeveel ervaring de aannemer heeft met de renovatie van een balkon.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten huisrenovatie
 2. Kosten gevelrenovatie
 3. Kosten aanbouw of opbouw plaatsen